ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ

Σκολίωση. Θεραπείες και επιλογές τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε

Από

Medbox

Πώς αποφασίζετε τη θεραπεία της σκολίωσης για εσάς ή για το παιδί σας; Αν και ο βαθμός της καμπύλης (που γενικά μετράται ως γωνία Cobb) έχει τη μεγαλύτερη σημασία για την αντιμετώπιση της σκολίωσης, υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές δυνατότητες και ίσως έχετε κάποιες επιλογές σχετικά με το ποια από αυτές είναι η καλύτερη προς το παρόν.

Η σκολίωση είναι μια πλάγια καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Η πάθηση προκαλεί καμπύλωση ή συστροφή των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης, σχηματίζοντας ένα σχήμα “S” ή “C” αντί για μια ευθεία γραμμή στη μέση της πλάτης. Μερικά άτομα με σκολίωση μπορεί να μην έχουν ορατά συμπτώματα, ενώ άλλα έχουν ορατές αλλαγές στη στάση του σώματος, όπως κλίση προς τη μία πλευρά ή προεξέχουσα ωμοπλάτη στη μία πλευρά του σώματος.

Η σκολίωση μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά συχνά αναπτύσσεται κατά την όψιμη παιδική ή εφηβική ηλικία.

Σκολίωση. Θεραπείες και επιλογές τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε
Σκολίωση. Θεραπείες και επιλογές τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκολίωσης;

Η ήπια σκολίωση μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή σκολίωση μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα, όπως:

 • Ορατή καμπύλη της σπονδυλικής στήλης όταν την κοιτάζετε από πίσω
 • Ανισομερείς ώμοι, μέση, θώρακας ή γοφοί
 • Προεξέχουσα ωμοπλάτη στη μία πλευρά του σώματος
 • Κλίση προς τη μία πλευρά όταν στέκεστε όρθιοι
 • Πόνος στην πλάτη
 • Ανομοιόμορφη απόσταση μεταξύ των χεριών και του σώματος όταν στέκεστε όρθιοι
 • Το κεφάλι δεν είναι κεντραρισμένο ακριβώς πάνω από τη λεκάνη
 • Αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας μετά από ορθοστασία ή καθιστή θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Αλλαγές στην εμφάνιση ή την υφή του δέρματος πάνω από την καμπύλη της σπονδυλικής στήλης (π.χ. λακκούβες, τριχωτά σημεία, διαφορές στον τόνο του δέρματος)

Η σοβαρή σκολίωση μπορεί να περιορίσει την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης και του θώρακα, επηρεάζοντας τη λειτουργία των πνευμόνων. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα άτομα με σκολίωση μπορεί να έχουν δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια ή γρήγορη κόπωση κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας.

Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει τις διάφορες θεραπείες για τη σκολίωση, καθώς και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να αποφασιστεί ποια θεραπεία μπορεί να είναι η καλύτερη.

Αντιμετώπιση της σκολίωσης – Παρατήρηση

Εάν το παιδί σας έχει μικρή καμπύλη, δηλαδή μεταξύ 10 και 24 μοιρών, μπορεί να χρειαστεί να μετριέται μερικές φορές το χρόνο. Αυτό ονομάζεται “παρατήρηση”. Η βασική φιλοσοφία πίσω από την παρατήρηση είναι ότι εάν η καμπύλη αυξηθεί σε 25 μοίρες ή περισσότερο, μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία.

Επειδή τα οστά των ενηλίκων δεν αναπτύσσονται, η παρατήρηση είναι γενικά απαραίτητη μόνο όταν η σκολίωση συνοδεύεται από νευρολογικά συμπτώματα.

Θεραπεία σκολίωσης – Υποστήριξη με νάρθηκα

Όταν τα οστά ενός παιδιού βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη, ένας από τους στόχους της θεραπείας της σκολίωσης είναι να αποτραπεί η αύξηση της καμπύλης. Εάν η καμπύλη του παιδιού σας είναι μεταξύ 25 και 45 μοιρών, μπορεί να απαιτείται η χρήση νάρθηκα.

