Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα;

Υπάρχουν πολλές μορφές ηπατίτιδας, όπως η ιογενής ηπατίτιδα, η αυτοάνοση ηπατίτιδα, η ηπατίτιδα του λιπώδους ήπατος, η αλκοολική ηπατίτιδα και η ηπατίτιδα που προκαλείται από τοξίνες, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί ή να εκδηλώσει ηπατίτιδα.

Η μόνη μορφή ηπατίτιδας που μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο είναι η ιογενής ηπατίτιδα, αλλά το πώς ακριβώς μεταδίδονται αυτοί οι ιοί είναι ευρέως παρεξηγημένο.

Οι τύποι της ιογενούς ηπατίτιδας

Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι ιογενούς ηπατίτιδας, γνωστοί ως ηπατίτιδα Α (HAV), ηπατίτιδα Β (HBV), ηπατίτιδα C (HCV), ηπατίτιδα D (HDV) και ηπατίτιδα Ε (HEV). Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας που δεν μπόρεσαν να αποδοθούν σε έναν από αυτούς τους πέντε τύπους ιών ηπατίτιδας, στο αλκοόλ, στα ναρκωτικά ή σε αυτοάνοσα νοσήματα, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να προσπαθήσουν να βρουν κάποια άλλη αιτία.

Παρόλο που η αιτιολογία αυτών των ιών δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πλήρως, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τρεις ακόμη τύπους ιογενούς ηπατίτιδας (και τους σχετιζόμενους με αυτούς ιούς), τους οποίους ονόμασαν ηπατίτιδα F (HFV), ηπατίτιδα G (HFG) και ηπατίτιδα που οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται με μεταγγίσεις (TTV).

Ως σχετικά νέες ασθένειες και ιικές ανακαλύψεις, οι πληροφορίες σχετικά με αυτές και τον τρόπο δράσης τους είναι σχετικά λίγες. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι περιπτώσεις του TTV έχουν συσχετιστεί με ηπατίτιδα μόνο σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε μετάγγιση αίματος.

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα;
Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα;

Εντερική οδός: Ηπατίτιδα Α και ηπατίτιδα Ε

Οι ιοί της ηπατίτιδας Α και της ηπατίτιδας Ε (HAV και HEV) μεταδίδονται αμφότεροι μέσω της εντερικής οδού, δηλαδή της πεπτικής οδού ή της οδού των κοπράνων. Για να εκτεθείτε σε αυτούς τους ιούς, πρέπει να καταπιείτε περιττώματα που είναι μολυσμένα με τον ιό. Παρόλο που υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να δημιουργηθεί αυτή η κοπρανο-στοματική οδός, η κακή υγιεινή και οι κακές συνθήκες υγιεινής σε ορισμένες χώρες οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από αυτούς τους ιούς.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές και η Κεντρική και Νότια Αμερική, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στον ιό της ηπατίτιδας Ε. Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας Α.

Μια άλλη αιτία ηπατίτιδας Α είναι η κατανάλωση οστρακοειδών που συλλέγονται από μολυσμένα νερά. Οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν επιδημίες ηπατίτιδας Α που προκαλούνται από πόσιμο νερό μολυσμένο με ακατέργαστα λύματα.

Η πρόγνωση για τους ασθενείς με ηπατίτιδα Α είναι εξαιρετική και η ανάρρωση είναι πλήρης. Περίπου το 85% των ατόμων με ηπατίτιδα Α αναρρώνουν εντός τριών μηνών και σχεδόν όλοι αναρρώνουν εντός έξι μηνών. Η νόσος δεν γίνεται χρόνια και δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Πιστεύεται ότι ο ιός της ηπατίτιδας F (HFV) μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της εντερικής οδού.

Παρεντερικές οδοί: Ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα D και ηπατίτιδα C

Οι ιοί της ηπατίτιδας B, C και D (HBV, HCV και HDV) μεταδίδονται όλοι μέσω της λεγόμενης παρεντερικής οδού. Παρεντερική σημαίνει απλώς ότι αυτοί οι ιοί μπορούν να εισέλθουν από όλες τις οδούς εκτός από την εντερική οδό, γεγονός που αφήνει την πόρτα ορθάνοιχτη όσον αφορά την πιθανή έκθεση. Ας δούμε τις πιθανές οδούς μετάδοσης για καθέναν από αυτούς τους τύπους του ιού της ηπατίτιδας πιο προσεκτικά.

  • Πώς μεταδίδεται ο HBV

Ο ιός της ηπατίτιδας Β είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέσω των σωματικών υγρών ενός μολυσμένου ατόμου, δηλαδή ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος, του ιδρώτα, των δακρύων, του σάλιου, του σπέρματος, των κολπικών εκκρίσεων, του αίματος της περιόδου και του μητρικού γάλακτος ενός μολυσμένου ατόμου. Ωστόσο, το να έχετε ηπατίτιδα Β δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε μολυσματικός- μόνο ορισμένα άτομα με HBV είναι στην πραγματικότητα μολυσματικά.

