Πώς θα απαλλαγείτε άμεσα από ένα σπυράκι που… εμφανίστηκε από το πουθενά

Όλες μας έχουμε έρθει αντιμέτωπες με ένα ανεπιθύμητο σπυράκι που εμφανίστηκε από το πουθενά μια δύσκολη, σημαντική μέρα. Πρόκειται για μια απίστευτα εκνευριστική κατάσταση. Η παρόρμηση να εξαπολύσουμε αντεπίθεση μπορεί να είναι ισχυρή, αλλά -όπως μας λένε εδώ και δεκαετίες οι δερματολόγοι- στη συγκεκριμένη περίπτωση, η… “βία” δεν αποτελεί ποτέ τη λύση.

Επομένως, δεν μπορείτε να σκάσετε το σπυράκι σας. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

Αν και δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συντομεύσετε την παραμονή ενός σπυριού. Συγκεντρώσαμε μια λίστα με τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καθαρίσει το δέρμα σας – και μια εξίσου σημαντική λίστα με τα πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε.

Πώς θα απαλλαγείτε άμεσα από ένα σπυράκι που… εμφανίστηκε από το πουθενά

Πώς να απαλλαγείτε από τα σπυράκια

Αν βρίσκεστε συχνά σε δύσκολη θέση με τα σπυράκια, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν δερματολόγο. Εκείνος θα μπορέσει να καταρτίσει ένα σχέδιο συντήρησης που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας καθαρό. Αλλά για ένα περιστασιακό ξέσπασμα, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να τα τιθασεύσετε στο σπίτι.

Εφαρμόστε υπεροξείδιο του βενζοϋλίου

Ο καλύτερος τρόπος για να εξαφανιστεί γρήγορα ένα σπυράκι είναι να εφαρμόσετε μια σταγόνα υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε σε ένα φαρμακείο σε μορφή κρέμας, gel ή επιθέματος. To προϊόν δρα σκοτώνοντας τα βακτήρια που φράζουν τους πόρους και προκαλούν φλεγμονή. Διατίθεται σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 2,5% έως 10%.

Πρόκειται για ένα φθηνό προϊόν, το οποίο κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια και είναι πολύ αποτελεσματικό.

Ωστόσο, υφίσταται μια προειδοποίηση: Εάν το χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά στο ίδιο σημείο, μπορεί να ξηράνει ή να ερεθίσει το δέρμα σας. Έτσι, αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, επιλέξτε ένα προϊόν με χαμηλότερη συγκέντρωση υπεροξειδίου του βενζοϋλίου.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα περιποίησης προσώπου που περιέχουν σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα β-υδροξυ οξύ που βοηθά τόσο στην αποσυμφόρηση των πόρων όσο και στην απαλή απολέπιση του δέρματός σας. Χρησιμοποιείται σε κάθε είδους προϊόν κατά της ακμής, από καθαριστικά, λοσιόν και τόνερ μέχρι ορούς και επιθέματα κατά των σπυριών.

Είτε βρίσκεστε αντιμέτωποι με ένα μόνο λευκό σπυράκι είτε με μια ορδή από αυτά, είναι πάντα μια καλή ιδέα να έχετε το σαλικυλικό οξύ σε ένα σημείο της καθημερινής σας ρουτίνας φροντίδας του δέρματος.

Προσθέστε έλαιο τεϊόδεντρου στην καθημερινή φροντίδα του δέρματός σας

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια μικρή ποσότητα αραιωμένου ελαίου τεϊόδεντρου μπορεί να καταπολεμήσει την ακμή. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων είναι αλλεργικοί σε αυτό.

 Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε patch-test σε οποιοδήποτε προϊόν με έλαιο τεϊόδεντρου στο εσωτερικό του βραχίονα σας πριν το εφαρμόσετε στο ήδη ερεθισμένο δέρμα σας.

Μην βάζετε πολύ μακιγιάζ – ή χρησιμοποιήστε προϊόντα που είναι φτιαγμένα για δέρμα με προβλήματα ακμής.

Πολλές γυναίκες που φοράνε μακιγιάζ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να κρύψουν τα αντιαισθητικά εξογκώματα. Παρότι είναι απολύτως φυσιολογικό να φοράτε μακιγιάζ πάνω από την ακμή, μπορεί να μην είναι και η καλύτερη ιδέα αν έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα.

Το ευτύχημα είναι ότι πολλές εταιρείες καλλυντικών παρασκευάζουν αστάρια, κονσίλερ, βάσεις και άλλα προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ. Τα περισσότερα αναγράφουν ρητά στη συσκευασία ότι προορίζονται για τον περιορισμό της ακμής και της λιπαρότητας της επιδερμίδας.

Αν δεν σας αρέσει η ιδέα να αγοράζετε εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης για να τα χρησιμοποιείτε για τα σπυράκια σας, βεβαιωθείτε ότι το μακιγιάζ που χρησιμοποιείτε δεν έχει λιπαρές ουσίες ή δεν είναι φαγεσερωγόνο. Σε αντίθετη περίπτωση θα φράξει τους πόρους σας και θα επιδεινώσει τα δερματικά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζετε.

Όποιο μακιγιάζ και αν χρησιμοποιείτε και όσο έντονα και αν το εφαρμόζετε, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεπλύνει όλα τα προϊόντα από το πρόσωπό σας πριν από τον ύπνο και ότι καθαρίζετε και ανανεώνετε τακτικά τόσο το μακιγιάζ όσο και τους απλικατέρ του μακιγιάζ σας. Αν δεν το κάνετε, θα καλύψετε την ακμή σας… με βακτήρια που προκαλούν ακμή.

