ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Τι μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας

Από

Medbox

Η αυτοάνοση νόσος της ρευματοειδούς αρθρίτιδας προσβάλλει πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Αν και η πάθηση εμφανίζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, μπορεί να επηρεάσει τον καθένα και σε οποιαδήποτε ηλικία.

Στην πραγματικότητα δεν είναι μια ασθένεια της τρίτης ηλικίας – είναι μια ασθένεια δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ενδέχεται να υπάρχει γενετική προδιάθεση. Αλλά συνήθως, πιστεύεται ότι υπάρχει ένα έναυσμα για την πάθηση, κάτι που καταλαμβάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και το πυροδοτεί.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Τι μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Τι μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πολυαρθρίτιδα. Ο οργανισμός σας επιτίθεται στην επένδυση των αρθρώσεων. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει τη διάλυση του μαξιλαριού που περιβάλλει αυτές τις αρθρώσεις.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί διαβρώσεις. Καταστρέφει τις εν λόγω αρθρώσεις. Το γεγονός αυτό είναι δυνατόν να οδηγήσει σε απώλεια της ανεξαρτησίας σας, επειδή δεν μπορείτε να κάνετε πράγματα όπως το λούσιμο, το ντύσιμο και τη σίτισή σας.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση του σώματός σας. Ωστόσο, συνηθέστερα προσβάλλει τις μικρές αρθρώσεις, όπως αυτές των χεριών και των ποδιών σας.

Παρόλα αυτά, η ρευματοειδής αρθρίτιδα θεωρείται συστηματική ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι ολόκληρο το σώμα σας υφίσταται τις επιπτώσεις της.

Όταν πάσχετε από στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, η λοίμωξη εντοπίζεται στο λαιμό σας, αλλά νιώθετε άρρωστοι σε όλο το σώμα. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αισθάνεστε αδιαθεσία, σχεδόν σαν να έχετε γρίπη. Έχετε πυρετό, αλλά δεν καταγράφετε πυρετό. Ή μπορεί να χάσετε βάρος.

Άλλα συνηθισμένα σημάδια και συμπτώματα της ΡΑ είναι η μυϊκή δυσκαμψία το πρωί, οι διογκωμένες αρθρώσεις που είναι ζεστές στην αφή, η κόπωση και ο πόνος που είναι συμμετρικός -δηλαδή εμφανίζεται και στα δύο χέρια σας ή και στα δύο πόδια σας.

Φυσικές μεθοδοι αντιμετώπισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας χωρίς φάρμακα είναι εφικτή.  Οι βασικοί τρόποι διαχείρισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας χωρίς φαρμακευτική αγωγή αφορούν τροποποιήσεις στη διατροφή σας και στη σωματική άσκηση.

Οι τρέχουσες φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι οι εξής:

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Το τι τρώτε έχει ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η καλύτερη φυσική θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα. Αυτή η δίαιτα είναι συνήθως φτωχή σε ζωικές πρωτεΐνες. Θα πρέπει να τρώτε περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Ωστόσο, μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα δεν είναι απαραίτητα χορτοφαγική. Ορισμένοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε παράγοντες όπως η λακτόζη ή η γλουτένη. Αν κάτι που τρώτε ενοχλεί το στομάχι σας ή το γαστρεντερικό σας σύστημα, θα πρέπει να το ελαχιστοποιήσετε.

  • Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Το πρώτο βασικό στοιχείο για την ελαχιστοποίηση της φλεγμονής είναι η μείωση των τροφών που την προκαλούν. Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι αυτή που περιλαμβάνει ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε μακριά από οτιδήποτε κυκλοφορεί σε κουτί ή σακούλα ή οτιδήποτε έχει μια μακρά λίστα συστατικών – ειδικά αν αυτά ξεκινούν από τη ζάχαρη, το αλάτι ή ένα επεξεργασμένο λάδι και περιλαμβάνουν συστατικά που δεν αναγνωρίζετε.

  • Δώστε έμφαση στα πλήρη τρόφιμα

Όταν έχετε κόψει τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τι μένει; Τα πλήρη τρόφιμα, φυσικά!

  • Η μεσογειακή διατροφή

Η Μεσογειακή Διατροφή, που θεωρείται η πιο υγιεινή διατροφή για την καρδιά, είναι ένας τρόπος διατροφής δημοφιλής στους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή της Μεσογείου. Βασικό στοιχείο αυτής της διατροφής είναι τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποδεδειγμένα μειώνουν τις φλεγμονές.

