Πώς φεύγουν οι μύκητες από την ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
11 Λεπτά

Η κολπική μυκητίαση είναι ένα συχνό και δυσάρεστο πρόβλημα που πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μία φορά. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Οι θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να είναι κατάλληλες για πιο ήπιες μολύνσεις από μύκητες. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να οφείλονται σε άλλες καταστάσεις, οπότε θα πρέπει να λάβετε μια διάγνωση πριν ξεκινήσετε να κάνετε μόνες σας θεραπεία. Εάν η μόλυνση από μύκητες είναι σοβαρή ή αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που χορηγείται είτε από το στόμα είτε εφαρμόζεται τοπικά.

Μη συνταγογραφούμενες θεραπείες

Τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα που διατίθενται για τις κολπικές μολύνσεις από μύκητες έχουν συνήθως ένα από τα ακόλουθα τέσσερα δραστικά συστατικά:

 • Βουτοκοναζόλη
 • Κλοτριμαζόλη
 • Μικοναζόλη
 • Τιοκοναζόλη

Αυτά τα φάρμακα ανήκουν όλα στην ίδια αντιμυκητιασική οικογένεια. Δρουν με παρόμοιο τρόπο για να διαλύσουν τον οργανισμό Candida, ο οποίος είναι ο τύπος του μύκητα που προκαλεί συχνότερα τις μολύνσεις από μύκητες. Τελικά, ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός καταστρέφεται και η λοίμωξη υποχωρεί.

Αυτά τα φάρμακα θεωρούνται γενικά ασφαλή για χρήση εάν είστε έγκυος.

Όταν επισκέπτεστε τον γιατρό σας για την κολπική μυκητίαση, συζητήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων τύπων φαρμάκων που κυκλοφορούν και ρωτήστε ποια είναι η καλύτερη λύση για εσάς.

Πώς φεύγουν οι μύκητες από την ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας;
Πώς φεύγουν οι μύκητες από την ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας;

Οι θεραπείες για τη μόλυνση ζύμης είναι διαθέσιμες ως:

 • Κολπικά υπόθετα
 • Κολπικά δισκία
 • Κρέμες με ειδικούς εφαρμογείς

Μόλις αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα μη συνταγογραφούμενο αντιμυκητιασικό φάρμακο, τα συμπτώματα της μόλυνσης από το μύκητα θα αρχίσουν πιθανότατα να υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το φάρμακό σας για ολόκληρο τον αριθμό των ημερών που σας συνιστάται. Ακόμη και αν τα συμπτώματά σας έχουν υποχωρήσει, ο μύκητας μπορεί να εξακολουθεί να είναι αρκετά ενεργός ώστε να προκαλέσει υποτροπή.

Ορισμένα αντιμυκητιασικά ένθετα και κρέμες μπορούν να βλάψουν το υλικό των προφυλακτικών, των διαφραγμάτων και του σπερματοκτόνου. Μια προειδοποίηση σχετικά με αυτό θα πρέπει να αναγράφεται στις ετικέτες των προϊόντων, οπότε φροντίστε να τις διαβάσετε. Για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων και της εγκυμοσύνης, μιλήστε με τον γιατρό σας για εναλλακτικές θεραπείες που δεν ενέχουν τον ίδιο κίνδυνο.

Επιπλέον, η κολπική επαφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα μπορούσε να μετακινήσει το φάρμακο από τον κόλπο, προκαλώντας ερεθισμό και μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Οι μη συνταγογραφούμενες θεραπείες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, αλλά αν κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα ισχύει για εσάς ενώ χρησιμοποιείτε μία από αυτές, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας:

 • Κοιλιακό άλγος, πυρετός ή δύσοσμες εκκρίσεις
 • Εντεινόμενος ερεθισμός του κόλπου ή του γειτονικού δέρματος
 • Καμία βελτίωση εντός τριών ημερών

Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει την ετικέτα των μη συνταγογραφούμενων προϊόντων. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα μόνο για την περιοχή του σώματος για την οποία προορίζονται. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα στον κόλπο σας εάν προορίζονται για χρήση μόνο σε άλλες περιοχές του σώματος.

