Καυτές βουτιές, κρύα ποτά και μηδέν ανησυχίες: Πώς να απολαύσετε την πισίνα χωρίς να νοσήσετε φέτος το καλοκαίρι!

MEDBOX NEWSROOM

ΓΕΝΙΚΑ

Καυτές βουτιές, κρύα ποτά και μηδέν ανησυχίες: Πώς να απολαύσετε την πισίνα χωρίς να νοσήσετε φέτος το καλοκαίρι!

Από

MEDBOX NEWSROOM

Μοιραστείτε το άρθρο:

Μάθετε για αυτά τα συνηθισμένα μικρόβια της πισίνας και πώς να τα προλαμβάνετε και να τα αποφεύγετε

Η χαλάρωση σε μια καμπίνα ξενοδοχείου και στη συνέχεια η μετάβαση στο μπαρ με το μαγιό, μια δροσερή βουτιά κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, η συγκέντρωση των παιδιών για να δροσιστούν στην πισίνα της περιοχής – όλα αυτά ακούγονται ευχάριστα, σωστά;

Οι εξωτερικές πισίνες αποτελούν καλοκαιρινή παράδοση. Αλλά μήπως γνωρίζετε πού μπλέκετε; Δυστυχώς, οι πισίνες μπορούν να γίνουν λίγο αηδιαστικές.

Πώς να απολαύσετε την πισίνα χωρίς να νοσήσετε φέτος το καλοκαίρι!
Πώς να απολαύσετε την πισίνα χωρίς να νοσήσετε φέτος το καλοκαίρι!

Λάβετε υπόψη αυτό το στατιστικό στοιχείο: Περίπου οι μισοί (51%) Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τις πισίνες σαν μπανιέρα. Με άλλα λόγια, πολλοί επισκέπτες στην πισίνα δεν κάνουν ντους πριν μπουν μέσα, ακόμη και μετά από γυμναστική ή αφού λερωθούν στην αυλή ή… μπορείτε να φανταστείτε τις πιθανές περιπτώσεις.

Όλος αυτός ο ιδρώτας, η βρωμιά, τα λίπη και τα προϊόντα, όπως το αποσμητικό και οι τρίχες, μειώνουν τη δύναμη του απολυμαντικού που περιέχει χλώριο, οπότε είναι λιγότερο αποτελεσματικό στη διατήρηση του νερού καθαρού. Αυτό καθιστά τους κολυμβητές πιο ευάλωτους σε μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις, ασθένειες και ερεθισμούς.

Αλλά δεν χρειάζεται να απαρνηθείτε την πισίνα εσείς και τα παιδιά σας και να κάθεστε σε πετσέτες θαλάσσης όλη τη σεζόν. Το καλοκαίρι μπορεί ακόμα να είναι απολαυστικό και δροσερό, αν ακολουθήσετε μερικές βασικές συμβουλές υγιεινής, αν ακολουθήσετε τη σωστή εθιμοτυπία για τους κολυμβητές και αν είστε σε επιφυλακή για τυχόν δυσάρεστα φαινόμενα στην πισίνα.

Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους άλλους από τα μικρόβια της πισίνας

Το να είστε καλός χρήστης της πισίνας συνεπάγεται πολλά περισσότερα από το να μην βουτάτε με ορμή κοντά στους ανθρώπους που κάνουν ηλιοθεραπεία. Είτε βρίσκεστε σε ένα ξενοδοχείο, είτε σε ένα υδάτινο πάρκο, είτε σε μια πίσω αυλή ή σε ένα δημοτικό κέντρο, η ευθύνη σας ως επισκέπτης πισίνας είναι να αποφύγετε την εισαγωγή μικροβίων ή βρωμιάς στο νερό. Επιπλέον, υπάρχουν τρόποι για να προστατευτείτε από τα βακτήρια.

Σωστοί κανόνες πισίνας

 • Κάντε ντους πριν και μετά την είσοδο στην πισίνα.
 • Μείνετε μακριά από την πισίνα αν είχατε διάρροια.
 • Μην κατουράτε ή μην αφοδεύετε μέσα στην πισίνα.
 • Χρησιμοποιήστε πάνες κολύμβησης ή παντελονάκια για τα μικρά παιδιά.
 • Κάντε διαλείμματα κάθε μία ώρα.
 • Μην καταπίνετε το νερό της πισίνας.
 • Ελέγχετε το νερό με μια φορητή δοκιμαστική ταινία.

