ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στον ώμο; Συχνά προβλήματα και τραυματισμοί του ώμου

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Οι ώμοι σας είναι οι αρθρώσεις όπου συναντώνται τα οστά του άνω βραχίονα (βραχιόνιο), η ωμοπλάτη και η κλείδα. Το βραχιόνιο προσαρμόζεται στη στρογγυλεμένη υποδοχή της ωμοπλάτης σε κάθε πλευρά του σώματός σας. Κάθε ώμος συγκρατείται στη θέση του από μια ομάδα τεσσάρων μυών και τενόντων, που ονομάζεται στροφικό πέταλο, το οποίο καλύπτει και προστατεύει το βραχιόνιο οστό και σας επιτρέπει να σηκώνετε και να κινείτε το χέρι σας.

Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στον ώμο; Συχνά προβλήματα και τραυματισμοί του ώμου
Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στον ώμο; Συχνά προβλήματα και τραυματισμοί του ώμου

Ο πόνος στον ώμο σας μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Μπορεί να τον τραυματίσετε σε πτώση ή ατύχημα ή να το παρακάνετε με μια δραστηριότητα όπως το βάψιμο. Μερικές φορές ο πόνος στον ώμο προέρχεται από μια πάθηση όπως η αρθρίτιδα. Μπορεί ακόμη και να προέρχεται από προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματός σας, κάτι που ονομάζεται αντανακλώμενος πόνος.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός τραυματισμού στον ώμο;

Η σφαιρική άρθρωση του ώμου σας παρέχει μεγάλο εύρος κίνησης, αλλά αυτό γίνεται εις βάρος της σταθερότητας. Η άρθρωση του ώμου εξαρθρώνεται συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση του σώματος. Και η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε τους ώμους σας στη δουλειά ή στα αθλήματα μπορεί να οδηγήσει σε ρήξεις και άλλους τραυματισμούς.

Κάντε στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν έχετε κάκωση στον ώμο:

 • Μπορείτε να κινήσετε το χέρι σας κανονικά ή ο ώμος σας είναι πολύ δύσκαμπτος ή πονάει;
 • Νιώθετε ότι ο ώμος σας μπορεί να πεταχτεί έξω από την υποδοχή;
 • Είναι ο ώμος σας αρκετά δυνατός για πράγματα που κάνετε συνήθως;

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε ορισμένους τραυματισμούς του ώμου στο σπίτι για λίγες ημέρες με ξεκούραση και πάγο. Μπορείτε να τον δέσετε με επίδεσμο για να τον κρατήσετε στη θέση του, αν είναι απαραίτητο, και να τον ανυψώσετε πάνω από την καρδιά. Αλλά ορισμένοι τραυματισμοί χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Ακολουθούν τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό:

 • Η άρθρωση του ώμου σας φαίνεται παραμορφωμένη.
 • Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθόλου τον ώμο σας.
 • Ο πόνος είναι έντονος.
 • Ο ώμος πρήζεται ξαφνικά.
 • Το χέρι ή η παλάμη σας είναι αδύναμα ή μουδιασμένα.

Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου του πόνου στον ώμο;

Συνήθεις κακώσεις του ώμου:

Εξάρθρωση. Εάν ο ώμος σας τραβηχτεί πολύ δυνατά προς τα πίσω ή περιστραφεί πολύ, η κορυφή του χεριού σας μπορεί να βγει από την υποδοχή του. Θα αισθανθείτε πόνο και αδυναμία στον ώμο σας. Μπορεί επίσης να έχετε πρήξιμο, μούδιασμα και μώλωπες.

Διαχωρισμός. Αυτός ο τραυματισμός επηρεάζει την άρθρωση όπου ενώνονται η κλείδα και η ωμοπλάτη. Ονομάζεται ακρωμιοκλειδική άρθρωση. Μια πτώση ή ένα σκληρό χτύπημα σκίζει τους συνδέσμους που τη συγκρατούν. Εάν η κλείδα σας εκτοπιστεί από τη θέση της, θα έχετε ένα εξόγκωμα στην κορυφή του ώμου σας.

