Πώς να αντιμετωπίσετε και να διαχειριστείτε το πεπτικό έλκος (έλκος στομάχου – δωδεκαδακτύλου)

Εάν έχετε διαγνωστεί με πεπτικό έλκος (έλκος στομάχου – δωδεκαδακτύλου), ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει φάρμακα για τη μείωση του στομαχικού οξέος. Το lifestyle αποτελεί επίσης σημαντικό κομμάτι του σχεδίου θεραπείας σας. Η μείωση των επιπέδων άγχους, η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή του αλκοόλ και ορισμένων φαρμάκων, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην επούλωση των ελκών.

Η διαχείριση του άγχους

Παρά το γεγονός ότι τα πεπτικά έλκη προκαλούνται από το βακτήριο H. pylori, το άγχος μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. Μια μελέτη του 2016 σε 17.525 κατοίκους μιας κοινότητας στη Δανία διαπίστωσε ότι τα άτομα με το υψηλότερο επίπεδο αντιληπτού καθημερινού στρες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πεπτικού έλκους.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό πίεση μπορεί να στραφούν σε ανθυγιεινούς τρόπους αντιμετώπισης, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα τσιγάρων ή η ανθυγιεινή διατροφή, τα οποία επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικού έλκους. Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε όσους πάσχουν ήδη από έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου.

Το να μάθετε να διαχειρίζεστε το στρες με πιο υγιεινούς τρόπους μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα της νόσου του πεπτικού έλκους. Οι ασκήσεις του μυαλού και του σώματος, όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός, η γιόγκα, το τάι τσι και το μασάζ είναι εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος σας. Ορισμένοι άνθρωποι διαπιστώνουν επίσης ότι η προσωπική συνεργασία με έναν επαγγελματία ψυχολόγο μπορεί να τους βοηθήσει να διδαχθούν καλύτερους μηχανισμούς αντιμετώπισης για την ανακούφιση από το άγχος, την ανησυχία και τις αρνητικές σκέψεις.

 • Αναπνοή

Ο ιστότοπος Calm.com προσφέρει μια καθοδηγούμενη άσκηση αναπνοής που περιλαμβάνει έναν διευρυνόμενο κύκλο. Καθώς διαστέλλεται, εισπνέετε, και καθώς συστέλλεται, εκπνέετε. Υπάρχουν επίσης αρκετές δωρεάν εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξασκηθείτε στη λήψη ηρεμιστικών αναπνοών. Ψάξτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών για να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα.

 • Ψυχοθεραπεία

Αν δεν είναι δυνατόν να διαθέσετε χρόνο για ένα ραντεβού αυτοπροσώπως για θεραπεία, η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει.

 • Άσκηση

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η παρακολούθηση ενός εβδομαδιαίου μαθήματος γιόγκα ή τάι τσι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες. Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι κάθε είδος άσκησης μπορεί να καταπολεμήσει το στρες ενισχύοντας τις ενδορφίνες, δηλαδή τις νευροχημικές ουσίες που αποτελούν το φυσικό αντίδοτο του οργανισμού στο στρες.

 • Χαλαρώστε

Αν τα μέσα ανακούφισης από το άγχος σας κλίνουν προς το ανθυγιεινό, βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για να χαλαρώσετε μετά από μια δύσκολη μέρα. Κάντε ένα μεγάλο μπάνιο ή ντους, πηγαίνετε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο, ακούστε μουσική, ασχοληθείτε με τα χόμπι σας ή διαβάστε ένα βιβλίο.

 • Επικοινωνήστε

Το να περνάμε ποιοτικό χρόνο με ανθρώπους που μας προκαλούν ευχαρίστηση μπορεί να ελαφρύνει τα καθημερινά μας βάρη. Έρευνες δείχνουν ότι η ανταλλαγή εμπειριών με τον καλύτερο φίλο μπορεί να μειώσει αισθητά τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

Μια συγκεκριμένη μελέτη διαπίστωσε ότι η παρουσία ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να μειώσει το περιστασιακό άγχος μέσω του καταμερισμού του συναισθηματικού φορτίου – ένα αποτέλεσμα που οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι ακόμη ισχυρότερο όταν οι άνθρωποι κρατιούνται από το χέρι.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Εκτός από τη μείωση του στρες, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η πραγματοποίηση ορισμένων άλλων αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του πεπτικού έλκους. Πολλοί άνθρωποι με έλκος αισθάνονται καλύτερα όταν αποφεύγουν τα πικάντικα, λιπαρά και όξινα τρόφιμα. Για την ακρίβεια, πριν από την εισαγωγή των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν τα έλκη, η συνιστώμενη θεραπευτική αγωγή ήταν η άγευστη διατροφή.

Ορισμένα άτομα με πεπτικό έλκος διαπιστώνουν ότι οι συνήθεις “ύποπτες” τροφές είναι αυτές που προκαλούν ερεθισμό του στομάχου, υπερβολική παραγωγή οξέων και καούρα. Άλλοι μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με συγκεκριμένες τροφές, αλλά μπορεί να αντιδρούν μετά την κατανάλωση φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας σε μία μόνο συνεδρία.

