Σεξουαλική Δυσλειτουργία στις Γυναίκες

Η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να εμποδίσει μια γυναίκα να νιώσει ικανοποίηση κατά τη διάρκεια του σεξ.

Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να διεγείρεστε, να έχετε οργασμό ή να απολαμβάνετε το σεξ χωρίς πόνο.

Τα αίτια μπορεί να είναι σωματικά ή ψυχολογικά.

Τι είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία;

Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να συμβεί σε ένα άτομο ή σε ένα ζευγάρι. Αφορά οποιοδήποτε πρόβλημα που εμποδίζει την απόλαυση κατά τη διάρκεια του κύκλου της σεξουαλικής απόκρισης.

Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις:

 • Το κίνητρο, ή αλλιώς την επιθυμία. Είναι το πρώτο στάδιο του σεξουαλικού κύκλου όπου οι αισθήσεις ξυπνούν σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο, προετοιμάζοντας το σώμα μας για την επόμενη φάση που είναι η διέγερση. 
 • Τη διέγερση. Κατά το στάδιο της διέγερσης, το σώμα προετοιμάζεται για την ολοκλήρωση της επαφής με έντονες σωματικές αλλαγές.
 • Τον οργασμό. Για τη γυναίκα σε αυτό το στάδιο συνεχίζει η σεξουαλική διέγερση, με περαιτέρω κολπική εφύγρανση και διόγκωση των έξω γεννητικών οργάνων. Ο οργασμός έρχεται μέσα από ακούσιες μυϊκές συσπάσεις του κόλπου και της μήτρας και με την απελευθέρωση όλης της συσσωρευμένης έντασης, ψυχικής και σωματικής.
 • Την ηρεμία, που αφορά στο κλείσιμο της σεξουαλικής επαφής.

Ποιοι είναι οι τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες;

Η σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες είναι μια διαταραχή που μπορεί να λάβει πολλές μορφές και να έχει πολλές αιτίες.

Μπορεί να εμφανιστεί πριν, κατά τη διάρκεια ή ακόμη και μετά το σεξ.

Σεξουαλική Δυσλειτουργία
Σεξουαλική Δυσλειτουργία

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία είναι τα εξής:

 • Ανοργασμία: Διαταραχή του οργασμού ή αδυναμία οργασμού.
 • Δυσπαρευνία: Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ.
 • Διαταραχή υπολειτουργίας της σεξουαλικής επιθυμίας: Χαμηλή λίμπιντο ή έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.
 • Διαταραχή σεξουαλικής διέγερσης: Δυσκολία διέγερσης.

Πόσο συχνή είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες;

Η σεξουαλική δυσλειτουργία επηρεάζει περίπου το 30% έως 40% των γυναικών. Η έλλειψη επιθυμίας είναι το πιο συχνό πρόβλημα.

Τα προβλήματα με το σεξ τείνουν να αυξάνονται καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τις γυναίκες σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής τους.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να είναι προσωρινή ή χρόνια (μακροχρόνια).

Τι προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες;

Τα σωματικά αίτια της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

 • Διαταραχές της ροής του αίματος: Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν αγγειακές διαταραχές (διαταραχές των αιμοφόρων αγγείων). Αυτές οι διαταραχές μπορεί να εμποδίζουν τη ροή του αίματος σε μέρη του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Ο κόλπος, η κλειτορίδα και τα χείλη έχουν ανάγκη από αυξημένη ροή αίματος για την επίτευξη σεξουαλικής διέγερσης.
 • Συγκεκριμένα φάρμακα και θεραπείες: Ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία. Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να μειώσουν τη σεξουαλική σας ορμή ή την ικανότητά σας να έχετε οργασμό. Οι εκλεκτικοί αναστολείς πρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) είναι ιδιαίτερα πιθανό να προκαλέσουν σεξουαλικές παρενέργειες. Η χημειοθεραπεία και άλλες θεραπείες για τον καρκίνο μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα των ορμονών και να προκαλέσουν προβλήματα.
 • Γυναικολογικές παθήσεις: Η ενδομητρίωση, οι κύστεις των ωοθηκών, τα ινομυώματα της μήτρας και η κολπίτιδα μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Ο κολπισμός, μια πάθηση που προκαλεί κολπικούς μυϊκούς σπασμούς, μπορεί επίσης να κάνει τη συνουσία δυσάρεστη.
 • Ορμονικές αλλαγές: Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα ή κολπική ατροφία, καθιστώντας το σεξ επώδυνο. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί επίσης να μειώσουν την αίσθηση στα γεννητικά όργανα. Η εμμηνόπαυση, η χειρουργική επέμβαση και η εγκυμοσύνη μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των ορμονών.
 • Συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας: Ορισμένες παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να απολαμβάνετε το σεξ. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι καρδιακές παθήσεις. Ο εθισμός στα ναρκωτικά ή η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί επίσης να εμποδίσει μια υγιή σεξουαλική εμπειρία.

