Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη ασβεστίου (δεν προσλαμβάνετε αρκετό από την τροφή σας)

Οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε στο σχολείο ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών – αλλά αυτό δεν αποτελεί την πλήρη αλήθεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σώμα μας χρειάζεται ασβέστιο και για άλλες σημαντικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τους μυς, τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και την απελευθέρωση ορμονών και ενζύμων.

Για το λόγο αυτό, η σοβαρή ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο σώμα σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Πόσο ασβέστιο πρέπει να καταναλώνετε ημερησίως;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί από εμάς λαμβάνουμε όλο το ασβέστιο που χρειαζόμαστε από τις τροφές που τρώμε. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) αποτελούν πλούσιες πηγές. Άλλες πηγές είναι οι ακόλουθες:

 • Σολομός σε κονσέρβα.
 • Σαρδέλες με κόκαλα.
 • Λάχανο.
 • Μπρόκολο.
 • Αμύγδαλα.
 • Σουσάμι.

Ορισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα σόγιας και ο χυμός πορτοκαλιού, είναι επίσης συχνά εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο σας. Όλοι οι ενήλικες ηλικίας 19 έως 50 ετών και οι άνδρες έως την ηλικία των 70 ετών πρέπει να λαμβάνουν 1.000 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου την ημέρα μέσω της διατροφής τους και (εάν είναι απαραίτητο) μέσω συμπληρωμάτων. Οι γυναίκες 51 ετών και άνω και οι άνδρες 71 ετών και άνω πρέπει να λαμβάνουν 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα.

Ανεπάρκεια – έλλειψη ασβεστίου

Βραχυπρόθεσμα, τα περισσότερα συμπτώματα της έλλειψης ασβεστίου είναι ανεπαίσθητα – τόσο ανεπαίσθητα, μάλιστα, που μπορεί να μην τα παρατηρήσετε καθόλου. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστούν, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επιδεινωθούν.

Με την πάροδο του χρόνου, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε διάφορα συστήματα του σώματος, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας στη χαμηλή οστική μάζα και στον κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Μολονότι είναι δυνατόν να κάνετε μια εξέταση αίματος για να προσδιορίσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D για να διαπιστώσετε αν μπορεί να έχετε έλλειψη, τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα είναι συνήθως φυσιολογικά ακόμη και όταν η πρόσληψη ασβεστίου είναι χαμηλή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα σας θα πάρει ασβέστιο από τα οστά σας για να εξασφαλίσει αυτό που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Εάν υποψιάζεστε ότι δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο από τις τροφές που τρώτε, μιλήστε με τον γιατρό σας για τη λήψη κάποιου συμπληρώματος.

Δεν υπάρχει λόγος να υπερβείτε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση ασβεστίου. Μάλιστα, το υπερβολικό ασβέστιο (υπερασβεστιαιμία) μπορεί να είναι και επικίνδυνο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν υπασβεστιαιμία λόγω κάποιας ιατρικής πάθησης που έχουν ή εξαιτίας φαρμάκων που παίρνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα συμπλήρωμα μπορεί να μην είναι αρκετό για να διορθώσει την κατάσταση.

Τα συμπτώματα της έλλειψης ασβεστίου

Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη ασβεστίου. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια μιας οξείας ασθένειας, όταν τα επίπεδα ασβεστίου στον ορό πέφτουν σε επικίνδυνα επίπεδα.

Κόπωση

Η “κόπωση” είναι μια παραπλανητικά απλή λέξη για ένα σύμπτωμα που στην πραγματικότητα είναι αρκετά περίπλοκο. Όπως θα δείτε, πολλά από τα υπόλοιπα συμπτώματα που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο μπορούν να αποδοθούν στην κόπωση, από τους πόνους και τη δυσκαμψία του σώματος μέχρι την καταθλιπτική διάθεση. Στην περίπτωση της υπασβεστιαιμίας, η κόπωση είναι το αποτέλεσμα του ότι τα κύτταρά σας υποσιτίζονται.

Κακή στοματική υγεία

Μπορεί να μην το είχατε σκεφτεί ποτέ πριν, αλλά, να κάτι ενδιαφέρον: Αν και τα δόντια σας δεν είναι οστά, είναι αγκυρωμένα σε αυτά! Αν το σώμα σας απορροφά ασβέστιο από τα οστά σας για να παραμείνει λειτουργικό, αυτό θα κάνει τα δόντια σας πιο ευάλωτα στη φθορά και τη χαλάρωση – και ενδεχομένως ακόμη και στην περιοδοντική νόσο.΄

Μυϊκοί πόνοι και σπασμοί

Το ασβέστιο δεν κάνει μόνο τα οστά μας δυνατά: εξασφαλίζει επίσης τη σωστή λειτουργία των μυών μας. Συγκεκριμένα, βοηθά τους μύες μας να συστέλλονται και να χαλαρώνουν. Με άλλα λόγια, η υπασβεστιαιμία θα σας κάνει, κυριολεκτικά, πιο αδύναμους. Επίσης, θα εμφανίσετε περισσότερους πόνους, δυσκαμψία και σπασμούς.