  • Η δίαιτα DASH

Η δίαιτα DASH, που σημαίνει Dietary Approaches to Stop Hypertension (Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης), είναι μια δίαιτα που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτή η δίαιτα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, πιθανώς επειδή μειώνει την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Να θυμάστε ότι τόσο η υψηλή αρτηριακή πίεση όσο και η παχυσαρκία συνδέονται με τη φλεγμονή.

re2
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Τι μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας

Διατάσεις

Στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, θα πρέπει να κινείστε και να παραμένετε όσο το δυνατόν πιο εύκαμπτοι. Σε κάθε είδος αρθρίτιδας ισχύει το “αν το αφήσεις, θα σε αφήσει“. Έτσι, οι διατάσεις είναι σημαντικές. Η εφαρμογή θερμότητας και πάγου είναι επίσης πολύ καλές θεραπείες για να διατηρήσετε τη λίπανση στους συνδέσμους, τους τένοντες και τις αρθρώσεις σας.

Σωστή τεχνική

Όταν κάνετε διατάσεις και ασκήσεις, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τη σωστή τεχνική – με άλλα λόγια, να διατηρείτε τη σωστή στάση του σώματος και τη σωστή κίνηση και θέση των μυών ώστε να αποφεύγετε την καταπόνηση των αρθρώσεων.

Όταν περπατάτε, θα πρέπει να αποφεύγετε να κυλούν τα πόδια σας προς τα μέσα ή προς τα έξω, διότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα γόνατα ή τους γοφούς σας. Διατηρήστε ένα ομοιόμορφο βάδισμα, διατηρήστε μια καλή στάση του σώματος και ενεργοποιήστε τους κοιλιακούς σας μύες. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι φοράτε καλά παπούτσια, όχι σαγιονάρες.

Όσον αφορά τις καθημερινές σας δραστηριότητες που μπορεί να κάνετε στο σπίτι, να είστε προσεκτικοί, ώστε να μην καταπονείτε τις αρθρώσεις. Χρησιμοποιήστε εργαλεία κουζίνας που έχουν πιο χοντρή λαβή και φορέστε γάντια όταν τεμαχίζετε το φαγητό για να έχετε καλύτερη στήριξη.

Διαλέξτε το είδος των εργαλείων που θα χρησιμοποιήσετε για να μην χρειάζεται να δουλέψουν τόσο σκληρά οι αρθρώσεις σας. Υπάρχουν πολλές μάρκες εργαλείων κουζίνας και κήπου που έχουν πιο μαλακές, μαλακές λαβές.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης στηρίγματα καρπού όταν είναι στον υπολογιστή τους, ή μαξιλάρια κάτω από το ποντίκι τους ή κάτω από το πληκτρολόγιο.

Φυσικές θεραπείες που πρέπει να αποφύγετε

Δεν είναι ασφαλής ή αποτελεσματική κάθε φυσική θεραπεία που διαφημίζεται ως θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Για παράδειγμα, συμπληρώματα όπως η γλυκοζαμίνη και το MSM (μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο) πιθανότατα δεν έχουν ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε κάθε συμπλήρωμα που λέει ότι είναι ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό ακούγεται αντιφατικό, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τα ενισχυτικά του ανοσοποιητικού. Έτσι ενισχύεται ολόκληρο το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Παρόλο που κάτι τέτοιο ακούγεται καλό, ενέχει το ενδεχόμενο ακούσιων αρνητικών παρενεργειών. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Έχουν ένα δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, θα ενισχυθούν τα καλά μέρη του ανοσοποιητικού τους συστήματος – και επίσης θα ενισχυθεί και το κομμάτι που δεν λειτουργεί σωστά.

Θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Παρά την ύπαρξη φυσικών θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Πριν από χρόνια, η ασπιρίνη αποτελούσε τον κύριο πυλώνα της θεραπείας για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το πρόβλημα είναι ότι η ασπιρίνη δεν τροποποιεί τη νόσο. Βοηθά στη φλεγμονή, αλλά δεν επιβραδύνει την εξέλιξη της πάθησης.

Επιπλέον, προκαλεί στους ανθρώπους πολλούς μώλωπες και αιμορραγία με βάση τις δόσεις που πρέπει να λαμβάνετε.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα σήμερα διαθέτουν περισσότερες επιλογές. Υπάρχουν πλέον περισσότερες τροποποιητικές της νόσου θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα από ό,τι παλαιότερα.

Οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα και πρεδνιζόνη, καθώς και πιο κατευθυνόμενες θεραπείες, όπως ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και νέες οικογένειες βιολογικών φαρμάκων.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι σήμερα μια διαφορετική ασθένεια από ό,τι ήταν πριν από 20, 30 χρόνια.

Ενδεικτικές Πηγές

Complementary and Alternative Medicine for Patients with Rheumatoid Arthritis https://www.hopkinsarthritis.org/patient-corner/disease-management/ra-complementary-alternative-medicine/

Herbal Remedies, Supplements & Acupuncture for Arthritis https://www.rheumatology.org/i-am-a/patient-caregiver/treatments/herbal-remedies-supplements-acupuncture-for-arthritis

Rheumatoid arthritis https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/diagnosis-treatment/drc-20353653

Management of Rheumatoid Arthritis: An Overview. Andrei-Flavius Radu, Simona Gabriela Bungau https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34831081/

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link