ΠΑΙΔΙ

Πώς να διδάξετε στο παιδί σας να είναι ένας καλός συμπαίκτης και να έχει ομαδικό πνεύμα

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Αν εσείς ή τα παιδιά σας έχετε παίξει ποτέ ομαδικά αθλήματα, γνωρίζετε πόσο ευεργετικά είναι για τη μάθηση και την ανάπτυξη. Η συμμετοχή σε μια ομάδα σας διδάσκει την υπευθυνότητα, το καλό αθλητικό πνεύμα και τη συνεργασία για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

Ωστόσο, το να είναι κανείς καλός συμπαίκτης στην ομάδα δεν προκύπτει πάντα από μόνο του. Είναι σημαντικό να προωθήσετε την καλή συμπεριφορά του συμπαίκτη και το ομαδικό πνεύμα όταν τα παιδιά σας ξεκινούν τα παιδικά αθλήματα, καθώς αυτές οι ιδιότητες θα υπερβούν τα όρια του παιχνιδιού και θα βρουν εφαρμογή σε πολλές πτυχές της ζωής τους. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να διδάξετε στο παιδί σας να είναι καλός συμπαίκτης και να επιδεικνύει ομαδικό πνεύμα.

Πώς να διδάξετε στο παιδί σας να είναι ένας καλός συμπαίκτης και να έχει ομαδικό πνεύμα
Πώς να διδάξετε στο παιδί σας να είναι ένας καλός συμπαίκτης και να έχει ομαδικό πνεύμα

Τα οφέλη των ομαδικών αθλημάτων

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ομαδικά αθλήματα έχουν πλήθος αναπτυξιακών οφελών για τα παιδιά. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διδασκαλία κινητικών δεξιοτήτων, όπως ο συντονισμός χεριού-ματιού ή το κλωτσήματα μιας μπάλας, οι κοινωνικές δεξιότητες μέσω της αλληλεπίδρασης με τους συνομηλίκους και οι επικοινωνιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ομαδικότητα.

Εκτός από τα αναπτυξιακά οφέλη, τα ομαδικά αθλήματα διδάσκουν επίσης στα παιδιά πώς να είναι καλοί ηγέτες και συνοδοιπόροι, τα βοηθούν να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τόσο τη νίκη όσο και την ήττα και τα διδάσκουν τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και την επιμονή.

Ένα παιδί που αγαπά τον αθλητισμό θα ξοδέψει ώρες για να προπονηθεί και να τελειοποιήσει την τεχνική του, ώστε να γίνεται καλύτερο σε κάθε παιχνίδι. Αυτό το επίπεδο αφοσίωσης και εργασιακής ηθικής είναι ένα σπουδαίο μάθημα ζωής που θα βοηθήσει τα παιδιά να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην ενήλικη ζωή τους.

Τα ομαδικά αθλήματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σχολικής ζωής, όπως και κάθε άλλο μάθημα. Τα ομαδικά αθλήματα διδάσκουν στα παιδιά σημαντικά μαθήματα ζωής, όπως το πώς να αντιμετωπίζουν καταστάσεις και αποτελέσματα που δεν είναι τα ιδανικότερα.

Πότε πρέπει να αρχίσουν τα παιδιά να παίζουν ανταγωνιστικά αθλήματα;

Οι ειδικοί τόσο στον αθλητισμό νέων όσο και στην ανάπτυξη των παιδιών συμφωνούν: Τα παιδιά δεν είναι έτοιμα για τον ανταγωνισμό μέχρι να γίνουν τουλάχιστον οκτώ ετών. Πριν από αυτό, απλά δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος της νίκης, της ήττας και της σύγκρισης και βαθμολόγησης της απόδοσής τους.

Για τα παιδιά κάτω των οκτώ ετών, ο αθλητισμός θα πρέπει να αφορά τη σωματική δραστηριότητα, τη διασκέδαση, την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και τη θεμελίωση του αθλητικού πνεύματος. Τα ανταγωνιστικά αθλήματα μπορούν να εισάγονται σε ορισμένα παιδιά μετά από αυτή την ηλικία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά θα είναι έτοιμα για ανταγωνιστικά αθλήματα μόλις γίνουν οκτώ ετών. Για πολλά παιδιά, αυτό δεν θα συμβεί πριν από την ηλικία των 10 ετών, ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν κάποιες από τις πτυχές που είναι συνυφασμένες με τον ανταγωνισμό.

Από αναπτυξιακής άποψης, τα παιδιά που συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά παιχνίδια πρέπει να έχουν ικανοποιητική αυτοπειθαρχία και μεγάλη προσοχή. Πρέπει να είναι αρκετά ώριμα ώστε να ακούν και να σέβονται τον προπονητή, καθώς και τα πρότυπα της ομαδικής διδασκαλίας. Αν το παιδί σας είναι εξαιρετικά παθιασμένο με το ποδόσφαιρο, αλλά δεν έχει την υπομονή να εκτελεί τις ασκήσεις της προπόνησης ξανά και ξανά, μπορεί να μην είναι έτοιμο να ενταχθεί σε μια ανταγωνιστική ομάδα.

