Πιασμένο Νεύρο – ‘Πιάσιμο’

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
14 Λεπτά

Το πιασμένο νεύρο οφείλεται στο γεγονός ότι ο περιβάλλων ιστός και οι μύες πιέζουν ένα νεύρο και διαταράσσουν τη λειτουργία του.

Κάτι τέτοιο μπορεί να αφορά τα νωτιαία νεύρα ή τα περιφερικά νεύρα (των άκρων). Τυπικά συμπτώματα είναι ο πόνος, το μυρμήγκιασμα, το μούδιασμα και η αδυναμία.

Στη συνέχεια αυτού του άρθρου θα εξηγήσουμε τα συμπτώματα των πιασμένων νεύρων και τα αίτια που τα προκαλούν.

Θα συζητηθούν επίσης οι πιθανές επιπλοκές και οι θεραπευτικές επιλογές.

Πιασμένο Νεύρο - 'Πιάσιμο'
Πιασμένο Νεύρο - 'Πιάσιμο'

Πιασμένο Νεύρο – Συμπτώματα του πιεσμένου νεύρου

Κάθε νεύρο στο σώμα είναι υπεύθυνο για την αισθητικότητα συγκεκριμένων περιοχών του δέρματος ή των εσωτερικών οργάνων και/ή για τη διέγερση συγκεκριμένων μυών/οργάνων.

Όσον αφορά τα νεύρα που εξυπηρετούν το δέρμα και το μυοσκελετικό σύστημα, τα συμπτώματα ενός πιασμένου/ πιεσμένου νεύρου αντιστοιχούν στην αισθητική και κινητική λειτουργία που κανονικά εξυπηρετείται από το συμπιεσμένο νεύρο.

Τα συνήθη συμπτώματα ενός πιασμένου νεύρου, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν συνδυαστικά, είναι τα εξής:

 • Αίσθηση καψίματος
 • Μυρμήγκιασμα που θυμίζει τσιμπήματα ή ηλεκτροσόκ
 • Πόνος που συνήθως ακτινοβολεί μακριά από το πιασμένο νεύρο
 • Πόνος σε μια φαινομενικά άσχετη θέση (π.χ. στον αγκώνα ή το χέρι σας λόγω ενός πιασμένου νεύρου στον αυχένα σας)
 • Μια περιοχή του δέρματος που μουδιάζει
 • Η αίσθηση ότι δεν ελέγχουμε και δεν αισθανόμαστε το χέρι ή το πόδι
 • Μειωμένη αίσθηση του πόνου, της θερμοκρασίας ή της αφής σε μια περιοχή του δέρματος
 • Αδυναμία των προσβεβλημένων μυών

Ένα πιασμένο νεύρο επηρεάζει γενικά μόνο τη μία πλευρά του σώματος και οι παρενέργειές του μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές.

Μπορεί, ωστόσο, να έχετε περισσότερα από ένα πιασμένα νεύρα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν συμπτώματα σε διάφορα σημεία του σώματος.

Τα συμπτώματα ενός πιασμένου νεύρου εμφανίζονται συνήθως σταδιακά και μπορεί συχνά να παρουσιάζουν διακυμάνσεις.

Η ένταση των συμπτωμάτων σας συχνά ποικίλλει ανάλογα με τη θέση του σώματός σας.

Τα περισσότερα νεύρα αντιλαμβάνονται την αίσθηση μιας περιοχής στο δέρμα και μπορεί να ελέγχουν τη μυϊκή κίνηση μιας κοντινής (αλλά ελαφρώς διαφορετικής) περιοχής.

Με αυτό κατά νου, να ξέρετε ότι η αδυναμία και οι αισθητηριακές αλλαγές μπορεί να μην ταιριάζουν απόλυτα σε μια περιοχή του σώματός σας.

Διαταραγμένες σωματικές λειτουργίες

Μερικές φορές, ένα πιασμένο νεύρο μπορεί να επηρεάσει συγκεκριμένες σωματικές λειτουργίες.

Αυτό συνήθως αφορά τσιμπημένα νεύρα της κατώτερης μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Οι φυσικές λειτουργίες που μπορεί να επηρεαστούν από ένα πιασμένο νεύρο είναι οι εξής:

 • Έλεγχος της ουροδόχου κύστης
 • Έλεγχος του εντέρου
 • Σεξουαλική λειτουργία

Αιτίες

Τα νεύρα σας μπορεί να παγιδευτούν όταν οι δίοδοι μέσω των οποίων διέρχονται φλεγμαίνουν ή συμπιέζονται.