Δοκιμάστε τη θεραπεία με μπλε φως

Είναι μία από τις λιγότερο προσιτές επιλογές σε αυτή τη λίστα, αλλά αξίζει να την αναφέρουμε: Υπάρχουν πολλές συσκευές θεραπείας με κόκκινο και μπλε φως για το σπίτι που διατίθενται προς αγορά αυτές τις μέρες. Το κόκκινο φως βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, ενώ το μπλε φως καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν ακμή και εγκαθίστανται στο πρόσωπό μας.

Εφαρμόστε πάγο ή θερμότητα για να καταπραΰνετε προσωρινά το δέρμα

Μερικές φορές, το πρόβλημα δεν είναι τόσο το σπυράκι όσο ο πόνος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πάγος μπορεί να βοηθήσει στην προσωρινή καταστολή της φλεγμονής. Όμως, το αποτέλεσμα θα εξασθενήσει γρήγορα. Ομοίως, το να κρατάτε ένα ζεστό πανί στην περιοχή μπορεί να καταπραΰνει προσωρινά το ερεθισμένο δέρμα, αλλά δεν θα κάνει τίποτα για το ίδιο το σπυράκι.

Ο πάγος και η θερμότητα θα ανακουφίσουν προσωρινά την ενόχληση, αλλά η φαρμακευτική αγωγή θα είναι πιο αποτελεσματική για την πραγματική απαλλαγή από το σπυράκι.

Ζητήστε μια ένεση κορτιζόνης ή αντιβιοτικού

Όλες αυτές οι ιδέες είναι υπέροχες, αλλά υπάρχουν κάποιες περιστάσεις στη ζωή όπου πραγματικά δεν θέλετε να έχετε ένα τερατώδες σπυράκι – στιγμές όπως η ημέρα του γάμου σας, ένα ραντεβού ή ακόμη και η επανένωση της τάξης σας στο λύκειο.

Αν και ποτέ δεν είναι εγγυημένο ότι θα μπορέσετε να κλείσετε ραντεβού, δεν βλάπτει να ρωτήσετε αν ο δερματολόγος σας θα ήταν πρόθυμος να κάνει ένεση στο σπυράκι με κορτιζόνη ή αντιβιοτικό. Αυτή η διαδικασία θα κάνει συνήθως ορατή τη διαφορά στο σπυράκι μέσα σε 24 ώρες.

Μην κάνετε τίποτα από τα παρακάτω

Στον τομέα της φροντίδας του δέρματος, οι κακές ιδέες συχνά υπερτερούν των καλών. Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες κακές συμβουλές για την αντιμετώπιση των προβληματικών σπυριών.

  • Μην βάζετε οδοντόκρεμα στο σπυράκι σας

Παρόλο που οι σύγχρονες οδοντόκρεμες περιέχουν συστατικά όπως αλκοόλ ή μαγειρική σόδα που μπορεί να βοηθήσουν στην αποξήρανση ενός σπυριού, περιέχουν επίσης και άλλα συστατικά που δεν είναι προορισμένα να τοποθετούνται απευθείας στο πρόσωπό σας. Η χρήση οδοντόκρεμας για τη θεραπεία ενός σπυριού θα μπορούσε ενδεχομένως να ερεθίσει το δέρμα σας.

  • Μην βάζετε θρυμματισμένη ασπιρίνη στο σπυράκι σας

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν πολύ αποτελεσματικό να συνθλίψουν μια ασπιρίνη, να βάλουν μερικές σταγόνες νερό πάνω της και να ταμπονάρουν αυτό το μείγμα πάνω στο σπυράκι τους.

Το δραστικό συστατικό της ασπιρίνης, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, είναι παρόμοιο με το σαλικυλικό οξύ. Αλλά σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της ακμής που δημοσιεύονται στο Journal of the American Academy of Dermatology, υπάρχουν περιορισμένα κλινικά στοιχεία ότι το ακετυλοσαλικυλικό οξύ είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία της ακμής.

  • Μην χρησιμοποιείτε σκληρά στυπτικά

Όσο ελκυστική και αν ακούγεται η στρατηγική της “καμένης γης” για την αντιμετώπιση της ακμής, η ξήρανση του δέρματος με στυπτικά όπως το αλκοόλ ή το witch hazel είναι απαγορευτική. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να ερεθίσουν περαιτέρω το δέρμα σας, γεγονός που θα επιδεινώσει την ακμή σας. Προτιμήστε αντ’ αυτού ένα καταπραϋντικό τόνερ.

  • Αποφύγετε αυτές τις “σπιτικές θεραπείες”

Σας έχουμε ήδη πει να μην βάζετε οδοντόκρεμα στα σπυράκια σας, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη κακή συμβουλή που θα συναντήσετε στο διαδίκτυο. Ακολουθούν μερικά ακόμη πράγματα που πρέπει να κρατήσετε μακριά από το πρόσωπό σας:

  • Μηλόξυδο.
  • Υπεροξείδιο του υδρογόνου (Οξυζενέ).
  • Χυμός λεμονιού.
  • Καθαριστικά για τζάμια.
  • Οινόπνευμα για τρίψιμο.
  • Μέλι.

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να το σκάσετε ή όχι;

Μπορείτε να παρακολουθείτε στο διαδίκτυο βίντεο με σπυράκια που σκάνε όσο τραβάει η ψυχή σας, αλλά οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν να μην δοκιμάζετε αυτές τις μόδες στην πραγματική ζωή.

Οποιοσδήποτε χειρισμός ενός σπυριού μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας ουλών. Επιπλέον, τα χέρια σας είναι βρώμικα, οπότε πρόκειται να εισαγάγετε περισσότερα βακτήρια και ενδεχομένως να το κάνετε χειρότερο.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε επιτόπου το σπυράκι με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και στη συνέχεια να το αφήσετε ήσυχο.

Share to...