ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο πόνος στη σκωληκοειδή απόφυση αποτελεί πάντα μια επείγουσα κατάσταση

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Η σκωληκοειδής απόφυση. Πρόκειται για ένα μικρό, όργανο σε σχήμα σκουληκιού, δίχως το οποίο ζούμε άνετα. Είναι ένας μικρός σωλήνας που προεξέχει από το παχύ έντερό μας και ο οποίος – για λόγους που παραμένουν ιατρικό μυστήριο – δεν εξυπηρετεί κανέναν γνωστό σκοπό, αλλά μπορεί να προκαλέσει απίστευτα προβλήματα υγείας.

Ορισμένοι ειδικοί υποψιάζονται ότι η σκωληκοειδής απόφυση καταπολεμά ορισμένες λοιμώξεις … αλλά επίσης μπορεί και η ίδια να μολυνθεί. Και αν μολυνθεί ή αν σκάσει – έχετε πρόβλημα. Θα χρειαστείτε άμεση ιατρική περίθαλψη.

Ο πόνος στη σκωληκοειδή απόφυση αποτελεί πάντα μια επείγουσα κατάσταση
Ο πόνος στη σκωληκοειδή απόφυση αποτελεί πάντα μια επείγουσα κατάσταση

Αιτίες του πόνου της σκωληκοειδούς απόφυσης

Υπάρχουν τρία ζητήματα που είναι δυνατόν να προκαλέσουν πόνο στην απόφυση. Είναι – κατά σειρά από το πιο συχνό προς το σπανιότερο:

 • Σκωληκοειδίτιδα.
 • Ένα απόστημα στην απόφυση (ή κοντά σε αυτήν).
 • Ένας όγκος στην απόφυση (ή μέσα σε αυτήν).

Προς το παρόν, ας επικεντρωθούμε στη σκωληκοειδίτιδα.

Η σκωληκοειδίτιδα, που απλά σημαίνει λοίμωξη ή ερεθισμός της σκωληκοειδούς απόφυσης, είναι η πιο κοινή αιτία του πόνου της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο κάθε άνθρωπος διατρέχει χαμηλό κίνδυνο – περίπου 8% – να εμφανίσει αυτή την πάθηση κατά τη διάρκεια της ζωής του. Είναι πιο συχνή σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 25 ετών και σε παιδιά ηλικίας 10 έως 19 ετών. Για την ακρίβεια, είναι ο πιο συχνός λόγος για επείγουσα χειρουργική επέμβαση στα παιδιά.

Η σκωληκοειδίτιδα δεν είναι κληρονομική και δεν μπορείτε να τη μεταδώσετε σε άλλους. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε εσείς ή ο γιατρός σας για να την προλάβετε ή να μειώσετε τον κίνδυνο να νοσήσετε.

Η σκωληκοειδής απόφυση μολύνεται όταν υπάρχει απόφραξη. Η απόφραξη μπορεί να προκληθεί από ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, μεταξύ των οποίων:

 • Φλεγμονή.
 • Βακτήρια.
 • Ιοί.
 • Σκληρυμένα κόπρανα.
 • Παράσιτα.
 • Διογκωμένοι ιστοί.
 • Έλκη.
 • Κοιλιακά ρήγματα ή σκισίματα.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η απόφραξη μπορεί να προκαλέσει την ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση της λοίμωξης σε όλη την κοιλιά σας και στα γύρω όργανα, με τις συνέπειες να είναι ενδεχομένως θανατηφόρες.

Πώς είναι ο πόνος της σκωληκοειδούς απόφυσης;

Η σκωληκοειδίτιδα συνήθως ξεκινά με την αίσθηση του στομαχόπονου. Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πόνος τελικά μετακινείται στο δεξιό κάτω τεταρτημόριο της κοιλιακής χώρας, που βρίσκεται μεταξύ του θώρακα και του οστού του ισχίου.

Και τότε είναι που η δυσφορία μετατρέπεται σε πραγματικό πόνο και έντονη ευαισθησία.

Μεταβείτε αμέσως στα επείγοντα περιστατικά ή καλέστε τον γιατρό σας αμέσως αν παρατηρήσετε νέο ή επιδεινούμενο πόνο στην περιοχή επί αρκετές ώρες.

Συνήθως, οι άνθρωποι λένε ότι καταλαβαίνουν ότι έχουν σκωληκοειδίτιδα όταν βρίσκονται στη διαδρομή προς το τμήμα επειγόντων περιστατικών, επειδή κάθε χτύπημα ή κίνηση πονάει κατά τη μετάβαση με το αυτοκίνητο.

Πού εντοπίζεται ο πόνος;

Ιδίως στα αρχικά στάδια της σκωληκοειδίτιδας, μπορεί να νομίζετε ότι έχετε απλώς πόνους στο στομάχι. Ένας τρόπος για να καταλάβετε αν έχετε να αντιμετωπίσετε κάτι πιο σοβαρό είναι να δώσετε προσοχή στο πού εντοπίζεται ο πόνος στην κοιλιά σας.

