Πόνος στη Χολή: Ποιες είναι οι αιτίες

Ο πόνος στη χολή (χοληδόχο κύστη) γίνεται συχνά αισθητός στο δεξί άνω μέρος της κοιλιακής χώρας, κάτω από τα πλευρά. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί (ακτινοβολεί) στο κάτω μέρος του θώρακα ή στη δεξιά ωμοπλάτη και μπορεί να εκληφθεί ως καρδιακή προσβολή.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται στο δεξί άνω μέρος της κοιλιάς σας, ακριβώς κάτω από τα πλευρά σας. Αποθηκεύει και απελευθερώνει τη χολή που χρησιμοποιείται στην πέψη των τροφών.

Πόνος στη Χολή
Πόνος στη Χολή

Ο πόνος στη χοληδόχο κύστη μπορεί να έρχεται και να φεύγει. Προκαλείται από την κατανάλωση ενός λιπαρού γεύματος, την ταχεία απώλεια βάρους, τη νηστεία ή την πολύωρη διακοπή των γευμάτων. Σε αντίθεση με τον πόνο λόγω αερίων, ο πόνος στη χοληδόχο κύστη δεν ανακουφίζεται με την αλλαγή θέσης, το ρέψιμο ή την απελευθέρωση αερίων.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τις αιτίες του πόνου στη χοληδόχο κύστη, συμπεριλαμβανομένων της χολολιθίασης και των παθήσεων της χοληδόχου κύστης. Εξηγεί επίσης τις θεραπείες και τον τρόπο πρόληψης μιας επαναλαμβανόμενης κρίσης στη χοληδόχο κύστη.

Αιτίες του πόνου στη χοληδόχο κύστη

Τα ακόλουθα προβλήματα υγείας αποτελούν όλα πιθανές αιτίες του πόνου στη χοληδόχο κύστη:

 • Χολόλιθοι
 • Χολική λάσπη
 • Χολοκυστίτιδα
 • Οξεία χολαγγειίτιδα
 • Ρήξη χοληδόχου κύστης
 • Χοληδοχολιθίαση
 • Λειτουργική νόσος της χοληδόχου κύστης
 • Καρκίνος της χοληδόχου κύστης

Πέτρες στη χολή

Η πιο συχνή αιτία του πόνου στη χοληδόχο κύστη είναι οι χολόλιθοι, οι οποίοι είναι σκληρά σωματίδια που σχηματίζονται είτε λόγω ανισορροπίας των ουσιών που συνθέτουν τη χολή (το υγρό που εκκρίνει η χοληδόχος κύστη για να βοηθήσει στην πέψη των τροφών) είτε επειδή η χοληδόχος κύστη δεν αδειάζει όπως θα έπρεπε. Τα σωματίδια αυτά μπορεί να είναι αρκετά μικρά ή να φτάσουν σε μέγεθος μπάλας του γκολφ.

Συνήθως, ο σχηματισμός των χολόλιθων συντελείται πολύ αργά. Ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει μία μεγάλη πέτρα, πολλαπλές μικρές πέτρες ή ένα μείγμα των παραπάνω.

Είναι καθόλα πιθανό να έχει κανείς χολόλιθους και να μην έχει κανένα σύμπτωμα. Αυτού του είδους οι πέτρες θεωρούνται καλοήθεις επειδή δεν παρεμβαίνουν στη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.

Ο πόνος εμφανίζεται, όμως, όταν ένας χολόλιθος μπλοκάρει έναν από τους αγωγούς της χοληφόρου οδού – το τμήμα του σώματός σας που περιέχει τη χοληδόχο κύστη και τους χοληφόρους αγωγούς.

Ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει όταν ο χολόλιθος μετακινηθεί και ο χοληδόχος πόρος παύσει να είναι φραγμένος.

Υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από την παρουσία των χολόλιθων. Η χοληδόχος κύστη, ο κοινός χοληδόχος πόρος ή το πάγκρεας μπορεί να φλεγμαίνουν και να μολυνθούν, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία σας.

Σπάνια, μπορεί να προκληθεί γάγγραινα ή ρήξη της χοληδόχου κύστης ή ένας χολόλιθος μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του εντέρου.

