Πότε ”λήγουν” τα τρόφιμα και το φαγητό που έμεινε στο ψυγείο μας

Η ημερομηνία λήξης δεν δηλώνει την ασφάλεια των τροφίμων – αφορά περισσότερο την ποιότητα των τροφίμων και το πόσο καιρό μπορούν να εκτίθενται τα προϊόντα στα παντοπωλεία.

Τα τρόφιμα στο ψυγείο και το ντουλάπι σας μερικές φορές διαρκούν περισσότερο απ’ όσο νομίζετε. Είτε πρόκειται για ένα κουτί γάλα είτε για φρέσκα φρούτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις αισθήσεις σας καθώς και διάφορους τρόπους εκτίμησης της αλλοίωσης των τροφίμων για να διαπιστώσετε αν είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση.

Τα αλλοιωμένα τρόφιμα συχνά δείχνουν, μυρίζουν και αφήνουν την αίσθηση ότι είναι αλλοιωμένα: Σκεφτείτε για παράδειγμα εκείνα τα αγγούρια στο πίσω μέρος του συρταριού με τα προϊόντα που έχουν γίνει μαλακά και γλοιώδη, ή τα ψάρια που άρχισαν να μυρίζουν πιο έντονα.

Γαλακτοκομικά

Το γάλα που δεν έχει ανοιχτεί διαρκεί περίπου μία εβδομάδα στο ψυγείο μετά την ημερομηνία λήξης του. Το γάλα φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα σόγιας και αμυγδάλου, μπορεί να διαρκέσει 10 ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης, όταν φυλάσσεται στο ψυγείο.

Μόλις ανοιχτεί, το ζωικό γάλα διαρκεί περίπου πέντε έως επτά ημέρες μετά, ενώ το γάλα φυτικής προέλευσης διαρκεί 7 έως 10 ημέρες στο ψυγείο.

Διατηρήστε το γάλα στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου σας, συνήθως στο πίσω μέρος του κάτω ραφιού, για να το βοηθήσετε να αντέξει περισσότερο. Αν το γάλα μυρίζει ξινίλα ή αν το κουτί φαίνεται φουσκωμένο, είναι καιρός να το πετάξετε.

Η κρέμα γάλακτος είναι περίπλοκη περίπτωση. Συνήθως διατηρείται για 10 ημέρες με βάση την ετικέτα με την ημερομηνία λήξης, αλλά η υψηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρά μπορεί να την κάνει να μην χαλάσει για ένα μήνα.

Ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν εξαιρετικά ισχυρή επεξεργασία για να επιτρέψουν στην κρέμα να διαρκέσει περισσότερο. Αναζητήστε την ένδειξη UHT (εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία) στην ετικέτα.

Το βούτυρο, μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες αν το διατηρήσετε στο ψυγείο από την ημερομηνία αγοράς. Είναι αποδεκτό να αφήσετε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά η γεύση του μπορεί να χαλάσει μέσα σε δύο ημέρες. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε το βούτυρο στην κατάψυξη για έως και εννέα μήνες.

Αυγά

Τα αυγά για τα οποία ξοδέψατε πρόσφατα μια περιουσία μπορούν να παραμείνουν φρέσκα στο ψυγείο για 3 έως 5 εβδομάδες μετά την ημερομηνία αγοράς τους.

Αν δεν είστε σίγουροι, ίσως μπείτε στον πειρασμό να πραγματοποιήσετε το παλιό καλό τεστ με τα αυγά: Εάν ένα αυγό επιπλέει στην επιφάνεια ενός ποτηριού με νερό, είναι χαλασμένο. Αλλά αυτό το τεστ δεν είναι πάντα αξιόπιστο. Ένα αυγό μπορεί να επιπλέει όταν η κυψέλη αέρα του μεγαλώνει για να το κρατήσει στην επιφάνεια – αυτό σημαίνει απλώς ότι το αυγό είναι παλιό, αλλά μπορεί να είναι ακόμα ασφαλές για κατανάλωση.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε αν ένα αυγό είναι ακόμα καλό είναι να το σπάσετε σε ένα μπολ και να το μυρίσετε. Απορρίψτε το αν μυρίζει σαπίλα (κλούβιο) ή αν έχει μια άσχημη όψη.

Κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά

Ο μοσχαρίσιος και ο χοιρινός κιμάς διατηρούνται στο ψυγείο για μία έως δύο ημέρες από την ημερομηνία αγοράς ή μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για τρεις έως τέσσερις μήνες.

Το στήθος και τα μπούτια κοτόπουλου μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για εννέα μήνες στην κατάψυξη, αλλά μόνο μία έως δύο ημέρες στο ψυγείο. Τα χοιρινά παϊδάκια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για τρεις έως πέντε ημέρες και έως και ένα χρόνο στην κατάψυξη.

Μπορεί να παρατηρήσετε ένα καφετί χρώμα στο κρέας σας μετά από μερικές ημέρες, αλλά η αλλαγή του χρώματος από μόνη της είναι φυσιολογική.

Θα καταλάβετε ότι το κρέας είναι χαλασμένο, αν το αισθάνεστε κολλώδες ή γλοιώδες και αν μυρίζει ξινίλα ή αμμωνία. Τα χαλασμένα πουλερικά θα σκουρύνουν, θα έχουν γλοιώδη αίσθηση και θα μυρίζουν σαν σάπια αυγά.

