Πώς να προετοιμάσετε το γάλα του μωρού

Πώς να προετοιμάσετε το γάλα του μωρού

ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Πώς να προετοιμάσετε το γάλα του μωρού

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Η προετοιμασία του βρεφικού γάλακτος είναι μια αρκετά απλή διαδικασία. Ουσιαστικά, αναμειγνύετε τη σκόνη του παρασκευάσματος με νερό. Ωστόσο, μπορεί να αναρωτιέστε αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε βρασμένο νερό και αν υπάρχουν άλλα προτεινόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Όταν προετοιμάζετε το βρεφικό γάλα, είναι σημαντικό να το αναμιγνύετε σωστά με ασφαλές πόσιμο νερό. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος.

Όσο μαθαίνετε πώς να προετοιμάζετε το βρεφικό γάλα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις κατευθυντήριες οδηγίες και τις συνιστώμενες μεθόδους προετοιμασίας, τόσο γενικά όσο και για τη συγκεκριμένη μάρκα γάλακτος, για να διασφαλίσετε την προστασία του μωρού σας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε γνωστοποιήσει τις οδηγίες σχετικά με τις μεθόδους παρασκευής του γάλακτος σε όποιον θα αναλάβει τη φροντίδα του μωρού σας, είτε πρόκειται για τον παιδικό σταθμό, είτε για τους παππούδες και τις γιαγιάδες, είτε για τις νταντάδες, είτε για άλλα μέλη της οικογένειάς σας.

Και να ξέρετε ότι οι συστάσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή διαμονής σας και την πρόσβασή σας σε ασφαλές πόσιμο νερό, καθώς και με τον τύπο του παρασκευάσματος που χρησιμοποιείτε.

Πώς να προετοιμάσετε και να αποθηκεύσετε το βρεφικό γάλα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει οδηγίες για την ασφαλή προετοιμασία, αποθήκευση και χειρισμό του βρεφικού γάλακτος σε σκόνη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον καθαρισμό και την αποστείρωση του εξοπλισμού ταΐσματος και προετοιμασίας και την προετοιμασία ενός καινούργιου μπουκαλιού βρεφικού γάλακτος σε σκόνη για κάθε γεύμα.

Τα συνιστώμενα βήματα για την προετοιμασία της βρεφικής τροφής είναι τα εξής:

 • Καθαρίστε και απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες που θα χρησιμοποιήσετε και πλύνετε δεόντως τα χέρια σας.
 • Βράστε το νερό, ακόμη και αν πρόκειται για εμφιαλωμένο νερό.
 • Αφήστε το νερό να κρυώσει (όχι περισσότερο από 30 λεπτά) και γεμίστε ένα καθαρό και αποστειρωμένο μπιμπερό.
 • Προσθέστε στο νερό την ακριβή συνιστώμενη ποσότητα τροφής σε σκόνη.
 • Κλείστε το μπιμπερό και αναμείξτε καλά το γάλα σε σκόνη.
 • Ψύξτε γρήγορα το μπιμπερό κρατώντας το κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης ή τοποθετώντας το σε ένα δοχείο με κρύο ή παγωμένο νερό.
 • Στεγνώστε το εξωτερικό του μπουκαλιού με ένα καθαρό πανί.
 • Ελέγξτε τη θερμοκρασία του παρασκευάσματος, ώστε αυτό να μην κάψει το στόμα του μωρού σας.

Ασφάλεια της βρεφικής τροφής

Αφού ετοιμάσετε το γάλα του μωρού σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένους απλούς κανόνες για να διατηρήσετε το μωρό σας ασφαλές. Αν δεν έχετε βάλει στο ψυγείο το παρασκευασμένο γάλα, ταΐστε το μωρό σας μέσα σε δύο ώρες.

Εάν βάλετε το παρασκευασμένο γάλα στο ψυγείο, φροντίστε να το χρησιμοποιήσετε εντός 24 ωρών. Μην ζεσταίνετε τα μπιμπερό στο φούρνο μικροκυμάτων. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε ένα θερμαντήρα μπιμπερό ή τοποθετήστε τα μπιμπερό σε ένα δοχείο με ζεστό νερό.

Μόλις το μωρό σας αρχίσει να πίνει από το μπιμπερό, πετάξτε το γάλα που δεν έχει τελειώσει μέσα σε δύο ώρες και μην ξαναβάλετε το μπιμπερό στο ψυγείο. Το αχρησιμοποίητο γάλα δεν πρέπει να φυλάσσεται για αργότερα.