Η φλεγμονή προκαλεί οίδημα που μπορεί να συμπιέσει την περιοχή γύρω από ένα νεύρο, πιέζοντας το.

Το τραύμα μπορεί να διαταράξει τις δομές γύρω από ένα νεύρο (οστά, χόνδροι και μαλακοί ιστοί), προκαλώντας φυσική πίεση εκτός από φλεγμονή.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία πιθανών αιτιών (και παραγόντων κινδύνου) γι’ αυτό το φαινόμενο, όπως:

 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις/υπερβολική χρήση
 • Εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων
 • Τραυματισμοί στον αυχένα, την πλάτη ή τα άκρα
 • Κατάγματα οστών
 • Εγκαύματα
 • Εγκυμοσύνη και αύξηση βάρους/παχυσαρκία: Η αλλοίωση της ισορροπίας μπορεί να ασκήσει σημαντική πίεση στα νεύρα του κάτω μέρους της πλάτης.
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Καρκίνος και όγκοι

Τα νωτιαία νεύρα σας περνούν από τον νωτιαίο μυελό σας μέσα από μικρές οπές (μεσοσπονδύλια τρήματα) πριν φτάσουν στον προορισμό τους στα άκρα .

Αυτά τα ανοίγματα βρίσκονται στους σπονδύλους, που είναι τα οστά της σπονδυλικής στήλης. Η στενή δίοδος του σπονδυλικού τρήματος είναι μια συχνή θέση όπου παρατηρείται συμπίεση των νεύρων.

Όταν ένα νωτιαίο νεύρο συμπιέζεται κατά την έξοδό του από το τρήμα, η κατάσταση ονομάζεται ριζοπάθεια.

Οι νευρικές οδοί σε όλο το σώμα σας μπορεί επίσης να φλεγμαίνουν, ασκώντας πίεση σε ένα νεύρο.

Για παράδειγμα, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η παγίδευση του ωλένιου νεύρου και το σύνδρομο του ωλένιου σωλήνα αποτελούν παραδείγματα συμπίεσης περιφερικών νεύρων.

n1
Πιασμένο Νεύρο - 'Πιάσιμο'

Διάγνωση

Η διάγνωση ενός πιεσμένου νεύρου αρχίζει με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και τη φυσική εξέταση.

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό, τη σωματική σας δραστηριότητα και τυχόν τραυματισμούς που μπορεί να είχατε.

Η φυσική εξέταση θα περιλαμβάνει αξιολόγηση της αίσθησης, των αντανακλαστικών και της κινητικής σας δύναμης.

Ένα πιεσμένο νεύρο στη σπονδυλική στήλη μπορεί να προκαλέσει αισθητηριακές αλλαγές που αντιστοιχούν στο δερμοτόμιο (στην περιοχή στο δέρμα για την αίσθηση ττης οποίας υπεύθυνο είναι το εν λόγω νεύρο) του νεύρου και μυϊκή αδυναμία ή αλλαγές στα αντανακλαστικά που αντιστοιχούν στο μυοτόμιο του νεύρου.

Αξιολόγηση συμπτωμάτων

Ορισμένα νεύρα είναι ευαίσθητα στη συμπίεση λόγω της θέσης τους.

Ορισμένες επαναλαμβανόμενες ενέργειες ή ιατρικές παθήσεις προδιαθέτουν επίσης για ένα πιασμένο νεύρο σε ορισμένες θέσεις.

Ο γιατρός σας θα αναγνωρίσει πιθανότατα ένα συγκεκριμένο πρότυπο αισθητηριακών αλλαγών, πόνου ή αδυναμίας που αντιστοιχεί σε αυτά τα νεύρα.

n2
Πιασμένο Νεύρο - 'Πιάσιμο'
n3
Πιασμένο Νεύρο - 'Πιάσιμο'

Διαγνωστικός έλεγχος

Ορισμένες εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην εξακρίβωση της θέσης όπου ασκείται η πίεση στο νεύρο, να αξιολογήσουν την έκταση της νευρικής βλάβης και να καθορίσουν εάν υπάρχουν δομικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Το ηλεκτρομυογράφημα (EMG) και η μελέτη νευρικής αγωγιμότητας (NCV) είναι εξετάσεις που προϋποθέτουν την τοποθέτηση βελονών και την πρόκληση ηλεκτρικών ερεθισμάτων στα άκρα προκειμένου ο γιατρός να αντιληφθεί εάν έχετε νευρική βλάβη και να προσδιορίσει τη σοβαρότητά της.