Να κάνετε ντους για τουλάχιστον 60 δευτερόλεπτα πριν μπείτε στην πισίνα και να πλένεστε μετά.

Ένας μόνο κολυμβητής μπορεί να εισάγει στο νερό δισεκατομμύρια μικρόβια, μεταξύ των οποίων και σωματίδια περιττωμάτων. Το ευχάριστο είναι ότι αρκεί ένα λεπτό ξέβγαλμα για να απομακρυνθούν πολλά από τα μικρόβια και τις ακαθαρσίες που θέλουμε να αποφύγουμε να μεταφέρουμε στην πισίνα. Και το σαπούνισμα μετά το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση οποιουδήποτε αηδιαστικού υλικού έχει απομείνει στο δέρμα σας από μια βρώμικη πισίνα.

Αποφύγετε το κολύμπι αν έχετε διάρροια τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Σύμφωνα με έρευνα του 2017, το 25% των ενηλίκων δηλώνουν ότι θα κολυμπούσαν μέσα σε μία ώρα μετά από διάρροια. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, επειδή τα σωματίδια κοπράνων που βρίσκονται στο σώμα μπαίνουν στο νερό – ακόμα περισσότερο αν είχατε διάρροια. Έτσι, μικρόβια όπως το κρυπτοσπορίδιο, το οποίο εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων κοπράνων, μπορούν να εισέλθουν στο νερό.

Και όταν κάποιος έχει μολυνθεί, μπορεί να συνεχίσει να αποβάλλει το παράσιτο για δύο εβδομάδες μετά το τέλος της διάρροιας. Το ενοχλητικό παράσιτο Crypto μπορεί να ζήσει σε πισίνες με ικανοποιητικά επίπεδα χλωρίου για έως και 10 ημέρες. Κρατώντας τον εαυτό σας και το παιδί σας μακριά από την πισίνα μετά από ένα μικρόβιο στο στομάχι μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην προστασία των άλλων.

Μην αφοδεύετε και μην κατουράτε στο νερό.

Τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν λίγη βοήθεια όσον αφορά αυτόν τον κανόνα. Αποτελεί συνήθη παρανόηση ότι το χλώριο απολυμαίνει την πισίνα. Στην πραγματικότητα, τα σωματικά απόβλητα υποβαθμίζουν τις δυνατότητες του χλωρίου για την καταπολέμηση των μικροβίων. Επίσης, είναι απλά υπερβολικά αηδιαστικό και απερίσκεπτο, ειδικά αν δεν είστε παιδί και ξέρετε ακριβώς τι κάνετε. Εάν γίνετε μάρτυρας ενός περιστατικού στην πισίνα, αναφέρετέ το αμέσως στο προσωπικό.

Χρησιμοποιήστε πάνες κολύμβησης

Όποιος φοράει κανονικές πάνες πρέπει να φοράει πάνα κολύμβησης ή παντελόνι κολύμβησης στο νερό. Οι κηδεμόνες θα πρέπει να ελέγχουν τις πάνες ανά ώρα και να τις αλλάζουν σε τουαλέτες ή αποδυτήρια μακριά από το χώρο της πισίνας.

Κάθε μία ώρα – όλοι έξω!

Αυτό συνιστούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να πάτε τα παιδιά στην τουαλέτα. Η καλή υγιεινή της πισίνας περιλαμβάνει επίσης το σωστό σκούπισμα και το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Μην καταπίνετε το νερό

Ακόμα και αν δεν καταπίνετε σκόπιμα το νερό, πιθανότατα και πάλι καταπίνετε περισσότερο απ’ ό,τι νομίζετε. Μέσα σε μόλις 45 λεπτά κολύμβησης, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει 1 κουταλιά της σούπας νερού πισίνας, ενώ τα παιδιά προσλαμβάνουν υπερδιπλάσια ποσότητα.

Κάντε ό,τι μπορείτε για να ελαχιστοποιήσετε το τι μπαίνει στο στόμα σας. Επίσης, διδάξτε στα παιδιά ότι το νερό της πισίνας δεν είναι πόσιμο και ότι πρέπει να κλείνουν το στόμα τους και να βουλώνουν τη μύτη τους όταν βουτούν. Να έχετε πρόχειρο άφθονο φρέσκο νερό για ενυδάτωση στα διαλείμματα από το κολύμπι.