Αν διαπιστώσετε ότι πετάτε μεγάλες ποσότητες γάλακτος, εξετάστε το ενδεχόμενο να ετοιμάσετε μικρότερη ποσότητα την επόμενη φορά, ώστε να μην σας περισσεύει τόσο πολύ.

Ασφαλές πόσιμο νερό

Είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιείτε ασφαλές πόσιμο νερό για το γάλα του μωρού σας. Ωστόσο, ο όρος “ασφαλές πόσιμο νερό” είναι ασαφής και γενικός και μπορεί να αναρωτηθείτε αν το νερό της βρύσης σας είναι ασφαλές και αν πρέπει να το βράσετε πριν το χρησιμοποιήσετε.

Η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν υπάρχει πιθανότητα το νερό που χρησιμοποιείτε να είναι μολυσμένο με λοιμώδεις μικροοργανισμούς.

 • Χρήση κρύου νερού βρύσης για την αποφυγή μόλυνσης από μόλυβδο

Όταν χρησιμοποιείτε νερό βρύσης για το βρεφικό γάλα, να χρησιμοποιείτε πάντα κρύο νερό βρύσης που έχει τρέξει για 15 έως 20 δευτερόλεπτα και όχι ζεστό ή καυτό νερό βρύσης.

Ο λόγος για τον οποίο ισχύει αυτό είναι ότι πολλά σπίτια έχουν υδραυλικά συστήματα με μόλυβδο ή μολύβδινη συγκόλληση και το ζεστό νερό μπορεί να συγκεντρώσει το μόλυβδο, γεγονός που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για δηλητηρίαση από μόλυβδο.3

Εάν δεν έχετε εντοιχισμένο θερμοσίφωνα, το ζεστό νερό σας έχει μείνει σε δεξαμενή ζεστού νερού και μπορεί να είναι μολυσμένο με μόλυβδο. Το να αφήνετε το νερό να τρέχει για να εξασφαλίσετε φρέσκο νερό και το να χρησιμοποιείτε μόνο κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης του μωρού σας σε μόλυβδο από το νερό της βρύσης.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, δεν πρέπει ποτέ να ετοιμάζετε το βρεφικό γάλα χρησιμοποιώντας ζεστό νερό από τη βρύση.

Το βράσιμο του νερού δεν απομακρύνει τον μόλυβδο. Πολλά οικιακά φίλτρα νερού, αφαιρούν τον μόλυβδο από το πόσιμο νερό.

 • Βράσιμο του νερού για να αποφύγετε τη μόλυνση

Η συμβουλή να βράζετε το νερό βασίζεται στην άποψη ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να σκοτώσουν τους περισσότερους μικροοργανισμούς. Για όσους χρησιμοποιούν νερό βρύσης από τη δημόσια παροχή νερού, ο κίνδυνος είναι μικρός, καθώς η παροχή νερού παρακολουθείται συνεχώς και εκδίδονται προειδοποιήσεις εάν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Επειδή όμως τα μωρά έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, πολλοί γονείς επιλέγουν να βράζουν το νερό της βρύσης.

Επιπλέον, η χρήση φρεσκοβρασμένου νερού μπορεί να σκοτώσει τυχόν βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στο ίδιο το σκεύασμα. Αυτό είναι χρήσιμο, εκτός από την περίπτωση που η φόρμουλα περιέχει πρόσθετα προβιοτικά. Το βραστό νερό θα σκοτώσει τα προβιοτικά.

Στο παρελθόν, οι συσκευασίες των βρεφικών τροφών ανέφεραν ότι το νερό πρέπει να βράζεται πριν από την παρασκευή. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά ότι αν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με το αν το νερό της βρύσης σας είναι ασφαλές, θα πρέπει να το βράσετε για ένα λεπτό και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το βρασμένο νερό εντός 30 λεπτών για να ετοιμάσετε το σκεύασμα.

Υπάρχουν αρνητικά σημεία στο βράσιμο του ασφαλούς νερού;

Εάν το νερό της βρύσης σας είναι ασφαλές για πόση, θα πρέπει να το βράσετε πριν το χρησιμοποιήσετε για την ανάμειξη του γάλακτος; Αυτή είναι μια σύνθετη ερώτηση. Υπάρχουν δύο σημαντικά μειονεκτήματα:

 • Το βράσιμο δυσχεραίνει τη σίτιση του μωρού σε μια εποχή που οι περισσότεροι γονείς ή κηδεμόνες είναι ήδη πολύ πιεσμένοι χρονικά.
 • Αυξάνει τον κίνδυνο εγκαυμάτων για τον κηδεμόνα και το βρέφος.

Παρόλα αυτά οι ειδικοί συνιστούν να βράζετε το νερό αν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια της πηγής του νερού σας.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...