Πώς να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος

Αφού πάρουν την απόφαση να αποκτήσουν παιδί, πολλές γυναίκες προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να συλλάβουν κατά τη διάρκεια του επόμενου κύκλου τους. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η επίτευξη εγκυμοσύνης μπορεί να πάρει χρόνο.

Μια υγιής, 30χρονη γυναίκα έχει μόνο 20 % πιθανότητες να μείνει έγκυος κάθε μήνα. Είναι φυσιολογικό να χρειαστούν μερικοί μήνες ή και παραπάνω.

Αν ανυπομονείτε να μείνετε έγκυος, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα της “προσπάθειας”.

Δείτε πώς μπορείτε να αυξήσετε με ασφάλεια τις πιθανότητές σας να τα καταφέρετε.

Ας δούμε πρώτα τα βασικά

Κάθε μήνα, παρατηρείται μια σειρά ορμονικών αλλαγών στο σώμα σας που οδηγούν στην ανάπτυξη και ωρίμανση ενός ανώριμου ωαρίου στην ωοθήκη. Ο κύκλος κάθε γυναίκας είναι διαφορετικός. Αυτή η διαδικασία διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου δύο εβδομάδες, ξεκινώντας με την έμμηνο ρύση της γυναίκας.

Μόλις το ωάριο είναι ώριμο, απελευθερώνεται από την ωοθήκη στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως ωορρηξία. Στη συνέχεια, το ωάριο ταξιδεύει κατά μήκος της σάλπιγγας προς τη μήτρα. Το ωάριο είναι βιώσιμο μόνο για περίπου 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του.

Εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, το γονιμοποιημένο ωάριο θα συνεχίσει να ταξιδεύει προς τα κάτω προς τη μήτρα. Στη συνέχεια θα εμφυτευτεί στην εσωτερική επένδυση της μήτρας, το ενδομήτριο της μήτρας.

Το μυστικό είναι να κάνετε σεξ τις ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Με αυτόν τον τρόπο, τα σπερματοζωάρια βρίσκονται ήδη στις σάλπιγγες όταν απελευθερώνεται το ωάριο. Αυτό διευκολύνει τη γονιμοποίηση. Το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στη γυναικεία αναπαραγωγική οδό για τέσσερις ή πέντε ημέρες.

Πώς θα πετύχετε τον σωστό συγχρονισμό

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε γρήγορα έγκυος είναι να βεβαιωθείτε ότι κάνετε σεξ τη σωστή στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου σας.

Εάν έχετε τακτικούς κύκλους, θα έχετε ωορρηξία περίπου δύο εβδομάδες πριν από την περίοδό σας. Αυτό σημαίνει ότι το γόνιμο παράθυρό σας θα είναι οι επτά ημέρες πριν από την αναμενόμενη ωορρηξία σας.

Εάν έχετε ακανόνιστους κύκλους, είναι ενδεχομένως λίγο πιο δύσκολο να προβλέψετε πότε θα έχετε ωορρηξία και πότε θα είναι το γόνιμο παράθυρό σας.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσδιορίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια την ωορρηξία και το γόνιμο χρονικό παράθυρό σας.

 • Κιτ πρόβλεψης ωορρηξίας (κάτι πραγματικά απλό)

Αυτά τα κιτ είναι παρόμοια με το τεστ εγκυμοσύνης ούρων. Θα ουρείτε στις ταινίες του τεστ κάθε πρωί, ξεκινώντας λίγες ημέρες πριν από την ωορρηξία σας.

Οι δοκιμαστικές ταινίες ανιχνεύουν την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH). Αυτή η ορμόνη εκτοξεύεται ακριβώς πριν από την ωορρηξία.

Μόλις λάβετε θετικό αποτέλεσμα (ελέγξτε τις οδηγίες του τεστ για λεπτομέρειες), θα πρέπει να κάνετε σεξ εκείνη την ημέρα και τις επόμενες ημέρες. Αυτά τα κιτ του τεστ είναι διαθέσιμα στο φαρμακείο σας.

 • Βασική θερμοκρασία σώματος (λίγο πιο περίπλοκο)

Μετρώντας τη βασική θερμοκρασία του σώματός σας κάθε πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, θα μπορούσατε να εντοπίσετε, αρχικά, μια πολύ μικρή μείωση και στη συνέχεια μια πολύ μικρή αύξηση της θερμοκρασίας για τρία συνεχόμενα πρωινά.

Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να είναι μόλις μισός βαθμός. Αυτό ενδέχεται να είναι ένα σημάδι ότι έχετε ωορρηξία. Λάβετε υπόψη σας ότι ένα ωάριο επιβιώνει μόνο περίπου 24 ώρες μετά την ωορρηξία, οπότε αυτό το λεγόμενο γόνιμο παράθυρο μπορεί να μην είναι καλός δείκτης για το πότε θα πρέπει να κάνετε σεξ.

Άλλα ζητήματα που προκαλούν προβληματισμούς ότι η μέθοδος αυτή δεν είναι πάντα αξιόπιστη είναι διάφοροι παράγοντες -όπως η λοίμωξη- που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της θερμοκρασίας. Ορισμένες γυναίκες δυσκολεύονται επίσης να εντοπίσουν αυτή την άνοδο της θερμοκρασίας.

