Πώς να απαλλαγείτε από το προγούλι (διπλοσάγονο)

Και να που τελικά συνέβη. Το χαλαρό σαγόνι της γιαγιάς σας έκανε την ανεπιθύμητη εμφάνισή του στο πρόσωπό σας. Αυτό που ξεκίνησε ως μια μικρή μαλθακότητα και χαλάρωση κάτω από το πηγούνι σας έχει εξελιχθεί σε ένα κανονικό διπλοσάγονο.

Αυτό που είναι γνωστό ως προγούλι ή διπλοσάγονο είναι ένα πρόβλημα με το δέρμα, το λίπος ή τους υποκείμενους μυς του λαιμού σας ή ένας συνδυασμός των τριών. Είναι συχνά ένα σημάδι γήρανσης, αλλά και οι νεότεροι άνθρωποι μπορεί να το εμφανίσουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αντιμετώπισή του, ανάλογα με την αιτία και το είδος των αποτελεσμάτων που επιδιώκετε.

Πώς να απαλλαγείτε από το προγούλι (διπλοσάγονο)

Τι είναι το προγούλι ή διπλοσάγονο;

Το προγούλι ή διπλοσάγονο μπορεί να μην αποτελεί επίσημο ιατρικό όρο, αλλά ο κόσμος το καταλαβαίνει όταν το βλέπει.

Οι ασθενείς είναι δυσαρεστημένοι με την εμφάνιση του προφίλ τους ή την μπροστινή όψη του προσώπου τους λόγω της περίσσειας δέρματος, των μαλακών ιστών και των χαλαρών μυών του λαιμού. Αυτά τα προβλήματα του λαιμού μπορεί να επηρεάσουν την αυχενική γωνία, δηλαδή τη γωνία που σχηματίζεται εκεί όπου η κάτω γνάθος σας συναντά τον λαιμό σας. Ως αποτέλεσμα, ο λαιμός σας μοιάζει να είναι πεσμένος και λιγότερο οριοθετημένος.

Τι προκαλεί το προγούλι ή διπλοσάγονο;

Γήρανση: Το δέρμα σας χάνει φυσιολογικά την ελαστικότητά του καθώς μεγαλώνετε. Η βαρύτητα υπερισχύει και το δέρμα στα μάγουλά σας αρχίζει να παρασύρεται προς τα κάτω. Το δέρμα των μάγουλών σας συσσωρεύεται στη συνέχεια κάτω από τη γραμμή του σαγονιού σας και στο λαιμό σας.

Βάρος: Η αύξηση του βάρους μπορεί να προκαλέσει τη συγκέντρωση επιπλέον λίπους γύρω από το λαιμό σας.

Γενετική: Ακούμε συνεχώς: “Έχω το λαιμό της μητέρας μου” ή “Έχω το σαγόνι του πατέρα μου”. Η κληρονομημένη οστική δομή ή ανατομία σας επηρεάζει το αν έχετε επιπλέον ιστό στο λαιμό ή αν είστε επιρρεπείς στη συγκέντρωση περιττού λίπους γύρω από το λαιμό σας.

Παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής: Οι περιβαλλοντικές τοξίνες, το κάπνισμα, η βλάβη από τον ήλιο και η κακή διατροφή μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ελαστικότητα του δέρματός σας.

Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν συνολική αύξηση βάρους ή μεγαλύτερη συγκέντρωση λίπους σε ορισμένες περιοχές του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού σας. Υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται HIV λιποδυστροφία, κατά το οποίο ορισμένα φάρμακα κατά του HIV προκαλούν τη συγκέντρωση λίπους στο λαιμό και σε άλλες περιοχές του σώματός σας. Τα στεροειδή φάρμακα μπορούν επίσης να κάνουν το πρόσωπό σας πιο στρογγυλό και να αυξήσουν το λίπος στο λαιμό.