Αν έχετε σκωληκοειδίτιδα, θα αρχίσετε να αισθάνεστε έναν αμβλύ, έντονο πόνο που εντοπίζεται στο κάτω δεξιό τεταρτημόριο. Η σκωληκοειδίτιδα είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο μόνο όταν ο πόνος μετακινηθεί προς τα κάτω στη δεξιά πλευρά και συνεχιστεί για διάστημα 6 έως 12 ωρών.

Επίσης, προσέξτε το επίπεδο του πόνου σας – ειδικά αν δεν πρόκειται για έναν τύπο πόνου που είχατε στο παρελθόν.

Όλοι μας αντιμετωπίζουμε κοιλιακούς πόνους κατά διαστήματα. Και βέβαια δεν πρόκειται απαραίτητα για σκωληκοειδίτιδα. Αλλά όταν πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα, ο πόνος χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου και δεν υποχωρεί.

Ο πόνος στη σκωληκοειδή απόφυση αποτελεί πάντα μια επείγουσα κατάσταση
Ο πόνος στη σκωληκοειδή απόφυση αποτελεί πάντα μια επείγουσα κατάσταση

Άλλα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας

Ευτυχώς, τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας εμφανίζονται γρήγορα – συνήθως μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Τα σημεία μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 4 έως 48 ώρες μετά την εκδήλωση του προβλήματος.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν παρουσιάσετε επίσης:

 • Πυρετό, ρίγη ή ατονία.
 • Κοιλιακά συμπτώματα, όπως πρήξιμο (διάταση), έντονες κράμπες ή πόνο σε άλλες περιοχές της κοιλιάς σας – όπως στο πάνω μέρος της κοιλιάς, στην πλάτη ή στο ορθό.
 • Συμπτώματα από το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα όπως απώλεια όρεξης, δυσπεψία, ναυτία ή έμετο.
 • Συμπτώματα του κατώτερου γαστρεντερικού συστήματος όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, υπερβολικά αέρια ή (το αντίθετο) αδυναμία αερισμού.
 • Συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα, όπως πόνο ή δυσκολία στην ούρηση.

Η σκωληκοειδίτιδα έχει παρόμοια συμπτώματα με ορισμένες άλλες παθήσεις, επομένως είναι σημαντικό να καθορίσει ο γιατρός τι ακριβώς συμβαίνει.

Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι δυνατόν να μιμηθούν:

 • Τη νόσο του Crohn.
 • Την ελκώδη κολίτιδα.
 • Προβλήματα της χοληδόχου κύστης.
 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
 • Τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου.
 • Προβλήματα του στομάχου.
 • Αποφράξεις του λεπτού ή του παχέος εντέρου.

Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό

Επειδή η μη αντιμετωπισμένη σκωληκοειδίτιδα μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό ή να μεταβείτε στα επείγοντα περιστατικά εάν αισθάνεστε συνεχή πόνο στην κάτω δεξιά περιοχή της κοιλιάς σας για περισσότερες από 6 ώρες. Φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό εάν αντιμετωπίζετε πρόσθετα συμπτώματα, καθώς αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτίας του πόνου της σκωληκοειδούς απόφυσης.

Εξετάσεις και θεραπεία

Δεν υπάρχει εξέταση αίματος για την ταυτοποίηση της σκωληκοειδίτιδας, αλλά υπάρχουν ορισμένες εξετάσεις που θα κάνουν οι γιατροί αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε σκωληκοειδίτιδα.

Ένα δείγμα αίματος μπορεί να δείξει αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων σας, κάτι που υποδηλώνει λοίμωξη.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει αξονική τομογραφία κοιλίας ή πυέλου ή ακτινογραφίες. Συνήθως για τη διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά χρησιμοποιείται ο υπέρηχος.

Η σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους:

 • Αντιβιοτικά: Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας απαιτούν χειρουργική επέμβαση (σκωληκοειδεκτομή) για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης.
 • Χειρουργική επέμβαση: Εάν η σκωληκοειδής απόφυση δεν έχει σκάσει, ο γιατρός μπορεί να την αφαιρέσει μέσω μιας μικρής τομής στον αφαλό σας, μιας λαπαροσκόπησης. Αυτή η διαδικασία είναι αποτελεσματική για άτομα όλων των ηλικιών. Η ανάρρωση διαρκεί συνήθως δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Μια σκωληκοειδής απόφυση που έχει υποστεί ρήξη συχνά απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης. Ο χειρουργός θα καθαρίσει τυχόν μόλυνση που έχει εξαπλωθεί στην κοιλιά σας, διαδικασία η οποία μπορεί συχνά να πραγματοποιηθεί μέσω μιας κάμερας που εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής στον αφαλό σας.

What’s Causing Your Lower Abdominal Pain? https://health.clevelandclinic.org/whats-causing-your-lower-abdominal-pain/

Appendicitis Symptoms https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/symptoms/

Appendicitis – Symptoms and causes https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/symptoms-causes/syc-20369543

Appendicitis | Johns Hopkins Medicine https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/appendicitis

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...