Πώς αντιμετωπίζονται οι καρδιακές αρρυθμίες (2. Εξειδικευμένες ιατρικές τεχνικές και Αλλαγές στον τρόπο ζωής)

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

Πώς αντιμετωπίζονται οι καρδιακές αρρυθμίες (2. Εξειδικευμένες ιατρικές τεχνικές και Αλλαγές στον τρόπο ζωής)

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Διάφορες ιατρικές τεχνικές ή χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της αρρυθμίας σας ή για την αποτροπή της επανεμφάνισής της.

Οι συγκεκριμένες θεραπείες εξαρτώνται και πάλι από τον τύπο και τη σοβαρότητα της αρρυθμίας σας.

Κατάλυση

Ορισμένες αρρυθμίες προκαλούνται από εντοπισμένες ανωμαλίες εντός του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια διαδικασία κατάλυσης μπορεί να είναι σε θέση να διακόψει την ηλεκτρική ανωμαλία.

Η κατάλυση είναι μια τεχνική που χαρτογραφεί, εντοπίζει και καταστρέφει την πηγή της καρδιακής αρρυθμίας του ασθενούς δημιουργώντας ουλές στο εσωτερικό της καρδιάς με σκοπό τη διακοπή του ακανόνιστου ρυθμού.

Πραγματοποιείται είτε κατά τη διάρκεια μιας ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης (μια εξέταση για την αξιολόγηση του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς σας) είτε στη χειρουργική μονάδα.

a1
Πώς αντιμετωπίζονται οι καρδιακές αρρυθμίες (2. Εξειδικευμένες ιατρικές τεχνικές και Αλλαγές στον τρόπο ζωής)

Η κατάλυση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική επιλογή εάν δεν μπορείτε να ανεχθείτε τα φάρμακα ή εάν αυτά δεν είναι αποτελεσματικά. Ο στόχος αυτής της μεθόδου είναι συνήθως να απαλλαγείτε εντελώς από την αρρυθμία.

Αν και οι επεμβάσεις κατάλυσης μπορούν να πραγματοποιηθούν στο χειρουργείο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ανοικτής καρδιάς, μακράν η πιο συνηθισμένη μορφή κατάλυσης πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μιας εξειδικευμένης μορφής καρδιακού καθετηριασμού που ονομάζεται ηλεκτροφυσιολογική μελέτη.

Οι μελέτες αυτές εκτελούνται από καρδιολόγους ηλεκτροφυσιολόγους-καρδιολόγους με ειδική εκπαίδευση στη θεραπεία των καρδιακών αρρυθμιών.

Μια ηλεκτροφυσιολογική μελέτη μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας διαγνωστικής επέμβασης, όταν είναι σημαντικό να εξακριβωθεί με μεγάλη σαφήνεια ο μηχανισμός και η θέση της αρρυθμίας σας και συχνά για να αποφασιστεί εάν μια διαδικασία κατάλυσης θα ήταν πιθανό να θεραπεύσει την αρρυθμία.

Σήμερα, πολλές ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες συνδυάζουν τη διαγνωστική εξέταση με μια επέμβαση κατάλυσης.

Κατά τη διάρκεια μιας ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης, ειδικοί καθετήρες με ηλεκτρόδια στην άκρη τους τοποθετούνται σε διάφορα σημεία μέσα στην καρδιά σας και ολόκληρο το καρδιακό ηλεκτρικό σύστημα μελετάται και χαρτογραφείται.

Εάν εντοπιστεί μια ανώμαλη περιοχή που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της αρρυθμίας σας, η άκρη του καθετήρα οδηγείται σε αυτή την ανώμαλη περιοχή και πραγματοποιείται κατάλυση μέσω του καθετήρα.

Η κατάλυση επιτυγχάνεται με τη μετάδοση κάποιας μορφής ενέργειας μέσω του καθετήρα (θερμική ενέργεια, ενέργεια κατάψυξης ή ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων) προκειμένου να καταστραφεί ο ιστός που βρίσκεται στο άκρο του καθετήρα (κατάλυση). Αυτό δημιουργεί ένα εμπόδιο στην ηλεκτρική οδό που προκαλεί την αρρυθμία σας.

Τα τελευταία χρόνια, οι επεμβάσεις κατάλυσης έχουν εξελιχθεί αρκετά και συνήθως χρησιμοποιούν προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικής χαρτογράφησης που χρησιμοποιούν τόσο τρισδιάστατη απεικόνιση όσο και ηλεκτρική χαρτογράφηση για να εντοπίσουν το κατάλληλο σημείο για κατάλυση.