 • Αλλαγές στην τραχηλική βλέννα

Καθώς αναπτύσσεται το ωοθυλάκιο – ένας μικρός σάκος στην ωοθήκη που περιέχει το ωάριο που ωριμάζει -, τα επίπεδα των οιστρογόνων σας αυξάνονται. Αυτή η αύξηση των οιστρογόνων κάνει την τραχηλική σας βλέννα να γίνεται λεπτόρρευστη και γλιστερή. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αύξηση της τραχηλικής βλέννας.

Καθώς αρχίζετε να παρατηρείτε αυτές τις αλλαγές, θα πρέπει να αρχίσετε να κάνετε σεξ κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα μέχρι την ωορρηξία. Μόλις συμβεί η ωορρηξία, η τραχηλική σας βλέννα θα γίνει παχιά και κολλώδης. Μπορεί επίσης να φαίνεται θολή.

 • Παρακολούθηση των ωοθυλακίων

Εάν δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε την ωορρηξία σας χρησιμοποιώντας τις παραπάνω μεθόδους, μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τις εναλλακτικές επιλογές. Ορισμένοι γιατροί σας παρακολουθούν με τακτικές ορμονικές εξετάσεις αίματος και υπερηχογραφήματα των ωοθηκών σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε ακριβώς πότε θα συμβεί η ωορρηξία σας.

Στάσεις κατά τη διάρκεια του σεξ, οργασμός και λιπαντικά

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το σεξ, τη γονιμότητα και το πώς να καταστήσετε την εγκυμοσύνη πιο πιθανή. Μερικοί από αυτούς τους μύθους συνιστούν διαφορετικές στάσεις ή διατήρηση των γοφών σε υπερυψωμένη θέση μετά το σεξ για κάποιο χρονικό διάστημα.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι αν η γυναίκα έχει οργασμό (ή δεν έχει), η σύλληψη είναι πιο πιθανή. Δυστυχώς (ή ευτυχώς), δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να σας απασχολήσει είναι το λιπαντικό σας. Ορισμένα προϊόντα μπορούν να μειώσουν την κινητικότητα και τη βιωσιμότητα του σπέρματος. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι σημαντικά όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

Θα χρειαστεί να αποφύγετε:

 • Συγκεκριμένες μάρκες που αναγράφουν ότι επηρεάζουν την κινητικότητα του σπέρματος
 • Το σάλιο
 • Το ελαιόλαδο

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα λιπαντικό, δοκιμάστε:

 • ορυκτέλαια
 • λάδι κανόλα

Αυτά τα προϊόντα δεν θα επηρεάσουν το σπέρμα του συντρόφου σας.

Ο υγιής οργανισμός εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό μία υγιή εγκυμοσύνη

Πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να προσπαθήσετε να είστε όσο το δυνατόν πιο υγιείς. Πράγματι, οι περισσότεροι γιατροί θα σας συστήσουν να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας πριν μείνετε έγκυος.

Σε αυτή την επίσκεψη πριν από τη σύλληψη, θα μιλήσετε για τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας και θα υποβληθείτε σε έλεγχο για γενετικές ασθένειες. Μπορείτε επίσης να συζητήσετε και άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχετε.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας πριν μείνετε έγκυος. Αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να είναι οι εξής:

 • να αποκτήσετε ένα υγιές βάρος
 • να βελτιώσετε τις συνήθειες διατροφής/άσκησης
 • να αποφύγετε το αλκοόλ
 • να κόψετε το κάπνισμα, αν καπνίζετε
 • να μειώσετε την καφεΐνη

Αν πίνετε πολύ καφέ ή αναψυκτικά, ίσως είναι χρήσιμο να αρχίσετε να τα μειώνετε από τώρα. Οι τρέχουσες συστάσεις είναι να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης σε λιγότερο από 200 mg ημερησίως. Αυτό ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι καφέ των 250  ml.

Θα πρέπει επίσης να αρχίσετε να λαμβάνετε μια προγεννητική βιταμίνη με τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος κάθε μέρα μόλις αποφασίσετε να ξεκινήσετε την προσπάθεια σύλληψης. Αυτό γίνεται για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων γενετικών ανωμαλιών.

Πότε να αναζητήσετε βοήθεια

Τα περισσότερα υγιή ζευγάρια θα συλλάβουν μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη των ενεργών προσπαθειών για επίτευξη εγκυμοσύνης. Εάν δεν μείνετε έγκυος εντός ενός έτους και είστε κάτω των 35 ετών, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να γίνει αξιολόγηση της γονιμότητάς σας.

Εάν είστε άνω των 35 ετών, θα πρέπει να περιμένετε μόνο έξι μήνες πριν επισκεφθείτε γιατρό. Τα ζευγάρια θα πρέπει επίσης να επισκεφθούν έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας εάν έχουν ιστορικό πολλαπλών αποβολών ή γνωρίζουν ότι έχουν μια γενετική ή ιατρική πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους.

Share to...