Ρήξη μηνίσκου. Είναι απαραίτητο το χειρουργείο; Πώς την αντιμεπτωπίζουμε;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
6 Λεπτά

Τι είναι ο μηνίσκος;

Δύο κομμάτια χόνδρου βρίσκονται στο εσωτερικό του γόνατός σας, μεταξύ του μηριαίου οστού (μηρός) και του οστού της κνήμης. Αυτός ο χόνδρος είναι ο μηνίσκος. Οι ελαστικές σφηνοειδείς φέτες του χόνδρου λειτουργούν σαν αμορτισέρ για το γόνατό σας, εξασφαλίζοντας προστασία για τα οστά και την άρθρωση του γόνατος.

Ρήξη μηνίσκου. Είναι απαραίτητο το χειρουργείο; Πώς την αντιμεπτωπίζουμε;
Ρήξη μηνίσκου. Είναι απαραίτητο το χειρουργείο; Πώς την αντιμεπτωπίζουμε;

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Καθώς μεγαλώνετε, ο χόνδρος στα γόνατά σας φθείρεται και αποδυναμώνεται. Αυτός ο λεπτότερος χόνδρος μπορεί να σχιστεί πιο εύκολα. Η αρθρίτιδα ( βλάβη του χόνδρου στις αρθρώσεις) μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ρήξη μηνίσκου.

Πόσο συχνή είναι η ρήξη μηνίσκου;

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας πολύ συχνός τραυματισμός του γόνατος. Συχνά, οι αθλητές και τα άτομα που αθλούνται για διασκέδαση υποφέρουν από ρήξη μηνίσκου. Ο τραυματισμός επηρεάζει επίσης συνήθως τους ηλικιωμένους και τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα στα γόνατά τους.

Ποιος μπορεί να υποστεί ρήξη μηνίσκου;

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με αθλήματα (όπως το τένις, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ) που περιλαμβάνουν απότομες στροφικές κινήσεις είναι πιο πιθανό να υποστούν ρήξη μηνίσκου. Η ενασχόληση με αθλήματα επαφής αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ρήξης μηνίσκου. Το χτύπημα ή το μαρκάρισμα μπορεί να σας κάνει να στρίψετε το γόνατό σας, σχίζοντας τον χόνδρο.

m2 1
Ρήξη μηνίσκου. Είναι απαραίτητο το χειρουργείο; Πώς την αντιμεπτωπίζουμε;

Τι είναι αυτό που προκαλεί τη ρήξη μηνίσκου;

Τις περισσότερες φορές, ο μηνίσκος σχίζεται κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής κίνησης κατά την οποία το γόνατό σας στρίβει ενώ το πόδι σας παραμένει πατημένο στο έδαφος. Η ρήξη συμβαίνει συχνά κατά την άθληση.

Τα άτομα των οποίων ο χόνδρος φθείρεται (λόγω ηλικίας ή αρθρίτιδας) μπορεί να υποστούν ρήξη μηνίσκου από μια απλή κίνηση όπως το πάτημα σε ανώμαλη επιφάνεια. Μερικές φορές, ο εκφυλισμός του χόνδρου λόγω αρθρίτιδας προκαλεί ρήξη, ακόμη και χωρίς να υπάρχει τραυματισμός στο γόνατο.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας ρήξης μηνίσκου;

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ρήξη μηνίσκου συχνά αισθάνονται σαν να έχει σκάσει κάτι στο γόνατό τους τη στιγμή του τραυματισμού. Άλλα συμπτώματα είναι μεταξύ άλλων:

  • Αίσθημα ότι το γόνατό σας μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το σώμα σας.
  • Πόνος ή δυσκαμψία στο γόνατο ή πρήξιμο στο γόνατο.
  • Αδυναμία να λυγίσετε ή να τεντώσετε πλήρως το πόδι σας.

Ποιες είναι οι επιπλοκές μιας ρήξης μηνίσκου;

Εάν ο σχισμένος μηνίσκος σας δεν επουλωθεί σωστά, το γόνατό σας δεν θα είναι τόσο σταθερό όσο ήταν πριν από τον τραυματισμό. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων τραυματισμών στο γόνατο – όπως ρήξη χιαστού συνδέσμου ή άλλη ρήξη συνδέσμων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης μηνίσκου;

Ο γιατρός σας θα εξετάσει το γόνατό σας, αναζητώντας σημάδια πρηξίματος. Θα δοκιμάσει το εύρος της κίνησής σας. Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία, για να εκτιμηθεί η βλάβη.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει αρθροσκόπηση γόνατος για καλύτερη απεικόνιση και ακριβή διάγνωση του τραυματισμού σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο χειρουργός εισάγει μια μικροσκοπική κάμερα (που ονομάζεται αρθροσκόπιο) μέσω μιας μικρής τομής στο γόνατό σας.

m3 1
Ρήξη μηνίσκου. Είναι απαραίτητο το χειρουργείο; Πώς την αντιμεπτωπίζουμε;

Πώς να αντιμετωπίσετε μια ρήξη μηνίσκου στο σπίτι

Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση της ρήξης του μηνίσκου σας, αυτή μπορεί να επουλωθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη λήψη ενός μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου (ΜΣΑΦ) (όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη) για την ανακούφιση από τον πόνο και τη μείωση του πρηξίματος. Τις ημέρες μετά τον τραυματισμό σας, θα πρέπει επίσης να ακολουθήσετε το πρωτόκολλο RICE. RICE σημαίνει ανάπαυση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση.

  • Ξεκούραση: Απαλλάξτε όσον το δυνατόν περισσότερο το τραυματισμένο γόνατο από το βάρος σας.
  • Πάγος: Τοποθετήστε μια παγοκύστη στο γόνατό σας για περίπου 20 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα.
  • Συμπίεση: Τυλίξτε το γόνατό σας με έναν επίδεσμο συμπίεσης για να μειώσετε το πρήξιμο.
  • Ανύψωση: Ξεκουραστείτε με το πόδι σας ανασηκωμένο ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς σας για να μειώσετε το πρήξιμο.

Είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση στο γόνατο για την αποκατάσταση ενός μηνίσκου που έχει υποστεί ρήξη;

Οι πιο σοβαρές ρήξεις μηνίσκου μπορεί να μην επουλωθούν από μόνες τους. Εάν ο τραυματισμός σας δεν βελτιώνεται με τη μέθοδο RICE, τα ΜΣΑΦ και τη φυσικοθεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος αποκατάστασης μιας ρήξης μηνίσκου. Εάν η ρήξη είναι πολύ μεγάλη για να επιδιορθωθεί, ο χειρουργός σας μπορεί να αφαιρέσει ολόκληρο τον μηνίσκο ή μέρος αυτού. Μετά την ανάρρωση, το γόνατό σας θα είναι πιο σταθερό και θα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσετε πρόσθετα προβλήματα.

Ποια είναι η πρόγνωση για τα άτομα με ρήξη μηνίσκου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ρήξη μηνίσκου μπορούν να επιστρέψουν σε πλήρη δραστηριότητα. Εάν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκου, το γόνατό σας θα πρέπει να έχει αποκατασταθεί πλήρως μετά από μερικούς μήνες φυσικοθεραπείας.

Εάν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του μηνίσκου σας, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε αρθρίτιδα στην πορεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τώρα έχετε λιγότερη απορρόφηση των κραδασμών στην άρθρωσή σας. Με την πάροδο του χρόνου, η άρθρωση μπορεί να καταστραφεί.

m4
Ρήξη μηνίσκου. Είναι απαραίτητο το χειρουργείο; Πώς την αντιμεπτωπίζουμε;
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.