Οι πιθανότητες έκθεσης στον ιό μπορεί να περιλαμβάνουν την κοινή χρήση σύριγγας ή την απόκτηση τατουάζ ή piercing στο σώμα με μολυσμένα εργαλεία. Σημαίνει όμως επίσης ότι είναι δυνατόν να εκτεθείτε κατά τη διάρκεια του τοκετού καθώς και κατά τη σεξουαλική επαφή και τη συνουσία. Για την ακρίβεια, σχεδόν τα δύο τρίτα των οξέων κρουσμάτων ηπατίτιδας Β στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλούνται από την έκθεση κατά τη σεξουαλική επαφή.

Η ηπατίτιδα Β είναι πραγματικά μεταδοτική. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με το σπέρμα), τα κολπικά υγρά και το αίμα. Μπορείτε να την κολλήσετε:

  • κάνοντας κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ (η χρήση προφυλακτικού ή οδοντικού φράγματος κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψή της)
  • από την κοινή χρήση οδοντόβουρτσας και ξυραφιού (το αίμα σε αυτά μπορεί να μεταφέρει την ηπατίτιδα Β)
  • την κοινή χρήση βελονών για ενέσεις ναρκωτικών, τρυπήματα, τατουάζ κ.λπ.
  • να κολλήσετε με βελόνα που έχει πάνω της τον ιό της ηπατίτιδας Β.
  • Η ηπατίτιδα Β μπορεί επίσης να μεταδοθεί στα μωρά κατά τη γέννηση, εάν η μητέρα τους έχει τον ιό.

Η ηπατίτιδα Β δεν μεταδίδεται μέσω του σάλιου (φτύσιμο), επομένως ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να κολλήσετε ηπατίτιδα Β από την κοινή χρήση φαγητού ή ποτού ή από τη χρήση του ίδιου πιρουνιού ή κουταλιού. Η ηπατίτιδα Β δεν μεταδίδεται επίσης με το φιλί, την αγκαλιά, το κράτημα του χεριού, το βήχα, το φτέρνισμα ή το θηλασμό.

Τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι το σάλιο μπορεί να περιέχει αλλά όχι να μεταδίδει τους ιούς που μεταδίδονται με το αίμα, εκτός εάν υπάρχει επαρκής μόλυνση με αίμα. Ακόμα και τότε, ο κίνδυνος μετάδοσης αυτών των ιών είναι αμελητέος.

Παρόλο που ο HBV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος, υπάρχει γενικά πολύ μικρός κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό μέσω μεταγγίσεων αίματος, καθώς οι περισσότερες χώρες άρχισαν να τον ελέγχουν από το 1975 και μετά.

  • Πώς μεταδίδεται ο HCV

Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής αίματος με αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί με τον ιό εάν το αίμα ενός ατόμου που φέρει τον ιό εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος ενός άλλου ατόμου.

Επομένως, όπως και στην περίπτωση της ηπατίτιδας Β, οι μεταγγίσεις αίματος (πριν από το 1990 στην προκειμένη περίπτωση), τα τατουάζ και τα piercing στο σώμα, η έκθεση στο χώρο εργασίας, οι ιατρικές επεμβάσεις και η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών μπορούν να οδηγήσουν σε πιθανή έκθεση στον ιό. Ωστόσο, σε αντίθεση με την ηπατίτιδα Β, έχει αποδειχθεί ότι η σεξουαλική επαφή και ο τοκετός αποτελούν αμφότερα μη ικανή οδό έκθεσης στον HCV.

Ο ιός της ηπατίτιδας G θεωρείται ότι μεταδίδεται με παρόμοιο τρόπο με τον HCV.

  • Μετάδοση του HDV

Ο ιός της ηπατίτιδας D μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο όπως και η ηπατίτιδα Β. Η ηπατίτιδα D, ωστόσο, μπορεί να συνυπάρξει μόνο με τον ιό της ηπατίτιδας Β. Ο HDV μπορεί να κολλήσει ταυτόχρονα με τον HBV (το οποίο είναι γνωστό ως συλλοίμωξη). Άλλοι κολλούν τον ιό της ηπατίτιδας D ξεχωριστά όταν έχουν ήδη μολυνθεί από τον HBV (το οποίο είναι γνωστό ως επιλοίμωξη). Σε αυτές τις περιπτώσεις, το 70% έως 95% των ασθενών συνεχίζουν να έχουν μια πιο σοβαρή χρόνια μορφή ηπατίτιδας D.

Joint Statement: Hepatitis B and hepatitis C are not transmitted through saliva https://www.hepatitisaustralia.com/news/joint-statement-hepatitis-b-and-hepatitis-c-are-not-transmitted-through-saliva

Hepatitis B https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/hepatitis-b

Hepatitis B https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hepatitis/hepatitis-b

Hepatitis A and E https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hepatitis/hepatitis-a

Hep B Transmission and High Risk Groups https://www.hepb.org/prevention-and-diagnosis/transmission/

Share to...