Προσοχή στους Influencers που δίνουν συμβουλές για την υγεία και τη φυσική κατάσταση

Πληκτρολογήστε “κίνητρα για γυμναστική” στο πλαίσιο αναζήτησης του Instagram και πιθανότατα θα βρείτε μια πληθώρα από γυαλιστερά six-packs και γραμμωμένους δικέφαλους.

Λαμβάνοντας υπόψη τους προσωπικούς σας στόχους για την υγεία σας, μπορεί να κάνετε κλικ σε ένα προφίλ, να πατήσετε follow και να αποφασίσετε να κάνετε “ό,τι έκαναν κι αυτοί” με την ελπίδα να έχετε παρόμοια αποτελέσματα – που συχνά μπορεί να συνεπάγεται την αγορά ενός προγράμματος διατροφής και άσκησης ή ίσως ενός νέου συμπληρώματος που αυτοί διαφημίζουν.

Αλλά πριν ξοδέψετε χρήματα, οι ειδικοί λένε να αποφύγετε οποιαδήποτε απόφαση που βασίζεται μόνο σε φωτογραφίες ή μαρτυρίες πελατών.

Πολλοί δημιουργοί διαδικτυακού περιεχομένου μοιράζονται συμβουλές απώλειας βάρους και άλλες συμβουλές για την υγεία, αλλά θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να δέχεστε αυτές τις πληροφορίες “με επιφύλαξη”, λέει η Deborah R. Glasofer, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής ιατρικής ψυχολογίας στην ψυχιατρική στο Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών του Columbia.

Αντ’ αυτού, αφιερώστε χρόνο για να μάθετε για το συγκεκριμένο άτομο και να μάθετε αν είναι ειδικός στον τύπο του περιεχομένου υγείας που κοινοποιεί.

“Ως κλινικός ιατρός και επιστήμονας, θα ρωτούσα: “Ποια είναι τα δεδομένα τους;” “Τι αποδείξεις έχουν ότι αυτό που συνιστούν στους ανθρώπους είναι χρήσιμο;”” λέει η Glasofer.

“Πληροφορηθείτε για τα διαπιστευτήρια αυτού του ατόμου και [αναρωτηθείτε]:

“Είναι αυτός κάποιος που θεωρώ ότι είναι σε θέση να μου προσφέρει συμβουλές που βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και όχι μόνο σε προσωπικές του εμπειρίες;””.

Για τα προγράμματα γυμναστικής, θα πρέπει ιδανικά να αναζητάτε πληροφορίες από εκείνους που έχουν εμπειρία στον κλάδο της γυμναστικής – ιδίως από εκείνους που προπονούν κόσμο, λέει ο Aaron Ferguson, προσωπικός γυμναστής του ηθοποιού Will Smith.

“Είναι πολύ διαφορετικό όταν δουλεύεις με άλλους ανθρώπους σε αντίθεση με το να δουλεύεις μόνο με τον εαυτό σου — τα πράγματα που μαθαίνεις και ο τρόπος που ενσωματώνεις ορισμένες πρακτικές”, λέει.

Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός influencers στον τομέα της υγείας και της φυσικής κατάστασης έχει πλεονεκτήματα αλλά και παγίδες, αναφέρει ο ίδιος.

“Μπορείτε να αποκτήσετε τεράστιο όγκο τεχνογνωσίας από ανθρώπους που βρίσκονται στον κλάδο για μεγάλο χρονικό διάστημα”, λέει ο Ferguson.

“Υπάρχει επίσης η άποψη ότι μερικές φορές, ο καλύτερος δάσκαλος για έναν μαθητή τρίτης τάξης είναι ένας μαθητής τέταρτης τάξης”.

Ξοδέψτε με σύνεση

Ο αγαπημένος σας influencer είναι χορηγός μιας μεγάλης μάρκας πρωτεϊνούχων ροφημάτων. Το σώμα του φαίνεται γυμνασμένο καθώς ποζάρει δίπλα στα προϊόντα.

Το ρόφημα πρωτεΐνης πρέπει να είναι η μεγάλη ευκαιρία, σωστά;

Όχι απαραίτητα, λέει ο Ferguson.

Τις περισσότερες φορές, λέει, οι followers δεν γνωρίζουν πραγματικά αν ένας influencer έχει χρησιμοποιήσει εξωγενείς ουσίες, όπως στεροειδή ή εμφυτεύματα, πέρα από το πρόγραμμα γυμναστικής του.

“Εάν ένα άτομο παίρνει ολοφάνερα μια εξωγενή ουσία, ισχυριζόμενο όμως ότι είναι φυσική, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματά του για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι ένα προϊόν είναι βασικός παράγοντας για τη σωματική του διάπλαση, οι περισσότερες εταιρείες θα κάνουν τα στραβά μάτια, γνωρίζοντας ότι μάλλον αυτό συμβαίνει”, λέει ο Ferguson.