Τα θαλασσινά ακολουθούν ένα παρόμοιο μοτίβο με το κρέας: συνήθως διατηρούνται στο ψυγείο για μία έως δύο ημέρες, αλλά τα μαγειρεμένα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν δύο φορές περισσότερο. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός, είναι ανθεκτικά για 2-3 μήνες στην κατάψυξη, ενώ τα άπαχα ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος και η γλώσσα, μπορούν να διαρκέσουν έως και 8 μήνες. Τα χαλασμένα ψάρια θα εμφανίσουν γλοιώδες δέρμα, έντονη “ψαρίλα” και τα μάτια θα αρχίσουν να δείχνουν γυάλινα.

Οι γαρίδες και τα καλαμάρια μπορούν να αντέξουν από µισό χρόνο έως 18 µήνες στην κατάψυξη. Ωστόσο, όσον αφορά στα φρέσκα μύδια, τα όστρακα και τα στρείδια, καταναλώστε τα μέσα σε 5 έως 10 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς. Η κατάψυξή του δε, δεν συνιστάται.

Φρέσκα λαχανικά και φρούτα

Μπορεί ήδη να βασίζεστε στις αισθήσεις σας όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, αφού τα περισσότερα προϊόντα δεν έχουν ημερομηνία λήξης ούτως ή άλλως.

Τα μήλα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για τέσσερις έως έξι εβδομάδες από την ημερομηνία αγοράς, αλλά θα καταλάβετε ότι έχουν χαλάσει όταν αρχίσουν να μυρίζουν άσχημα, να είναι πολύ μαλακά ή όταν η φλούδα τους αφαιρείται εύκολα.

Τα λεμόνια, τα λάιμ, τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για περίπου τρεις εβδομάδες ή μέχρι να μυρίσουν, να μουχλιάσουν, να μαλακώσουν ή να ξεραθούν. Δεν χρειάζεται να τα πετάξετε, αν υπάρχει ένα μικρό σημάδι στη φλούδα, αρκεί το εσωτερικό τους να μυρίζει και να δείχνει υγιές.

Τα φυλλώδη λαχανικά σε σακούλες παραμένουν φρέσκα για τρεις έως πέντε ημέρες, αν δεν έχουν ανοιχθεί. Θα διατηρηθούν περισσότερο όταν ανοίξουν, αν τυλίξετε τα φύλλα σε στεγνό χαρτί κουζίνας.

Τα περισσότερα φρέσκα μυρωδικά διατηρούνται για περίπου 10 ημέρες στο ψυγείο, ειδικά αν διατηρείτε τα κοτσάνια σε ένα βάζο με νερό καλυμμένο με μια σακούλα για να διατηρηθεί η υγρασία.

Τα καρότα μπορούν να παραμείνουν στο ψυγείο για δύο έως τρεις εβδομάδες, ενώ τα κρεμμύδια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για δύο μήνες από την ημερομηνία αγοράς. Ακόμα και αν τα κρεμμύδια ή το σκόρδο σας αρχίσουν να φυτρώνουν, εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση μέχρι να μουχλιάσουν, να μαλακώσουν και να αποκτήσουν άλλο χρώμα.

Ψωμί και αλεύρι

Το ψωμί μπορεί να μοιάζει με προϊόν του ντουλαπιού, αλλά αντέχει περισσότερο όταν διατηρείται σε ψύξη. Καταψύξτε το ψωμί για έως και τρεις μήνες ή διατηρήστε τις φραντζόλες στο ψυγείο για έως και δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα.

Το ψωμί μπορεί να αρχίσει να μπαγιατεύει στο ψυγείο, αλλά μπορείτε να το βάλετε στην τοστιέρα, εκτός αν μυρίζει άσχημα ή έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μούχλα.

Η κατάψυξη του αλευριού μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του, αλλά θα πρέπει να εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας σε αυτό το θέμα.

Το αλεύρι ολικής άλεσης παραμένει φρέσκο στο ψυγείο για έξι έως οκτώ μήνες μετά το άνοιγμα, ενώ το λευκό αλεύρι διαρκεί έως και ένα χρόνο. Αν παρατηρήσετε ότι το αλεύρι αρχίζει να σβολιάζει ή να έχει ξινίσει, ήρθε η ώρα να το ξεφορτωθείτε.

Τα περισσότερα άλλα βασικά είδη αρτοποιίας δεν ωφελούνται από το ψυγείο. Παρόλο που η ζάχαρη δεν χαλάει ποτέ, είναι καλύτερο να την πετάξετε δύο χρόνια μετά το άνοιγμά της.

Τα αλεσμένα μπαχαρικά μπορούν να παραμείνουν φρέσκα στο ντουλάπι για δύο έως τρία χρόνια, ενώ τα ολόκληρα μπαχαρικά μπορούν να διαρκέσουν ένα επιπλέον έτος.

Θυμηθείτε όμως να καθαρίζετε τα δοχεία μπαχαρικών σας από καιρού εις καιρόν – είναι από τα πλέον μολυσματικά αντικείμενα της κουζίνας.

Share to...