Πώς νιώθετε τους διαφορετικούς τύπους των θρόμβων αίματος. Τι αίσθηση δίνει η θρόμβωση;

Ένας θρόμβος αίματος μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο δίνει διαφορετική αίσθηση ανάλογα με το σημείο του σώματος στο οποίο βρίσκεται. Ενώ η θρόμβωση από μόνη της ως φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού είναι απαραίτητη για να σταματήσει η απώλεια αίματος από ένα κατεστραμμένο αιμοφόρο αγγείο, οι θρόμβοι μπορεί να αναπτυχθούν εκεί που δεν απαιτείται και να εμποδίσουν τη φυσιολογική ροή του αίματος μέσω των φλεβών και των αρτηριών.

Η μπλοκαρισμένη ροή του αίματος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πόνο, μούδιασμα/μυρμήγκιασμα, πρήξιμο και θερμότητα του δέρματος. Οι θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες, την καρδιά ή τον εγκέφαλο προκαλούν σοβαρές συνέπειες και μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.

Αυτό το άρθρο θα εξετάσει την αίσθηση που προκαλούν οι διάφοροι τύποι θρόμβων αίματος και πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Πότε μπορείτε να αισθανθείτε έναν θρόμβο αίματος;

Πιθανότατα δεν θα αισθανθείτε έναν θρόμβο αίματος μέχρι να επηρεάσει τον τρόπο ροής του αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα. Όταν ο θρόμβος γίνει αρκετά μεγάλος, θα αρχίσει να αποφράσσει (να μπλοκάρει) το αιμοφόρο αγγείο, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος μέσω των φλεβών ή των αρτηριών.

Η μειωμένη ροή του αίματος έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του οξυγόνου που παρέχεται στους ιστούς και τα όργανα. Το γεγονός αυτό προκαλεί τα συμπτώματα που αισθάνεστε κατά την εμφάνιση ενός θρόμβου αίματος. Ανάλογα με τον τύπο και τη θέση, οι θρόμβοι αίματος μπορεί να αναπτυχθούν αργά σε διάστημα εβδομάδων ή μπορεί να προκύψουν γρήγορα σε διάστημα ημερών, ωρών ή ακόμη και λεπτών.

Οι θρόμβοι στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να οδηγήσουν σε αυτούς τους δύο τύπους καταστάσεων που μπορεί να αισθανθείτε:

Θρόμβωση: Μια θρόμβωση είναι ένας θρόμβος αίματος που είναι ακίνητος και δεν έχει μετακινηθεί σε όλο το σώμα. Η ύπαρξη θρόμβου σε ένα αιμοφόρο αγγείο ονομάζεται θρόμβωση. Αυτός ο τύπος θρόμβου συχνά ξεκινά στα πόδια ή, σπανιότερα, στα χέρια. Μπορεί να χρειαστούν ημέρες έως εβδομάδες για να γίνει αισθητός αυτός ο τύπος θρόμβωσης.

Εμβολή: Ένα έμβολο είναι ένας θρόμβος (ή ένα κομμάτι θρόμβου που απελευθερώνεται από έναν θρόμβο) που ταξιδεύει μέσω του κυκλοφορικού συστήματος σε άλλο μέρος του σώματος. Ένας θρόμβος μπορεί να ταξιδέψει ταχύτατα στους πνεύμονες, την καρδιά ή τον εγκέφαλό σας, όπου μπορεί να κολλήσει και να δημιουργήσει εμβολή. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα μέσα σε λίγες ώρες. Εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, μια εμβολή μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Περιγραφή του τρόπου με τον οποίο νιώθετε τους θρόμβους αίματος

Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να είναι ήπιοι, προκαλώντας μια μικρή φλεγμονή και πόνο, ή μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και μεταβολή της ψυχικής κατάστασης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είστε σε θέση να ψηλαφήσετε (να αισθανθείτε με τα δάχτυλά σας) έναν θρόμβο αίματος εάν είναι επιφανειακός- ωστόσο, τις περισσότερες φορές, θα αισθανθείτε μόνο τα συμπτώματα που προκαλεί ο θρόμβος.

Τι αίσθηση δίνει η θρόμβωση;

Χέρια και πόδια

Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να προέρχονται από τις αρτηρίες ή τις φλέβες και μπορεί να είναι επιφανειακοί ή εν τω βάθει. Οι θρόμβοι αίματος έχουν διαφορετική αίσθηση ανάλογα με το σημείο από το οποίο προέρχονται και το πόσο βαθιά βρίσκονται. Ακολουθούν ορισμένοι τύποι θρόμβων αίματος που απαντώνται συνήθως στα άκρα:

Επιπολής φλεβική θρόμβωση: Οι άνθρωποι με επιπολής φλεβική θρόμβωση, που ονομάζεται επίσης επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα, μπορεί να εμφανίσουν πόνο και ερυθρότητα πάνω από την προσβεβλημένη φλέβα. Τη φλέβα μπορεί επίσης να την αισθάνεστε σκληρή, σαν κορδόνι. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά από μερικές εβδομάδες.

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Οι εν τω βάθει θρομβώσεις εμφανίζονται βαθιά σε μια φλέβα, συνήθως στο κάτω μέρος του ποδιού, στο μηρό, στο ισχίο, στη λεκάνη και μερικές φορές στο χέρι. Τα άτομα με εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση μπορεί να εμφανίσουν πρήξιμο ή σφίξιμο στο άκρο. Άλλα συνήθη συμπτώματα είναι το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα, το βάρος, η ερυθρότητα και η θερμότητα της πληγείσας περιοχής. Οι μικρότερες, πιο επιφανειακές φλέβες γύρω από την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί επίσης να γίνουν πιο εμφανείς ή πρησμένες.

