ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣΤΟΥ

Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο καρκίνος του μαστού;

Από

Medbox

Οι περισσότεροι καρκίνοι έχουν την ικανότητα να εξαπλώνονται, αλλά το αν θα το καταφέρουν ή όχι (και πόσο γρήγορα θα εξαπλωθούν) εξαρτάται από μερικούς παράγοντες. Για τον καρκίνο του μαστού, ο νούμερο 1 τρόπος για να καθορίσει ο γιατρός σας πόσο γρήγορα είναι πιθανό να εξαπλωθεί ο καρκίνος σας (αν εξαπλωθεί τελικά) εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου του μαστού που έχετε όντως.

Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο καρκίνος του μαστού;
Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο καρκίνος του μαστού;

Οι διάφοροι τύποι καρκίνου του μαστού αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Είναι δύσκολο να δοθεί μια γενική εκτίμηση για το πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί ο καρκίνος του μαστού, επειδή κάθε διάγνωση καρκίνου είναι διαφορετική.

Ακολουθεί μια ματιά στους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εξάπλωση του καρκίνου του μαστού, καθώς και μια μελλοντική προοπτική για την επιβράδυνση και την πρόληψη της ανάπτυξης του καρκίνου.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναπτυχθεί ο καρκίνος του μαστού;

Μέχρι τη στιγμή που κάποια αισθάνεται ένα εξόγκωμα στο στήθος της ή λαμβάνει τη διάγνωση καρκίνου του μαστού, συνήθως, ο όγκος έχει αναπτυχθεί για χρόνια.

Κάθε τύπος καρκίνου του μαστού διαφέρει με βάση μεμονωμένους παράγοντες και υποτύπους. Ο γενικός κανόνας είναι ότι πραγματικά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πότε εμφανίστηκε ο καρκίνος σας. Μπορούμε να εξετάσουμε τον υπότυπο του καρκίνου του μαστού για να κατανοήσουμε ίσως καλύτερα αν ήταν εβδομάδες έναντι μηνών για παράδειγμα, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να πούμε με βεβαιότητα πότε ξεκίνησε.

Καθώς είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναπτυχθεί ο καρκίνος του μαστού, είναι επίσης δύσκολο να υπολογιστεί ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού. Έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες για να προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα που ένας όγκος θα διπλασιαστεί σε μέγεθος, αλλά οι αριθμοί αυτοί ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου του μαστού και τα δικά σας εξατομικευμένα χαρακτηριστικά.

Οι διάφοροι τύποι καρκίνου του μαστού τείνουν να συμπεριφέρονται διαφορετικά, και επειδή κάθε καρκίνος είναι διαφορετικός – και κάθε άτομο επίσης – είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί ο καρκίνος του μαστού. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί κατανοούν ότι ορισμένοι τύποι καρκίνου του μαστού τείνουν να είναι πιο επιθετικοί και γρήγορα εξελισσόμενοι, ενώ άλλοι τύποι συνήθως εξελίσσονται πιο αργά.

Τι επηρεάζει τον ρυθμό ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού;

Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο αναπτύσσεται ο όγκος σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εξαπλωθεί σε κοντινούς ιστούς και σε άλλες περιοχές του σώματός σας. Η ταχύτητα ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού σας μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες.

Ο υποτύπος του καρκίνου του μαστού

Τα καρκινικά κύτταρα διαθέτουν υποδοχείς ή ειδικές πρωτεΐνες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται και επιβιώνουν. Οι καρκίνοι του μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς, οι οποίοι βασίζονται στα οιστρογόνα για να αναπτυχθούν, τείνουν να εξελίσσονται πιο αργά.

Αλλά άλλοι τύποι μπορεί να είναι πιο επιθετικοί και να αναπτύσσονται γρήγορα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι HER2-θετικοί όγκοι, οι οποίοι εξαρτώνται από ένα διαφορετικό είδος πρωτεΐνης για την ανάπτυξή τους, και ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, από τον οποίο λείπουν οι ορμονικοί υποδοχείς και η HER2.

Στάδια του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού συνήθως χαρακτηρίζεται από ένα στάδιο από το 0 έως το IV.

