Πόσες τρίχες είναι φυσιολογικό να χάνουμε στο ντους;

Αν έχετε μακριά ή πυκνά μαλλιά, πιθανόν να έχετε κοιτάξει κατά καιρούς κάτω για να δείτε ολόκληρες τούφες μαλλιών να επιπλέουν γύρω από την αποχέτευση του ντους σας. Ή ίσως ο σύντροφός σας έχει παραπονεθεί ότι ακόμη και εκείνος βρίσκει τις τούφες των μαλλιών σας παντού πάνω του.

Το να βρίσκετε συστάδες μαλλιών στο ντους ή στη βούρτσα των μαλλιών σας είναι στην πραγματικότητα αρκετά φυσιολογικό.

Τριχόπτωση: ποιο είναι το φυσιολογικό;

Έχουμε περίπου 250.000 τρίχες στο κεφάλι μας ανά πάσα στιγμή. Ορισμένοι θύλακες τρίχας μπορεί ακόμη και να σπάσουν σε πολλές τούφες.

Ο μέσος άνθρωπος χάνει 50 έως 100 τρίχες την ημέρα, αλλά αυτό εξαρτάται πραγματικά από το μήκος και το πάχος της τρίχας. Οι άνθρωποι με κοντύτερα ή λεπτότερα μαλλιά φαίνεται ότι χάνουν λιγότερες τρίχες.

Τις ημέρες που οι άνθρωποι με μακριά ή πυκνά μαλλιά τα λούζουν, μπορεί να αποβάλλουν 150 έως 200 τρίχες. (Αλλά δεν θα χάσουν πάρα πολλές την επόμενη μέρα, αν δεν τα λούσουν ξανά.) Οι άνθρωποι που λούζουν τα μαλλιά τους μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα μπορεί επίσης να δουν αύξηση της πτώσης όταν αποφασίσουν να τα λούσουν εξαιτίας της συγκέντρωσης των τριχών που έχουν πέσει κι έχουν μείνει στο τριχωτό της κεφαλής τους.

Οι περισσότερες τρίχες θα πρέπει να χάνονται κατά τη διάρκεια του ντους, αν και είναι συνηθισμένο να χάνονται μερικές όταν χτενίζεστε μετά. Αλλά αν συνεχίζετε να χάνετε τρίχες πολύ μετά το λούσιμο ή αν ξαφνικά τις βρίσκετε σε όλα τα ρούχα σας – αυτό μπορεί να σηματοδοτεί κάποιο πρόβλημα.

Πρόσθετοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην πτώση των μαλλιών στο ντους

Είναι δικαιολογημένα δύσκολο να επιστρέψετε στο ντους σας και να μετρήσετε κάθε τρίχα ξεχωριστά. Έτσι, πριν ανησυχήσετε για την τριχόπτωση που σχετίζεται με το ντους, λάβετε υπόψη σας μερικούς παράγοντες:

  • Το πάχος των μαλλιών σας. Τα πυκνά μαλλιά έχουν συνήθως μεγαλύτερο αριθμό τριχών συνολικά. Αναλογικά, μπορεί να χάνετε περισσότερες τρίχες επειδή απλά έχετε περισσότερες τρίχες.
  • Πότε κάνατε ντους για τελευταία φορά. Τα μαλλιά συχνά πέφτουν στο ντους επειδή διεγείρετε το τριχωτό της κεφαλής σας όταν λούζεστε ή περιποιείστε τα μαλλιά σας. Οι τρίχες σας που ήταν ήδη προορισμένες να πέσουν λαμβάνουν την ώθηση που χρειάζονται από το λούσιμο και τα μαλλιά σας βγαίνουν από το κεφάλι σας. Εάν έχουν περάσει λίγες ημέρες από το τελευταίο σας ντους, μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερες τρίχες να πέφτουν.
  • Πότε βουρτσίσατε για τελευταία φορά πραγματικά τα μαλλιά σας. Αυτή είναι μια παρόμοια αρχή με εκείνη που ισχύει όταν κάνετε ντους. Το χτένισμα και το βούρτσισμα των μαλλιών σας, μαζί με το ντους, είναι τα δύο περιστατικά όπου είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε τριχόπτωση.

Το ντους είναι συνήθως το μέρος όπου παρατηρείτε ότι τα μαλλιά βγαίνουν περισσότερο. Αν και μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά μαλλιά, πιθανώς πρόκειται απλώς για τον φυσικό τρόπο του σώματός σας να αποβάλλει τα μαλλιά του.

Πώς να μειώσετε την τριχόπτωση

Μειώστε το λούσιμο και την περιποίηση των μαλλιών εφόσον μπορείτε. Αντ’ αυτού, επιδιώξτε να λούζεστε μία έως τρεις φορές την εβδομάδα. Να χρησιμοποιείτε μια χτένα με φαρδιά δόντια για να τιθασεύσετε τις μπούκλες σας. Η χρήση μιας βούρτσας με τρίχες ή μιας χτένας με μικρά δόντια μπορεί να προκαλέσει θραύση των τριχών και να τραβήξει περισσότερες τρίχες.

Η τριχόπτωση μπορεί επίσης να είναι σημάδι τραυματισμού – όπως το τράβηγμα και το σύρσιμο μιας βούρτσας ή η συνεχής χρήση σφιχτής κοτσίδας. Αν μπορείτε, προσπαθήστε να αφήνετε τα μαλλιά σας όσο το δυνατόν πιο κάτω, αποφύγετε να τα αγγίζετε πολύ και μη χρησιμοποιείτε λαστιχάκια για τα μαλλιά.

Και όσον αφορά το styling – η υψηλή θερμοκρασία είναι επιβλαβής. Περιορίστε το στέγνωμα με το πιστολάκι, τις μπούκλες και τη χρήση του σίδερου ισιώματος. Αν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά τα εργαλεία styling, χρησιμοποιήστε ένα θερμικό σπρέι για να καλύψετε τις τρίχες σας προκειμένου να τις προστατέψετε. Ο ήλιος μπορεί επίσης να βλάψει τα μαλλιά, γι’ αυτό προτιμήστε ένα καπέλο όταν έχει ήλιο και βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.

Share to...