Υπάρχουν σαμπουάν που βοηθούν στην τριχόπτωση (απώλεια μαλλιών);

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
6 Λεπτά

Το βλέπετε καθημερινά όταν κάνετε ντουζ: Χάνετε περισσότερα μαλλιά από το συνηθισμένο και επιθυμείτε να βάλετε ένα τέλος. Έχετε μια φίλη που πιστεύει διακαώς ότι υπάρχει μια μοντέρνα σειρά σαμπουάν που είναι αποτελεσματική, αλλά μπορεί οποιοδήποτε σαμπουάν να βοηθήσει στην τριχόπτωση;

Μην πιστεύετε τις υπερβολές και τις φημολογίες. Μπορείτε να αγοράσετε σαμπουάν που είναι καλύτερα ή χειρότερα για τα μαλλιά σας, αλλά κανένα δεν αντιμετωπίζει την τριχόπτωση. Οι εταιρείες σαμπουάν μπορεί να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, αλλά έχουν γίνει τουλάχιστον δύο μεγάλες ομαδικές αγωγές εναντίον των εταιρειών που το έκαναν.

Υπάρχουν σαμπουάν που βοηθούν στην τριχόπτωση (απώλεια μαλλιών);
Υπάρχουν σαμπουάν που βοηθούν στην τριχόπτωση (απώλεια μαλλιών);

Σε ποιο βαθμό είναι φυσιολογική η τριχόπτωση;

Είναι φυσιολογικό να χάνετε 100 έως 200 τρίχες κάθε μέρα. Αλλά αν παρατηρήσετε ότι χάνετε περισσότερα, το πρώτο σας βήμα θα πρέπει να είναι να καλέσετε τον δερματολόγο.

Όταν η τριχόπτωση είναι σημαντική, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε τα εξής:

 • Οι τρίχες βρίσκονται παντού (για παράδειγμα, σε όλα τα ρούχα σας, στο φαγητό και στο πλυντήριο πιάτων, στο πάτωμα ή παγιδευμένες στη βούρτσα της ηλεκτρικής σας σκούπας).
 • Το όριο της γραμμής των μαλλιών στο μέτωπο (όριο τριχοφυΐας) υποχωρεί.
 • Η απόσταση στο ενδιάμεσο των μαλλιών διευρύνεται.
 • Η αλογοουρά σας είναι λιγότερο πυκνή (φαίνεται και μοιάζει μικρότερη).

Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, οι δερματολόγοι έχουν τις γνώσεις και την κατάρτιση ώστε να σας βοηθήσουν. Το να περιμένετε να δράσει ένα νέο σαμπουάν απλώς θα σας κάνει να καθυστερήσετε τη θεραπεία του προβλήματος. Θα πρέπει να κάνετε μια καλή εξέταση από τον θεράποντα ιατρό σας, ώστε να μπορέσετε να προσδιορίσετε το πρόβλημα και τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές.

Μπορεί να χάνετε πάρα πολλά μαλλιά για πολλούς λόγους, όπως:

 • Γήρανση.
 • Ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως η νόσος του θυρεοειδούς.
 • Κληρονομικότητα.
 • Παρενέργειες φαρμάκων, όπως αυτές των ενέσιμων φαρμάκων για την απώλεια βάρους.
 • Σημαντική απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα καλύτερα είδη σαμπουάν για την τριχόπτωση

Αν και δεν υπάρχουν σαμπουάν που θα αντιμετωπίσουν την αιτία της τριχόπτωσης, υπάρχουν σαμπουάν που μπορείτε να επιλέξετε και δεν θα εντείνουν το πρόβλημα. Αν αντιμετωπίζετε τριχόπτωση, επιλέξτε ένα σαμπουάν που είναι ενυδατικό και περιλαμβάνει το συστατικό κετοκοναζόλη.

Ενυδατικά σαμπουάν

Παρόλο που μπορεί να μην σώζει κάθε τρίχα, το σαμπουάν επηρεάζει τη συνολική υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σας. Συνήθως συναντάμε ανθρώπους που νομίζουν ότι τα μαλλιά τους πέφτουν, ενώ στην πραγματικότητα σπάνε. Αυτό το σπάσιμο συχνά σχετίζεται με την περιποίηση των μαλλιών τους.