Αυτές οι εξετάσεις είναι ελαφρώς άβολες, αλλά δεν είναι επώδυνες και διαρκούν μόνο λίγα λεπτά.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η ακτινογραφία ή η μαγνητική τομογραφία σπονδυλικής στήλης (MRI), μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση καταγμάτων οστών, τραυματισμών των αρθρώσεων ή όγκων – όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν συμπίεση του νεύρου.

Διαφορική διάγνωση

Η φράση ” πιασμένο νεύρο ” χρησιμοποιείται συχνά ως γενική φράση για τον μυϊκό πόνο, τον πόνο στον αυχένα ή τον πόνο στο χέρι ή το πόδι.

Ένας τραυματισμός που προκύπτει από συμπίεση, στένωση ή διάταση ενός νεύρου μπορεί να μην χαρακτηρίζεται πάντοτε ως πιασμένο νεύρο.

Άλλες παθήσεις που μπορεί να συγχέονται με ένα πιασμένο νεύρο είναι οι εξής:

 • Μυϊκός σπασμός
 • Περιφερική νευροπάθεια
 • Τραυματική κάκωση ενός νεύρου ή μυός
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η φυσική σας εξέταση και οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να διακρίνει το πιάσιμο του νεύρου από αυτές τις άλλες παθήσεις, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη δυνατή εφαρμογή του σχεδίου θεραπείας σας.

Θεραπεία

Η θεραπεία ενός πιεσμένου νεύρου επικεντρώνεται στη μείωση των επιπτώσεων και στην πρόληψη της επιδείνωσής των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές θεραπείας και πιθανόν να χρειαστεί να εφαρμόσετε μερικές από αυτές για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι θεραπευτικές επιλογές για το πιάσιμο του νεύρου είναι οι ακόλουθες:

Προσαρμογές στον τρόπο ζωής

Συνήθως συνιστάται η αποφυγή των κινήσεων που επιδεινώνουν το πιάσιμο του νεύρου σας.

Για παράδειγμα, για έναν τραυματισμό που οφείλεται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μια ήπια περίπτωση μπορεί να υποχωρήσει ξεκουράζοντας το χέρι και το μπράτσο σας.

Εάν η αύξηση του σωματικού βάρους είναι η αιτία του πιασμένου νεύρου, η απώλεια βάρους μπορεί να αμβλύνει τα συμπτώματα.

(Σημείωση: Ένα πιεσμένο νεύρο που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη συχνά ανακουφίζεται μετά τον τοκετό).

Φάρμακα

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη χρησιμοποιούνται συχνά για τη διαχείριση του πόνου που προκαλείται από φλεγμονές.

Τα στεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το στόμα ή με ένεση για τη μείωση της φλεγμονής γύρω από ένα συμπιεσμένο νεύρο.

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία – που περιλαμβάνει ασφαλείς ασκήσεις και την εκμάθηση του βέλτιστου τρόπου κίνησης για την πρόληψη των τραυματισμών από επαναλαμβανόμενες κινήσεις – χρησιμοποιείται συχνά ως αρχική θεραπεία μαζί με τη διαχείριση του πόνου για να βοηθήσει στη μείωση των συνεπειών ενός πιασμένου νεύρου.

Η αυχενική έλξη, υπό την καθοδήγηση του θεραπευτή σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν το αυχενικό νεύρο είναι πιασμένο για να ανοίξει ο χώρος από τον οποίο τα νεύρα εξέρχονται από τον νωτιαίο μυελό.

Νάρθηκας

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν νάρθηκες για να μειωθεί η κίνηση και η φλεγμονή γύρω από το νεύρο.

Αυτό μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία σε περίπτωση συμπίεσης του ωλένιου νεύρου.

Συμπληρωματικές και εναλλακτικές επιλογές

Θεραπείες όπως ο βελονισμός ή η θεραπεία με μασάζ μπορεί να είναι χρήσιμες για ορισμένους ανθρώπους στον έλεγχο του πόνου που σχετίζεται με ένα πιεσμένο νεύρο.

Το TENS -μια μορφή ηλεκτροδιέγερσης- μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του πόνου.

Αυτές οι θεραπείες χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μείωση του πόνου και δεν φαίνεται να έχουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της συμπίεσης του νεύρου από μόνες τους.

