ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Πώς να ανακουφιστείτε από τα πολλά φλέματα (βλέννα) στους πνεύμονες

Από

Medbox

Φλέματα, φλέγματα, βλέννα, πνεύμονες, ανακούφιση

Η βλέννα στους πνεύμονες είναι συνηθισμένη σε ορισμένες παθήσεις όπως η βρογχεκτασία και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Ο καθαρισμός της βλέννας, που ονομάζεται επίσης φλέματα ή φλέγματα ή πτύελα, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πνευμονοπάθειάς σας.

Η υπερβολική ποσότητα βλέννας στους πνεύμονές σας ή η συσσώρευση φλεμάτων μπορεί να μπλοκάρει τις στενωμένες διόδους του αέρα και να σας δυσκολεύει την αναπνοή. Η αυξημένη βλέννα στους πνεύμονες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λοιμώξεις, όπως η πνευμονία.

Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των φλεμάτων στους πνεύμονες, όπως ο ελεγχόμενος βήχας, η φαρμακευτική αγωγή και η φυσιοθεραπεία του θώρακα.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε ορισμένες αιτίες που προκαλούν την παρουσία βλέννας στους πνεύμονες, καθώς και σε τρόπους με τους οποίους θα απομακρύνετε τη βλέννα από τους πνεύμονές σας στο πλαίσιο της θεραπείας σας.

v1 2
Πώς να ανακουφιστείτε από τα πολλά φλέματα (βλέννα) στους πνεύμονες

Θεραπείες που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι από μόνοι σας για να βγάλετε τα φλέματα από τους πνεύμονες

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ασκήσεις στο σπίτι για να βοηθήσετε στην πρόληψη και τη μείωση της συσσώρευσης βλέννας στους πνεύμονές σας. Εάν έχετε πνευμονοπάθεια, αυτές οι τεχνικές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά για να ξεμπλοκάρετε και να απομακρύνετε την περίσσεια βλέννας από τους πνεύμονές σας.

Ελεγχόμενος βήχας

Ο ελεγχόμενος βήχας ενεργοποιεί τους μυς του θώρακα και του στομάχου προκειμένου να απομακρυνθεί η βλέννα από τους πνεύμονες. Σε αντίθεση με τον κοφτό βήχα που χρησιμοποιεί τους μυς του θώρακα περισσότερο από το διάφραγμα, ο ελεγχόμενος βήχας εστιάζει στη σταθεροποίηση των μυών του κορμού προκειμένου να εμπλέξει το διάφραγμα στη διαδικασία πιο αποτελεσματικά.

Υπάρχουν δύο συνήθεις μέθοδοι ελεγχόμενου βήχα: ο βαθύς και ο αναπνευστικός βήχας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον βαθύ βήχα για να καθαρίσετε τη βλέννα στους πνεύμονες:

  • Καθίστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα με τα πόδια σας στο έδαφος.
  • Τυλίξτε τα χέρια σας γύρω από το στομάχι σας και πάρτε μια βαθιά εισπνοή.
  • Κρατώντας τα χείλη σας σφιγμένα, βήξτε δυνατά, ενώ πιέζετε τα χέρια σας σταθερά στους μυς του στομάχου σας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον αναπνευστικό βήχα για να καθαρίσετε τα φλέματα στους πνεύμονες:

  • Πάρτε μια βαθιά, αργή αναπνοή για να ανοίξετε πλήρως τους πνεύμονές σας.
  • Τεντώστε τους μύες του στομάχου σας
  • Εκπνεύστε τρεις φορές πολύ γρήγορα και κάντε έναν ήχο “χα” με κάθε αναπνοή.
  • Επαναλάβετε αυτό το βήμα, κρατώντας τον κορμό σας σταθερό, μέχρι να νιώσετε τη βλέννα στους πνεύμονές σας να διαλύεται.
  • Βήξτε βαθιά για να καθαρίσουν οι πνεύμονές σας.

Βαθιές αναπνοές

Όταν κάνετε ασκήσεις με βαθιές αναπνοές, εισπνέετε αργά (εισπνοή) και εκπνέετε (εκπνοή) για να βοηθήσετε τους πνεύμονές σας να διασταλούν. Αυτές οι αναπνευστικές ασκήσεις αποτελούν παραδείγματα πνευμονικής υγιεινής δηλαδή θεραπείες που χρησιμοποιούν τεχνικές χειρισμού μτρόπο που θα σας βοηθήσουν να βγάλετε την κολλώδη βλέννα και να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας.

Ο θεραπευτής σας μπορεί να σας διδάξει τεχνικές βαθιάς αναπνοής που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σε τακτική βάση για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας καθαρούς.

Θεραπείες που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή

Αρκετά φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της περίσσειας βλέννας από τους πνεύμονές σας.

Αυτά τα φάρμακα είναι αποχρεμπτικά. Περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται γουαϊφενεσίνη, το οποίο αραιώνει και μαλακώνει τη βλέννα στους πνεύμονες για να διευκολύνει τον βήχα. Μπορούν επίσης να εμποδίσουν την παραγωγή της κύριας πρωτεΐνης της βλέννας (“βλεννίνες”).

