ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Πονόδοντος: 11 σπιτικές και φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του

Συντάκτης άρθρου |

MEDBOX NEWSROOM

1. Πονόδοντος: Έκπλυση με αλατόνερο

Για πολλούς ανθρώπους, το ξέπλυμα με αλατόνερο για τον πονόδοντο είναι μια αποτελεσματική θεραπεία πρώτης επιλογής. Το αλατόνερο είναι ένα φυσικό απολυμαντικό και μπορεί να βοηθήσει στο να χαλαρώσουν τα σωματίδια τροφής και τα υπολείμματα που μπορεί να έχουν κολλήσει ανάμεσα στα δόντια σας.

Η αντιμετώπιση ενός πονόδοντου με αλατόνερο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην επούλωση τυχόν στοματικών πληγών.

Για να χρησιμοποιήσετε αυτή την μέθοδο, αναμείξτε 1/2 κουταλάκι του γλυκού (κουταλάκι του γλυκού) αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και χρησιμοποιήστε το ως στοματικό διάλυμα.

2. Πονόδοντος: Ξέπλυμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ)

Ένα ξέπλυμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής. Εκτός από την εξόντωση των βακτηρίων, το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να μειώσει την πλάκα και να επουλώσει την αιμορραγία των ούλων.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αραιώσει σωστά το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Για να το κάνετε αυτό, αναμείξτε 3% οξυζενέ με ίσα μέρη νερού και χρησιμοποιήστε το ως στοματικό διάλυμα. Μην το καταπίνετε.

3. Πονόδοντος: Κρύα κομπρέσα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κρύα κομπρέσα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο που νιώθετε, ειδικά αν κάποιο είδος τραύματος έχει προκαλέσει τον πονόδοντό σας.

Όταν εφαρμόζετε μια κρύα κομπρέσα, αυτή προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή. Το γεγονός αυτό καθιστά τον πόνο λιγότερο έντονο. Το κρύο μπορεί επίσης να μειώσει τυχόν πρήξιμο και φλεγμονή.

Για να χρησιμοποιήσετε αυτή την μέθοδο, κρατήστε μια τυλιγμένη σε πετσέτα σακούλα με πάγο στην πληγείσα περιοχή για 20 λεπτά κάθε φορά. Μπορείτε να το επαναλαμβάνετε αυτό κάθε λίγες ώρες.

Πονόδοντος
Πονόδοντος

4. Πονόδοντος: Σακουλάκια τσαγιού μέντας

Τα φακελάκια τσαγιού μέντας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μουδιάσουν τον πόνο και να καταπραΰνουν τα ευαίσθητα ούλα.

Αφήστε ένα χρησιμοποιημένο φακελάκι τσαγιού να κρυώσει λίγο πριν το εφαρμόσετε στην πληγείσα περιοχή. Θα πρέπει να είναι ακόμα ελαφρώς χλιαρό.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο για να δροσίσετε, αντί να ζεστάνετε, την περιοχή. Για να το κάνετε αυτό, βάλτε ένα χρησιμοποιημένο φακελάκι τσαγιού στην κατάψυξη για μερικά λεπτά για να παγώσει και, στη συνέχεια, εφαρμόστε το φακελάκι στο δόντι σας.

5. Πονόδοντος: Σκόρδο

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το σκόρδο αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες. Όχι μόνο μπορεί να εξοντώσει τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν οδοντική πλάκα, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως αναλγητικό του πόνου.

Για να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο στον πονόδοντο, λιώστε μια σκελίδα σκόρδου για να δημιουργήσετε μια πάστα και εφαρμόστε την στην πληγείσα περιοχή. Ενδεχομένως να θέλετε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα αλατιού. Εναλλακτικά, μπορείτε να μασήσετε αργά μια σκελίδα φρέσκου σκόρδου.

6. Πονόδοντος: Εκχύλισμα βανίλιας

Το εκχύλισμα βανίλιας περιέχει αλκοόλη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση του πόνου. Οι αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές του ιδιότητες το καθιστούν επίσης αποτελεσματικό θεραπευτικό μέσο. Απλά βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πραγματική βανίλια και όχι μαϊμού βανίλια.

Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο, βάλτε μια μικρή ποσότητα εκχυλίσματος βανίλιας στο δάχτυλό σας ή σε μια μπατονέτα με βαμβάκι. Εφαρμόστε το απευθείας στην πληγείσα περιοχή μερικές φορές την ημέρα.

Άλλες φυσικές θεραπείες

Μπορείτε να εφαρμόσετε τις παρακάτω θεραπείες στο σπίτι, αλλά μπορεί να χρειαστεί να προμηθευτείτε τα συστατικά από το τοπικό κατάστημα υγιεινής διατροφής ή από το διαδίκτυο.

Το στόμα, τα δόντια και τα ούλα σας είναι πιθανότατα ευαίσθητα αυτή τη στιγμή, οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αγοράσετε αυτά τα συστατικά από έναν αξιόπιστο παραγωγό. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πιθανών ερεθισμών.

7. Πονόδοντος: Γαρύφαλλο

Το γαρύφαλλο έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των πονόδοντων ανά τους αιώνες. Το έλαιό του μπορεί να μουδιάσει αποτελεσματικά τον πόνο και να μειώσει τη φλεγμονή. Περιέχει ευγενόλη, η οποία είναι ένα φυσικό αντισηπτικό.

Πονόδοντος
Πονόδοντος

Για να χρησιμοποιήσετε αυτή την μέθοδο, αραιώστε το έλαιο γαρύφαλλου με ένα έλαιο φορέα, όπως το έλαιο ηλίανθου ή το έλαιο jojoba. Χρησιμοποιήστε μια αναλογία περίπου 15 σταγόνων γαρυφαλέλαιου σε 30 ml ελαίου φορέα.

