ΓΕΝΙΚΑ

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας (και οι αηδιαστικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να το κάνετε)

Από

Medbox

Αν η αλλαγή των σεντονιών σας βρίσκεται στον πάτο της λίστας με τις δουλειές του σπιτιού σας (ξέρετε, μαζί με το να ταιριάζετε τις κάλτσες και να τρίβετε τα άλατα στο ντους), σκεφτείτε αυτό: Δεν είστε μόνοι σας όταν κοιμάστε.

Μαζί σας στο κρεβάτι βρίσκονται αμέτρητα ακάρεα της σκόνης και βακτήρια, για να μην αναφέρουμε και το άφθονο νεκρό δέρμα σας.

Θα πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες – ίσως και συχνότερα, ανάλογα με παράγοντες όπως το αν ζείτε σε θερμό κλίμα και αν το κατοικίδιό σας κοιμάται μαζί σας στο κρεβάτι σας.

s1
Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας (και οι αηδιαστικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να το κάνετε)

Γιατί πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας

Ακόμα και όταν νομίζετε ότι κοιμάστε μόνοι σας, στην πραγματικότητα έχετε μαζί σας μια σειρά από περίεργους συντρόφους που είναι αόρατοι με γυμνό μάτι – και μπορούν να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα όπως εξανθήματα και έκζεμα, για να μην αναφέρουμε το άσθμα και τις αλλεργίες. 

Παρακάτω θα δείτε τι άλλο υπάρχει στο κρεβάτι σας και τι προβλήματα μπορεί να προκληθούν. 

Νεκρό δέρμα

ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει ενάμισι γραμμάριο κερατινοκυττάρων (που αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από την πρωτεΐνη κερατίνη) καθημερινά. Από οπτική άποψη, αυτό είναι σχεδόν μισό κουταλάκι του γλυκού γεμάτο νεκρό δέρμα.

Οποιαδήποτε τριβή θα αφαιρέσει το εξωτερικό στρώμα των κυττάρων του δέρματός σας, έτσι, ένα μεγάλο μέρος του αποβάλλεται όταν έρχεστε σε επαφή με τα σεντόνια σας στο κρεβάτι σας τη νύχτα.

Το ανθρώπινο σώμα αποβάλλει περίπου 500 εκατομμύρια νεκρά κύτταρα του δέρματος κάθε μέρα και τα περισσότερα από αυτά εμφανίζονται στο σεντόνι όταν ξαπλώνουμε και κυλιόμαστε πάνω του.

Όλα αυτά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται σταδιακά στα σεντόνια μεταξύ των πλύσεων. Ωστόσο, τα νεκρά δερματικά κύτταρα αποτελούν αγαπημένη τροφή για τα ακάρεα της σκόνης, που αποτελούν πιθανό παράγοντα πρόκλησης αλλεργιών, άσθματος και έξαρσης του εκζέματος. Εάν είστε αλλεργικοί στα ακάρεα της σκόνης, καθαρίζετε τα κλινοσκεπάσματά σας με ζεστό νερό κάθε εβδομάδα.

Βακτήρια

Όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος εγκαταλείπονται στα σεντόνια σας, τα βακτήρια ευδοκιμούν. Αυτά τα δερματικά κύτταρα λειτουργούν ως έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτήρια που εγκαθίστανται στα σεντόνια, το στρώμα και τα μαξιλάρια σας.

Τα βακτήρια αγαπούν το δέρμα τόσο πολύ που στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότεροι βακτηριακοί οργανισμοί στο σώμα μας από ότι τα δικά μας κύτταρα. Και το δέρμα είναι μία από τις περιοχές που κατοικούν συχνότερα τα βακτήρια. 

Για παράδειγμα, ορισμένα πειράματα δείχνουν ότι οι βαμβακερές ίνες από μαξιλαροθήκες που δεν έχουν καθαριστεί για μια εβδομάδα περιέχουν 17.000 φορές περισσότερα βακτήρια από ό,τι περιβαλλοντικά δείγματα που λαμβάνονται από τουαλέτες.

Ακάρεα σκόνης

Τα ακάρεα της σκόνης είναι πολύ μικρά για να τα δούμε με γυμνό μάτι, αλλά ζουν σε όλες τις ηπείρους της Γης εκτός από την Ανταρκτική. Αυτά τα μικροσκοπικά, οκταπόδαρα ζωάκια είναι συγγενείς της αράχνης και τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος – τα δικά σας νεκρά κύτταρα του δέρματος. 