Πάρτε μαζί σας μια φορητή ταινία δοκιμής

Εάν το χλώριο ή το pH μιας πισίνας είναι εκτός ορίων, τα μικρόβια είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν. Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο καθαρή είναι μια πισίνα, ελέγξτε το μόνοι σας. Το CDC συνιστά τη χρήση φορητών δοκιμαστικών ταινιών για να ελέγξετε αν μια πισίνα έχει τα κατάλληλα επίπεδα pH και χλωρίου πριν βουτήξετε.

Μπορείτε να αγοράσετε ταινίες σε πολλά καταστήματα ή στο διαδίκτυο.

Συνήθεις λοιμώξεις, ασθένειες και ερεθισμοί από το παιχνίδι στην πισίνα

Μην ανησυχείτε. Οι περισσότερες ημέρες που περνάτε στην πισίνα θα τελειώσουν με το αίσθημα της ικανοποίησης ότι έχετε απολαύσει λίγη ωραία, παραδοσιακή διασκέδαση στον ήλιο. Αλλά περιστασιακά μπορεί να εμφανιστούν στομαχικές διαταραχές, πόνος στα αυτιά, ερεθισμός των αεραγωγών ή του δέρματος ή άλλα προβλήματα.

Παρόλο που δεν είναι διασκεδαστικό να σκέφτεστε τα μικρόβια της πισίνας, βοηθά να γνωρίζετε πώς να προλαμβάνετε τις λοιμώξεις, ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχετε και πώς να ανακουφιστείτε αν κολλήσετε κάποια ασθένεια από το νερό που χρησιμοποιείται στην πισίνα.

Συνήθεις ασθένειες του νερού της πισίνας

 • Διαρροϊκές ασθένειες
 • Αυτί του κολυμβητή
 • Εξάνθημα στο υδρομασάζ
 • Λοίμωξη του αναπνευστικού
 • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Μια πισίνα δεν πρέπει να μυρίζει πολύ σαν πισίνα

Ευτυχώς, ο οργανισμός μας είναι εξοπλισμένος με έναν πολύ καλό ανιχνευτή για τις πισίνες που έχουν αλλοιωθεί. Βασικά, αν μια πισίνα είναι εξαιρετικά βρώμικη, η μύτη σας θα το καταλάβει. Αλλά αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι η έντονη μυρωδιά του χλωρίου που υποδηλώνει μια σχετικά καθαρή πισίνα. Είναι το αντίθετο.

Όταν τα μικρόβια, οι ακαθαρσίες και τα κύτταρα του σώματος συνδυάζονται με το χλώριο στις πισίνες, το αποτέλεσμα είναι οι έντονες χλωραμίνες, οι οποίες μπορούν επίσης να εισέλθουν στον αέρα και να προκαλέσουν μια χημική μυρωδιά. Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν αυτή την οσμή με μια επαρκώς χλωριωμένη πισίνα. Αντίθετα, πρόκειται για τη μυρωδιά του χλωρίου που εξαντλείται ή υποβαθμίζεται.

Έτσι, αν η πισίνα στην οποία πρόκειται να μπείτε έχει μια έντονη χημική μυρωδιά ή ερεθίζει τα μάτια σας, μπορεί να σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα βρώμικη. Προσπαθήστε να την αποφύγετε ή μιλήστε με τον ναυαγοσώστη που έχει βάρδια για τις πρακτικές καθαρισμού.

Μετά από όλη αυτή τη συζήτηση για τα μικρόβια της πισίνας και τι μπορούν να κάνουν στο σώμα μας, ίσως μπείτε στον πειρασμό να αποφύγετε εντελώς μία δροσερή βουτιά στην πισίνα. Δεν προσπαθούμε να σας τρομάξουμε, αλλά αυτές οι δυσάρεστες πληροφορίες θα πρέπει να σας παρακινήσουν να τηρήσετε τις συμβουλές υγιεινής και τις βέλτιστες πρακτικές που περιγράφονται παραπάνω – και να ενθαρρύνετε και τους άλλους να το κάνουν.

Εφόσον υιοθετήσετε τη σωστή εθιμοτυπία στην πισίνα, θα κρατήσετε τον εαυτό σας και όλους τους άλλους ασφαλείς.

by

MEDBOX NEWSROOM

Related Articles