Κάταγμα. Ένα οστό μπορεί να σπάσει ή να ραγίσει αν πέσετε ή δεχτείτε ένα σκληρό χτύπημα. Τα πιο συνηθισμένα κατάγματα είναι στην κλείδα (κλείδα) και στο βραχιόνιο οστό ( το οστό του βραχίονα που βρίσκεται πιο κοντά στον ώμο σας). Θα πονάτε πολύ και μπορεί να έχετε μώλωπες. Εάν έχει σπάσει η κλείδα σας, ο ώμος σας μπορεί να κρεμάσει και ενδέχεται να μην είστε σε θέση να σηκώσετε το χέρι σας.

Ρήξη χόνδρου. Μπορεί να τραυματιστεί ο χόνδρος (το ελαστικό επίθεμα) που περιβάλλει το χείλος της άρθρωσης του ώμου σας. Αυτό είναι δυνατόν να συμβεί αφού κάνετε την ίδια κίνηση ξανά και ξανά. Μπορείτε επίσης να τον τραυματίσετε σε μια πτώση ή οποτεδήποτε ο ώμος σας απορροφά μεγάλη δύναμη. Σε αυτόν τον τύπο τραυματισμού, μπορεί να αισθάνεστε πόνο όταν απλώνετε το χέρι σας πάνω από το κεφάλι σας και ο ώμος σας μπορεί να δείχνει αδύναμος. Ακόμη, ενδέχεται να τον αισθάνεστε σαν να πιάνεται, να κλειδώνει ή να τρίβεται.

Ρήξη στροφικού πετάλου. Το στροφικό πέταλο είναι η ομάδα μυών και τενόντων στον ώμο σας που συγκρατούν το χέρι σας στη θέση του και σας επιτρέπουν να σηκώνετε το χέρι σας πάνω από το κεφάλι. Ενδέχεται να υποστεί βλάβη λόγω υπερβολικής χρήσης ή σε περίπτωση πτώσης. Επίσης, αρχίζει να παρουσιάζει φθορά καθώς μεγαλώνετε. Ο ώμος σας ίσως πονάει τη νύχτα και όταν προσπαθείτε να σηκώσετε πράγματα. Μπορεί να τον ακούτε να τρίζει όταν τον μετακινείτε.

Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στον ώμο; Συχνά προβλήματα και τραυματισμοί του ώμου
Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στον ώμο; Συχνά προβλήματα και τραυματισμοί του ώμου

Παγωμένος ώμος (συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου). Αυτή η πάθηση περιορίζει την κίνηση της άρθρωσής σας. Ανώμαλες λωρίδες ιστού (συμφύσεις) συσσωρεύονται στην άρθρωση και εμποδίζουν τον ώμο σας να κινείται ελεύθερα. Ο ώμος σας μπορεί να “παγώσει” επειδή ο πόνος ή η χειρουργική επέμβαση σας έχουν κάνει να τον χρησιμοποιείτε λιγότερο, επιτρέποντας τη δημιουργία συμφύσεων.

Πρόσκρουση (ή προστριβή). Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν οι τένοντες του στροφικού πετάλου πιέζονται στα οστά του ώμου. Μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και πόνο. Εάν σηκώνετε συχνά τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας, τότε υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί αυτό το φαινόμενο.

Θυλακίτιδα. Ο θύλακας (ένας σάκος γεμάτος υγρό που μαλακώνει την άρθρωση) μπορεί να πρηστεί και να ερεθιστεί αν επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά τις ίδιες κινήσεις. Ωστόσο, η διαταραχή μπορεί επίσης να προκληθεί από πτώση ή άλλο τραυματισμό. Εάν έχετε θυλακίτιδα, μπορεί να παρατηρείτε τον πόνο περισσότερο όταν κινείτε τον ώμο σας.

