Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ή απλή οδοντόβουρτσα; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος;

Το βούρτσισμα των δοντιών σας είναι το θεμέλιο της καλής στοματικής φροντίδας και της πρόληψης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA), τόσο οι ηλεκτρικές όσο και οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες είναι αποτελεσματικές στην αφαίρεση της στοματικής πλάκας που προκαλεί τερηδόνα και ασθένειες.

Οι ηλεκτρικές και οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες έχουν η καθεμία τα δικά της πλεονεκτήματα.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση τοποθετεί Σφραγίδα Έγκρισης σε κάθε οδοντόβουρτσα, ηλεκτρική ή χειροκίνητη, που είναι αποδεδειγμένα ασφαλής και αποτελεσματική.

Διαβάστε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και ποια από τις δύο μπορεί να είναι η καλύτερη για εσάς.

οδοντόβουρτσα
οδοντόβουρτσα

Πλεονεκτήματα ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας

Οι τρίχες της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας δονούνται ή περιστρέφονται για να σας βοηθήσουν να απομακρύνετε τη συσσώρευση πλάκας από τα δόντια και τα ούλα σας.

Η δόνηση επιτρέπει περισσότερες μικροκινήσεις κάθε φορά που μετακινείτε την οδοντόβουρτσα στα δόντια σας.

Πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση της πλάκας

Μια ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι, σε γενικές γραμμές, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μειώνουν περισσότερο την πλάκα και την ουλίτιδα σε σχέση με τις χειροκίνητες οδοντόβουρτσες.

Μετά από τρεις μήνες χρήσης, η πλάκα μειώθηκε κατά 21% και η ουλίτιδα κατά 11%.

Οι ταλαντευόμενες (περιστρεφόμενες) οδοντόβουρτσες φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα από τις οδοντόβουρτσες με απλή δόνηση.

Ευκολότερη στη χρήση για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες κάνουν την περισσότερη δουλειά για λογαριασμό σας.

Μπορεί να είναι χρήσιμες για όσους έχουν περιορισμένη κινητικότητα, όπως άτομα με:

 • καρπιαίο σωλήνα
 • αρθρίτιδα
 • αναπτυξιακές αναπηρίες

Ενσωματωμένοι χρονοδιακόπτες

Ένας ενσωματωμένος χρονοδιακόπτης σε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να σας βοηθήσει να βουρτσίζετε τα δόντια σας για αρκετή ώρα ώστε να απομακρύνετε επαρκώς την πλάκα από τα δόντια και τα ούλα σας.

Προκαλεί λιγότερα απόβλητα

Όταν έρθει η ώρα για μια νέα οδοντόβουρτσα, σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να αντικαταστήσετε μόνο την κεφαλή μιας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, οπότε μπορεί να συνεπάγεται μικρότερη σπατάλη από το να πετάξετε μια ολόκληρη απλή οδοντόβουρτσα.

Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μίας χρήσης, θα πρέπει να την αντικαταστήσετε εξολοκλήρου όταν έρθει η ώρα.

Μπορεί να βελτιώσει την εστίασή σας κατά το βούρτσισμα

Τουλάχιστον μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ήταν πιο συγκεντρωμένοι όταν βούρτσιζαν τα δόντια τους χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.

Αυτό βελτίωσε τη συνολική εμπειρία των ανθρώπων στο βούρτσισμα και θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει το πόσο καλά καθαρίζετε τα δόντια σας.

Μπορεί να βελτιώσει τη στοματική υγεία σε άτομα με ορθοδοντικά εξαρτήματα

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες για τα άτομα με ορθοδοντικές συσκευές, όπως σιδεράκια, επειδή διευκόλυναν το βούρτσισμα.

Μεταξύ των ατόμων με οδοντικά εξαρτήματα που είχαν ήδη καλή στοματική υγεία, τα επίπεδα πλάκας ήταν περίπου τα ίδια, είτε χρησιμοποιούσαν ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είτε όχι.

Αλλά αν δυσκολεύεστε να καθαρίσετε το στόμα σας ενώ κάνετε ορθοδοντική θεραπεία, η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να βελτιώσει τη στοματική σας υγεία.