Χολική λάσπη

Εκτός από τους χολόλιθους, στη χοληδόχο κύστη μπορεί επίσης να σχηματιστεί χολική λάσπη (παχύρρευστα χολικά άλατα).

Αυτή η ιλύς εμποδίζει την φυσιολογική κένωση της χολής από τη χοληδόχο κύστη, προκαλώντας ενδεχομένως παρόμοια συμπτώματα και επιπλοκές με τις χολόλιθους.

Χολοκυστίτιδα

Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (που ονομάζεται “χολοκυστίτιδα”) αναπτύσσεται συνηθέστερα ως αποτέλεσμα των χολόλιθων. Σπανιότερα, η χολοκυστίτιδα αναπτύσσεται και δίχως την παρουσία χολόλιθων (ονομάζεται “μη λιθιασική χολοκυστίτιδα”).

 • Οξεία χολοκυστίτιδα

Όταν ένας χολόλιθος εγκλωβιστεί μέσα στη χοληδόχο κύστη, ακολουθεί φλεγμονή, η οποία προκαλεί ξαφνικό και μερικές φορές έντονο κοιλιακό πόνο (που ονομάζεται “κολικός της χολής”) συνοδευόμενος από ναυτία, έμετο, πυρετό και απώλεια της όρεξης. Ο χολικός κολικός περιγράφει έναν αμβλύ, συσπαστικό πόνο στο άνω δεξιό τμήμα της κοιλιάς.

 • Μη λιθιασική χολοκυστίτιδα

Η μη λιθιασική χολοκυστίτιδα προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με την οξεία χολοκυστίτιδα, αν και δεν σε αυτήν την περίπτωση ο ένοχος δεν είναι ένας χολόλιθος. Αν και η ακριβής αιτία δεν είναι σαφής, οι ειδικοί υποψιάζονται ότι η κακή ροή της χολής και του αίματος εντός της χοληδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση αυτής της πάθησης.

Η μη λιθιασική χολοκυστίτιδα παρατηρείται κυρίως σε άτομα που είναι βαριά άρρωστα, όπως εκείνα που βρίσκονται σε μηχανικό αερισμό ή εκείνα που έχουν μια σοβαρή λοίμωξη ή ένα σοβαρό εγκαυματικό τραύμα.

Οξεία χολαγγειίτιδα

Η οξεία χολαγγειίτιδα οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη του κοινού χοληδόχου πόρου, που οφείλεται συχνά σε κάποιο αποφρακτικό χολόλιθο, ή μερικές φορές σε στένωση του χοληδόχου πόρου ή σε καρκίνο της χοληδόχου κύστης, του χοληδόχου πόρου, του παγκρέατος ή του δωδεκαδακτύλου ( το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου).

Τα συμπτώματα της οξείας χολαγγειίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος στην άνω δεξιά πλευρά, πυρετό και ίκτερο.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το άτομο μπορεί επίσης να εμφανίσει χαμηλή αρτηριακή πίεση και σύγχυση, τα οποία μπορεί να είναι σημάδια απειλητικής για τη ζωή σηψαιμίας.

Ρήξη χοληδόχου κύστης

Σπάνια, η χοληδόχος κύστη σας μπορεί να υποστεί ρήξη ή να ανοίξει ως αποτέλεσμα φλεγμονής της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα).

Ακόμη πιο σπάνια, ένας τραυματισμός όπως ένα τροχαίο ατύχημα ή ένας τραυματισμός από αθλητική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της χοληδόχου κύστης, προκαλώντας ξαφνικό και έντονο, οξύ πόνο στο πάνω δεξί τμήμα της κοιλιάς σας.

Χοληδοχολιθίαση

Η χοληδοχολιθίαση είναι η περίπτωση κατά την οποία χολόλιθοι αποφράσσουν τον κοινό χοληδόχο πόρο, περιορίζοντας τη ροή της χολής από το ήπαρ προς το έντερο.

Η επακόλουθη αύξηση της πίεσης μπορεί να προκαλέσει αύξηση των ηπατικών ενζύμων και επίσης ίκτερο.