Για παράδειγμα, τα σκληρά σαμπουάν μπορεί να προκαλέσουν βλάβη. Γι’ αυτό πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας με ένα ενυδατικό σαμπουάν. Και αν χρησιμοποιείτε πολλά καυτά ρολά, σίδερα ισιώματος ή μπούκλας ή ένα πολύ καυτό πιστολάκι μαλλιών, σταματήστε να το κάνετε.

Ένα καλό σαμπουάν δεν χρειάζεται να κοστίζει και πολύ ακριβά. Υπάρχουν πολλές οικονομικά συμφέρουσες επιλογές στο τοπικό σας φαρμακείο.

Απλά αναζητήστε μια αξιόπιστη μάρκα που περιλαμβάνει συστατικά που ενισχύουν την υγρασία. Αυτά τα συστατικά είναι οι υγραντικές ουσίες, όπως η γλυκερίνη, και τα έλαια, όπως το έλαιο αργκάν και το έλαιο τζοτζόμπα.

Και μην τσιγκουνευτείτε το conditioner, ειδικά αν έχετε λίγο μακρύτερα μαλλιά. Το conditioner προστατεύει τα μαλλιά σας από όλα όσα στα οποία τους υποβάλλετε, όπως είναι το βούρτσισμα, η χρήση θερμότητας και η έκθεσή τους στον άνεμο και τον ήλιο.

Το σαμπουάν με κετοκοναζόλη για την τριχόπτωση

Ορισμένα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας περιλαμβάνουν συστατικά όπως η κετοκοναζόλη, η πυριθιόνη ψευδαργύρου και η πιροκτόνη ολαμίνη. Οι γιατροί συνιστούν συχνά αυτά τα σαμπουάν για τη θεραπεία της πιτυρίδας και της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής. Θα μπορούσαν όμως να κάνουν διπλή δουλειά για τα μαλλιά σας.

Ενώ συστατικά όπως η κετοκοναζόλη μπορεί να μην αποτρέπουν την τριχόπτωση, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση τους μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των μαλλιών. Αυτού του είδους τα σαμπουάν βοηθούν στην πρόληψη και τη θεραπεία της φλεγμονής.

Επίσης, σκοτώνουν έναν μύκητα που προκαλεί πιτυρίδα και ζει στο τριχωτό της κεφαλής και ονομάζεται pityrosporum (Malassezia). Η τριχόπτωση δεν αφορά μόνο τις ίνες των μαλλιών σας. Έχει να κάνει και με την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Εάν το τριχωτό της κεφαλής σας δεν είναι υγιές, δεν μπορεί να δημιουργήσει υγιή μαλλιά.

Συστατικά των σαμπουάν που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε τριχόπτωση

Όταν η τριχόπτωση αποτελεί πρόβλημα, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τα σαμπουάν με τα παρακάτω συστατικά:

 • Ισοπροπυλική αλκοόλη: Αυτό το συστατικό μπορεί να ξηράνει τα μαλλιά σας και να προκαλέσει ερεθισμό.
 • Παραβένιο (π-υδροξυβενζοϊκό οξύ): Τα parabens είναι συντηρητικά με αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Αλλά πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτά.
 • Θειικά άλατα: Τα θειικά άλατα καθαρίζουν τα μαλλιά σας τραβώντας το λάδι και τη βρωμιά. Μπορούν όμως να κάνουν τα μαλλιά σας πιο επιρρεπή στο σπάσιμο και να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής σας.
 • Τρικλοζάνη: Η τρικλοζάνη είναι μια χημική ουσία που παρασκευάζεται από τον άνθρωπο και σκοτώνει τα βακτήρια. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε επίσης να ερεθίσει το τριχωτό της κεφαλής σας. Άλλο ένα πλήγμα κατά της τρικλοζάνης: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) την απαγόρευσε σε ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα το 2016.
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.