Διασκεδαστική για παιδιά

Δεν ενδιαφέρονται όλα τα παιδιά για το βούρτσισμα των δοντιών τους.

Εάν μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι πιο ελκυστική για το παιδί σας, μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του καλού στοματικού του καθαρισμού και να καθιερώσει υγιεινές συνήθειες.

Ασφαλής για τα ούλα

Με τη σωστή χρήση, μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα δεν θα έπρεπε να βλάπτει τα ούλα ή το σμάλτο σας, αλλά αντίθετα να προάγει τη συνολική στοματική σας υγεία.

Μειονεκτήματα ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι πιο ακριβές από τις χειροκίνητες. Οι τιμές κυμαίνονται από 15 έως 250 ευρώ για κάθε βούρτσα.

Οι νέες ανταλλακτικές κεφαλές βουρτσών διατίθενται συνήθως σε πακέτα πολλαπλών τεμαχίων και κοστίζουν μεταξύ 10 και 45 ευρώ.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μιας χρήσης κοστίζουν 5 έως 8 ευρώ συν το κόστος των μπαταριών.

Η εύρεση των σωστών ανταλλακτικών κεφαλών μπορεί να μην είναι πάντα εύκολη ή πρακτική, καθώς δεν τις διαθέτουν όλα τα καταστήματα και τα τοπικά σας καταστήματα μπορεί να μην έχουν τη σωστή μάρκα.

Μπορείτε να τις αγοράσετε online, αλλά αυτό δεν είναι βολικό για όλους, και δεν είναι μια καλή επιλογή αν χρειάζεστε μια νέα κεφαλή αμέσως.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε κεφαλές και να έχετε αρκετές στη διάθεσή σας για να διαρκέσουν ένα χρόνο ή και περισσότερο, αλλά αυτό αυξάνει το αρχικό κόστος αγοράς.

Σε δύο μελέτες μεταξύ ηλικιωμένων, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες δεν αφαίρεσαν σημαντικά περισσότερη πλάκα από τις χειροκίνητες οδοντόβουρτσες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες δεν λειτουργούν, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι δεν αξίζουν το επιπλέον κόστος.

Οι εκδόσεις με πρίζα μπορεί να μην αποτελούν καλή επιλογή αν ταξιδεύετε διεθνώς, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστείτε μια εφεδρική οδοντόβουρτσα ταξιδιού.

Παρόλο που οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μπορεί να παράγουν λιγότερα απόβλητα, λόγω του ότι απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα ή μπαταρίες, είναι λιγότερο φιλικές προς το περιβάλλον από τις χειροκίνητες οδοντόβουρτσες.

Επίσης, δεν αρέσει σε όλους η αίσθηση της δόνησης.

Επιπλέον, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες δημιουργούν λίγο περισσότερη κυκλοφορία σάλιου στο στόμα σας, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερο αφρό και να αυξήσει την πιθανότητα να λερωθείτε.

Τα πλεονεκτήματα της χειροκίνητης οδοντόβουρτσας

Οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό.

Αν και δεν διαθέτουν τις δυνατότητες που έχουν πολλές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, εξακολουθούν να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον καθαρισμό των δοντιών σας και την πρόληψη της ουλίτιδας.

Αν αισθάνεστε πιο άνετα με το να επιμένετε σε μια απλή οδοντόβουρτσα, συνεχίστε να χρησιμοποιείτε μια τέτοια, αν αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, κάθε μέρα.

Προσβάσιμη

Μπορείτε να προμηθευτείτε μια χειροκίνητη οδοντόβουρτσα σχεδόν σε οποιοδήποτε παντοπωλείο, βενζινάδικο, κατάστημα ή φαρμακείο.

Επίσης, δεν χρειάζεται να είναι φορτισμένες για να λειτουργήσουν, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια απλή οδοντόβουρτσα οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.

Οικονομικά προσιτή

Οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες είναι οικονομικά συμφέρουσες.

Συνήθως μπορείτε να αγοράσετε μία με 1 έως 3 ευρώ.

