Παλινδρόμηση ύπνου στα βρέφη. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Παλινδρόμηση ύπνου στα βρέφη. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Παλινδρόμηση ύπνου στα βρέφη. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Οι γονείς που στερούνται τον ύπνο τους γνωρίζουν το υπέροχο συναίσθημα που νιώθουν όταν το μωρό τους επιτέλους καταφέρνει να κοιμηθεί αρκετά από το ηλιοβασίλεμα μέχρι την ανατολή του ήλιου. Είναι μια θαυμάσια στιγμή.

Και μετά, εντελώς ξαφνικά, τα πράγματα αλλάζουν και πάλι. Το βρέφος που κοιμόταν οκτώ ολόκληρες ώρες τη νύχτα, τώρα αρχίζει να κλαίει τα μεσάνυχτα … και στις 2 π.μ. … και στις 3 π.μ. … και στις 4:30 π.μ.

Τι γίνεται εδώ λοιπόν;

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται “παλινδρόμηση του ύπνου”. Είναι μια συνηθισμένη φάση κατά την οποία τα παιδιά οπισθοχωρούν όσον αφορά τη διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου.

Να πώς θα το ξεπεράσετε.

Παλινδρόμηση ύπνου στα βρέφη
Παλινδρόμηση ύπνου στα βρέφη

Μωρά και ύπνος

Ας ξεκινήσουμε απ’ το βασικό αυτό γεγονός: Τα μωρά κοιμούνται πολύ – απλώς όχι απαραίτητα όταν το επιθυμείτε.

Ένα νεογέννητο περνάει περίπου 16 ώρες την ημέρα κοιμισμένο. Μέχρι την ηλικία των 3 μηνών περίπου, τα μωρά συχνά κοιμούνται 12 έως 15 ώρες. Ποιο είναι όμως το πρόβλημα; Τα μωράκια αυτά κοιμούνται σε σύντομες σχετικά περιόδους.

Καθώς τα μωρά “διασκορπίζουν” χρονικά τον ύπνο τους, σπάνια κοιμούνται πάνω από τέσσερις ώρες συνεχόμενα πριν ξαναξυπνήσουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, τα βλέφαρα τους κλείνουν και πάλι και ο κύκλος αρχίζει από την αρχή.

Γιατί, λοιπόν, το πρόγραμμά τους είναι τόσο ακανόνιστο; Εν συντομία, η απάντηση είναι ότι τα μωρά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τον κιρκάδιο ρυθμό τους, δηλαδή το 24ωρο εσωτερικό ρολόι που καθοδηγεί τους ωριμότερους ανθρώπους μέσα στην ημέρα τους.

Τι είναι η παλινδρόμηση ύπνου;

Καθώς τα μωρά αρχίζουν να εδραιώνουν τους ρυθμούς του σώματός τους, το πρόγραμμα που ακολουθούν μπορεί να αλλάξει ξαφνικά. Μπορεί από εκεί που κοιμούνται για μεγαλύτερα διαστήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας να ξυπνούν και πάλι κάθε λίγες ώρες.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα μωρά να βιώνουν διακυμάνσεις στην ικανότητά τους να κοιμούνται καλά.

Νωρίς στη ζωή τους, τα μωρά περνούν περισσότερο χρόνο στο στρωματάκι τους σε βαθύ ύπνο. Καθώς μεγαλώνουν, το μοντέλο του ύπνου τους αρχίζει να κινείται κυκλικά μέσα από φάσεις βαθιού και ελαφριού ύπνου – κάτι που μοιάζει περισσότερο με αυτό που συμβαίνει σε εμάς τους ενήλικες.

Η προσαρμογή του μωρού σε ελαφρύτερες φάσεις ύπνου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να ξυπνήσει για λίγο, με αποτέλεσμα την προσωρινή παλινδρόμηση του ύπνου.

Σε ποια ηλικία παρατηρείται η παλινδρόμηση ύπνου;

Η χρονική συγκυρία της παλινδρόμησης του ύπνου ποικίλλει ανάλογα με το παιδί, αν και συχνά αναφέρεται ότι αυτή εμφανίζεται γύρω στους 4 μήνες. Σε άλλες περιπτώσεις η παλινδρόμηση μπορεί να συμπέσει με την ανάπτυξη και τα αναπτυξιακά ορόσημα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του μωρού σας.

Αλλά η έρευνα δεν έχει δείξει ότι οι παλινδρομήσεις συμβαίνουν νομοτελειακά σε μια συγκεκριμένη ηλικία για κάθε μωρό.

Οι παλινδρομήσεις συνήθως διαρκούν μία ή δύο εβδομάδες προτού τα παιδιά επανέλθουν τελικά στο κανονικό τους πρόγραμμα.

Αυτό που έχει σημασία να γνωρίζετε είναι ότι δεν διαρκεί εσαεί.