Λειτουργική νόσος της χοληδόχου κύστης. Δυσκινησία της χοληδόχου κύστης

Η λειτουργική νόσος της χοληδόχου κύστης, που μερικές φορές αναφέρεται ως ή “δυσκινησία της χοληδόχου κύστης”, είναι η ειδική ονομασία για τη νόσο της χοληδόχου κύστης που δεν εμφανίζει χολόλιθους.

Πρόκειται για δυσλειτουργία του σφιγκτήρα του Oddi, του μυϊκού σφιγκτήρα που συμβάλλει στον έλεγχο της κένωσης της χοληδόχου κύστης. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να εμφανιστούν μακροχρόνια.

Η δυσκινησία της χοληδόχου κύστης είναι ένα σύνδρομο της χοληδόχου κύστης που εμφανίζεται όταν η χοληδόχος κύστη σας δεν αδειάζει σωστά.

Λόγω της ακατάλληλης παροχέτευσης της χολής, μπορεί να προκύψει πόνος στη χοληδόχο κύστη και άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία και έμετος.

Η δυσκινησία της χολής συνήθως εντοπίζεται μόνο αφού αποκλειστούν άλλες αιτίες του πόνου (όπως οι πέτρες στη χολή).

Η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι τόσο η υποκινησία όσο και η υπερκινησία της χοληδόχου κύστης μπορεί να επωφεληθούν από την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή).

Καρκίνος της χοληδόχου κύστης

Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης είναι σπάνιος και συχνά δεν διαγιγνώσκεται μέχρι να φτάσει σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Εκτός από τον πόνο στη χοληδόχο κύστη, ένας ασθενής με καρκίνο της χοληδόχου κύστης μπορεί να έχει ίκτερο και να παρουσιάζει ναυτία, εμετό και απώλεια βάρους.

Λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων του, ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης συχνά διαγιγνώσκεται αργά. Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης που διαγιγνώσκεται αργά ενδέχεται να έχει κακή πρόγνωση.

Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό

Εάν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε πόνο στη χοληδόχο κύστη, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αν τα συμπτώματά σας έχουν υποχωρήσει.

Ο γιατρός σας θα θελήσει να βεβαιωθεί ότι δεν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα που θα σας θέσει σε κίνδυνο για μια πιο σοβαρή ασθένεια στο μέλλον.

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Σοβαρό, έντονο πόνο που σας εμποδίζει να νιώσετε άνετα
 • Πόνο που αυξάνεται όταν παίρνετε ανάσα
 • Πόνο που διαρκεί για περισσότερες από πέντε ώρες
 • Κίτρινο δέρμα ή κίτρινο χρώμα γύρω από το ασπράδι των ματιών σας (ίκτερος)
 • Πυρετό και ρίγη
 • Γρήγορο καρδιακό παλμό
 • Επίμονο εμετό
 • Επίμονη έλλειψη όρεξης ή ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Ούρα στο χρώμα της κόκα κόλα ή του τσαγιού
 • Κόπρανα με χρώμα κεραμιδιού

Διαφορική διάγνωση

Παρότι είναι λογικό να πιστεύετε ότι ο πόνος στο δεξί άνω μέρος της κοιλιάς σχετίζεται με τη χοληδόχο κύστη, να έχετε υπόψη σας ότι το ήπαρ βρίσκεται επίσης σε αυτή την περιοχή.

Επομένως, η ηπατική νόσος, όπως η ηπατίτιδα, μπορεί να είναι αυτό που στην πραγματικότητα προκαλεί τον εικαζόμενο πόνο στη χοληδόχο κύστη.

Ορισμένες από τις διαγνώσεις που μπορεί να εξετάσει ο γιατρός σας είναι οι εξής:

 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
 • Πεπτικό έλκος
 • Γαστρίτιδα
 • Στηθάγχη
 • Οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, το οποίο περιλαμβάνει την ασταθή στηθάγχη και το έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή)
 • Παγκρεατίτιδα (οξεία ή χρόνια)
 • Σκωληκοειδίτιδα
 • Διαβητική κετοξέωση (DKA)

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Share to...