Στο στάδιο 0, ο καρκίνος είναι μη διηθητικός και έχει παραμείνει εντός των γαλακτοφόρων πόρων ή των λοβίων του μαστού σας. Ο διηθητικός καρκίνος του μαστού σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν διεισδύσει και αναπτυχθεί στον ιστό του μαστού και έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν σε άλλα σημεία. Όταν ο καρκίνος αρχίζει να εξαπλώνεται στον κοντινό ιστό του μαστού, έχετε φτάσει στο Στάδιο Ι.

Στάδιο IV σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει γίνει μεταστατικός και έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Ο καρκίνος που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας είναι πιο πιθανό να συνεχίσει να εξαπλώνεται. Όσο υψηλότερο στάδιο καρκίνου του μαστού έχετε, τόσο δυνητικά μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εξάπλωσης του καρκίνου.

Βαθμοί του καρκίνου του μαστού

Όταν διαγιγνώσκεστε με καρκίνο του μαστού, ο γιατρός σας θα δώσει στον καρκίνο σας έναν βαθμό από το 1 έως το 3 με βάση το πόσο όμοια φαίνονται τα καρκινικά σας κύτταρα σε σύγκριση με τα φυσιολογικά κύτταρα. Ένας υψηλότερος βαθμός σημαίνει έναν πιο επιθετικό όγκο και πιθανώς μεγαλύτερη πιθανότητα ο καρκίνος να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματός σας.

Η ηλικία σας

Τα άτομα νεότερης ηλικίας εμφανίζουν συνήθως πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορμονικά εξαρτώμενους τύπους καρκίνου του μαστού, οι οποίοι έχουν την τάση να αναπτύσσονται πιο αργά, αλλά όχι πάντα. Αυτοί οι όγκοι του μαστού είναι πιο συχνοί στις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση, πιθανότατα λόγω της ποσότητας οιστρογόνων που παράγει ο οργανισμός τους.

Γενετικές μεταλλάξεις

Εάν ο καρκίνος του μαστού είναι κληρονομικός, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται. Ορισμένες γυναίκες με αυτές τις γενετικές μεταλλάξεις έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε νεότερη ηλικία, κάτι που γνωρίζουμε ότι έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πιο επιθετικών μορφών καρκίνου του μαστού.

Ο θεράπων γιατρός θα καθορίσει πόσο πιθανό ή γρήγορο είναι να εξαπλωθεί ο καρκίνος του μαστού σας με βάση τον υποτύπο του καρκίνου του μαστού, το στάδιο και μεμονωμένους παράγοντες. Παρόλο που οι ειδικοί στον καρκίνο του μαστού μπορούν να υποθέσουν και να εκτιμήσουν την ταχύτητα ανάπτυξης του καρκίνου, κάθε καρκίνος του μαστού είναι διαφορετικός και ξεχωριστός για το συγκεκριμένο άτομο.

Μπορείτε να κάνετε κάτι για να αποτρέψετε ή να επιβραδύνετε την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού;

Όπως συμβαίνει με κάθε τύπο καρκίνου, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να σας βάλουν σε υψηλότερο κίνδυνο. Για τον καρκίνο του μαστού, σε αυτούς περιλαμβάνονται παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και η μη διενέργεια μηνιαίων αυτοεξετάσεων μαστού. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι κάνετε την ετήσια μαστογραφία σας για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση ορμονικών φαρμάκων, το πόσα παιδιά είχατε στο παρελθόν, την ηλικία σας και την ηλικία που εμφανίσατε την περίοδό σας και περάσατε την εμμηνόπαυση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορείτε απαραίτητα να προλάβετε τον καρκίνο του μαστού, αλλά μπορείτε μερικές φορές να τον επιβραδύνετε, να σταματήσετε την εξάπλωσή του ή να μειώσετε το μέγεθος του όγκου. Μπορείτε να το κάνετε αυτό παίρνοντας τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες, ακολουθώντας τις θεραπείες, πηγαίνοντας στα ραντεβού σας και συμμετέχοντας στη φροντίδα του καρκίνου σας.

Έχετε τον έλεγχο της σωστής λήψης των φαρμάκων σας, της υγιεινής διατροφής, της συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα άσκησης και της διαχείρισης του στρες. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να συμβάλουν σε ένα ισχυρότερο σώμα και σε μια καλύτερη ψυχική κατάσταση – και τα δύο μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link