Τα ψυχολογικά αίτια της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες μπορεί να είναι μεταξύ άλλων:

 • Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολαμβάνατε πριν, συμπεριλαμβανομένου και του σεξ. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και το αίσθημα απόγνωσης μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη σεξουαλική δυσλειτουργία.
 • Στρες: Το άγχος στο σπίτι ή στη δουλειά μπορεί να σας δυσκολεύει να επικεντρωθείτε στην απόλαυση του σεξ. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης. Αυτή η αύξηση μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική ορμή.
 • Προηγούμενη σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση: Το τραύμα ή η κακοποίηση μπορεί να προκαλέσει άγχος και φόβο για την επαφή. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να δυσχεράνουν την ερωτική επαφή
 • Προβλήματα σχέσεων: Ορισμένες γυναίκες μπορεί να είναι δυσαρεστημένες με τον σύντροφό τους ή να νιώθουν πλήξη κατά τη διάρκεια του σεξ. Άλλα προβλήματα στη σχέση μπορούν να οδηγήσουν σε σεξουαλική δυσλειτουργία.

Πώς διαγιγνώσκεται η σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες;

Εάν αντιμετωπίζετε σεξουαλική δυσλειτουργία, μιλήστε με τον γιατρό σας. Αυτός μπορεί να κάνει μια ενδελεχή αξιολόγηση των σωματικών και ψυχολογικών παραγόντων που συνδέονται με το σεξ.

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει πιθανότατα με τη λήψη ενός πλήρους ιστορικού υγείας. Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως υστερεκτομή ή ωοθηκεκτομή, μπορεί να συμβάλλουν στη σεξουαλική δυσλειτουργία.

[ruby_related heading=”More Read” total=5 layout=3]

Μια φυσική εξέταση μπορεί επίσης να αποκλείσει τυχόν γυναικολογικά ζητήματα. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει πυελική εξέταση και τεστ ΠΑΠ.

Τα φάρμακά που λαμβάνετε θα επανεξεταστούν επίσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις, όπως απεικονιστικές εξετάσεις.

Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί αυτές τις εξετάσεις για να εξακριβώσει αν υπάρχουν όγκοι, κύστεις ή άλλες ασυνήθιστες εξεργασίες.

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση ορμονικών ανισορροπιών. Μπορεί να συλλεχθούν κολπικές καλλιέργειες για την αναζήτηση μόλυνσης.

Ο γιατρός σας θα διερευνήσει επίσης πιθανά ψυχολογικά αίτια.

Μιλήστε ανοιχτά και ειλικρινά για τις σεξουαλικές προκλήσεις που αντιμετωπίζετε.

Μη φοβάστε να μοιραστείτε τους φόβους ή τις ανησυχίες σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να μιλήσετε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή σε έναν σύμβουλο σχέσεων.

Πώς αντιμετωπίζεται η σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες;

Είναι σημαντικό να γίνουν πλήρως κατανοητά τα σωματικά ή ψυχολογικά αίτια της σεξουαλικής δυσλειτουργίας πριν από την επιλογή της θεραπείας.

Οι θεραπείες είναι οι παρακάτω:

 • Τεχνικές διέγερσης: Συζητήστε με τον σύντροφό σας για διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε την επιθυμία και τη διέγερση στη σεξουαλική σας ζωή. Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε αλλαγές στη σεξουαλική σας ρουτίνα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ερωτικό υλικό (συσκευές σεξουαλικής διέγερσης, βίντεο ή βιβλία), μασάζ ή αυνανισμό.
 • Συμβουλευτική: Η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει. Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα συναισθηματικά ή ψυχολογικά εμπόδια που σας δυσκολεύουν να απολαύσετε το σεξ. Μπορείτε να επιλέξετε να παρακολουθήσετε ατομική συμβουλευτική ή συμβουλευτική για ζευγάρια.
 • Ορμονοθεραπεία: ανάλογα με τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τοπικές κρέμες, κολπικά χορηγούμενα φάρμακα ή ορμόνες που λαμβάνονται από το στόμα ή εφαρμόζονται στο δέρμα σας.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Η φλιμπανσερίνη (Addyi®) και η μπρεμελανοτίδη (Vyleesi™) είναι τα μόνα φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της διαταραχής υπολειτουργικής σεξουαλικής επιθυμίας (χαμηλή σεξουαλική ορμή) στις γυναίκες. Μόνο οι γυναίκες που είναι προεμμηνοπαυσιακές είναι υποψήφιες για αυτό το είδος θεραπείας. Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται “εκτός ετικέτας” για τη θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
 • Διαχείριση του πόνου: Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για τη μείωση του πόνου κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές σεξουαλικές στάσεις, κολπικά λιπαντικά ή τεχνικές χαλάρωσης πριν από το σεξ. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας μιλήσει για τη χρήση κολπικών διαστολέων.

Μπορώ να προλάβω τη σεξουαλική δυσλειτουργία;

Αν και δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος για την πρόληψη της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο με τους εξής τρόπους:

 • Αποφεύγοντας τα ναρκωτικά και το πολύ αλκοόλ.
 • Κάνοντας μια ισορροπημένη διατροφή.
 • Ασκούμενες τακτικά.
 • Διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος.
 • Ζητώντας βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη διάθεσή σας ή δυσκολία στην επικοινωνία με τον σύντροφό σας.

Επίσης, μιλήστε με τον γιατρό σας για τον κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας πριν ξεκινήσετε να παίρνετε καινούργια φάρμακα ή πριν υποβληθείτε σε ορισμένες ιατρικές πράξεις.

Είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία μια μόνιμη κατάσταση;

Για ορισμένες γυναίκες, η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της.

Μπορεί επίσης να εμφανίζεται μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους, όπως μετά τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια ορμονικών αλλαγών.

Για άλλες, η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να χρειάζεται συνεχή αντιμετώπιση.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία συχνά απαιτεί τη συνδρομή διαφόρων επαγγελματιών υγείας πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων φυσικοθεραπευτών και συμβούλων.

Συνοπτικά

Η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία (FSD) είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, που πλήττει περίπου το 40% των γυναικών και υπάρχουν λίγες θεραπευτικές επιλογές.

Τα συνήθη συμπτώματα που σχετίζονται με την γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν μειωμένη κολπική λίπανση, πόνο και δυσφορία κατά τη συνουσία, μειωμένη αίσθηση διέγερσης και δυσκολία στην επίτευξη οργασμού.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών αναζητούν ιατρική φροντίδα.

Σε σύγκριση με την έρευνα και θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες, ειδικά με την ανάπτυξη των αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, σημαντικά λιγότερα έχουν διερευνηθεί όσον αφορά τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία και η θεραπεία περιορίζεται κυρίως στην ψυχολογική θεραπεία.

Η μελέτη της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι τόσο πολύπλοκη όσο και για κάθε άλλη διαταραχή ή ασθένεια.

Η κατανόησή της γυναικείας σεξουαλικότητας απασχόλησε επίσημα την επιστημονική κοινότητα μόλις πριν από περίπου 50 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και ακόμη και τώρα, η θεραπεία της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας επικεντρώθηκε κυρίως στην ψυχοκοινωνική/πολιτισμική θεραπεία και αυτό είναι χαρακτηριστικό του ότι οι περιορισμένες γνώσεις μας αντικατοπτρίζουν τις ανεπαρκείς διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Λόγω της πολυπλοκότητας της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας, μια πολύπλευρη προσέγγιση, η οποία θα καλύπτει νευροβιολογικές, αγγειοδραστικές, ορμονικές καθώς και ψυχοκοινωνικές/πολιτισμικές πτυχές θα ήταν πιο ολοκληρωμένη και θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες και τις ανησυχίες των γυναικών που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή.

Η άμεση μοντελοποίηση της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε ζώα μπορεί να είναι δύσκολη.

Ωστόσο, η συννοσηρότητα που παρατηρείται μεταξύ της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας και πολλών άλλων ασθενειών, καθώς και τα καλά σχεδιασμένα ζωικά μοντέλα, θα αποτελέσουν ενδεχομένως το μέλλον της βασικής επιστημονικής έρευνας αυτής της διαταραχής.

Share to...