Αδύναμοι μύες του λαιμού: Έχετε δύο μύες του πλατύσματος στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας. Αυτοί οι μύες μπορεί να αποδυναμωθούν ή να διαχωριστούν με την πάροδο του χρόνου, επηρεάζοντας την εμφάνιση του λαιμού σας.

Πώς να απαλλαγείτε από το προγούλι ή διπλοσάγονο

Η επιλογή μιας αποτελεσματικής θεραπείας για το προγούλι ή διπλοσάγονο εξαρτάται από το τι το προκαλεί και τους αντικειμενικούς σας στόχους. Ευτυχώς, υπάρχει μια πληθώρα διαθέσιμων επιλογών θεραπείας.

 • Απώλεια βάρους

Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν μια αλλαγή στην εμφάνιση του λαιμού τους όταν χάνουν βάρος – αλλά όχι πάντα. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα και την ποιότητα του δέρματός σας.

Εάν είστε νέοι με υγιές δέρμα, το δέρμα σας μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του μετά την απώλεια βάρους. Αλλά αν είστε μεγαλύτερης ηλικίας ή καπνίζετε και το δέρμα σας είναι ρυτιδωμένο και έχει χάσει αρκετή από την ελαστικότητά του, μπορεί να μην δείτε μεγάλη βελτίωση, ακόμη και μετά την απώλεια βάρους.

 • Μη χειρουργικές θεραπείες για το προγούλι ή διπλοσάγονο

Πολλά προϊόντα και κάποιες ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματός σας και της εμφάνισης του λίπους στο λαιμό, όπως:

 • Μια ρουτίνα αντιγηραντικής φροντίδας του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των κρεμών και λοσιόν για το λαιμό, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της απώλειας κολλαγόνου και στη σύσφιξη του δέρματός σας.
 • Η ανάπλαση του δέρματος με λέιζερ χρησιμοποιεί θερμότητα για την αναζωογόνηση του δέρματός σας.
 • Η θεραπεία Ultherapy χρησιμοποιεί εστιασμένους υπερήχους για την ανόρθωση και τη σύσφιξη του δέρματός σας.
 • Το Microneedling χρησιμοποιεί μικροσκοπικές βελόνες για να διεγείρει το δέρμα σας ώστε να επιδιορθωθεί μόνο του.
 • Το microneedling ραδιοσυχνοτήτων χρησιμοποιεί την ενέργεια των ραδιοσυχνοτήτων για να βοηθήσει την παραγωγή κολλαγόνου και τη σύσφιξη του δέρματός σας.

Άλλες, πιο δραστικές επιλογές είναι οι εξής:

 • Οι ενέσεις δεοξυχολικού οξέος ή Kybella®, οι οποίες βοηθούν στη διάλυση του λίπους στο λαιμό.
 • Η κατάψυξη λίπους και η μη χειρουργική σμίλευση του σώματος, όπως το CoolSculpting®, και συσκευές που χρησιμοποιούν ενέργεια λέιζερ, ραδιοσυχνοτήτων ή υπερήχων για την καταστροφή των λιποκυττάρων.

Για να βελτιώσετε την ποιότητα και τον τόνο των υποκείμενων μυών του λαιμού σας, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Ασκήσεις για το προγούλι ή διπλοσάγονο: Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης του λαιμού σας.

Τέσσερις ασκήσεις προσώπου για το προγούλι ή διπλοσάγονο

Ορισμένες από τις συνήθως προτεινόμενες ασκήσεις προσώπου περιλαμβάνουν:

Σπρώξιμο στο μέτωπο

 • Τοποθετήστε το ένα χέρι στο μέτωπό σας.
 • Σπρώξτε το κεφάλι σας κόντρα στο χέρι σας χωρίς να αφήσετε το κεφάλι σας να κινηθεί προς τα εμπρός.
 • Κρατήστε αυτή τη θέση για 10 δευτερόλεπτα.
 • Στη συνέχεια, κρατήστε και τα δύο χέρια σας πίσω από το κεφάλι σας, σπρώχνοντας προς τα πίσω με τον αυχένα σας, και κρατήστε τα για 10 δευτερόλεπτα.

