Πώς να καθαρίσετε την οδοντόβουρτσά σας.

Με την πάροδο των ετών, οι άνθρωποι έχουν δοκιμάσει κάθε είδους τρόπο για να καθαρίζουν τις οδοντόβουρτσες τους.

Κάποιοι τις βάζουν στο πλυντήριο πιάτων. Άλλοι μουλιάζουν την κεφαλή σε στοματικό διάλυμα ή σε αναβράζον καθαριστικό οδοντοστοιχιών.

Άλλοι την καταψύχουν, την βράζουν ή αγοράζουν ένα ακριβό απολυμαντικό υπεριώδους ακτινοβολίας για οδοντόβουρτσες.

Είναι όμως αυτοί οι καλύτεροι τρόποι για να απολυμάνετε την οδοντόβουρτσά σας;  Και αποδίδουν άραγε αυτές οι μέθοδοι;

Πώς να καθαρίσετε την οδοντόβουρτσά σας

Ο καθαρισμός της οδοντόβουρτσας είναι πιο απλός από ό,τι νομίζετε.

Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να αγοράσετε κανένα φανταχτερό αξεσουάρ για το μπάνιο ή προϊόντα περιποίησης.

  • Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό

Ξεχάστε το μούλιασμα της οδοντόβουρτσας σε στοματικό διάλυμα ή καθαριστικό οδοντοστοιχιών ή τη χρήση καθαριστικών με υπεριώδες φως.

Απλώς ξεπλένετε την οδοντόβουρτσά σας με καθαρό, ζεστό νερό.

Αν δείτε κομμάτια οδοντόκρεμας ή φαγητού στην οδοντόβουρτσά σας, φροντίστε να την ξεπλύνετε επίσης καλά για να τα απομακρύνετε.

Ο λόγος που χρησιμοποιείτε ζεστό νερό είναι ότι στο στόμα σας ζει μια φυσική χλωρίδα βακτηρίων που είναι απαραίτητη για ένα υγιές στοματικό περιβάλλον.

Δεν είναι απαραίτητο να προσπαθήσετε να απομακρύνετε εντελώς αυτά τα βακτήρια από την οδοντόβουρτσά σας.

Πώς να διατηρήσετε την οδοντόβουρτσά σας καθαρή και απαλλαγμένη από βακτήρια

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν θέλετε η οδοντόβουρτσά σας να είναι απαλλαγμένη από βακτήρια.

Αν δεν υπάρχουν αυτά τα βακτήρια, τότε είναι που καταλαμβάνουν την εξουσία ευκαιριακοί μικροοργανισμοί όπως η ζύμη και οι μύκητες.

Θέλετε μια συγκεκριμένη ποσότητα φυσικών βακτηρίων στο στόμα σας, απλά όχι γύρω από τα δόντια ή τον ιστό των ούλων.

Στις συστάσεις της σχετικά με τη φροντίδα της οδοντόβουρτσας, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) επικαλείται μελέτες που δεν έχουν διαπιστώσει στοιχεία για αρνητικές επιπτώσεις στη στοματική υγεία από τα φυσιολογικά βακτήρια σε μια οδοντόβουρτσα.

  1. Αφήστε την να στεγνώσει εντελώς. Τα βακτήρια που ζουν σε μια οδοντόβουρτσα μετά τη χρήση της θεωρούνται αναερόβια – δηλαδή πεθαίνουν παρουσία οξυγόνου. Έτσι, αν αφήσετε την οδοντόβουρτσά σας να στεγνώσει στον αέρα, θα τακτοποιηθούν τα περισσότερα βακτήρια.
  2. Φυλάξτε την οδοντόβουρτσά σας κατάλληλα. Θυμηθείτε να αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσά σας σε μια ανοιχτή θήκη και όχι σε ένα βρώμικο κύπελλο, συρτάρι ή θήκη ταξιδιού. Η αποθήκευση της οδοντόβουρτσας σας σε αυτά τα μέρη μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη μούχλας ή βακτηρίων που δεν είναι φυσιολογικά για το στόμα σας, οδηγώντας σε ασθένειες του στόματος όπως η ουλίτιδα. Η ADA συνιστά επίσης να μην καλύπτετε τακτικά την οδοντόβουρτσά σας, επίσης, λόγω του κινδύνου εμφάνισης ανεπιθύμητων βακτηρίων.

Αποθηκεύστε την οδοντόβουρτσα σε όρθια θέση μετά τη χρήση και αφήστε την να στεγνώσει στον αέρα. 

