Φροντίδα τραύματος: Πώς να φροντίσετε ένα ανοιχτό τραύμα ή κόψιμο. Πότε πρέπει να γίνουν ράμματα;

Πώς να σταματήσετε την αιμορραγία σε μικρά ή βαθιά κοψίματα

Τα μικρά κοψίματα είναι μικροτραυματισμοί που συνήθως σταματούν να αιμορραγούν από μόνοι τους ή μετά από λίγα λεπτά άμεσης πίεσης. Δεν φτάνουν βαθύτερα στο δέρμα και δεν παρατηρείται σημαντική απώλεια αίματος.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός κοψίματος από χαρτί που δεν σταματά να στάζει για 15 λεπτά σε σχέση με ένα σοβαρό τραύμα που βγάζει συνεχώς πολύ αίμα. Μερικές φορές αυτό το μικρό κόψιμο χρειάζεται απλά λίγη υπομονή.

Τα μικρά κοψίματα είναι ενοχλητικά και επώδυνα, αλλά ευτυχώς δεν είναι επικίνδυνα και μπορείτε να τα θεραπεύσετε στο σπίτι.

1. Εφαρμόστε πίεση

Τοποθετήστε μία καθαρή γάζα ή ένα πανί στην πληγή και εφαρμόστε άμεση πίεση. Για επίμονες μικρές αιμορραγίες, μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσετε την πίεση για 15 λεπτά χωρίς διακοπή, ώστε να σχηματιστεί θρόμβος.

2. Ανυψώστε την περιοχή

Εάν το κόψιμο βρίσκεται στα πόδια ή τα χέρια σας, ανυψώστε το άκρο πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για να επιβραδύνετε τη ροή του αίματος. Συνεχίστε να ασκείτε άμεση πίεση στο κόψιμο.

3. Πλύνετε το τραύμα

Όταν η πληγή σταματήσει να αιμορραγεί, χαλαρώστε την πίεση. Πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό για να αποφύγετε τη μόλυνση. Να είστε ήπιοι για να αποφύγετε να ανοίξει ξανά το τραύμα.

Πώς να καθαρίσετε μια πληγή ή ένα κόψιμο

Πλύνετε την πληγή

Πριν ξεκινήσετε, πλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας.

Στη συνέχεια, ξεπλύνετε το τραύμα με μεγάλη ποσότητα ζεστού, σαπουνόνερου το συντομότερο δυνατό. Είναι επίσης σωστό να μπείτε στο ντους και να αφήσετε άφθονη ποσότητα ζεστού, σαπουνόνερου να κυλήσει πάνω από την πληγή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεπλύνει καλά την κοιλότητα του τραύματος.

Αν πρόκειται για έγκαυμα, απλώστε ένα κρύο πανί ή βάλτε την περιοχή κάτω από κρύο νερό. Στη συνέχεια, πλύνετε το έγκαυμα με σαπούνι και νερό.

Αν και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε ένα αντισηπτικό όπως οινόπνευμα ή υπεροξείδιο του υδρογόνου, αυτά ενδέχεται να βλάψουν τους γύρω υγιείς ιστούς. Ο νέος ιστός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα σκληρά αντισηπτικά επειδή είναι πιο ευαίσθητος από το ώριμο δέρμα.

Όταν πρόκειται για τον καθαρισμό επιφανειακών τραυμάτων, το κλασικό σαπούνι και νερό είναι ο σωστός τρόπος.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκια (φροντίστε να τα αποστειρώσετε πρώτα με οινόπνευμα) για να αφαιρέσετε τυχόν μικρά βότσαλα, πετραδάκια, κομμάτια γυαλιού ή θραύσματα. Αλλά αν είναι μεγαλύτερα, μην προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε μόνοι σας. Θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα σε αυτή την περίπτωση.

4. Καλύψτε την πληγή

Μετά τον καθαρισμό πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν επίδεσμο ή ένα επίθεμα στο τραύμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει απαλά την περιοχή με μια καθαρή πετσέτα ή ένα πανί πλυσίματος. Στη συνέχεια, εφαρμόστε έναν αποστειρωμένο επίδεσμο.

Οι επίδεσμοι είναι χρήσιμα εργαλεία για να διατηρείτε την πληγή σας καθαρή. Βοηθούν επίσης στη διατήρηση ενός υγρού περιβάλλοντος που προάγει την επούλωση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάζετε έναν επίδεσμο και να μην τον βγάζετε.

Ενδεχομένως να χρειαστεί επίσης να εφαρμόσετε ένα λεπτό στρώμα από ένα τοπικό αντιβιοτικό ή τζελ πριν το καλύψετε με επίδεσμο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης και να διατηρήσει το δέρμα σας υγρό.

Σε ότι αφορά ένα έγκαυμα, είναι καλύτερο να αφήσετε τις φουσκάλες που σχηματίζονται στην ησυχία τους. Αυτές οι φουσκάλες είναι εκεί για να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος. Μπορείτε να εφαρμόσετε έναν ελαφρύ επίδεσμο (επίδεσμο) για να διατηρήσετε την περιοχή καθαρή.

