Πρόκειται για καρδιακή προσβολή ή απλά για καούρα;

Πόνος στο στήθος. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που συγκεντρώνει την προσοχή μας. Παρόλο που μπορεί να αποδειχθεί καρδιακή προσβολή, μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας λιγότερο σοβαρής κατάστασης, όπως η καούρα.

Το πρόβλημα είναι ότι ενδέχεται να είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε τη διαφορά. Ωστόσο, τα συμπτώματα όντως διαφέρουν.

Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο πιο εύκολο είναι να αποφύγετε την καρδιακή βλάβη σε περίπτωση που ο πόνος στο στήθος αποδειχθεί καρδιακή προσβολή ή να αποφύγετε τον αχρείαστο πανικό σε περίπτωση που δεν πρόκειται για καρδιακή προσβολή.

Γιατί υπάρχει ενδεχόμενο η καούρα και η καρδιακή προσβολή να μοιάζουν μεταξύ τους;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) καθώς και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως τα έλκη, οι μυϊκοί σπασμοί στον οισοφάγο, η προσβολή της χοληδόχου κύστης και η παγκρεατίτιδα, μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος και άλλα συμπτώματα που μιμούνται εκείνα της καρδιακής προσβολής ή της στηθάγχης – ενός συνθλιπτικού τύπου θωρακικού πόνου που προκαλείται από τη μειωμένη ροή του αίματος προς την καρδιά. Μερικοί άνθρωποι με στηθάγχη λένε ότι αισθάνονται σαν να κάθεται ένας ελέφαντας στο στήθος τους.

Πρόκειται για καρδιακή προσβολή ή απλά για καούρα;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολογίας, έως και 70 εκατομμύρια ασθενείς (το 23% του πληθυσμού) στις Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν από μη καρδιακό πόνο στο στήθος. Η πιο κοινή αιτία είναι η ΓΟΠ, η οποία προκαλείται από τη χρόνια παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Η ασάφεια των συμπτωμάτων προκαλείται από το γεγονός ότι τα νεύρα στο στομάχι και την καρδιά δεν επισημαίνουν με σαφήνεια στον εγκέφαλο από πού προέρχεται ο πόνος.

Τα νεύρα στο στήθος δεν είναι τόσο εξειδικευμένα όσο τα νεύρα, για παράδειγμα, στο χέρι. Αν κάποιος χτυπηθεί με ένα σφυρί στο μικρό του δάχτυλο, το άτομο θα μπορούσε να αναγνωρίσει ποιο δάχτυλο τραυματίστηκε. Αν όμως κάποιος τραυματιστεί στην καρδιά, τους πνεύμονες, το πάγκρεας, τον οισοφάγο ή το στομάχι, σε κάθε περίπτωση μπορεί απλώς να αισθανθεί ότι ο πόνος προέρχεται από το στήθος.

Αυτό δημιουργεί πραγματικό πρόβλημα κατά τη διάγνωση. Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που παθαίνουν καρδιακή προσβολή έχουν ήσσονος σημασίας συμπτώματα (ή δεν έχουν καθόλου συμπτώματα) και δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Μολονότι κάθε άτομο μπορεί να εμφανίζει διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με την κατάσταση του στομάχου ή της καρδιάς του, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να κάνετε διάκριση μεταξύ των δύο.

Πώς να καταλάβετε τη διαφορά

Εάν το πρόβλημα σχετίζεται με την καρδιά, πιθανότατα θα νιώσετε ένα σφίξιμο, κάψιμο ή πίεση στο στήθος σας. Αυτός ο πόνος συχνά επιδεινώνεται με την άσκηση ή το έντονο συναισθηματικό στρες. Μπορεί να εξαπλωθεί στην πλάτη, τον αυχένα, το σαγόνι ή τα χέρια και συχνά συνοδεύεται από:

  • Ιδρώτα
  • Ζάλη
  • Ναυτία
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ακανόνιστο σφυγμό

Ο ένοχος είναι επίσης πιο πιθανό να σχετίζεται με την καρδιά εάν διαθέτετε παράγοντες κινδύνου, όπως είναι ο διαβήτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη ή το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου. Η ηλικία παίζει επίσης ρόλο: Η καρδιακή νόσος είναι πιο συχνή στους άνδρες άνω των 45 ετών και στις γυναίκες άνω των 55 ετών.

Η διάρκεια του πόνου αποτελεί παράγοντα

Η διάρκεια είναι ένας άλλος παράγοντας καθώς η στηθάγχη συνήθως διαρκεί 5 έως 10 λεπτά πριν υποχωρήσει. Μια καρδιακή προσβολή θα διαρκέσει ελαφρώς περισσότερο. Από την άλλη, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ο πόνος ή η δυσφορία που προκαλεί μπορεί να διαρκέσει για ώρες.

Ο πόνος εκδηλώνεται μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων

Εάν το πρόβλημα σχετίζεται με το πεπτικό σύστημα, όπως συμβαίνει με τη ΓΟΠ, πρόκειται συχνά για έναν πιο έντονο πόνο που μπορεί να επισπευσθεί με την κατανάλωση ενός λιπαρού ή πικάντικου γεύματος και επηρεάζεται από την αλλαγή θέσης. Ο πόνος επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε ή σκύβετε. Το οξύ του στομάχου μπορεί να ανέβει στον οισοφάγο σας και ενδέχεται να αφήσει μια ξινή γεύση στο στόμα σας.