Τα περισσότερα αποχρεμπτικά μπορούν να βρεθούν στο φαρμακείο αλλά ορισμένα συνδυαστικά φάρμακα που περιέχουν αποχρεμπτικά και άλλα συστατικά απαιτούν συνταγή από τον γιατρό.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Τα βλεννολυτικά, συμπεριλαμβανομένης της Ν-ακετυλοκυστεΐνης και της καρβοκυστεΐνης, διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή.

Αυτά τα φάρμακα δρουν διαφορετικά από τα αποχρεμπτικά. Τα βλεννολυτικά διασπούν τους χημικούς δεσμούς της βλέννας και συμβάλλουν στην ευκολότερη απόχρεμψη.

Φυσικοθεραπεία στήθους για να χαλαρώσει η βλέννα

Οι τεχνικές φυσιοθεραπείας του θώρακα μπορούν να γίνουν με το χέρι ή με μηχανική συσκευή. Ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπείας του θώρακα μπορεί να διαρκέσει από 20 λεπτά έως μία ώρα.

Μπορείτε να κάνετε ορισμένες τεχνικές φυσιοθεραπείας του θώρακα μόνοι σας, αλλά άλλες απαιτούν τη βοήθεια ενός συνεργάτη, όπως ενός θεραπευτή ή ενός μέλους της οικογένειας στο σπίτι.

Η χειροκίνητη φυσιοθεραπεία του θώρακα συνδυάζει κρούση στο στήθος και δονήσεις για να χαλαρώσουν τα φλέματα στους πνεύμονες και να σας κάνουν να βήξετε. Για να εκτελέσετε την κρούση στο στήθος, ένας θεραπευτής ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο θα χτυπήσει το στήθος ή την πλάτη σας για να βοηθήσει να χαλαρώσει η παχιά βλέννα στους πνεύμονές σας, ώστε να μπορέσετε να τη βήξετε. Οι δονήσεις πραγματοποιούνται με την τοποθέτηση των παλαμών τους στο θωρακικό σας τοίχωμα και την εκτέλεση μιας ταλαντευτικής κίνησης.

Οι συσκευές καθαρισμού των αεραγωγών είναι φορητές συσκευές που χρησιμοποιούν δονήσεις υψηλής συχνότητας, ηχητικά κύματα χαμηλής συχνότητας και άλλες τεχνολογίες για να διαλύσουν τη βλέννα στους πνεύμονες. Είναι εύκολο να τα χρησιμοποιήσετε μόνοι σας. Ορισμένες από τις συσκευές φοριούνται σαν γιλέκο, ενώ άλλες απαιτούν να αναπνέετε μέσα σε αυτές.

Όσο κάνετε φυσιοθεραπεία θώρακα, βεβαιωθείτε ότι αναπνέετε αργά και γεμάτα μέχρι η βλέννα στους πνεύμονές σας να χαλαρώσει αρκετά ώστε να μπορείτε να βήξετε. Ο θεραπευτής σας θα σας δείξει πώς να παίρνετε μια θέση που αξιοποιεί τη βαρύτητα για να βοηθήσει τη βλέννα στους πνεύμονές σας να αποστραγγιστεί.

Εναλλακτικές λύσεις

Υπάρχουν ορισμένες φυσικές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της βλέννας στους πνεύμονές σας. Λάβετε υπόψη ότι, παρόλο που είναι “φυσικές”, οι θεραπείες συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής (ΣΕΙ) μπορεί να έχουν παρενέργειες.

Οι θεραπείες συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής που μπορεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της βλέννας στους πνεύμονες είναι:

Ζεστά υγρά: Η κατανάλωση ζεστών (όχι καυτών) υγρών μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση της παχύρρευστης βλέννας. Δοκιμάστε το τσάι, το ζεστό ζωμό ή το ζεστό νερό με λεμόνι.

Ατμός: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή, όπως έναν υγραντήρα ψυχρού νέφους ή έναν ατμοποιητή, για να εισπνεύσετε ζεστό αέρα. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα ζεστό ντους ή να αναπνεύσετε ατμούς από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Αυτές οι μέθοδοι εισάγουν υγρό αέρα στους αεραγωγούς σας, ο οποίος βοηθά στη χαλάρωση της βλέννας στους πνεύμονές σας. Ωστόσο, μην εισπνέετε έλαια επειδή μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη ή αλλεργική αντίδραση στους πνεύμονες.

Μέλι: Το μέλι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον βήχα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν το μέλι βοηθάει ειδικά στο να βγεί το φλέμα με τον βήχα.

Συμπερασματικά

Η βλέννα στους πνεύμονες μπορεί να είναι κομμάτι κάποιων παθήσεων και κάτι που θα πρέπει να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε.

Η τακτική απομάκρυνση της βλέννας από τους πνεύμονες είναι μέρος της ζωής αυτών που πάσχουν από βρογχεκτασία και ΧΑΠ. Ο ελεγχόμενος βήχας, η βαθιά αναπνοή, τα μη συνταγογραφούμενα και συνταγογραφούμενα φάρμακα, η φυσιοθεραπεία του θώρακα και οι εναλλακτικές θεραπείες βοηθούν μειώνοντας, χαλαρώνοντας και απελευθερώνοντας τα φλέματα ώστε να αποφεύγονται οι λοιμώξεις των πνευμόνων.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σε τακτική βάση μεθόδους μείωσης της βλέννας, όχι μόνο όταν τα συμπτώματά σας εκδηλώνονται.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link