Μόλις κάνατε σεξ χωρίς προφυλάξεις. Ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις σας.

Αν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό ή μια ερωτική εμπειρία όπου το προφυλακτικό έσπασε, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε.

Αυτά συμβαίνουν και δεν είστε σε καμία περίπτωση ο μόνος άνθρωπος που έχει βιώσει μία τέτοια εμπειρία.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε, ωστόσο, είναι ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτά τα σεξουαλικά περιστατικά.

Υπάρχουν όμως πολλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αντιμετωπίσετε αυτούς τους κινδύνους, ώστε να παραμείνετε προφυλαγμένοι και σεξουαλικά υγιείς.

Αμέσως μετά

Εάν παρατηρήσετε ότι το προφυλακτικό έσπασε, σταματήστε κάθε σεξουαλική δραστηριότητα και απομακρυνθείτε από τον σύντροφό σας.

Αν κάνατε σεξ χωρίς προφυλακτικό, να θυμάστε ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αμέσως για να βοηθήσετε την κατάσταση.

Χρησιμοποιήστε το μπάνιο

Κατ’ αρχάς, πηγαίνετε στο μπάνιο για να απομακρύνετε τα υγρά που παραμένουν στον κόλπο, το πέος ή τον πρωκτό.

Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα και να σας βοηθήσει να απομακρύνετε βακτήρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος .

Μπορείτε να καθίσετε στην τουαλέτα και να πιέσετε προς τα κάτω με τους μύες των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού σας για να διώξετε τυχόν εναπομείναντα υγρά. Η ούρηση μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Απλά να ξέρετε ότι αν είστε γυναίκα και έχετε κολπικό σέξ, το κατούρημα δεν θα απομακρύνει τον κίνδυνο εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή το σπέρμα έχει ήδη ταξιδέψει προς το ωάριο.

Μην πλύνετε εσωτερικά την περιοχή, αλλά απλά πλυθείτε.

Είναι μύθος ότι οι περιοχές των γεννητικών οργάνων χρειάζονται σχολαστικό καθαρισμό μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Παρόλο που το πλύσιμο και το στέγνωμα των γεννητικών περιοχών μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την άνεσή σας, η κολπική ή πρωκτική πλύση μπορεί στην πραγματικότητα να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα προϊόντα ντους μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και φλεγμονή.

Έτσι, αν θέλετε να πλυθείτε, απλά κάντε ένα ντους ή χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για να βρέξετε την περιοχή.

Τσεκάρετε τον εαυτό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε χρόνο να εξετάσετε τον εαυτό σας σχετικά με το πώς αισθάνεστε.

Είναι φυσιολογικό να βιώνετε ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων μετά το σεξ χωρίς προφυλακτικό, είτε πρόκειται για ανησυχία, θυμό ή θλίψη.

Σχεδιάστε τα επόμενα βήματά σας

Μόλις νιώσετε πιο άνετα, είναι καλή ιδέα να σκεφτείτε τι θα κάνετε στη συνέχεια.

Αν χρειάζεστε επείγουσα αντισύλληψη, δείτε πού βρίσκεται το πλησιέστερο φαρμακείο και τις ώρες λειτουργίας του. Ορισμένες μορφές επείγουσας αντισύλληψης είναι διαθέσιμες χωρίς ιατρική συνταγή.

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) ή HIV, κλείστε ραντεβού με γιατρό ή με μία κλινική σεξουαλικής υγείας.

Να θυμάστε ότι αρκεί να κάνετε στοματικό ή διεισδυτικό σεξ με κάποιον μία μόνο φορά για να προσβληθείτε από ΣΜΝ.

Σε διάστημα 3 ημερών

Ορισμένες μορφές επείγουσας αντισύλληψης πρέπει να λαμβάνονται εντός 72 ωρών από το σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Ομοίως, είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνετε προληπτικά φάρμακα για τον HIV εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος.

Προμηθευτείτε Προφύλαξη μετά την Έκθεση από έναν επαγγελματία του τομέα της υγείας

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε προσβληθεί από τον ιό HIV, η προφύλαξη μετά την έκθεση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης. Η Προφύλαξη Μετά Την Έκθεση (PEP) περιλαμβάνει τη λήψη κοκτέηλ αντιρετροϊκών φαρμάκων όσο το δυνατόν συντομότερα (μέσα σε 72 ώρες) μετά από ένα πιθανολογούμενο γεγονός έκθεσης στον ιό HIV με στόχο να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την πιθανότητα να γίνει κάποιος θετικός στον ιό HIV. Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν τον ιό HIV να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του και τον σταματούν από το να εξαπλωθεί στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η έναρξη της θεραπείας το συντομότερο δυνατό, ιδανικά εντός λίγων ωρών από την πιθανή έκθεση, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της.