Μάσημα

 • Καθίστε με την πλάτη σας ίσια.
 • Σηκώστε το κεφάλι σας προς τα πίσω ώστε το πηγούνι σας να δείχνει προς το ταβάνι.
 • Κρατήστε τα χείλη σας κλειστά και κάντε μια μασητική κίνηση με το στόμα σας.
 • Επαναλάβετε 20 φορές.

Φίλημα

 • Καθίστε με την πλάτη σας ίσια.
 • Σηκώστε το κεφάλι σας έτσι ώστε το πηγούνι σας να δείχνει προς το ταβάνι με τα χείλη σας κλειστά.
 • Σφίξτε τα χείλη σας σαν να δίνατε ένα φιλί.
 • Επαναλάβετε 20 φορές.

Ανύψωση λαιμού

 • Ξαπλώστε στο κρεβάτι σας με το κεφάλι σας να κρέμεται από την άκρη του.
 • Σηκώστε προσεκτικά και αργά το κεφάλι σας όσο πιο ψηλά μπορείτε, χρησιμοποιώντας τους μυς του αυχένα σας.
 • Επαναλάβετε πέντε φορές.
 • Μην συνεχίσετε αυτή την άσκηση εάν νιώσετε πόνο στον αυχένα.

Botox® : Καθώς οι μύες του πλατύσματος αποδυναμώνονται, μπορεί να εμφανιστούν στο λαιμό σας κάθετες ζώνες ή χορδές. Οι μύες γίνονται σφιχτοί και διευρύνονται. Η εφαρμογή Botox (βοτουλινική τοξίνη) βοηθά στην τόνωσή τους και μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική. Πριν κάνετε ενέσεις Botox στις ταινίες του λαιμού σας, ωστόσο, φροντίστε να ρωτήσετε τον πλαστικό χειρουργό σας σχετικά με τις “ενδείξεις” για αυτό το φάρμακο (αν είναι ασφαλές και αν συνιστάται για εσάς).

Λίφτινγκ προσώπου και ανόρθωση λαιμού

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που αντιμετωπίζουν το προγούλι ή διπλοσάγονο είναι το λίφτινγκ προσώπου (ριτιδεκτομή) και το λίφτινγκ λαιμού. Κατά τη διάρκεια αυτών των επεμβάσεων, οι πλαστικοί χειρουργοί αφαιρούν το περιττό δέρμα και λίπος του προσώπου ή του λαιμού, ενώ συσφίγγουν το δέρμα, τους μυς και τους ιστούς που απομένουν.

Ενώ η χειρουργική επέμβαση ενέχει περισσότερους κινδύνους και μεγαλύτερη ανάρρωση σε σχέση με τις μη χειρουργικές θεραπείες, έχετε μεγαλύτερο κέρδος. Με τη χειρουργική αφαίρεση του επιπλέον δέρματος και του λίπους (και τη σύσφιξη των μυών, όταν χρειάζεται) έχετε άμεσα αποτελέσματα και μια οριστική διόρθωση του προβλήματος.

Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις για το προγούλι ή διπλοσάγονο

Η λιποαναρρόφηση είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση του διπλοσάγονου.

Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα οστικής δομής, όπως η κακή ευθυγράμμιση των γνάθων και των δοντιών, μπορούν επίσης να αποφέρουν οφέλη. Αν και αυτές οι επεμβάσεις γίνονται λιγότερο συχνά για αισθητικούς λόγους, μπορούν τελικά να βελτιώσουν την εμφάνιση του λαιμού σας.

Η οδός που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από εσάς, αλλά η συνάντηση με έναν αξιόπιστο, πιστοποιημένο πλαστικό χειρουργό είναι το καλύτερο πρώτο βήμα.

Share to...