5. Καθαρίζετε την περιοχή κάθε μέρα

Αφαιρείτε τον επίδεσμο ή την επίδεση τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να καθαρίζετε το τραύμα. Αφού το τραύμα ξεπλυθεί και καθαριστεί, τοποθετήστε νέο επίδεσμο.

Σε πιο σύνθετες πληγές, όπως οι κατακλίσεις, μπορεί να χρειαστεί να πλένετε την πληγή δύο με τρεις φορές την ημέρα για να βοηθήσετε στην πρόληψη της μόλυνσης.

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η έκπλυση των πληγών μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη μόλυνση είναι να την ξεπλένετε πιο συχνά – η λύση για τη μόλυνση είναι η αραίωση.

Τραύμα
Τραύμα

Πώς να διαχειριστείτε τα βαθιά κοψίματα

Ένα βαθύ κόψιμο είναι κάθε πληγή που ανοίγει, είναι οδοντωτή και φαίνεται βαθιά, αποκαλύπτοντας λίπος ή μύες. Ακόμα και αν μπορείτε να σταματήσετε την αιμορραγία, ένας γιατρός πρέπει να εξετάσει ένα βαθύ κόψιμο επειδή μπορεί να χρειαστεί ράμματα ή άλλη πιο εξειδικευμένη μέθοδο για το κλείσιμο του τραύματος.

Αλλά συχνά είναι δύσκολο να σταματήσετε την αιμορραγία ενός βαθέος κοψίματος και η ανεξέλεγκτη αιμορραγία από ένα βαθύ ή μεγάλο κόψιμο είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Καλέστε το 166 εάν διαπιστώσετε:

 • Εκτίναξη αίματος.
 • Αίμα που διαπερνά τους επιδέσμους.
 • Απώλεια σημαντικής ποσότητας αίματος.
 • Αιμορραγία που δεν ελέγχεται με την εφαρμογή πίεσης.
 • Τραύμα που διεισδύει στο στήθος ή την κοιλιά. Το κόψιμο μπορεί να έχει επηρεάσει ζωτικά όργανα.

Πρώτες βοήθειες για βαθιά κοψίματα

Εάν υπάρχει κουτί πρώτων βοηθειών, αναζητήστε αυτά τα είδη που έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν την έντονη αιμορραγία:

 • Η αιμοστατική γάζα έχει πάνω της φάρμακα που βοηθούν το αίμα να πήξει γρήγορα. Χρησιμοποιήστε την για να καλύψετε βαθιά κοψίματα στο λαιμό ή τον κορμό.
 • Ο αιμοστατικός επίδεσμος είναι ένα άλλο εργαλείο που σταματά την αιμορραγία με την περιτύλιξη γύρω από ένα άκρο (μέλος) για να διακόψει τη ροή του αίματος από την καρδιά. Χρησιμοποιήστε το εάν ένα άκρο έχει βαθύ κόψιμο και αιμορραγεί έντονα.

Σημάδια ότι ένα κόψιμο έχει μολυνθεί

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης σχηματίζεται συνήθως μια κρούστα – ένα κομμάτι σκληρού, φλοιώδους ιστού – που δημιουργεί μια προστατευτική ασπίδα πάνω από την πληγή. Τελικά, η κρούστα πέφτει και αποκαλύπτει ένα υγιές, λαμπερό δέρμα και αισθάνεστε σαν καινούργιοι – άλλη μια μέρα εργασίας για το απίστευτο ανθρώπινο σώμα.

Μερικές φορές, όμως, η λοίμωξη εμφανίζεται πριν προλάβει να σχηματιστεί κρούστα. Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε σημάδια λοίμωξης, όπως:

 • Πυρετό.
 • Αύξηση του πόνου.
 • Πρήξιμο, ερυθρότητα ή θερμότητα γύρω από την πληγή.
 • Έκκριση πύου (κιτρινωπό υγρό) από το τραύμα.

Η διαδικασία επούλωσης διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες, αλλά το πρώτο βήμα είναι ζωτικής σημασίας. Η γνώση του τρόπου σωστής φροντίδας ενός κοψίματος μετά από τραυματισμό μπορεί να σώσει τη ζωή κάποιου. Και η σωστή αντιμετώπιση των μικρών κοψιμάτων συμβάλλει στην πρόληψη της μόλυνσης.

Χρειάζεται να γίνουν ράμματα στο κόψιμό σας; Δείτε πώς θα το καταλάβετε

Είναι δύσκολο να καταλάβετε αν ένα κόψιμο ή μια γρατζουνιά χρειάζεται την φροντίδα ενός γιατρού.

Όλοι μας παθαίνουμε γδαρσίματα στα γόνατα, μικρά κοψίματα, διατρητικά τραύματα ή γρατζουνιές από ζώα μια στο τόσο. Και πολλές μικρές αμυχές επουλώνονται χωρίς ιατρική παρέμβαση. Αλλά ορισμένοι τραυματισμοί απαιτούν ράμματα ή άλλους τύπους θεραπείας για να διασφαλιστεί η σωστή επούλωσή τους.