Στη συνέχεια, απλώστε μια μικρή ποσότητα του αραιωμένου ελαίου σε ένα βαμβάκι και εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή μερικές φορές την ημέρα.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια σταγόνα γαρυφαλέλαιο σε ένα μικρό ποτήρι νερό και να φτιάξετε ένα στοματικό διάλυμα.

8. Πονόδοντος: Φύλλα γκουάβα

Τα φύλλα γκουάβα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών. Έχουν επίσης αντιμικροβιακή δράση που μπορεί να βοηθήσει στη στοματική φροντίδα.

Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο, μασήστε φρέσκα φύλλα γκουάβα ή προσθέστε θρυμματισμένα φύλλα γκουάβα σε βραστό νερό για να φτιάξετε ένα στοματικό διάλυμα.

9. Πονόδοντος: Σιταρόχορτο

Το σιταρόχορτο έχει αμέτρητες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως αντιφλεγμονώδεις και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής περιεκτικότητας σε χλωροφύλλη, που βοηθούν στην καταπολέμηση των βακτηρίων.

Μπορείτε να πιείτε σιταρόχορτο ή να το χρησιμοποιήσετε ως στοματικό διάλυμα.

10. Πονόδοντος: Θυμάρι

Το θυμάρι έχει επίσης ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πονόδοντων. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων που συμβάλλουν στην τερηδόνα των δοντιών.

Για να το χρησιμοποιήσετε, αραιώστε το αιθέριο έλαιο θυμαριού με ένα έλαιο φορέα και στη συνέχεια εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια σταγόνα από το έλαιο σε ένα μικρό ποτήρι νερό και να φτιάξετε ένα στοματικό διάλυμα.

11. Πονόδοντος: Φυτό για τον πονόδοντο (σπιλάνθες/ spilanthes)

Το εύστοχα αποκαλούμενο φυτό του πονόδοντου είναι ένα ανθοφόρο φυτό που αναπτύσσεται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Η δραστική του ένωση, η σπιλανθόλη, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021. Παρέχει επίσης μια αίσθηση μουδιάσματος όταν μασιέται.

Αν και το φυτό αυτό θεωρείται γενικά ασφαλές, δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε εάν:

 • είστε αλλεργικοί στα φυτά της οικογένειας των μαργαρίτων
 • πίνετε αλκοόλ
 • χρησιμοποιείτε διουρητικά
 • έχετε καρκίνο του προστάτη
 • είστε έγκυος

Το σπιλάνθες/ spilanthes ανήκει στα βότανα που έχουν ισχυρή δράση ενάντια σε μύκητες και βακτήρια. Χρησιμοποιείται συχνά σε στοματικά έλκη, άφθες και μυκητιάσεις. Δεν έχει οριστεί συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για το spilanthes. Η δράση του ενισχύεται από την ταυτόχρονη λήψη φασκόμηλου και εχινάκειας.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας

Εάν ο πονόδοντός σας είναι σοβαρός ή είναι αποτέλεσμα μιας πιο σοβαρής ιατρικής κατάστασης, είναι ζωτικής σημασίας να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, ώστε να τον αντιμετωπίσετε σωστά. Πολλοί πονόδοντοι απαιτούν ιατρική φροντίδα. Ένα παυσίπονο χωρίς συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη, θα μπορούσε να σας βοηθήσει μέχρι να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο.

Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας εάν παρουσιάσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • πυρετό
 • δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση
 • γενικευμένο πόνο που διαρκεί περισσότερο από μία ή δύο ημέρες
 • πρήξιμο
 • πόνο όταν δαγκώνετε
 • ασυνήθιστα κόκκινα ούλα
 • εκκρίσεις με άσχημη γεύση ή πύον

Πιθανές αιτίες πονόδοντου

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, ο οδοντίατρός σας θα εξετάσει το στόμα σας για να διαπιστώσει τι προκαλεί τον πονόδοντό σας. Μπορεί επίσης να κάνει μία ακτινογραφία.

Ο τρόπος με τον οποίο ο οδοντίατρός σας θα αντιμετωπίσει τον πονόδοντό σας θα εξαρτηθεί από την αιτία:

 • Τερηδόνα: Ο οδοντίατρός σας πιθανότατα θα αφαιρέσει την τερηδόνα και θα τοποθετήσει σφράγισμα.
 • Σφράγισμα: Όταν αφαιρείται μια κοιλότητα από το δόντι σας, ο οδοντίατρός σας θα γεμίσει το κενό με ένα υλικό στο χρώμα του δοντιού. Εάν ένα υπάρχον σφράγισμα σας προκαλεί πόνο, μπορεί να το αντικαταστήσει με ένα νέο σφράγισμα.
 • Απόστημα: Το οδοντικό απόστημα είναι μια λοίμωξη του δοντιού που μπορεί να εμφανιστεί εάν μια κοιλότητα από τερηδόνα δεν αντιμετωπιστεί. Εάν έχετε απόστημα, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει αντιβιοτικά, να πραγματοποιήσει απονεύρωση ή να αφαιρέσει το δόντι σας.
 • Τριβή των δοντιών (βρουξισμός): Εάν το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών σας προκαλεί πόνο, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα προστατευτικό στόματος.
 • Περιοδοντική νόσος: Όταν η συσσώρευση πλάκας οδηγεί σε ουλίτιδα, είναι πιθανό να αναπτύξετε περιοδοντική νόσο. Αυτή η λοίμωξη των ούλων χρειάζεται επαγγελματική φροντίδα για την απομάκρυνση της πέτρας από τα δόντια σας και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

ΑΠΟ

MEDBOX NEWSROOM

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...