Χειρουργική επέμβαση

Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ουλώδους ιστού, ο οποίος επιδεινώνει τη συμπίεση των νεύρων.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να ανακουφίσει την πηγή της νευρικής συμπίεσης, όπως μια δισκοκήλη, ένα κάταγμα οστού ή έναν όγκο.

Η χειρουργική επέμβαση είναι η έσχατη λύση για τη θεραπεία ενός πιασμένου νεύρου, όταν η μη χειρουργική θεραπεία δεν έχει ανακουφίσει την πίεση στα νεύρα.

Παραδείγματα χειρουργικών επεμβάσεων που αποκαθιστούν τη συμπίεση των σπονδυλικών νεύρων είναι τα εξής:

Πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σύντηξη (σπονδυλοδεσία): Οι χειρουργοί αφαιρούν δίσκους ή οστικά υπολείμματα που έχουν συμπιέσει τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και στη συνέχεια σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη μέσω της σύντηξης.

Στη σύντηξη, οι σπόνδυλοι ενώνονται, σχηματίζοντας τελικά ένα ενιαίο, συμπαγές οστό.

n4
Πιασμένο Νεύρο - 'Πιάσιμο'

Τεχνητή αντικατάσταση δίσκου: Ο τραυματισμένος δίσκος αφαιρείται από τη σπονδυλική στήλη και αντικαθίσταται με ένα τεχνητό τμήμα, όπως συμβαίνει με την αντικατάσταση του γόνατος ή του ισχίου.

Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στη σπονδυλική στήλη.

Οπίσθια οσφυϊκή διαυχενική διασωματική σπονδυλοδεσία: Τοποθέτηση διαυχενικών κοχλιών (βιδών). Αφαίρεση του οστού που καλύπτει το οπίσθιο μέρος της σπονδυλικής στήλης, απώθηση των νευρικών ριζών και αφαίρεση του δισκικού υλικού από το μεσοσπονδύλιο διάστημα, που ακολουθείται από τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος και μερικές φορές και ειδικών υλικών (κλωβών), για να γίνει σύντηξη των παρακείμενων σπονδύλων.

Αυτή η διαδικασία καλείται ‘διασωματική σπονδυλοδεσία’ επειδή πραγματοποιείται μεταξύ των σωμάτων των σπονδύλων και εγκαρσίως των πασχόντων δίσκων. Τέλος, ένωση των διαυχενικών κοχλιών με ράβδους.

Μετά από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις, η πλήρης αποκατάσταση της δύναμης και της κίνησης μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν σε μια δουλειά γραφείου μέσα σε λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με τη δική σας χειρουργική επέμβαση, η επιστροφή σε πλήρεις δραστηριότητες μπορεί να διαρκέσει τρεις έως τέσσερις μήνες.

Ο χειρουργός σας θα σας δώσει μια γενική ιδέα του χρόνου ανάρρωσής σας, ενώ σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Χειρουργική επέμβαση για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Για την ανακούφιση της συμπίεσης των νεύρων στον καρπιαίο σωλήνα του χεριού σας, υπάρχουν δύο χειρουργικές επιλογές: η ανοικτή (μία τομή 5 εκατοστών) και η ενδοσκοπική (ελάχιστα επεμβατική, με μία ή δύο τομές 2 εκατοστών). Και οι δύο γίνονται για να κοπεί ο σύνδεσμος γύρω από τον καρπιαίο σωλήνα ώστε να μειωθεί η πίεση στο μέσο νεύρο.

n5
Πιασμένο Νεύρο - 'Πιάσιμο'

Στην ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός κάνει μια τομή 5-6 εκατοστών στον καρπό σας και κόβει απευθείας τον σύνδεσμο.

Στην ενδοσκοπική, ο χειρουργός κάνει μία ή δύο μικρές τομές και μια μικροσκοπική κάμερα καθοδηγεί τη χειρουργική επέμβαση.

Αυτό θα πρέπει να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας και ο σύνδεσμος θα ενωθεί ξανά με περισσότερο χώρο για να περάσει το νεύρο.

Η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει 10 έως 12 εβδομάδες, αλλά θα είστε σε θέση να εκτελείτε περιορισμένες δραστηριότητες (όπως η οδήγηση) πολύ σύντομα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Συχνά, οι επιπτώσεις ενός πιεσμένου νεύρου επιδεινώνονται με τον καιρό, αλλά μερικές φορές μπορούν να βελτιωθούν εάν ανακουφιστεί η αιτία (φλεγμονή ή αύξηση του σωματικού βάρους για παράδειγμα).

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.