Το κόψιμο σε έναν ενήλικα ή ο τραυματισμός ενός παιδιού μπορεί να δικαιολογεί μια επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, αλλά πώς μπορείτε να το καταλάβετε;

Σημάδια που δείχνουν ότι ένα κόψιμο απαιτεί επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών

Ορισμένες αμυχές και πληγές απαιτούν σχεδόν πάντα μια επίσκεψη στα επείγοντα περιστατικά.

Είναι καλό (ή και επιβάλλεται) να απευθυνθούμε σε γιατρό αν το τραύμα:

 • Είναι αρκετά βαθύ ώστε να εκτίθεται το χόριο ή ο κίτρινος υποδόριος λιπώδης ιστός.
 • Είναι ανοιχτό, ώστε να μην μπορείτε εύκολα να ασκήσετε ήπια πίεση για να πιέσετε τις άκρες μεταξύ τους.
 • Βρίσκεται πάνω ή κατά μήκος μιας άρθρωσης. (Μπορεί επίσης να έχετε κατεστραμμένα νεύρα, τένοντες ή συνδέσμους).
 • Είναι το αποτέλεσμα δαγκώματος ζώου ή ανθρώπου. (Μπορεί να χρειαστείτε αναμνηστική αντιτετανική ένεση ή αντιβιοτικά από το στόμα, καθώς και ράμματα).
 • Είναι το αποτέλεσμα του καρφώματος ξένου αντικειμένου στην περιοχή.
 • Προέρχεται από μια σύγκρουση υψηλής πίεσης από ένα εκτοξευόμενο αντικείμενο, όπως μια σφαίρα.
 • Είναι μολυσμένο ή προερχόμενο από ένα πολύ βρώμικο ή σκουριασμένο αντικείμενο.
 • Αιμορραγεί έντονα (και η ροή δεν φαίνεται να επιβραδύνεται).
 • Εντοπίζεται σε μια αισθητικά σημαντική περιοχή, όπως το πρόσωπο.
 • Εντοπίζεται στα γεννητικά όργανα ή κοντά σε αυτά.

Εάν αποφασίσετε να πάτε στα επείγοντα ή στο κέντρο επείγουσας περίθαλψης, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε:

1. Αφήστε τα ξένα σώματα στην ησυχία τους

Μην αφαιρείτε οποιοδήποτε ξένο αντικείμενο – όπως ένα ξύλο ή ένα κομμάτι μέταλλο – που έχει κολλήσει στην πληγή.

Δεν ξέρετε τι έχει χτυπήσει το ξένο αντικείμενο από κάτω. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το αντικείμενο έχει χτυπήσει μια αρτηρία και εμποδίζει την αιμορραγία. Τη στιγμή που το τραβάτε έξω, δεν υπάρχει πλέον τίποτα εκεί για να εμποδίσει τη ροή του αρτηριακού αίματος και αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

2. Τα δαγκώματα και οι ρυπαρές πληγές χρειάζονται ειδική θεραπεία

Εάν κάποιο ζώο ή άνθρωπος έχει δαγκώσει εσάς ή κάποιο μέλος της οικογένειας ή φίλο σας και το τραύμα είναι κάτι περισσότερο από μια πολύ επιφανειακή εκδορά – ή εάν το τραύμα προκλήθηκε από μολυσμένο ή σκουριασμένο αντικείμενο – αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Για τους ενήλικες, αν δεν έχετε κάνει αναμνηστική αντιτετανική ένεση τα τελευταία 10 χρόνια, θα πρέπει να την κάνετε τώρα.

Τα περισσότερα παιδιά έχουν εμβολιαστεί κατά του τετάνου, αλλά αυτού του είδους οι τραυματισμοί απαιτούν ούτως ή άλλως ιατρική εκτίμηση. Ο θεράπων ιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά από το στόμα.

3. Καθαρίστε το τραύμα αν μπορείτε

Εάν είναι δυνατόν, καθαρίστε απαλά την τραυματισμένη περιοχή πριν επισκεφθείτε το τμήμα επειγόντων περιστατικών, ξεπλένοντάς την επιμελώς.

Προτείνεται να χρησιμοποιήσετε νερό βρύσης και ένα αραιωμένο υγρό αντιβακτηριδιακό σαπούνι για να το κάνετε αυτό. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να καθαρίσετε σχεδόν κάθε πληγή.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου δεν αποδίδει ικανοποιητικά για τον καθαρισμό των πληγών. Καταστρέφει τον ιστό.

4. Σε περίπτωση ραμμάτων, αποφύγετε το φαγητό και το ποτό.

5. Εφαρμόστε άμεση πίεση και ανυψώστε

Στο δρόμο προς το νοσοκομείο ή την κλινική, εφαρμόστε άμεση πίεση και ανυψώστε την τραυματισμένη περιοχή.

Αυτό θα βοηθήσει συνήθως να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της αιμορραγίας. Πάνω απ’ όλα, παραμείνετε ψύχραιμοι και οδηγήστε με ασφάλεια. Δεν θα θέλατε να περιπλέξετε την κατάσταση με το να σας σταματήσουν για υπερβολική ταχύτητα ή, ακόμη χειρότερα, με ένα ατύχημα.

Share to...