Πώς να σταματήσετε να κάνετε εμετό. Ανακούφιση από τον συνεχή εμετό και τη ναυτία

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
8 Λεπτά

Η ξεκούραση, η αργή κατανάλωση νερού (και αργότερα, άγευστων τροφών) και η χρήση φυσικών θεραπειών όπως το τσάι τζίντζερ είναι όλες χρήσιμες προτάσεις για το πώς να σταματήσετε να κάνετε εμετό και να ανακουφιστείτε από τη ναυτία. Αν και δεν είναι εγγυημένες, μπορούν να δώσουν στο στομάχι σας την ευκαιρία να ηρεμήσει, μειώνοντας την πιθανότητα να κάνετε ξανά εμετό και να αφυδατωθείτε.

Πώς να σταματήσετε να κάνετε εμετό
Πώς να σταματήσετε να κάνετε εμετό. Ανακούφιση από τον συνεχή εμετό και τη ναυτία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας χορηγηθούν συνταγογραφούμενα φάρμακα που ελέγχουν τη ναυτία και τον εμετό.

Αυτό το άρθρο περιγράφει πώς να σταματήσετε να κάνετε εμετό, βήμα προς βήμα, ώστε να μπορείτε να υποστηρίξετε τον οργανισμό σας καθώς αναρρώνει και να νιώσετε καλύτερα πιο γρήγορα.

Συνήθεις αιτίες του συνεχούς εμετού

 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • Γαστρεντερίτιδα
 • Τροφική δηλητηρίαση
 • Εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. ( Συνήθως αυτό υποχωρεί καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται).

1) Αφήστε το στομάχι σας να ξεκουραστεί

Εάν έχετε κάνει εμετό, το πρώτο βήμα είναι να αφήσετε το στομάχι σας να ξεκουραστεί. Αφού σταματήσετε να κάνετε εμετό, μην προσπαθήσετε να φάτε ή να πιείτε τίποτα για 15 έως 20 λεπτά, ώστε να δώσετε χρόνο στο στομάχι σας να ανακάμψει.

Καθίστε ήσυχα και αποφύγετε να ξαπλώσετε όταν έχετε επεισόδιο εμετού- η μετακίνηση μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία. Δίνοντας χρόνο στους μύες του στομάχου σας να ξεκουραστούν, θα μειώσετε τις πιθανότητες να κάνετε εμετό μόλις αρχίσετε να τρώτε και να πίνετε ξανά.

2) Πιείτε υγρά πριν δοκιμάσετε να φάτε φαγητό

Εάν δεν έχετε κάνει ξανά εμετό μετά από μια περίοδο ξεκούρασης, προσπαθήστε να πιείτε μικρές γουλιές υγρών κάθε 5 έως 10 λεπτά. Μολονότι είναι σημαντικό να μην επιβαρύνετε υπερβολικά το στομάχι σας, είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε την αφυδάτωση ως αποτέλεσμα του εμετού.

Τα καλύτερα υγρά που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι τα εξής:

 • Νερό
 • Αθλητικά ποτά (όπως το Gatorade)
 • Ποτά αντικατάστασης ηλεκτρολυτών για παιδιά

Ποτά όπως ανθρακούχα αναψυκτικά και γάλα θα πρέπει να αποφεύγονται μέχρι να είστε σε θέση να αρχίσετε να τρέφεστε κανονικά.

Εάν φροντίζετε ένα μικρό παιδί που είναι άρρωστο, προσέξτε να μην το αφήσετε να πιει πολλά υγρά με τη μία. Μπορεί να είναι ευκολότερο να παρακολουθείτε αυτές τις ποσότητες χρησιμοποιώντας μια σύριγγα ή ένα κουτάλι για τη χορήγηση υγρών, αντί για ένα φλιτζάνι ή ένα μπιμπερό.

Εάν αρχίσει ξανά εμετός μετά την έναρξη χορήγησης υγρών, επιστρέψτε στο βήμα 1. Εάν εσείς ή το παιδί σας μπορείτε να καταπίνετε μικρές ποσότητες, πιείτε σιγά-σιγά όλο και περισσότερες με κάθε γουλιά.

3) Αρχίστε τη διατροφή BRAT

Εάν εσείς ή το παιδί σας είναι σε θέση να καταπίνει καθαρά υγρά για 8 έως 12 ώρες, προσπαθήστε να αρχίσετε να τρώτε. Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες άπαχων, αμυλούχων τροφών (π.χ. απλά ζυμαρικά, κράκερ κ.λπ.) Τροφές που είναι βαριές, λιπαρές ή όξινες θα πρέπει να αποφεύγονται μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

Η δίαιτα BRAT είναι μια καλή επιλογή, καθώς περιλαμβάνει άνοστες τροφές που χωνεύονται εύκολα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι μπανάνες, το ρύζι, η σάλτσα μήλου και το τοστ, αν και η δίαιτα μπορεί να τροποποιηθεί με την προσθήκη και άλλων παρόμοιων τροφίμων.