Η τοποθέτηση στηρίγματος δεν είναι απλή υπόθεση για ένα παιδί που βρίσκεται στην ανάπτυξη – μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή του, καθώς και διάφορα άλλα πράγματα. Όπως και να ‘χει, μπορεί να είναι απαραίτητη για την αποφυγή του πόνου ή/και της χειρουργικής επέμβασης αργότερα.

Η Αμερικανική Ένωση Νευροχειρουργών αναφέρει ότι όταν ο νάρθηκας φοριέται σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει ο γιατρός, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της καμπύλης.

Μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας για τους κατάλληλους τρόπους ενσωμάτωσης του νάρθηκα και να είστε υπομονετικοί με το παιδί σας καθώς εκφράζει τις ανησυχίες του και μαθαίνει να προσαρμόζεται.

ssk
Σκολίωση. Θεραπείες και επιλογές τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε

Νάρθηκες για όλο το εικοσιτετράωρο

 • Νάρθηκας Boston Brace

Το πιο συχνά συνιστώμενο στήριγμα για τη σκολίωση σήμερα είναι ο νάρθηκας Boston. Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν το νάρθηκα της Βοστώνης ως ένα είδος θωρακικής-οσφυϊκής-κοιλιακής όρθωσης (TLSO). Υπάρχουν και άλλοι τύποι μοντέλων Boston, όπως ένα CTLSO (TLSO με επέκταση του λαιμού) για υψηλή θωρακική καμπύλη, αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένοι.

Ο νάρθηκας Boston κατασκευάζεται συνήθως από μία από τις διάφορες επιλογές προκατασκευασμένων καλουπιών. Αφού ο ορθωτιστής (το άτομο που κατασκευάζει το νάρθηκα) επιλέξει το καλούπι που ταιριάζει καλύτερα στο μέγεθος και τον τύπο καμπύλης του ασθενούς, τα διορθωτικά μαξιλάρια και οι γραμμές προσαρμογής (κοψίματα) προστίθενται με τρόπο στρατηγικό στο νάρθηκα ακολουθώντας ένα σχέδιο που είναι συγκεκριμένο για την καμπύλη σκολίωσης του ασθενούς.

Ο νάρθηκας Boston δρα εφαρμόζοντας διορθωτική πίεση στην κυρτή (εξωτερική) πλευρά της καμπύλης και αποκόβοντας αντίστοιχες περιοχές ανακούφισης στην κοίλη (εσωτερική) πλευρά της καμπύλης, ώστε η σπονδυλική στήλη να μπορεί να μετακινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο νάρθηκας ανοίγει στην πλάτη, επομένως ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί βοήθεια για να τον βάλει και να τον βγάλει.

 • Νάρθηκας Wilmington

Άλλος ένας συνηθισμένος νάρθηκας είναι ο νάρθηκας Wilmington. Ωστόσο, σε αντίθεση με το νάρθηκα της Βοστώνης, ο νάρθηκας Wilmington προσαρμόζεται κατά παραγγελία με βάση ένα εκμαγείο που λαμβάνεται από τον ασθενή ενώ είναι ξαπλωμένος και κοιτάζει προς τα πάνω. Μετά την κατασκευή του εκμαγείου, προστίθενται διορθωτικές δυνάμεις ειδικές για την καμπύλη της σπονδυλικής στήλης του ασθενούς πριν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του στηρίγματος.

Χειρουργική θεραπεία σκολίωσης

Μόλις η τιμή της καμπύλης σκολίωσης φτάσει τις 50 μοίρες σε ένα σκελετικά ώριμο άτομο, οι χειρουργοί συστήνουν γενικά χειρουργική επέμβαση. Μερικές φορές υπάρχουν και ενδείξεις εξέλιξης της καμπύλης.