Όμως οι γιατροί προειδοποιούν ότι πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις. Ορισμένοι ασθενείς παθαίνουν στηθάγχη μετά την κατανάλωση ενός πλούσιου γεύματος, επειδή η ροή του αίματος εκτρέπεται από την καρδιά λόγω της πέψης. Και, λόγω του φαινομένου placebo*, οι άνθρωποι που έχουν καρδιακή προσβολή και θεωρούν εσφαλμένα ότι αισθάνονται καούρα μπορεί στην πραγματικότητα να αισθάνονται καλύτερα μετά τη λήψη ενός αντιόξινου.

*Πρόσφατες έρευνες σχετικά με το φαινόμενο placebo επιβεβαιώνουν απλώς πόσο ισχυρό μπορεί να είναι – και ότι τα οφέλη μιας θεραπείας με placebo δεν είναι απλώς ” μόνο στο μυαλό μας”. Σε όσους λαμβάνουν εικονικό φάρμακο μπορούν να παρατηρηθούν μετρήσιμες φυσιολογικές αλλαγές, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε άτομα που λαμβάνουν δραστικά φάρμακα. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός και διάφορα αποτελέσματα εξετάσεων αίματος μεταβάλλονται μεταξύ υποομάδων ερευνητικών υποκειμένων που ανταποκρίθηκαν σε εικονικό φάρμακο.

Συμπτώματα σε γυναίκες και ηλικιωμένους

Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους νεότερους άνδρες να εμφανίσουν ασυνήθη συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν ναυτία, εξάντληση και ένα γενικευμένο αίσθημα κόπωσης όταν παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να αισθάνονται τάση λιποθυμίας, δύσπνοια ή γενικά να έχουν κακή διάθεση.

Παρακάτω συγκεντρώνουμε τα συμπτώματα και τις διαφορές των δύο αυτών καταστάσεων (σε ένα ευρύ πλαίσιο)

Τα συμπτώματα της καούρας μπορεί να μιμούνται εκείνα της στηθάγχης ή της καρδιακής προσβολής (ή το αντίστροφο). Εάν δεν είστε σίγουροι, μη διστάσετε να μεταβείτε σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών για να γίνει έλεγχος το συντομότερο δυνατό.

ΣΥΝΉΘΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή

Σφίξιμο, πίεση, σύνθλιψη, τσίμπημα ή αμβλύς πόνος, συχνότερα στο κέντρο του θώρακα

Πόνος που εξαπλώνεται στους ώμους, το λαιμό ή τα χέρια

Ακανόνιστος ή γρήγορος καρδιακός παλμός

Κρύος ιδρώτας ή υγρό δέρμα

Ζαλάδα, αδυναμία

Δύσπνοια

Ναυτία, δυσπεψία και μερικές φορές έμετος

Εμφάνιση των συμπτωμάτων μετά από σωματική άσκηση ή έντονο στρες

  • Καούρα (ΓΟΠΝ)

Καυστικός πόνος στο στήθος που ξεκινά από το στέρνο

Πόνος που κινείται προς το λαιμό σας, αλλά συνήθως δεν ακτινοβολεί στους ώμους, το λαιμό ή τα χέρια σας

Αίσθηση ότι το φαγητό επιστρέφει στο στόμα σας

Πικρή ή όξινη γεύση στο πίσω μέρος του λαιμού σας

Πόνος που επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε ή σκύβετε

Εμφάνιση των συμπτωμάτων μετά από ένα μεγάλο ή πικάντικο γεύμα

Αν ανησυχείτε, κάντε έναν έλεγχο

Εάν έχετε συμπτώματα για τα οποία δεν είστε σίγουροι, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Και πηγαίνετε στα επείγοντα αν νιώθετε σφίξιμο στο στήθος, ιδρώνετε, χλωμιάζετε, νιώθετε πολύ αδύναμοι ή χάνετε τις αισθήσεις σας.

Αν έχετε δυσφορία στο στήθος που είναι ήπια ή περνάει όταν βρίσκεστε σε ηρεμία, μπορεί να μην είναι απαραίτητη η επίσκεψη στα επείγοντα, αλλά επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό. Ο γιατρός μπορεί να προβεί σε εξέταση αίματος για να διαπιστώσει αν είχατε μια ήπια καρδιακή προσβολή ή άλλα καρδιακά προβλήματα.

Οι ειδικοί συστήνουν επίσης ετήσιες εξετάσεις για όσους έχουν παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, ακόμη και αν δεν έχουν πόνο ή δυσφορία στο στήθος, και συχνότερες επισκέψεις για όσους έχουν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, η οποία είναι ιδιαίτερα πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Εάν έχετε πόνο στο στήθος που μοιάζει να σχετίζεται με το στομάχι, τα αντιόξινα θα βελτιώσουν τα συμπτώματα. Και η λήψη ασπιρίνης, η οποία είναι αντιπηκτικό, μπορεί να φέρει ανακούφιση σε όσους πάσχουν από καρδιακά προβλήματα και να μειώσει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή θανάτου.

Εάν αισθάνεστε έντονο πόνο στο στήθος και δεν είστε σίγουροι τι τον προκαλεί, μασήστε ασπιρίνη και να αναζητήστε ιατρική φροντίδα. Μια σημαντική εξαίρεση, είναι τα άτομα που έχουν γνωστό ιστορικό έλκους, καθώς η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στα έλκη.

Εάν η καρδιακή προσβολή αντιμετωπιστεί άμεσα -εντός 90 λεπτών από την έναρξη των συμπτωμάτων- η βλάβη στον καρδιακό μυ μπορεί να ελαχιστοποιηθεί.

Share to...