Μέχρι και 1 εκατομμύριο ακάρεα σκόνης μπορούν να τραφούν από το νεκρό δέρμα που παράγετε μέσα σε μία μόνο ημέρα. Δεν δαγκώνουν, όπως οι κοριοί (στην πραγματικότητα, δεν έχουν καν δόντια ή στόμα), και δεν σκάβουν κάτω από το δέρμα σας, όπως η ψώρα, αλλά μπορούν να σας προκαλέσουν κάποια απροσδόκητα προβλήματα υγείας (περισσότερα γι’ αυτό σε ένα λεπτό).

Τρίχωμα κατοικίδιων ζώων (και άλλα)

Αν αφήνετε τη γάτα ή το σκύλο σας να κοιμηθεί στο κρεβάτι, λάβετε υπόψη το εξής: Οι τετράποδοι φίλοι σας αποτελούν επίσης καταφύγιο για μύκητες που μπορούν να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα στον άνθρωπο.

Σε αυτά περιλαμβάνονται απλές λοιμώξεις όπως η επιδερμοφυτία, καθώς και πιο επιθετικές μολύνσεις όπως η ψώρα, η οποία προκαλείται από ακάρεα που μπορούν να ζουν σε σκύλους και να μεταδοθούν στους ανθρώπους.

Υπάρχουν και μια σειρά από άλλα παράσιτα, επίσης, που μπορούν να μεταφερθούν από το κατοικίδιο ζώο στον κηδεμόνα, οπότε βεβαιωθείτε ότι πλένετε συχνά τα σεντόνια σας.

s2
Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας (και οι αηδιαστικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να το κάνετε)

Τι άλλο βρίσκεται στο κρεβάτι μαζί σας; 

Άλλα αηδιαστικά πράγματα στο κρεβάτι μαζί σας μπορεί να είναι μεταξύ άλλων:

Σωματικά υγρά: Ο μέσος άνθρωπος παράγει 100 λίτρα ιδρώτα στο κρεβάτι κάθε χρόνο. Και μην ξεχνάτε και άλλα υγρά όπως τα έλαια από το δέρμα, το λίπος και το σάλιο.

Προϊόντα ομορφιάς: Ακόμα κι αν πλένετε το πρόσωπό σας το βράδυ, μπορεί να μεταφέρετε ίχνη από μακιγιάζ, λοσιόν και άλλα προϊόντα στο κρεβάτι. 

Ψίχουλα: Αν τρώτε στο κρεβάτι (και μερικές φορές, ακόμη και αν δεν το κάνετε), μπορείτε να κουβαλήσετε μικρά κομμάτια φαγητού στα σεντόνια μαζί σας τη νύχτα.

Άλλα μικρόβια που σχετίζονται με τα κατοικίδια ζώα: Εκτός από το τρίχωμα και τα ακάρεα, τα κατοικίδιά σας μπορούν να μεταφέρουν πράγματα στο κρεβάτι με τα πόδια τους, όπως περιττώματα, άμμο και βρωμιά από τους εξωτερικούς χώρους.

Όλα αυτά δίνουν στα βακτήρια περισσότερες αφορμές για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, ενώ εσείς κοιμάστε ήσυχα ανάμεσά τους

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν πλένετε τα σεντόνια σας;

Μπορεί να μη σας πειράζει να μοιράζεστε το μέρος που κοιμάστε με τους μικροσκοπικούς συντρόφους σας, αλλά και πάλι μπορεί να παρουσιαστούν διάφορα προβλήματα.

Αλλεργικά συμπτώματα: Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα ακάρεα της σκόνης, επομένως ο ύπνος σε ένα κρεβάτι γεμάτο από αυτά μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα αλλεργίας. Τα ακάρεα σκόνης μπορεί να επιφέρουν κνησμό και να πυροδοτήσουν αναζωπύρωση του άσθματος και των εποχιακών αλλεργιών.

Προβλήματα με την αναπνοή: Αν έχετε ήδη άσθμα, είστε πιο επιρρεπείς σε αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης. Αλλά ακόμη και αν δεν έχετε, το να μοιράζεστε το κρεβάτι σας με αυτά τα μικρά πλασματάκια μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως συριγμό και σφύριγμα κατά την αναπνοή.

Εξάνθημα: Εάν πολλά ακάρεα σκόνης έρθουν σε επαφή με το σώμα σας, μπορεί να εμφανίσετε εξάνθημα. Ορισμένα βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν εξανθήματα. 

Έκζεμα: Το έκζεμα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους δερματικών εξανθημάτων, που οφείλεται σε έναν συνδυασμό της ξηρότητας του δέρματός σας και των υπερδραστήριων βακτηριακών αποικιών στο δέρμα σας. Επιτρέποντας στα βακτήρια να ζουν αρμονικά στα σεντόνια σας και να μπαίνουν στο δέρμα σας όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι, επιδεινώνετε το έκζεμά σας – ή του επιτρέπετε να εκδηλωθεί εξαρχής.