Αρτηριακή θρόμβωση: Ενώ οι φλεβικοί θρόμβοι επιβραδύνουν ή εμποδίζουν την επιστροφή του αίματος στους πνεύμονες και την καρδιά, οι αρτηριακοί θρόμβοι μπορεί να εμποδίσουν το οξυγονωμένο αίμα να φτάσει στους ιστούς και τα όργανα. Το άκρο μπορεί να γίνει ωχρό, μπλε και κρύο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακρωτηριασμό.

Πνεύμονες

Ο πιο συνηθισμένος τύπος θρόμβου αίματος στους πνεύμονες ονομάζεται πνευμονική εμβολή (ΠΕ). Η κύρια αιτία μιας ΠΕ οφείλεται συνήθως σε εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση στο πόδι. Ένα έμβολο ταξιδεύει στα αγγεία που διοχετεύουν το αίμα στη δεξιά πλευρά της καρδιάς.

Στη συνέχεια, ο θρόμβος ταξιδεύει στην πνευμονική αρτηρία και εμποδίζει τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν πολλαπλά έμβολα στους πνεύμονες ταυτόχρονα. Αυτή η σειρά γεγονότων έχει ως αποτέλεσμα τα ακόλουθα συμπτώματα που μπορεί να αισθανθείτε:

 • Πόνος στο στήθος
 • Δύσπνοια
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Μειωμένο επίπεδο οξυγόνου
 • Αιμόπτυση (βήχας αίματος)
 • Μειωμένη αρτηριακή πίεση
 • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
 • Συγκοπή (λιποθυμία)
 • Απώλεια συνείδησης
 • Θάνατος

Η ΠΕ αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Εάν έχετε φλεβοθρόμβωση και αρχίσετε να αισθάνεστε πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή να έχετε αιμόπτυση, καλέστε αμέσως το 166.

Καρδιά

Η θρόμβωση των στεφανιαίων αρτηριών (θρόμβος αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον καρδιακό μυ) μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Προκαλείται συνήθως από αθηροσκλήρωση. Θρόμβοι μπορεί επίσης να σχηματιστούν εντός των θαλάμων της καρδιάς, συνήθως λόγω κολπικής μαρμαρυγής ή μυοκαρδιοπάθειας (σοβαρή αδυναμία του καρδιακού μυός).

Ενδέχεται να αισθανθείτε τα ακόλουθα συμπτώματα εάν έχετε θρόμβο αίματος στην καρδιά σας:

 • Πόνος στο στήθος
 • Δύσπνοια
 • Πόνος στο σαγόνι
 • Πόνος στο αριστερό χέρι
 • Ναυτία
 • Ιδρώτας
 • Ζάλη
 • Λιποθυμία
 • Θάνατος

Εγκέφαλος

Ένας θρόμβος αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους, όπως ένας θρόμβος που σχηματίζεται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου ή ενσφηνώνεται ως έμβολο από άλλο σημείο του σώματος ή οφείλεται σε τραύμα στο κεφάλι. Ένας θρόμβος στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο και ακόμη και σε θάνατο. Τα συμπτώματα που μπορεί να αισθανθεί κάποιος με θρόμβο αίματος στον εγκέφαλο είναι τα εξής:

 • Έντονος πονοκέφαλος
 • Θολή όραση
 • Προβλήματα στην ομιλία
 • Αλλαγή συμπεριφοράς
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Παράλυση στη μία ή και στις δύο πλευρές του σώματος

Μπορείτε να αισθανθείτε τους θρόμβους αίματος όταν κινούνται;

Μπορεί να είστε σε θέση να ψηλαφήσετε μια επιφανειακή θρόμβωση που βρίσκεται κοντά στο δέρμα. Δεν μπορείτε, ωστόσο, να αισθανθείτε έναν θρόμβο αίματος να κινείται μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Αυτό που θα βιώσετε είναι η επιδείνωση των συμπτωμάτων του θρόμβου με την πάροδο του χρόνου.

Για παράδειγμα, ένα πονεμένο πόδι μπορεί να εξελιχθεί σε ανικανότητα να σηκώσετε βάρος λόγω έντονου πόνου ή η ήπια δύσπνοια να γίνει τόσο έντονη που να μην μπορείτε να περπατήσετε λίγα μέτρα χωρίς να νιώθετε λαχανιασμένοι.

Τι να κάνετε αν αισθανθείτε έναν θρόμβο αίματος

Οποιοδήποτε σημάδι θρόμβου αίματος πρέπει να αναφερθεί στον γιατρό σας. Ακόμη και μια επιπολής θρόμβωση μπορεί να μετατραπεί σε εν τω βάθει θρόμβωση ή μπορεί να υποδεικνύει ότι έχετε παράγοντες κινδύνου για μια εν τω βάθει θρόμβωση. Η διάγνωση ενός θρόμβου αίματος το συντομότερο δυνατό μπορεί να μειώσει σημαντικά τη βλάβη στους κοντινούς ιστούς και τα όργανα και ενδεχομένως να σώσει τη ζωή σας.

Καλέστε αμέσως το 166 εάν έχετε γνωστή ή ύποπτη εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση που συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Πόνο ή σφίξιμο στο στήθος
 • Δύσπνοια
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Νεοεμφανιζόμενο βήχα με ή χωρίς αίμα
 • Πόνο στο σαγόνι, τον ώμο ή το χέρι σας
 • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό
 • Αλλαγή της πνευματικής κατάστασης
Share to...