“Δεν γνωρίζω καμία εταιρεία που να κάνει ανεξάρτητο έλεγχο ουσιών στους ανθρώπους που χρηματοδοτεί”.

Trigger Posts (δημοσιεύσεις – δολώματα)

Οι άνθρωποι μπορούν να ανταποκριθούν με διαφορετικό τρόπο σε αναρτήσεις influencers σχετικά με την απώλεια βάρους και την άσκηση.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που αγωνίζονται ή έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, ιδίως όταν λαμβάνουν “πληροφορίες σχετικά με διαφορετικούς τρόπους περιοριστικής διατροφής ή άσκησης με ανθυγιεινό τρόπο”, λέει η Glasofer.

Το περιεχόμενο γυμναστικής και η υπερβολική έμφαση στη δύναμη ή το αδυνάτισμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

“Μπορεί να υπάρχει μια εμφανής ή πιο διακριτική παρουσίαση συγκεκριμένων τύπων σώματος που πρέπει να επιδιώκει κάθε άνθρωπος”, λέει η Glasofer.

“Αυτό μπορεί να κάνει κάποιον με διατροφική διαταραχή να εξετάζει κατά κάποιο τρόπο το σώμα του και να εστιάζει υπερβολικά στον τύπο του σώματος, στη σύνθεση του σώματος, στο σωματικό βάρος – γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο την αποκατάσταση του”.

Η δουλειά αυτή ενέχει ρίσκο

Δεν είναι όλοι οι influencers κατάλληλοι να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε συγκεκριμένους τομείς και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα, όπως δείχνει μια πρόσφατη αγωγή στο Τέξας.

Αυτόν τον μήνα (Φεβρουάριος 2022), η πολιτεία του Τέξας μήνυσε την influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Brittany Dawn, κατηγορώντας την ότι πωλούσε εξατομικευμένα προγράμματα γυμναστικής και διατροφής που κόστιζαν έως και 300 δολάρια, αλλά σε γενικές γραμμές πωλούσε τα ίδια προγράμματα σε όλους τους πελάτες της.

Η Dawn, η οποία έχει 466.000 οπαδούς στο Instagram και 247.000 συνδρομητές στο YouTube, κατηγορείται επίσης ότι παραπλάνησε τους πελάτες ώστε να πιστέψουν ότι έχει τα προσόντα να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές.

Σύμφωνα με την αγωγή, η Dawn αρνείται ότι προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα με διατροφικές διαταραχές, αλλά δήλωσε ότι 14 άτομα της παραπονέθηκαν και αναφέρθηκαν στην ασθένεια στις επίσημες καταγγελίες τους.

Τα δικαστικά έγγραφα λένε ότι η Dawn έφτιαξε ένα βίντεο στο YouTube, στο οποίο μοιραζόταν την ανάρρωσή της από μια διατροφική διαταραχή, και όταν δημοσίευσε το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοινοποίησε συνδέσμους για τα προγράμματα διατροφής και γυμναστικής που έχει καταρτίσει.

Αυτό έκανε κάποιους να πιστέψουν ότι μπορούσε να καταρτίσει ειδικά προγράμματα για όσους παλεύουν με αυτές τις ασθένειες.

“Ο κύριος λόγος για τον οποίο την επέλεξα ανάμεσα σε όλους τους εκπαιδευτές εκεί έξω ήταν συγκεκριμένα το γεγονός ότι διαφημίζει τον εαυτό της ως ” μαχητή των διατροφικών διαταραχών “”, δήλωσε ένας πρώην πελάτης της.

Σκεφτείτε το καλά. Αν θέλετε να χάσετε μερικά κιλά ή να πετύχετε έναν συγκεκριμένο στόχο υγείας, ένας αξιόπιστος επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή, λέει η Glasofer.

“Αν ανησυχείτε πραγματικά ότι έχετε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας και πρέπει να κάνετε μια αλλαγή, οι περισσότεροι από εμάς στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεν θα συνιστούσαμε απλώς να το γκουγκλάρετε”, λέει.

” Πρόκειται [για την υγεία και τη φυσική κατάσταση] για μια τόσο μεγάλη βιομηχανία που είναι απλά χρήσιμο να προβείτε σε όσο το δυνατόν καλύτερη διασταύρωση”.

Αλλά για μια συνολικά πιο υγιή εμπειρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Glasofer συνιστά τη χρήση περιεχομένου που δεν αφορά μόνο την απώλεια βάρους και την άσκηση.

“Ενθαρρύνω πάντα τους ανθρώπους να ακολουθούν άλλα ενδιαφέροντα και να ακολουθούν ανθρώπους που ασχολούνται με τα ταξίδια, τον πολιτισμό ή άλλα πράγματα, έτσι ώστε να μην είναι το μόνο που βλέπετε όταν συνδέεστε στο λογαριασμό σας”, λέει.

Share to...