Θα πρέπει να το παίρνετε μία ή δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 28 ημέρες και μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό για όλους.

Προμηθευτείτε ένα φάρμακο με λεβονοργεστρέλη από το τοπικό σας φαρμακείο

Τα χάπια με λεβονοργεστρέλη δρουν για την πρόληψη της εγκυμοσύνης εμποδίζοντας βιολογικές διαδικασίες όπως η ωορρηξία.

Τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης που περιέχουν μια συνθετική ορμόνη που ονομάζεται λεβονοργεστρέλη πρέπει να λαμβάνονται εντός 72 ωρών από το σεξ για την μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Ευτυχώς, αυτοί οι τύποι χαπιών είναι διαθέσιμοι χωρίς συνταγή στα φαρμακεία.

Εάν ληφθεί εντός 24 ωρών από το σεξ, ο κίνδυνος εγκυμοσύνης θα μειωθεί κατά 95 %.

Ο κίνδυνος μειώνεται κατά 88 % εάν ένα χάπι με λεβονοργεστρέλη ληφθεί μεταξύ 24 και 72 ωρών μετά τη σεξουαλική επαφή.

Εντός 5 ημερών

Ενώ οι μη συνταγογραφούμενες μορφές επείγουσας αντισύλληψης πρέπει να λαμβάνονται εντός 3 ημερών από το σεξ ή τη ρήξη του προφυλακτικού για την καλύτερη δυνατή πρόληψη της εγκυμοσύνης, οι συνταγογραφούμενες μέθοδοι είναι ασφαλέστερο να λαμβάνονται εντός 5 ημερών.

Τα ενδομήτρια σπειράματα (Intrauterine Devices – IUD), είναι συσκευές που τοποθετούνται στην ενδομητρική κοιλότητα και παρέχουν ασφαλή, μακροχρόνια και πλήρως αναστρέψιμη αντισύλληψη. Για να επιτευχθεί η ευρεία χρήση των σπειραμάτων στις γυναίκες που έχουν ένδειξη, πρέπει να κατανοήσουμε τους κινδύνους, τα οφέλη, τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις χρήσης τους.

  • Σπειράματα χαλκού ή χαλκού – χρυσού

Τα σπειράματα χαλκού αποτελούνται από ένα στέλεχος, από αδρανή βιολογικά υλικά (πλαστική ουσία – συνήθως πολυαιθυλένιο), γύρω από το οποίο υπάρχει έλασμα χαλκού. Τα σπειράματα αυτά εμβαπτίζονται σε ακτινοσκιερές ουσίες, για να είναι ανιχνεύσιμα στις ακτινογραφίες.

  • Σπειράματα ελεγχόμενης αποδέσμευσης λεβονοργεστρέλης (Mirena®)

Τα σπειράματα αυτά έχουν σχήμα Τ, αποτελούνται από ένα στέλεχος πολυαιθυλενίου και διαθέτουν ένα έκδοχο από πολυδιμεθυλσιλοξάνη, που περιέχει 52 mg λεβονοργεστρέλης. Το σπείραμα απελευθερώνει 20 μg λεβονοργεστρέλης ημερησίως.

Γενικά τα σπειράματα δρουν ως ξένο σώμα και αλλοιώνουν το περιβάλλον του ενδομητρίου, προκαλώντας τοπική άσηπτη φλεγμονώδη αντίδραση. Η λευκοκυτταρική διήθηση που ακολουθεί, δημιουργεί εχθρικό και αφιλόξενο περιβάλλον για το ωάριο, τα σπερματοζωάρια, αλλά και τον ζυγώτη.

Επιπλέον ο χαλκός προκαλεί αύξηση της ινωδολυτικής δραστηριότητας λόγω αύξησης του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου και έχει σπερματοκτόνο δράση.

Επιπρόσθετα, τα σπειράματα λεβονοργεστρέλης επιδρούν στο ενδομήτριο καθώς και στην ποσότητα και σύσταση της τραχηλικής βλέννης.

2 εβδομάδες μετά

Οι ασυνήθιστες εκκρίσεις και ο πόνος κατά την ούρηση είναι κοινά συμπτώματα τόσο της γονόρροιας όσο και των χλαμυδίων.

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε για αιμορραγία μετά το σεξ και μεταξύ των περιόδων.