Ενδείξεις παλινδρόμησης ύπνου

Το πιο ξεκάθαρο σημάδι παλινδρόμησης του ύπνου είναι, φυσικά, ότι το μωρό σας ξυπνάει ξαφνικά πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άλλα σημάδια είναι τα εξής:

  • Αυξημένη γκρίνια. Αναλογιστείτε το πώς αισθάνεστε εσείς όταν διαταράσσονται οι συνήθειες του ύπνου σας. Τα μωρά δεν έχουν καμία διαφορά.
  • Οι περιορισμένοι μεσημεριανοί ύπνοι. Η παλινωδία κατά τον ύπνο δεν εμφανίζεται μόνο τη νύχτα. Το ημερήσιο πρόγραμμα μπορεί επίσης να ξεφύγει, με τους μεσημεριανούς ύπνους να περιορίζονται.
  • Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποκοιμηθεί το μωρό. Ένα εντονότερο κλάμα μπορεί να συνοδεύει τις προγραμματισμένες ώρες ύπνου.

Μην υποθέτετε απλώς ότι ένα πρόβλημα με τον ύπνο του μωρού  συνεπάγεται παλινδρόμηση. Το μωρό σας μπορεί να ξυπνάει και να ζητάει την προσοχή σας για οποιοδήποτε θέμα, όπως για παράδειγμα λόγω ασθένειας, βρώμικης πάνας ή κολικού.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να καθιερώσει ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Δεν υπάρχει τίποτα πιο κατάλληλο από τον διαταραγμένο ύπνο για να τονιστεί η σημασία του ύπνου, σωστά; Έχοντας αυτό υπόψη, αντιμετωπίστε τις παλινωδίες στον ύπνο ως μια υπενθύμιση που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου για το μωράκι σας.

Ακολουθούν τέσσερις συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  • Εκπαίδευση στον ύπνο

Τα μωρά έχουν πολλά να μάθουν, αλλά κάποια μαθήματα σχετικά με τον ύπνο θα πρέπει να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων σας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υποστηρίζει την εξής μέθοδο εκπαίδευσης στον ύπνο. Αυξάνετε σιγά-σιγά τον χρόνο που περιμένετε για να ανταποκριθείτε στο κλάμα του μωρού σας αφού το βάλετε να κοιμηθεί.

Η βασική ιδέα πίσω από αυτήν είναι να προσφέρετε κάποια παρηγοριά και υποστήριξη καθώς το παιδί σας μαθαίνει πώς να ηρεμεί μόνο του και πώς να αποκοιμιέται μόνο του.

  • Ταΐστε καλά το μωρό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας τρώει αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην πεινάει κατά τη διάρκεια της νύχτας ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου. Το να τρώει περίπου 15 λεπτά πριν πάει στο κρεβατάκι του μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να κοιμηθεί το μωρό.

  • Βάλτε το μωρό σας για ύπνο όταν ακόμα είναι ξύπνιο

Όταν βάζετε το μωρό σας για ύπνο, βεβαιωθείτε ότι είναι νυσταγμένο αλλά όχι πλήρως κοιμισμένο. Παρατηρήστε ενδείξεις όπως το χασμουρητό, το τρίψιμο των ματιών ή όταν το μωρό πιάνει τα αυτιά του που δείχνουν ότι είναι κουρασμένο και έτοιμο να κοιμηθεί.

Με το να βρίσκονται ξύπνια στην κούνια τους, μαθαίνουν ότι μπορούν να αποκοιμηθούν μόνα τους. Έτσι, αν ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας, το αίσθημα του να βρίσκονται μόνα τους στο κρεβατάκι τους δεν είναι πρωτόγνωρο και έχουν αυτή την εμπειρία και την εξάσκηση στο να ξανακοιμηθούν μόνα τους.

  • Δημιουργήστε μια ήρεμη ατμόσφαιρα

Προσπαθήστε να αποφύγετε την υπερδιέγερση του μωρού πριν από τον ύπνο, για παράδειγμα με ενεργητικά παιχνίδια. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να το χαλαρώσετε διαβάζοντας ένα βιβλίο ή τραγουδώντας απαλά ένα τραγούδι.

Διαμορφώστε την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο με ελάχιστο φως και ελάχιστους οπτικούς περισπασμούς. Τα μηχανήματα ήχου λευκού θορύβου μπορεί επίσης να είναι χαλαρωτικά. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι στέλνετε το μήνυμα ότι αυτό είναι ένα μέρος για να κοιμάται το μωρό σας.

Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σημαντικό να στέλνετε το μήνυμα ότι είναι ώρα αφύπνισης, εξασφαλίζοντας χρόνο παιχνιδιού και αλληλεπίδρασης.

4-Month Sleep Regression https://www.sleepfoundation.org/baby-sleep/4-month-sleep-regression

6-Month Sleep Regression https://www.sleepfoundation.org/baby-sleep/6-month-sleep-regression

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...