Το μέγεθος της καμπύλης δεν παίζει κανένα ρόλο στη λήψη χειρουργικών αποφάσεων για τους ενήλικες. Στους ενήλικες, η χειρουργική επέμβαση συνιστάται σε περίπτωση επίμονου πόνου, νευρολογικών προβλημάτων και αστάθειας.

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης για τη σκολίωση είναι να αποτραπεί η περαιτέρω εξέλιξή της.

Τι μπορείτε να περιμένετε από τη χειρουργική επέμβαση; Συνήθως, περιλαμβάνει την τοποθέτηση μεταλλικών εμφυτευμάτων και ράβδων στη σπονδυλική σας στήλη. Αυτά τα εξαρτήματα μειώνουν ή εξαλείφουν τις καμπύλες και διατηρούν τη σπονδυλική στήλη έτσι μέχρι να επέλθει η σύντηξη. Η σύντηξη είναι η συνένωση των στοιχείων της σπονδυλικής στήλης.

Ορισμένες φορές, οι ενήλικες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σκολίωσης χρειάζονται στην πορεία επαναληπτική χειρουργική επέμβαση.

Οι μακριές σπονδυλοδεσίες, οι οποίες ήταν συνηθισμένες πριν από χρόνια, προκαλούν επιπλέον φθορά και επιβάρυνση στους σπονδύλους ακριβώς πάνω και κάτω από τη σπονδυλοδεσία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πάθηση των παρακείμενων τμημάτων, όπου οι εκφυλιστικές αλλαγές προκαλούν αρθρίτιδα στους δίσκους, στις αρθρώσεις των πλευρών και/ή στους συνδέσμους. Η επαναληπτική χειρουργική επέμβαση για τη σκολίωση μπορεί να περιλαμβάνει άλλη μία σύντηξη και χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης, η οποία γίνεται για την ανακούφιση της πίεσης στα νεύρα.

Θεραπεία σκολίωσης – Μέθοδος Scroth

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότερες θεραπείες σκολίωσης επικεντρώνονται στη συμβατική ιατρική θεραπεία που περιλαμβάνει παρατήρηση, στήριξη και/ή χειρουργική επέμβαση.

Στην Ευρώπη, και πιο πρόσφατα στις ΗΠΑ, διάφορες φυσικοθεραπευτικές προσεγγίσεις, κυρίως η μέθοδος Schroth, έχουν δώσει ανεπίσημες αποδείξεις ότι μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της καμπύλης στους εφήβους. Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει ότι κάτι τέτοιο ισχύει.

Καμία μορφή φυσικοθεραπείας δεν έχει παρουσιάσει αποτελεσματικότητα στην αλλαγή του μεγέθους της καμπύλης σε ενήλικες με σκολίωση.

Αποτελεί η χειροπρακτική θεραπεία για τη σκολίωση;

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στη χειροπρακτική για τη βελτίωση της καμπύλης της σκολίωσης. Δυστυχώς, πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να ισιώσει τη σπονδυλική τους στήλη.

Όσον αφορά την τεκμηριωμένη ιατρική, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η χειροπρακτική αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για τη σκολίωση. Μια ανασκόπηση μελετών του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scoliosis, εξέτασε μια σειρά ερευνών για σειρές περιπτώσεων που ανέφεραν μειωμένες γωνίες Cobb μετά από χειροπρακτική προσαρμογή. Οι μελέτες ήταν ανεπαρκείς: Οι περισσότερες αφορούσαν ενήλικες των οποίων οι καμπύλες δεν κινδύνευαν να εξελιχθούν και έφηβους\ των οποίων οι καμπύλες διέτρεχαν χαμηλό κίνδυνο εξέλιξης.

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης προτείνουν επίσης ότι οι αναφερόμενες βελτιώσεις της γωνίας Cobb μετά από τις χειροπρακτικές διορθώσεις ενδέχεται να ήταν προσωρινές.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link