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει έναν καλό συμπαίκτη;

Το να είναι κανείς καλός συμπαίκτης έχει να κάνει με την καλή αθλητική συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποστηρίζεις τους συμπαίκτες σου όταν παίζουν καλά, αλλά και όταν κάνουν κάποιο λάθος. Είναι εύκολο να επευφημείς τους συμπαίκτες σου αφού πετύχουν ένα γκολ. Το δύσκολο είναι να δείχνεις υποστήριξη όταν ο συμπαίκτης σου χάνει ένα σουτ.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά σε ένα παιχνίδι, η στάση και η γλώσσα του σώματος ενός παίκτη επηρεάζουν τους άλλους συμπαίκτες. Ο τρόπος με τον οποίο ένας παίκτης αντιμετωπίζει την ήττα και την αποτυχία επηρεάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο τον βλέπει ο προπονητής. Το να έχει κανείς θετική στάση, να δείχνει σεβασμό στους συμπαίκτες του και τον προπονητή του, καθώς και να είναι σεμνός και μετριόφρων, είναι όλα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τον καλό συμπαίκτη.

Πώς να προωθήσετε την καλή συμπεριφορά του συμπαίκτη στα παιδιά σας

Αν και η καλή αθλητική συμπεριφορά μαθαίνεται στο γήπεδο και μέσα από τις αλληλεπιδράσεις της ομάδας, οι γονείς μπορούν επίσης να συμβάλουν στην προαγωγή της καλής συμπεριφοράς του συμπαίκτη και του ομαδικού πνεύματος.

  • Επαινώντας το παιδί και την προσπάθειά του

Ένας τρόπος για να ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά του συμπαίκτη είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς παρέχουν επαίνους. Οι γονείς πρέπει να επαινούν τα παιδιά τους επειδή είναι καλοί αθλητές και ενθαρρύνουν τους συμπαίκτες τους, άσχετα με το πόσους πόντους πέτυχαν στο παιχνίδι ή με το πόσα γκολ έβαλαν.

Κάνοντας ερωτήσεις όπως: “Ποια ήταν η στιγμή σήμερα που έδειξες πραγματικά ότι είσαι καλός συμπαίκτης;” και “Ποιος είναι ο καλύτερος συμπαίκτης στην ομάδα σου και γιατί;”, δίνουν το έναυσμα για συζητήσεις που κάνουν τα παιδιά να σκέφτονται γιατί είναι σημαντικό να είναι καλοί συμπαίκτες και πώς να το πράξουν οι ίδιοι.

Αντί να προσπαθούν να κοουτσάρουν το παιδί τους και να του λένε πώς να παίξει, οι γονείς θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να εμφυσήσουν μια θετική στάση στα παιδιά τους. Δεν μπορείτε να ελέγξετε το αποτέλεσμα του παιχνιδιού, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τη στάση σας και τον τρόπο που αντιδράτε. Αν μεταφέρετε θετική ενέργεια σε κάθε παιχνίδι, θα βγαίνετε πάντα κερδισμένοι.

  • Αποτελώντας πρότυπο καλής συμπεριφοράς συμπαίκτη

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να πείσετε τα παιδιά σας να κάνουν κάτι είναι να τους το δείξετε. Οι γονείς μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο καλής συμπεριφοράς συμπαίκτη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Είτε πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι είτε για ένα φιλικό οικογενειακό παιχνίδι μπάσκετ, με το να διαμορφώνετε μια θετική στάση, υποστήριξη και σεβασμό για όλους στην ήττα ή στη νίκη, μπορείτε να δείξετε στα παιδιά πώς να ενσαρκώνουν σε πραγματικό χρόνο την ιδιότητα του καλού συμπαίκτη.

Η καλή συμπεριφορά του συμπαίκτη μπορεί να εμφανιστεί και εκτός γηπέδου, με πιο άτυπους τρόπους. Όσον αφορά τα παιδιά που μπορεί να δυσκολεύονται να είναι καλοί συμπαίκτες στα οργανωμένα αθλήματα, οι γονείς μπορούν να εξασκηθούν στο πώς να είναι καλοί συμπαίκτες σε παρόμοιες καταστάσεις εκτός παιχνιδιού, όπως το να παίζουν μπάλα με τον γείτονα.

  • Παρακολουθώντας αθλητικούς αγώνες

Ένας άλλος τρόπος για να διδάξετε στο παιδί σας να είναι καλός συμπαίκτης είναι να παρακολουθείτε μαζί αθλητικούς αγώνες. Την επόμενη φορά που θα παίζει η αγαπημένη σας αθλητική ομάδα, παρακολουθήστε τον αγώνα μαζί με το παιδί σας και επισημάνετε συγκεκριμένα παραδείγματα καλής αθλητικής συμπεριφοράς καθώς τα βλέπετε να συμβαίνουν.

Ίσως οι παίκτες δίνουν ο ένας στον άλλον “high-five” μετά από ένα σημαντικό γκολ. Ή ίσως ένας παίκτης αγκαλιάζει έναν άλλο παίκτη που μόλις έχασε μία μεγάλη ευκαιρία για να τον παρηγορήσει. Το να μπορείτε να δείτε αυτά τα χαρακτηριστικά του καλού συμπαίκτη να λαμβάνουν σάρκα και οστά σε ένα πραγματικό παιχνίδι μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμο για την καλλιέργεια αυτών των ιδιοτήτων στα παιδιά.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...