Αυτά τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα δεν προορίζονται για χρήση από άνδρες. Δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται για άλλους τύπους λοιμώξεων, όπως μυκητιασικές λοιμώξεις κάτω από τα νύχια ή μέσα στο στόμα.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Εάν επισκεφθείτε τον γιατρό σας για μια ήπια ή μέτρια μόλυνση από μύκητες, μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια εφάπαξ δόση Diflucan (φλουκοναζόλη).

Το Diflucan είναι κατάλληλο για μη επιπλεγμένες περιπτώσεις. Μπορεί να προκαλέσει ήπιες έως μέτριες παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο, διάρροια, καούρα και πόνο στο στομάχι.

Η από του στόματος χορηγούμενη φλουκοναζόλη πρέπει γενικά να αποφεύγεται εάν είστε έγκυος, καθώς οι υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες στο μωρό.

Σοβαρές και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις

Για σοβαρές ή συχνές κολπικές μολύνσεις από μύκητες Candida, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει δύο έως τρεις δόσεις Diflucan με διαφορά 72 ωρών.

Ένα άλλο από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η κετοκοναζόλη. Λαμβάνεται για 7 έως 14 ημέρες, είτε μία είτε δύο φορές την ημέρα, ανάλογα με τις συστάσεις του ιατρού σας.

Εάν έχετε επαναλαμβανόμενες μολύνσεις από μύκητες, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει παρατεταμένη κολπική ή από του στόματος θεραπεία. Για παράδειγμα, μπορεί να πάρετε δύο έως τρεις δόσεις του χαπιού Diflucan από το στόμα, στη συνέχεια εβδομαδιαίες δόσεις Diflucan για έξι μήνες ή ενδεχομένως ένα τοπικό φάρμακο.

Στην Αμερική ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το 2022 το Vivjoa (οτεσεκοναζόλη) για υποτροπιάζουσες ή χρόνιες λοιμώξεις από μύκητες σε μη αναπαραγωγικές γυναίκες. Το φάρμακο προορίζεται για χρήση από γυναίκες που είναι μόνιμα υπογόνιμες και μετεμμηνοπαυσιακές. Το Vivjoa χορηγείται σε μορφή κάψουλας και μπορεί να λαμβάνεται μόνο του ή μαζί με το Diflucan.

Μερικές φορές μια μόλυνση από μύκητες προκαλείται από το είδος Candida glabrata, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι 14 ημέρες ενδοκολπικής θεραπείας με κάψουλα ζελατίνης βορικού οξέος, υπόθετο νυστατίνης, κρέμα 17% φλουκυτοσίνης ή κρέμα με 17% φλουκυτοσίνη και 3% αμφοτερικίνη Β.

Έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επαναλαμβανόμενες μολύνσεις από μύκητες σε σχέση με τις γυναίκες που δεν πάσχουν από διαβήτη. Εάν πάσχετε από διαβήτη, η καλή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου που διατρέχετε.

Θεραπείες στο σπίτι και τρόπος ζωής

Ορισμένες σπιτικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην εξάλειψη των αιτιών του κολπικού ερεθισμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

 • Κάθισμα σε ένα ζεστό (όχι καυτό) μπάνιο. Το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων. Μπορεί να θέλετε να αποφύγετε το σαπούνι και να ξεπλύνετε μόνο με νερό.
 • Αποφυγή αρωματικών πρόσθετων ουσιών μπάνιου, σπρέι γυναικείας υγιεινής και σκόνες σώματος. Αυτά μπορεί να ερεθίσουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων.
 • Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγετε τα πολύ στενά παντελόνια και καλσόν. Ενδεχομένως να θελήσετε να στραφείτε στη χρήση φούστας ή φαρδιών παντελονιών μέχρι να υποχωρήσει η λοίμωξη. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση, διατηρώντας την περιοχή δροσερή και στεγνή.
 • Να αλλάζετε τα βρεγμένα μαγιό ή τα ιδρωμένα ρούχα το συντομότερο δυνατό. Επίσης, φροντίστε να πλένετε αυτά τα ρούχα ανάμεσα σε κάθε φορά που τα φοράτε.