Άλλες αιτίες πόνου στον ώμο:

 • Οστεοαρθρίτιδα. Ονομάζεται επίσης εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση, συμπεριλαμβανομένων των ώμων σας. Ο χόνδρος μεταξύ των οστών καταστρέφεται και αυτά τρίβονται μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία.
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Πρόκειται για μια ασθένεια που αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας να επιτεθεί στην προστατευτική επένδυση στις αρθρώσεις σας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία στους ώμους σας.
 • Αντανακλώμενος πόνος. Ορισμένες φορές οι ώμοι σας πονάνε ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτούς. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος με τη χοληδόχο κύστη, το συκώτι ή κάποιο άλλο όργανο.
 • Καρδιακή προσβολή. Εάν πονάει ο ώμος σας και έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή αισθάνεστε σφίξιμο στο στήθος σας, μπορεί να χρειαστείτε αμέσως επείγουσα ιατρική βοήθεια.
 • Τενοντίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή των τενόντων που απαρτίζουν το στροφικό σας πέταλο. Μπορεί να συμβεί αργά με την πάροδο του χρόνου ή ως αποτέλεσμα μιας πτώσης ή ενός απευθείας χτυπήματος στον ώμο σας.
 • Οστεόφυτα. Αυτά τα μικρά, λεία κομμάτια οστού τρίβονται και φθείρουν το στροφικό σας πέταλο και εμποδίζουν τον ώμο σας να κινείται όπως θα έπρεπε. Μπορεί να οδηγήσουν σε τενοντίτιδα ή ρήξη του στροφικού πετάλου.

Πώς διαγιγνώσκεται ο πόνος στον ώμο;

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει με μια φυσική εξέταση για να ελέγξει τυχόν δομικά προβλήματα και να αποκλείσει οτιδήποτε μπορεί να αφορά τη σπονδυλική στήλη ή τον αυχένα σας.

Στη συνέχεια, θα ελέγξει το εύρος της κίνησής σας για να δει πόσο δυνατός και ευέλικτος είναι ο ώμος σας. Αυτό συνεπάγεται την κίνηση των χεριών σας με διάφορους τρόπους, όπως πάνω από το κεφάλι σας, κατά μήκος του σώματός σας ή πίσω σας, και την περιστροφή κατά 90 ή 180 μοίρες.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει μία ή περισσότερες απεικονιστικές εξετάσεις για να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά:

 • Ακτινογραφία. Αυτές μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να εντοπίσει οστεόφυτα, αρθρίτιδα και άλλες αιτίες που σχετίζονται με τα οστά και προκαλούν τον πόνο στον ώμο σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ένα αρθρογράφημα, το οποίο απαιτεί μια ένεση χρωστικής ουσίας για να φανούν πιο καθαρά οι λεπτομέρειες.
 • Μαγνητική τομογραφία.
 • Ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ). Αυτό μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα στους μύες σας για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν προβλήματα με τα νεύρα σας.
 • Αρθροσκόπηση. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που επιτρέπει σε μια μικροσκοπική κάμερα οπτικών ινών να προβάλλει στο γιατρό σας εικόνες υψηλής ευκρίνειας του ώμου σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να είναι σε θέση να θεραπεύσει το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στον ώμο; Συχνά προβλήματα και τραυματισμοί του ώμου
Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στον ώμο; Συχνά προβλήματα και τραυματισμοί του ώμου

Ποια είναι η θεραπεία του πόνου στον ώμο;

Για εξαρθρώσεις, αποκολλήσεις και κατάγματα, χρειάζεστε τη βοήθεια ενός γιατρού για να επαναφέρετε τον ώμο σας στη σωστή θέση και στη συνέχεια έναν ιμάντα συγκράτηση για να τον κρατήσετε στη θέση του όσο επουλώνεται.

Για πολλά άλλα θέματα, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ξεκούραση, θερμότητα ή πάγο και ένα φάρμακο όπως ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη για να μειωθεί ο πόνος και το πρήξιμο.

Εάν ο ώμος σας δεν βελτιωθεί μετά από αυτά τα πρώτα βήματα, ο γιατρός σας μπορεί να δοκιμάσει να χορηγήσει ένα κορτικοστεροειδές (αντιφλεγμονώδες φάρμακο) απευθείας στην άρθρωση για να ανακουφίσει το πρήξιμο και τον πόνο.

Μερικές φορές οι ρήξεις χόνδρου, οι ρήξεις του στροφικού πετάλου και ο παγωμένος ώμος δεν βελτιώνονται με την ανάπαυση και τα φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Όποιο και αν είναι το πρόβλημα στον ώμο σας, το θεραπευτικό σας πρόγραμμα πιθανόν να περιλαμβάνει ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να διατείνετε και να ενδυναμώσετε την άρθρωση και να βελτιώσετε το εύρος της κίνησής σας.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...