Θυλακίτιδα: Όταν ξαπλώνετε σε ένα κρεβάτι γεμάτο βακτήρια, τότε αφήνετε τον εαυτό σας εκτεθειμένο στη θυλακίτιδα, μια φλεγμονή, μόλυνση ή ερεθισμό του θύλακα της τρίχας.

Τι γίνεται με τους άλλους τύπους κλινοσκεπασμάτων;

Τα καλά νέα: Τα άλλα είδη κλινοσκεπασμάτων σας δεν είναι τόσο απαιτητικά όσο τα σεντόνια σας στο θέμα του πλυσίματος. 

Οι κουβέρτες και τα μαξιλάρια δεν χρειάζεται να πλένονται τόσο συχνά, αλλά τα κύτταρα του δέρματος, τα βακτήρια και τα ακάρεα της σκόνης μπορούν οπωσδήποτε να ταξιδέψουν και να ζήσουν στο μαξιλάρι ή στην κουβέρτα σας, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι αποτελούν και αυτά μέρος του προγράμματος καθαρισμού σας. 

Για αυτά τα αντικείμενα, το πλύσιμο κάθε έξι μήνες περίπου λογικά αρκεί. Και αν τα παιδιά σας κοιμούνται με κουβέρτες ή λούτρινα ζωάκια, φροντίστε να τα προσθέσετε και αυτά στη λίστα πλυσίματος, καθώς μπορεί να αποτελέσουν εστίες για ακάρεα σκόνης και βακτήρια.   

Ποιοι πρέπει να πλένουν τα σεντόνια τους πιο συχνά

Εάν κοιμάστε μόνοι, δεν έχετε κατοικίδια και ζείτε σε σπίτι με ελεγχόμενο κλίμα, μπορείτε πιθανώς να τη βγάλετε καθαρή με το να πλένετε τα σεντόνια σας κάθε δύο εβδομάδες. Αλλά κάποιοι άνθρωποι θα πρέπει να τα πλένουν πιο συχνά – όπως, για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα. 

Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάζετε τα σεντόνια σας σε εβδομαδιαία βάση εάν: 

  • Έχετε κατοικίδια ζώα, ειδικά αν κοιμούνται στο κρεβάτι σας.
  • Ζείτε σε πολύ θερμό κλίμα.
  • Ιδρώνετε πολύ στον ύπνο σας (όπως όταν αντιμετωπίζετε εξάψεις).
  • Αναρρώνετε από κάποια ασθένεια ή λοίμωξη.
  • Έχετε αλλεργίες ή άσθμα.
  • Κοιμάστε γυμνοί.
s3
Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας (και οι αηδιαστικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να το κάνετε)

Πώς να διατηρείτε το κρεβάτι σας όσο το δυνατόν πιο καθαρό

Ο κίνδυνος να πάθετε μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη στο δέρμα σας είναι αρκετά χαμηλός. Παρόλα αυτά, είναι καλή ιδέα να ακολουθείτε καλή υγιεινή στα κλινοσκεπάσματα, ώστε να μην βγει εκτός ελέγχου το βακτηριακό σας οικοσύστημα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διατηρείτε το κρεβάτι σας καθαρό:

Αλλάζετε τακτικά τα κλινοσκεπάσματά σας. Αντικαταστήστε τα σεντόνια σας με καθαρά κάθε μία έως δύο εβδομάδες. Όλα τα υπόλοιπα (όπως τα παπλώματα, τα μαξιλάρια κ.λπ.) μπορούν να πλένονται κάθε έξι μήνες περίπου.

Να πλένετε με ζεστό νερό. Όταν πλένετε τα κλινοσκεπάσματά σας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό, το οποίο σκοτώνει τα ακάρεα της σκόνης και βοηθάει στο να καθαρίσουν όλα σε βάθος.

Μην στρώνετε το κρεβάτι σας αμέσως μόλις σηκωθείτε! Δείτε το ως δικαιολογία για να αφήνετε το κρεβάτι σας ξέστρωτο για λίγη ώρα. Δώστε στα ιδρωμένα σεντόνια την ευκαιρία να στεγνώσουν, μη σηκώνοντας το πάπλωμά σας το συντομότερο δυνατό.

Αυτό θα μειώσει την υγρασία που χρειάζονται τα ακάρεα της σκόνης και τα βακτήρια για να ευδοκιμήσουν.

by

Medbox

Share via
Copy link