Μειονεκτήματα απλής οδοντόβουρτσας

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να βουρτσίσουν τα δόντια τους υπερβολικά δυνατά εάν χρησιμοποιούσαν χειροκίνητη οδοντόβουρτσα σε σχέση με την ηλεκτρική.

Το πολύ σκληρό βούρτσισμα μπορεί να βλάψει τα ούλα και τα δόντια σας.

Η χρήση χειροκίνητης οδοντόβουρτσας μπορεί επίσης να καταστήσει πιο δύσκολο να γνωρίζετε αν βουρτσίζετε αρκετή ώρα για κάθε συνεδρία, καθώς δεν υπάρχει ενσωματωμένο χρονόμετρο.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε ένα χρονόμετρο κουζίνας στο μπάνιο σας για να χρονομετράτε τις περιόδους βουρτσίσματος.

Για νήπια και μικρά παιδιά

Η καλύτερη οδοντόβουρτσα για το παιδί σας είναι αυτή που είναι πιθανό να χρησιμοποιεί περισσότερο.

Οι ειδικοί συνιστούν μαλακές τρίχες και κεφαλή οδοντόβουρτσας παιδικού μεγέθους για τα παιδιά.

Ούτε η χειροκίνητη ούτε η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι απαραίτητα καλύτερη για τα μικρά παιδιά. Εξακολουθούν να ισχύουν τα ίδια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για κάθε τύπο.

Τα νήπια και τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μόνα τους.

Ωστόσο, συνιστάται να επιβλέπετε τα παιδιά σας κατά το βούρτσισμα των δοντιών τους για να βεβαιωθείτε ότι φτύνουν την οδοντόκρεμα και δεν την καταπίνουν.

Πότε να αντικαταστήσετε την οδοντόβουρτσά σας

Όλες οι οδοντόβουρτσες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες σύμφωνα με την ADA.

Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας νωρίτερα αν φαίνεται φθαρμένη ή αν τη χρησιμοποιήσατε όταν ήσασταν άρρωστοι.

Όσον αφορά την απλή οδοντόβουρτσα, αυτή πρέπει να αντικατασταθεί ολόκληρη.

Στην περίπτωση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσετε μόνο την αφαιρούμενη κεφαλή.

Πώς να βουρτσίζετε τα δόντια σας

Τα πιο σημαντικά σημεία του βουρτσίσματος των δοντιών σας είναι η χρήση της σωστής τεχνικής και το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, κάθε μέρα.

Ο καλύτερος τρόπος για να βουρτσίζετε τα δόντια σας είναι:

 • Διαλέξτε μια οδοντόβουρτσα που έχει το κατάλληλο μέγεθος για το στόμα σας.
 • Αποφύγετε τις σκληρές τρίχες που μπορεί να ερεθίσουν τα ούλα σας. Η ADA συνιστά βούρτσες με μαλακές τρίχες. Επίσης, αναζητήστε βούρτσες με τρίχες πολλαπλών επιπέδων ή με γωνιακές τρίχες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι αυτός ο τύπος τρίχας είναι πιο αποτελεσματικός από τις επίπεδες τρίχες.
 • Χρησιμοποιήστε μια φθοριούχο οδοντόκρεμα.
 • Κρατήστε τη βούρτσα σε γωνία 45 μοιρών προς τα δόντια και τα ούλα σας.
 • Βουρτσίστε απαλά όλες τις επιφάνειες των δοντιών (μπροστινές, πίσω, μασητικές) για δύο λεπτά.
 • Ξεπλύνετε την οδοντόβουρτσά σας και αποθηκεύστε την όρθια για να στεγνώσει στον αέρα – και κρατήστε την μακριά από την τουαλέτα, η οποία μπορεί να εκτοξεύσει μικρόβια όταν τραβάτε το καζανάκι.
 • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα, είτε πριν είτε μετά το βούρτσισμα.
 • Οι στοματικές πλύσεις είναι προαιρετικές και δεν πρέπει να αντικαθιστούν το οδοντικό νήμα ή το βούρτσισμα.
Share to...