Νοητικά προβλήματα

Εάν τα κύτταρά σας στερούνται ασβεστίου, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια σειρά από γνωστικά συμπτώματα, από εγκεφαλική θολούρα έως ζάλη και σύγχυση. Υπάρχουν μάλιστα και πρώτες ενδείξεις σε έρευνες που υποδηλώνουν ότι η πρόσληψη ασβεστίου επηρεάζει την ψυχική μας υγεία.

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα δάχτυλά σας

Το ασβέστιο παίζει ζωτικό ρόλο σε πολλά διαφορετικά μέρη του κεντρικού νευρικού μας συστήματος- αν έχουμε ανεπάρκεια, μπορεί να δούμε τα νεύρα να επηρεάζονται, ιδιαίτερα στα άκρα μας (χέρια, δάχτυλα, πόδια και δάχτυλα των ποδιών).

Επιληπτικές κρίσεις

Οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις.

Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός

Εάν ο καρδιακός σας παλμός αρχίζει να σας φαίνεται λίγο… ασταθής, πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Θα μπορούσε να είναι σημάδι σοβαρής έλλειψης ασβεστίου.

Να θυμάστε: Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των μυών – και η καρδιά σας είναι ένας μυς. Υπάρχει μια καλά τεκμηριωμένη σχέση μεταξύ της απορρύθμισης του ασβεστίου και των κοιλιακών αρρυθμιών, οι οποίες μπορεί να είναι σοβαρές – και δυνητικά ακόμη και θανατηφόρες.

Ανεξάρτητα από τα επίπεδα ασβεστίου, θα πρέπει να μεταβείτε αμέσως στα επείγοντα περιστατικά (ER) εάν αντιμετωπίζετε πόνο στο στήθος (στηθάγχη) σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια, ζάλη ή λιποθυμία.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπασβεστιαιμία;

Η ανεπάρκεια ασβεστίου είναι συνήθως εύκολο να αντιμετωπιστεί. Συνήθως περιλαμβάνει την προσθήκη περισσότερου ασβεστίου στη διατροφή σας.

Μην αυτοθεραπεύεστε με τη λήψη πολλών συμπληρωμάτων ασβεστίου. Η λήψη μεγαλύτερης από τη συνιστώμενη δόση χωρίς την έγκριση του γιατρού σας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως πέτρες στα νεφρά.

Τα συνήθως συνιστώμενα συμπληρώματα ασβεστίου είναι τα εξής:

 • το ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο είναι το λιγότερο ακριβό και έχει το περισσότερο στοιχειακό ασβέστιο
 • κιτρικό ασβέστιο, το οποίο απορροφάται πιο εύκολα
 • το φωσφορικό ασβέστιο, το οποίο επίσης απορροφάται εύκολα και δεν προκαλεί δυσκοιλιότητα

Τα συμπληρώματα ασβεστίου διατίθενται σε υγρή μορφή, σε δισκία και σε μασώμενες μορφές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα φάρμακα θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τα συμπληρώματα ασβεστίου. Αυτά τα φάρμακα είναι τα ακόλουθα:

 • β-αποκλειστές της αρτηριακής πίεσης όπως η ατενολόλη, οι οποίοι μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση του ασβεστίου εάν ληφθούν εντός δύο ωρών από τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου
 • αντιόξινα που περιέχουν αλουμίνιο, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα αλουμινίου στο αίμα
 • δεσμευτικά χολικών οξέων που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως η κολεστιπόλη, τα οποία μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση ασβεστίου και να αυξήσουν την απώλεια ασβεστίου στα ούρα
 • οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα
 • διγοξίνη, καθώς τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να αυξήσουν την τοξικότητα της διγοξίνης
 • διουρητικά, τα οποία μπορούν είτε να αυξήσουν τα επίπεδα ασβεστίου (υδροχλωροθειαζίδη) είτε να μειώσουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (φουροσεμίδη)
 • ορισμένα αντιβιοτικά, όπως οι φθοριοκινολόνες και οι τετρακυκλίνες, των οποίων η απορρόφηση μπορεί να μειωθεί από τα συμπληρώματα ασβεστίου

Ορισμένες φορές οι αλλαγές στη διατροφή και τα συμπληρώματα δεν αρκούν για τη θεραπεία της ανεπάρκειας ασβεστίου. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσει τα επίπεδα ασβεστίου χορηγώντας σας τακτικές ενέσεις ασβεστίου.

Μπορείτε να περιμένετε να δείτε αποτελέσματα μέσα στις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας. Οι σοβαρές περιπτώσεις της ασθένειας της έλλειψης ασβεστίου θα παρακολουθούνται ανά διαστήματα ενός έως τριών μηνών.

Share to...