Κολπική φροντίδα κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε το κολπικό σεξ κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πότε μπορείτε να συνεχίσετε το σεξ με ασφάλεια.

Είναι πιθανό ο άνδρας σύντροφος να προσβληθεί από δερματική μόλυνση από μύκητες στο πέος του ή να παρουσιάσει ερεθισμό από ένα προϊόν κολπικής θεραπείας. Η χρήση προφυλακτικού μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση του μύκητα από και προς το σεξουαλικό σας σύντροφο. Εάν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, θυμηθείτε να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου για να βεβαιωθείτε ότι δεν καταστρέφει το προφυλακτικό.

Εάν χρησιμοποιείτε κολπική κρέμα ή υπόθετο για τη θεραπεία, αποφύγετε τη χρήση ταμπόν, καθώς αυτά μπορεί να μπλοκάρουν ή να απομακρύνουν το φάρμακο. Προτιμήστε ένα σερβιετάκι χωρίς αποσμητικό αν έχετε περίοδο.

Μπορείτε πάντα να φοράτε σερβιέτα για να προστατεύετε τα ρούχα σας από τυχόν διαρροές. Απλώς φροντίστε να το αλλάζετε συχνά για να αποφύγετε τη συσσώρευση πρόσθετης υγρασίας.

Το ντους στην περιοχή δεν συνιστάται ποτέ, και πρέπει να αποφεύγεται ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε σε διαδικασία εξάλειψης μιας λοίμωξης από μύκητες.

Συμπληρωματικές θεραπείες

Μπορείτε να επιλέξετε να εξετάσετε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες συμπληρωματικές θεραπείες. Ορισμένες από αυτές υποστηρίζονται από έρευνες, αλλά άλλες απαιτούν περαιτέρω μελέτη για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά τους.

 • Υπόθετο βορικού οξέος

Τα υπόθετα βορικού οξέος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του είδους μύκητα Candida albicans. Μπορούν να αγοραστούν στο διαδίκτυο ή σε φαρμακεία, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τα πάρετε για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια αξιόπιστη μάρκα.

Δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνετε βορικό οξύ από το στόμα ή να το χρησιμοποιείτε σε ανοιχτές πληγές. Δεν είναι ασφαλής η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμη και όταν χρησιμοποιείται όπως συνιστάται, μπορεί να εμφανίσετε κάποιο δερματικό ερεθισμό.

 • Προβιοτικά και γιαούρτι ενεργής καλλιέργειας

Η υγεία του κόλπου βασίζεται στα ευεργετικά προβιοτικά βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι, συμπεριλαμβανομένου του L. acidophilus) για τη διατήρηση ενός ελαφρώς όξινου pH και την αποτροπή της υπερανάπτυξης των μυκήτων.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση προβιοτικών ή η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της μόλυνσης από μύκητες ή στην πρόληψη των υποτροπιάζουσων μολύνσεων από μύκητες. Άλλες μελέτες, ωστόσο, δείχνουν ότι μπορεί να μην υπάρχει κανένα όφελος.

Μπορείτε να καταναλώνετε προβιοτικά με φυσικό τρόπο προσθέτοντας περισσότερο γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο, και ψωμί με προζύμι στη διατροφή σας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες σχετικά με τη χρήση ενός κολπικού προϊόντος βραδείας αποδέσμευσης με συγκεκριμένους γαλακτοβάκιλλους για την πρόληψη των μολύνσεων από μύκητες. Τα δισκία αυτά εισάγονται στον κόλπο κάθε δεύτερη ημέρα για μια περίοδο περίπου δέκα ημερών. Καθώς το δισκίο διαλύεται, ένα προβιοτικό βιοφίλμ σχηματίζεται στον κόλπο, δημιουργώντας ένα προστατευτικό φράγμα που εμποδίζει την ανάπτυξη του Candida.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.