Εάν αρχίσετε να κάνετε ξανά εμετό αφού δοκιμάσετε αυτές τις τροφές, επιστρέψτε στο βήμα 1.

4) Ξεκινήστε μια κανονική διατροφή

Εάν είστε σε θέση να κρατήσετε στο στομάχι τόσο τα διαυγή υγρά όσο και τα άγευστα τρόφιμα, μπορεί να είστε έτοιμοι να προχωρήσετε προς τη φυσιολογική σας διατροφή. Πιθανότατα θα χρειαστούν μία ή δύο ημέρες αφότου σταματήσετε να κάνετε εμετό προτού επιστρέψετε πλήρως σε αυτήν.

Μόλις αποφασίσετε ότι μπορείτε να φάτε ξανά, προχωρήστε αργά, ακόμη και αν αισθάνεστε καλύτερα. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστοι μετά το φαγητό, αλλά δεν κάνετε ξανά εμετό, επιστρέψτε στη δίαιτα BRAT. Εάν αρχίσετε να κάνετε ξανά εμετό, επιστρέψτε στο βήμα 1 και καλέστε τον γιατρό σας.

Πώς να σταματήσετε να κάνετε εμετό: Φυσικές θεραπείες

Εκτός από την τήρηση των προτεινόμενων βημάτων, ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε ορισμένες φυσικές θεραπείες για τον εμετό. Οι φυτικές θεραπείες που θεωρείται ότι ανακουφίζουν από τη ναυτία ή/και τον εμετό είναι οι εξής:

 • Τσάι τζίντζερ, ρίζα ή καραμέλες
 • Τσάι μέντας ή καραμέλες
 • Τσάι κανέλας

Η πιεσοθεραπεία Acupressure) μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη ναυτία και τον εμετό:

Τοποθετήστε τα τρία πρώτα δάχτυλα του χεριού σας οριζόντια απέναντι στον άλλο σας καρπό.

Εντοπίστε τους δύο μεγάλους τένοντες κάτω από τον αντίχειρά σας.

Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη σας, ασκήστε πίεση σε αυτό το σημείο για δύο έως τρία λεπτά.

Φάρμακα

Υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του εμετού. Ανάλογα με την περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει αν κάποιο από αυτά θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα:

Το Phenergan (προμεθαζίνη) είναι ένα αντιισταμινικό που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό της ναυτίας και του εμέτου. Συνήθως δεν χρησιμοποιείται σε παιδιά.

Το Zofran (ονδανσετρόνη) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τη θεραπεία της σοβαρής ναυτίας και του εμέτου μετά από χημειοθεραπεία. Έχει λιγότερες παρενέργειες από το Phenergan και συχνά χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία του εμέτου λόγω άλλων παθήσεων.

Συνεχής εμετός: Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε

Καλέστε έναν γιατρό εάν:

 • Κάνετε εμετό για περισσότερες από δύο ημέρες
 • Το παιδί σας είναι 1 έως 2 ετών και κάνει εμετό για περισσότερες από 24 ώρες
 • Το μωρό σας κάνει εμετό για περισσότερες από 12 ώρες
 • Κάνετε εμετό κατά διαστήματα για περισσότερο από ένα μήνα
 • Αντιμετωπίζετε συνεχή ναυτία και εμετό σε συνδυασμό με απώλεια βάρους

Οι περισσότερες ασθένειες που προκαλούν εμετό υποχωρούν από μόνες τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, ο εμετός μπορεί να είναι σημάδι κάποιας πιο σοβαρής κατάστασης. Επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό εάν:

 • Έχετε συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως ξηροστομία, σκούρα ούρα και ζάλη
 • Ξερνάτε αίμα ή ο εμετός σας μοιάζει με κατακάθι του καφέ
 • Έχετε έντονο πονοκέφαλο
 • Είστε έγκυος και κάνετε εμετό τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα. (Αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας σπάνιας αλλά δυνητικά επικίνδυνης επιπλοκής της εγκυμοσύνης, γνωστής ως hyperemesis gravidarum-κακοήθεις έμετοι της κυήσεως).

Καλέστε το 166 για σοβαρά συμπτώματα όπως επιληπτικές κρίσεις, σύγχυση ή δυσκολία να διατηρήσετε τις αισθήσεις σας. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια δηλητηρίασης από αλκοόλ σε κάποιον που κάνει εμετό λόγω υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.