Η αποθήκευση μιας υγρής οδοντόβουρτσας σε κλειστό δοχείο ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων περισσότερο από το να την αφήνετε εκτεθειμένη στον καθαρό αέρα.

  • Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας μετά από ασθένεια. Η αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας σας είναι ζωτικής σημασίας εάν είστε άρρωστοι ή έχετε μυκητιασική, ζυμομυκητιασική ή ιογενή λοίμωξη στο στόμα σας. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσα σας στην αρχή της θεραπείας και ξανά στο τέλος. Ωστόσο, αφού αρρωστήσετε αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας. Είναι μια εύκολη λύση για να βεβαιωθείτε ότι τα παραμένοντα βακτήρια δεν οδηγούν σε επαναμόλυνση ή δεν μεταδίδονται στα μέλη της οικογένειας. Αυτό είναι πολύ πιο λογικό από το να προσπαθείτε να καθαρίσετε την οδοντόβουρτσά σας βράζοντάς την ή χρησιμοποιώντας υπεροξείδιο του υδρογόνου ή ξύδι.
  • Μην χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσες από κοινού. Το στόμα σας έχει ανάγκη από μια υγιή χλωρίδα δικών του βακτηρίων, αλλά δεν είναι καλό να εισάγετε τα βακτήρια από κάποιον άλλον. Δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε οδοντόβουρτσα, ειδικά με τα παιδιά σας, καθώς τότε είναι που αυτά αποκτούν τη φυσιολογική τους χλωρίδα. Επίσης, αποφύγετε να αποθηκεύετε πολλές οδοντόβουρτσες, όπως αυτές των μελών της οικογένειας, στην ίδια θήκη ή σε ένα συρτάρι μαζί. Είναι καλύτερο να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
  • Αντικαταστήστε την. Αντί να προσπαθείτε να αποστειρώσετε την οδοντόβουρτσά σας, καθιερώστε να την αντικαθιστάτε τακτικά. Η οδοντόβουρτσά σας θα πρέπει να φαίνεται καθαρή και ίσια. Να έχετε το νου σας για αποχρωματισμό, συσσωρεύσεις ή τυχόν φθαρμένες τρίχες. Αν δείτε κάτι από όλα αυτά, ήρθε η ώρα να αλλάξετε την οδοντόβουρτσά σας. Οι προτάσεις για το πότε να αντικαταστήσετε την οδοντόβουρτσά σας ποικίλλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή. Εσείς διαλέξτε την εύκολη λύση. Να την αντικαθιστάτε κάθε τρεις με τέσσερις μήνες. Αν δείτε ότι οι τρίχες είναι ξεφτισμένες, αντικαταστήστε την νωρίτερα.

[ruby_related heading=”More Read” total=5 layout=3]

Έχει αποδειχθεί ότι οι οδοντόβουρτσες φιλοξενούν βακτήρια (συμπεριλαμβανομένων κολοβακτηριδίων που μπορούν να απελευθερωθούν στον αέρα όταν τραβάμε το καζανάκι της τουαλέτας ή να μεταδοθούν στην οδοντόβουρτσα όταν ο ιδιοκτήτης αγγίζει μια μολυσμένη επιφάνεια πριν χρησιμοποιήσει την οδοντόβουρτσά του).

Παρόλο που έχει αποδειχθεί ότι οι οδοντόβουρτσες φιλοξενούν βακτήρια, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα βακτήρια αυτά προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. 

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι μπορεί να ενδιαφέρονται για την απολύμανση των οδοντόβουρτσών τους. 

Αν και υπάρχουν λίγα δεδομένα στη βιβλιογραφία σχετικά με την απολύμανση της οδοντόβουρτσας, μια μελέτη δείχνει ότι η εμβάπτιση μιας οδοντόβουρτσας σε υπεροξείδιο του υδρογόνου 3% ή στοματικό διάλυμα Listerine μειώνει σημαντικά (δηλ. κατά 85%) το βακτηριακό φορτίο.

Δεν συνιστάται η χρήση μικροκυμάτων ή η τοποθέτηση οδοντόβουρτσας στο πλυντήριο πιάτων, καθώς η υψηλή αυτή θερμότητα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη βούρτσα. 

Διατίθενται επίσης συσκευές απολύμανσης για οδοντόβουρτσες.

Οι χρήστες θα πρέπει να αναζητούν μια συσκευή που να έχει εγκριθεί από τον αντίστοιχο για κάθε χώρα Οργανισμό Φαρμάκων.

Share to...