Οι επιλογές που αφορούν τον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να ερεθίσουν ένα έλκος και να οδηγήσουν σε δυσάρεστα συμπτώματα.

Καταναλώνετε πιο συχνά, μικρότερα γεύματα

Η κατανάλωση έξι μικρών γευμάτων αντί για τρία μεγάλα γεύματα εμποδίζει το στομάχι σας να χορτάσει και μειώνει τη γαστρική πίεση. Φροντίστε επίσης να τρώτε αργά.

Μην τρώτε δύο ώρες πριν από τον ύπνο

Αν παίρνετε κανένα υπνάκο, δοκιμάστε να κοιμηθείτε σε μια καρέκλα. Το να ξαπλώνετε με γεμάτο στομάχι μπορεί να κάνει το περιεχόμενο του στομάχου να πιέζει περισσότερο τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, αυξάνοντας τις πιθανότητες παλινδρόμησης. Η βαρύτητα θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το φαγητό και το οξύ του στομάχου στο στομάχι, όπου και ανήκουν.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που αυξάνουν την παραγωγή οξέων

Διάφορα τρόφιμα και ποτά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα. Μάθετε ποιες τροφές είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα σε όσους έχουν έλκος. Αν δεν είστε σίγουροι ποιες τροφές προκαλούν τα συμπτώματά σας, δοκιμάστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων για μια εβδομάδα.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ αυξάνει την παραγωγή στομαχικού οξέος, το οποίο θα ερεθίσει ένα έλκος και θα επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Το αλκοόλ χαλαρώνει επίσης τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο περιεχόμενο του στομάχου να παλινδρομήσει πίσω στον οισοφάγο.

Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα διεγείρει την παραγωγή στομαχικού οξέος. Μπορεί επίσης να καθυστερήσει την επούλωση ενός έλκους και έχει συνδεθεί με υποτροπή των ελκών.

Να είστε προσεκτικοί με τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου, συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης και των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ). Μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ελκών σε άτομα που έχουν H. pylori.

Επιπλέον, η λήψη ΜΣΑΦ σε συνδυασμό με ορισμένα φάρμακα μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Αυτά τα φάρμακα είναι τα εξής:

 • Κορτικοστεροειδή
 • Αντιπηκτικά
 • Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI)

Εάν πρέπει να πάρετε αυτά τα φάρμακα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα άλλο φάρμακο για την προστασία του στομάχου σας.

Χρήσιμες συμβουλές

Η απρόσκοπτη συνέχιση της ζωής σας και οι συναναστροφές σας όταν πάσχετε από πεπτικό έλκος μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά δεν χρειάζεται να αποτελεί πρόβλημα. Παρόλο που η τήρηση του υγιεινού διατροφικού σας προγράμματος με την αποφυγή λιπαρών και πικάντικων τροφών και την αποχή από το αλκοόλ είναι ιδανική για να βοηθήσετε στην επούλωση ενός έλκους, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όσον αφορά την κοινωνική σας ζωή.

Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν:

 • Προσπαθήστε να μην το παρακάνετε: Όσο περισσότερο παρεκκλίνετε από το υγιεινό διατροφικό σας πρόγραμμα, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε καούρες, δυσπεψία, φούσκωμα και πόνο.
 • Πάρτε τα φάρμακά σας: Πάρτε το αντιόξινο φάρμακό σας πριν βγείτε έξω για να προσπαθήσετε να προλάβετε τα συμπτώματα. Έχετε τα αντιόξινα στην τσάντα ή την τσέπη σας.
 • Αποφύγετε τα στενά ρούχα: Εάν έχετε συχνά φούσκωμα, επιλέξτε ελαστικά υφάσματα, ελαστικές ζώνες μέσης ή παντελόνια με φαρδιά εφαρμογή για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε άνετα.

Μπορώ να πίνω περιστασιακά αλκοόλ αν έχω έλκος;

Καλό είναι να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ. Σε έρευνες, η κατανάλωση ακόμη και ενός αλκοολούχου ποτού την ημέρα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και να απαιτήσει νοσηλεία για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Προκαλεί ο καφές έλκος στο στομάχι;

Όχι. Ενώ ο καφές μπορεί να αυξήσει το οξύ του στομάχου, η έρευνα δεν δείχνει καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των διαταραχών του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του πεπτικού έλκους. Στην πραγματικότητα, τα συστατικά του καφέ μπορεί να προστατεύουν το στομάχι από το πεπτικό έλκος.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω αντιόξινα για τη θεραπεία του έλκους;

Τα αντιόξινα μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε συμπτώματα όπως η καούρα, αλλά δεν θα θεραπεύσουν το έλκος σας. Και η συχνή λήψη αντιόξινων μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση άλλων φαρμάκων. Εάν λαμβάνετε άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα, συζητήστε με τον γιατρό σας για το αν η χρήση αντιόξινων είναι καλή ιδέα.

Share to...