Ο πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο λαιμό αν η γονόρροια είναι αποτέλεσμα στοματικού σεξ, και στο στομάχι ή στους όρχεις ως αποτέλεσμα των χλαμυδίων.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα.

Επομένως, είναι σημαντικό να κάνετε ένα τεστ και για τα δύο αυτά ΣΜΝ 2 εβδομάδες μετά το σεξ, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η υπογονιμότητα.

Η αναμονή περίπου 14 ημερών μετά την πιθανή έκθεση θεωρείται ότι είναι ο χρόνος που παράγει τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

Εάν λάβετε θετικό αποτέλεσμα, να γνωρίζετε ότι και τα δύο ΣΜΝ θεραπεύονται με αντιβιοτικά και θα πρέπει να αποφύγετε το σεξ μέχρι να υποχωρήσει η λοίμωξη.

3 εβδομάδες μετά

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να είστε έγκυος, το πρώτο σημάδι είναι συνήθως η περίοδος που δεν έρχεται.

Θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης για να το διαπιστώσετε με βεβαιότητα.

Καθώς τα τεστ εγκυμοσύνης λειτουργούν ανιχνεύοντας μια ορμόνη που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να συσσωρευτεί αρκετή hCG στο σώμα σας, οπότε θα πρέπει να περιμένετε να κάνετε ένα τεστ μέχρι 3 εβδομάδες μετά το σεξ.

Εάν το τεστ είναι θετικό, κλείστε ραντεβού με έναν επαγγελματία υγείας για να συζητήσετε τις εναλλακτικές σας επιλογές.

Όσον αφορά τις εξετάσεις για έρπητα των γεννητικών οργάνων και HIV, να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει θεραπεία για καμία από αυτές τις λοιμώξεις.

Μπορεί να παρατηρήσετε τον έρπητα των γεννητικών οργάνων ως φουσκάλες που αφήνουν ανοιχτές πληγές ή ως αίσθημα καύσου ή κνησμού.

Ο HIV μπορεί να μοιάζει με τη γρίπη. Αλλά αφού εξαφανιστούν αυτά τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα, μπορεί να μην παρατηρήσετε τίποτε άλλο.

Είναι απαραίτητο να περιμένετε τουλάχιστον 3 εβδομάδες για να εξεταστείτε για τον HIV και τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, καθώς και οι δύο λοιμώξεις έχουν ελαφρώς μακρά περίοδο επώασης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λάβετε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα εάν εξεταστείτε πολύ σύντομα.

Αν και οι ιοί θα παραμένουν για πάντα στο σώμα σας, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες.

Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων, αν χρειαστεί. Παρόμοιες μορφές φαρμάκων μπορούν επίσης να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό του HIV.

6 εβδομάδες αργότερα

Η σύφιλη είναι ένα άλλο ΣΜΝ που μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί -στην πραγματικότητα, μπορεί να μην έχετε καθόλου συμπτώματα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξεταστείτε για αυτή, καθώς μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα υγείας σε διάφορα μέρη του σώματος.

Τα σημάδια της σύφιλης που μπορεί να εμφανιστούν είναι τα εξής:

  • μικρές πληγές ή εξογκώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή στο στόμα σας
  • κηλιδώδες εξάνθημα στις παλάμες των χεριών ή στα πέλματα των ποδιών
  • πυρετός
  • πονοκέφαλοι
  • πόνος στις αρθρώσεις

Η περίοδος επώασης μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από άλλες λοιμώξεις, οπότε περιμένετε περίπου 6 εβδομάδες για να εξεταστείτε για να έχετε πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα σας χορηγηθεί μια σειρά αντιβιοτικών. Και πάλι, αποφύγετε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι να υποχωρήσει πλήρως η λοίμωξη.

3 μήνες αργότερα

Είναι πάντα καλή ιδέα να κάνετε ξανά τεστ για οποιοδήποτε από τα παραπάνω σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα λίγους μήνες μετά το σεξ χωρίς προφυλακτικό ή μετά την ρήξη του προφυλακτικού.

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε σίγουροι ότι οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα που λάβατε είναι πράγματι αρνητικό και ότι οποιαδήποτε θεραπεία που λάβατε έχει λειτουργήσει.

Όσον αφορά τη σύφιλη, ειδικότερα, συνιστάται να κάνετε επαναληπτικές εξετάσεις μετά από 3 και 6 μήνες. Αυτό θα επιτρέψει τον έλεγχο για επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και θα διασφαλίσει ότι η θεραπεία ήταν επιτυχής, ιδιαίτερα δεδομένου ότι η σύφιλη έχει παρουσιάσει σημάδια ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Share to...