Η διαδικασία διαρκεί συνήθως λίγες ώρες και χρειάζεστε μια ή δύο ημέρες ανάρρωσης στο νοσοκομείο.

Η κατάλυση λειτουργεί στο 60% έως 80% των περιπτώσεων ατόμων με πιο προβληματικές αρρυθμίες, όπως η κολπική μαρμαρυγή, η κολπική ταχυκαρδία και η κοιλιακή ταχυκαρδία.

Καρδιοανάταξη

Για ορισμένους τύπους αρρυθμιών, όπως η κολπική μαρμαρυγή και η κοιλιακή μαρμαρυγή, η ηλεκτρική καρδιοανάταξη μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική θεραπευτική επιλογή.

Σε αυτή τη μέθοδο, η καρδιά σας δέχεται ηλεκτρικό σοκ με ηλεκτρόδια ή επιθέματα στο στήθος σας από έναν απινιδωτή. Το ηλεκτροσόκ μπορεί να αναγκάσει την καρδιά σας να επανέλθει στον κανονικό της ρυθμό.

Αυτή η διαδικασία συνήθως προγραμματίζεται εκ των προτέρων, αν και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε επείγουσες περιστάσεις για να τεθεί υπό έλεγχο ένας γρήγορος καρδιακός ρυθμός.

Η καρδιοανάταξη ενέχει έναν κίνδυνο– είναι πιθανό η διαδικασία να αποκολλήσει έναν θρόμβο αίματος στον αριστερό κόλπο σας, ο οποίος μπορεί να ταξιδέψει στον εγκέφαλό σας και να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για να αποφευχθεί αυτό, ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει βαρφαρίνη που πρέπει να λαμβάνεται 2 έως 3 εβδομάδες πριν από την καρδιοανάταξη.

a22
Πώς αντιμετωπίζονται οι καρδιακές αρρυθμίες (2. Εξειδικευμένες ιατρικές τεχνικές και Αλλαγές στον τρόπο ζωής)

Εγχείρηση ηλεκτρικής λαβυρινθοποίησης του κολπικού τοιχώματος

Εάν δεν ανταποκρίνεστε σε άλλες θεραπείες για τις αρρυθμίες ή εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε εγχείρηση καρδιάς για κάποιον άλλο λόγο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την επέμβαση ηλεκτρικής λαβυρινθοποίησης του κολπικού τοιχώματος.

Αυτή περιλαμβάνει τη διενέργεια τομών στο ανώτερο τμήμα της καρδιάς σας (τους κόλπους), οι οποίες δημιουργούν ουλές και εμποδίζουν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα να δημιουργήσουν την αρρυθμία, καθώς τα ερεθίσματα δεν μπορούν να περάσουν μέσα από τον ουλώδη ιστό.

Τα άτομα που υποβάλλονται σε εγχείρηση ηλεκτρικής λαβυρινθοποίησης του κολπικού τοιχώματος απαιτείται γενικά να παραμείνουν στο νοσοκομείο για μερικές βραδιές στη συνέχεια. Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να έχουν αρχικά κάποιον πόνο στο στήθος, τα πλευρά ή τους ώμους τους καθώς αρχίζουν να αναρρώνουν, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται και πάλι φυσιολογικά μέσα σε 3 έως 6 μήνες.

Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την επέμβαση ηλεκτρικής λαβυρινθοποίησης του κολπικού τοιχώματος, όπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς. Οι κίνδυνοι είναι μεταξύ άλλων η λοίμωξη, οι θρόμβοι αίματος, η καρδιακή προσβολή και η εμφάνιση άλλων αρρυθμιών που μπορεί να απαιτούν βηματοδότη.

Περίπου το 1% έως 2% των ανθρώπων πεθαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της χειρουργικής επέμβασης.

Αορτοστεφανιαία παράκαμψη (μπαϊπάς)

Σε περιπτώσεις σοβαρής στεφανιαίας νόσου που προκαλεί αρρυθμία, ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να συστήσει αορτοστεφανιαία παράκαμψη για να βελτιώσει την παροχή αίματος στην καρδιά σας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταμοσχεύεται από το στήθος, το πόδι ή το χέρι σας χρησιμοποιείται για να συνδέσει την αορτή σας με τη στεφανιαία αρτηρία σας, δημιουργώντας ένα νέο πέρασμα για τη ροή του αίματος.

Μόλις ολοκληρωθεί η χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να περάσετε μερικές ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), όπου οι ειδικοί θα παρακολουθούν συνεχώς τον καρδιακό σας ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση.

Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές που πρέπει να γνωρίζετε σε αυτή τη διαδικασία. Πρώτον, υπάρχει η πιθανότητα να εμφανίσετε κολπική μαρμαρυγή και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Υπάρχει επίσης ένας εκτιμώμενος κίνδυνος 1% έως 2% για κάθε πιθανή επιπλοκή (αρρυθμία, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, λοίμωξη και θάνατο) που σχετίζεται με τη χειρουργική επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης.

a23
Πώς αντιμετωπίζονται οι καρδιακές αρρυθμίες (2. Εξειδικευμένες ιατρικές τεχνικές και Αλλαγές στον τρόπο ζωής)

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορείτε να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Επιλέξτε υγιεινές για την καρδιά τροφές

Η υγιεινή διατροφή για την καρδιά θεωρείται γενικά ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ ορισμένες υγιεινές για την καρδιά τροφές μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Κατ’ αρχάς, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα προφλεγμονώδη τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που είναι πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και χοληστερόλη.

Οι ειδικοί συνιστούν να κόψετε το κόκκινο κρέας, μαζί με τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα fast-food. Αντ’ αυτού, προτιμήστε άφθονα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς/σπόρους, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχα κρέατα όπως πουλερικά και ψάρια.

Δεν πειράζει να χρησιμοποιείτε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο όταν μαγειρεύετε ή όταν το ρίχνετε σε μια σαλάτα.

Αν δεν είστε ακόμα σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, ρίξτε μια ματιά στη μεσογειακή διατροφή– πολλά βασικά συστατικά αυτής της διατροφής είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Η συζήτηση με έναν διαιτολόγο είναι επίσης ευεργετική για πολλούς ανθρώπους.

Ασκηθείτε

Οι ειδικοί συνιστούν να εντάξετε στο πρόγραμμά σας τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα. Αυτό μπορεί να σημαίνει περπάτημα ή τζόκινγκ, κολύμπι, ποδηλασία, χορός ή ακόμη και κηπουρική.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να συμπεριλαμβάνετε βάρη ή προπόνηση αντίστασης τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.

Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να μην σηκώνετε μεγάλα βάρη εάν σας έχει εμφυτευτεί μόνιμος βηματοδότης ή εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καρδιάς.

Πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε έντονη καθιστική ζωή, ακόμη και αν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας το περνάτε σε ένα γραφείο. Λίγη άσκηση είναι καλύτερη από την καθόλου.

Αν δεν έχετε γυμναστεί τον τελευταίο καιρό, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με ελαφριά δραστηριότητα και να την αυξήσετε σταδιακά.

Προσέξτε το βάρος σας

Η παχυσαρκία συνδέεται στενά με μια σειρά από καταστάσεις που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και η φλεγμονή.

Αυτές οι καταστάσεις αποτελούν γενεσιουργούς παράγοντες καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανακοπής, στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, αρρυθμιών και αιφνίδιου θανάτου.

Σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα καρδιαγγειακής νόσου. Σε τουλάχιστον 20% αυτών των περιπτώσεων, η καρδιαγγειακή νόσος του ατόμου αποδίδεται άμεσα στο κάπνισμα.

Η διακοπή του τσιγάρου μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας ώστε να προλάβετε την καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης, ποτέ δεν είναι πολύ αργά: μετά από τέσσερα χρόνια αποχής από το κάπνισμα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται στα επίπεδα του κινδύνου ενός ατόμου που δεν κάπνισε ποτέ.

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης

Η ρύθμιση της αρτηριακής σας πίεσης και της χοληστερόλης σας είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

Εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση ή/και τη χοληστερόλη, είναι σημαντικό να τα λαμβάνετε συνεχώς.

Παράλληλα με την υγιεινή διατροφή για την καρδιά, τη συστηματική άσκηση και την αποφυγή του τσιγάρου, υπάρχουν πολλές άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη σας υπό έλεγχο.

Διαχειριστείτε το άγχος σας

Το συναισθηματικό και περιβαλλοντικό στρες μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και συμβάλλοντας στη συσσώρευση αρτηριακής πλάκας.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν επίσης να καταπολεμήσουν το άγχος με δραστηριότητες που βλάπτουν την καρδιά, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή η υπερκατανάλωση τροφής.

Περιορίστε το αλκοόλ

Ο γιατρός σας μπορεί να μην θέλει να πίνετε αλκοόλ, καθώς μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία. Για να μην αναφερθούμε στην έντονη κατανάλωση αλκοόλ που συνδέεται στενά με την υπέρταση, τη στεφανιαία νόσο, τα εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα.

Εάν επιλέξετε να πίνετε παρ’ όλα αυτά, να το κάνετε με μέτρο. Μέτρια ποσότητα αλκοόλ θεωρείται το ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox