‘Πονάνε τα νεφρά μου’. Τι μπορεί να σημαίνει ο πόνος στην περιοχή των νεφρών

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθετε πόνο στα νεφρά (ιατρικά “στους νεφρούς”), μερικοί από τους οποίους είναι πιο σοβαροί από άλλους. Ο πόνος μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης, τραυματισμού ή άλλου προβλήματος υγείας, όπως πέτρα στα νεφρά.

Επειδή ο πόνος βιώνεται στο εσωτερικό του σώματος, μπορεί μερικές φορές να συγχέεται με τον μυϊκό πόνο στην πλάτη. Τα συμπτώματα ενδέχεται επίσης να ποικίλλουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, ξεκινώντας από έναν αμβλύ, υφέρποντα πόνο και καταλήγοντας σε έναν εξαιρετικά έντονο πόνο που συνοδεύεται από εμετό και πυρετό.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τα σημεία και τα συμπτώματα του πόνου στους νεφρούς και τι μπορεί να υποδηλώνει ο πόνος σχετικά με την υποκείμενη αιτία.

'Πονάνε τα νεφρά μου'. Τι μπορεί να σημαίνει ο πόνος στην περιοχή των νεφρών

Τα συμπτώματα του πόνου στα νεφρά

Τα νεφρά είναι δύο όργανα σε σχήμα φασολιού, περίπου στο μέγεθος μιας σφιγμένης γροθιάς, τα οποία αποτελούν μέρος του ουροποιητικού συστήματος. Το ουροποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ούρων και την απομάκρυνσή τους από το σώμα.

Ο πόνος στα νεφρά, γνωστός και ως νεφρικός πόνος, μπορεί να γίνει αισθητός εκεί όπου βρίσκονται τα νεφρά: στη μέση της πλάτης, εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης και ακριβώς κάτω από το θώρακα. Μερικές φορές, ο πόνος θα εντοπίζεται στην πλευρά του σώματος μεταξύ του άνω μέρους της κοιλιάς και της πλάτης, οπότε και ονομάζεται πλευρικός πόνος.

Ο πόνος στα νεφρά μπορεί να είναι μονόπλευρος (στη μία πλευρά του σώματος) ή αμφοτερόπλευρος (και στις δύο πλευρές). Μπορεί επίσης να είναι οξύς (ταχέως αναπτυσσόμενος και συνήθως έντονος) ή χρόνιος (σταδιακά αναπτυσσόμενος και επίμονος).

Ο πόνος στα νεφρά συχνά μοιάζει με έναν αμβλύ πόνο που χειροτερεύει όταν κάποιος πιέζει την υπερκείμενη περιοχή. Ωστόσο, ορισμένες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν έντονο ή και αφόρητο πόνο που συνοδεύεται από συμπτώματα όπως:

 • Πυρετό με ρίγη
 • Πόνο κατά την ούρηση
 • Αίμα στα ούρα
 • Σωματικούς πόνους
 • Κόπωση και κούραση
 • Ναυτία ή εμετό

Επειδή ο πόνος είναι συχνά αμβλύς, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αν προέρχεται από τους νεφρούς ή από τους γύρω μύες, τα οστά ή τα όργανα. Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να μπερδεύουν τον πόνο στα νεφρά με τον πόνο στην πλάτη, αν και υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να τους ξεχωρίσετε.

Πόνος στα νεφρά

 • Ο πόνος γίνεται αισθητός ψηλότερα στην πλάτη και βαθιά στο σώμα.
 • Ο πόνος είναι συνήθως αμβλύς (αν και ορισμένες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν οξύ, διαπεραστικό πόνο).
 • Ο πόνος μπορεί να είναι αισθητός στη μία ή και στις δύο πλευρές της πλάτης.
 • Ο πόνος γενικά δεν υποχωρεί αν μετακινήσετε το σώμα σας ή αν ξεκουραστείτε.

Πόνος στην πλάτη

 • Ο πόνος συνήθως γίνεται αισθητός στο κάτω μέρος της πλάτης.
 • Ο πόνος έχει την τάση να είναι πιο οξύς και μπορεί να προκαλέσει ωστικούς πόνους στο ένα πόδι.
 • Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα, όπως όταν σκύβετε ή σηκώνετε βαριά αντικείμενα.
 • Ο πόνος μπορεί να βελτιωθεί όταν μετακινείτε το σώμα σας ή ξεκουράζεστε.

Συνήθεις αιτίες του πόνου στα νεφρά

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες του πόνου στα νεφρά, μερικές από τις οποίες είναι οξείες και άλλες χρόνιες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορούν να υποδείξουν την υποκείμενη αιτία.

Πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά, γνωστές και ως νεφρικοί λίθοι, είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες του πόνου στα νεφρά. Οι πέτρες στα νεφρά αναπτύσσονται όταν τα θραύσματα λίθων στο αίμα σχηματίζουν συσσωματώματα καθώς φιλτράρονται μέσω των νεφρών. Ο πόνος στα νεφρά προκαλείται καθώς ο λίθος μετακινείται προς την ουροδόχο κύστη.

Ο πόνος από πέτρα στα νεφρά είναι συνήθως έντονος και γίνεται αισθητός είτε στην πλάτη είτε στην περιοχή των πλευρών. Ο πόνος μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, πυρετό, ρίγη, πόνο κατά την ούρηση, συχνουρία και αίμα στα ούρα.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από βακτήρια που εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα. Αυτό όχι μόνο προκαλεί πόνο κατά την ούρηση, γνωστή ως δυσουρία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πυρετό και ανάγκη συχνής ούρησης.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ουρολοιμώξεις επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, η λοίμωξη μπορεί μερικές φορές να ταξιδέψει προς τα πάνω και να επηρεάσει και τα νεφρά. Αυτός ο τύπος λοίμωξης είναι γνωστός ως πυελονεφρίτιδα.

Η πυελονεφρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή της πλάτης, των πλευρών ή της βουβωνικής χώρας. Συχνά θα υπάρχει πυρετός και ρίγη καθώς και συχνουρία, κάψιμο κατά την ούρηση, αίμα στα ούρα και δύσοσμα ή θολά ούρα. Η ναυτία και ο εμετός είναι επίσης συνηθισμένα φαινόμενα.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση (έλλειψη αρκετού νερού στον οργανισμό) μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει πόνο στα νεφρά. Η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί από έντονο εμετό και διάρροια, υπερβολική εφίδρωση ή ούρηση ή ορισμένες παθήσεις όπως ο διαβήτης.

Ο πόνος στα νεφρά που προκαλείται από την αφυδάτωση είναι συνήθως αμβλύς και γίνεται αισθητός στη μέση της πλάτης και στις δύο πλευρές. Μπορεί επίσης να παρατηρείται κόπωση, πονοκέφαλος, υπερβολική δίψα, βαθουλωμένα μάτια, ζάλη, μειωμένη ούρηση και σκούρα ούρα.

Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία (γρήγορους καρδιακούς παλμούς), ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή) και σύγχυση.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αποβλήτων στο σώμα και να φράξει τα νεφρά με μυϊκές πρωτεΐνες, γνωστές ως μυοσφαιρίνη. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη λίθων στα νεφρά και ουρολοιμώξεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Τραύματισμός των νεφρών

Μερικές φορές οι νεφροί μπορεί να τραυματιστούν, όπως κατά τη διάρκεια αθλημάτων επαφής, μιας σοβαρής πτώσης ή ενός χτυπήματος ή ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Ο τραυματισμός, που ονομάζεται νεφρική θλάση, μπορεί να προκαλέσει αμβλύ, επώδυνο πόνο ή οξύ, διαπεραστικό πόνο, ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού.

Ο πόνος μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανής, αλλά συχνά εξελίσσεται κατά τη διάρκεια ωρών ή ημερών. Εκτός από τον πόνο, μπορεί να υπάρχουν τοπικοί μώλωπες, ευαισθησία στην αφή, ναυτία ή έμετος και αίμα στα ούρα. Τραύματισμός των νεφρών

Πολυκυστική νεφρική νόσος

Η πολυκυστική νόσος των νεφρών είναι μια γενετική διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα να σχηματίζονται κύστεις γεμάτες με υγρό στο εσωτερικό των νεφρών. Με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση των κύστεων μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των νεφρών, προκαλώντας χρόνιο πόνο στην πλάτη, στο πλάι ή στα πλευρά. Επηρεάζονται και οι δύο νεφροί.

Επειδή οι νεφροί εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τα άτομα με πολυκυστική νόσο των νεφρών έχουν συχνά υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση). Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, η παρουσία αίματος στα ούρα, το αίσθημα κοιλιακής πληρότητας και το αυξημένο μέγεθος της κοιλιάς.

Τα άτομα με πολυκυστική νόσο των νεφρών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά και νεφρικής ανεπάρκειας.

Καρκίνος των νεφρών

Μια λιγότερο συνηθισμένη αιτία πόνου στα νεφρά, την οποία όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε, είναι ο καρκίνος των νεφρών. Η πιο συχνή μορφή του, που ονομάζεται νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, αντιπροσωπεύει 9 στις 10 περιπτώσεις.

Ο καρκίνος των νεφρών είναι συχνά ασυμπτωματικός (χωρίς συμπτώματα) κατά τα αρχικά στάδια και συχνά προκαλεί συμπτώματα μόνο όταν η νόσος εξελίσσεται.

Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά συχνά περιλαμβάνουν πόνο στο πλάι ή στην περιοχή των πλευρών, καθώς και χρόνια κόπωση, αίμα στα ούρα, ακούσια απώλεια βάρους και μια μάζα στην περιοχή των πλευρών.

Φάρμακα

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που είναι νεφροτοξικά, δηλαδή τοξικά για τα νεφρά. Τα περισσότερα δεν προκαλούν βλάβη όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, εάν έχετε υποκείμενη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) ή λαμβάνετε τα φάρμακα υπερβολικά, μπορεί να τραυματίσουν τα νεφρά και να προκαλέσουν πόνο.

Ο πόνος θα είναι συνήθως αμβλύς και θα γίνεται αισθητός και στους δύο νεφρούς. Εκτός από τον πόνο, μπορεί να υπάρχει μειωμένη ούρηση, κόπωση, κνησμός, ναυτία, έμετος, απώλεια όρεξης και σύγχυση. Εάν τα φάρμακα δεν διακοπούν, μπορεί να προκληθεί μόνιμη νεφρική βλάβη.

Μεταξύ των φαρμάκων που μπορεί να είναι επιβλαβή για τους νεφρούς συγκαταλέγονται τα εξής:

 • Αντιβιοτικά όπως η βανκομυκίνη, η δαπτομυκίνη και το Vibativ (τελαβανσίνη) όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις από νοσηλευόμενους ή άτομα με νεφρική νόσο
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ασπιρίνη, η ναπροξένη και η ιβουπροφαίνη
 • Συνταγογραφούμενα καθαρτικά, ιδίως εκείνα που περιέχουν φωσφορικό νάτριο και χρησιμοποιούνται για την κάθαρση του εντέρου
 • Σκιαγραφικές χρωστικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της απεικόνισης σε ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες (CT) και μαγνητικές τομογραφίες (MRI)
 • Αλκοόλ και παράνομα ναρκωτικά όπως κοκαΐνη, ηρωίνη και κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη
Share to...