Σκόρδο: Νόστιμο, υγιεινό… ανυπόφορο. Αξίζει τον κόπο!

“Η τροφή ας είναι το φάρμακό σου και το φάρμακο ας είναι η τροφή σου”.

Αυτά είναι διάσημα λόγια του αρχαίου Έλληνα γιατρού Ιπποκράτη, που θεωρείται συχνά ο πατέρας της δυτικής ιατρικής.

Ο ίδιος πρότεινε το σκόρδο για τη θεραπεία μιας σειράς ιατρικών παθήσεων – και η σύγχρονη επιστήμη έχει επιβεβαιώσει πολλές από αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις του σκόρδου στην υγεία.

Ακολουθούν 11 οφέλη του σκόρδου για την υγεία που επιβεβαιώνονται από έρευνες που έχουν γίνει σε ανθρώπους.

1. Το σκόρδο περιέχει ενώσεις που διαθέτουν ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Το σκόρδο είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια Allium (κρεμμύδι). Συγγενεύει στενά με τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα.

Κάθε τμήμα του βολβού του σκόρδου ονομάζεται σκελίδα. Υπάρχουν περίπου 10-20 σκελίδες σε ένα βολβό.

Το σκόρδο φυτρώνει σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι δημοφιλές συστατικό στη μαγειρική, λόγω της έντονης μυρωδιάς και της νόστιμης γεύσης του.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας, η κύρια χρήση του σκόρδου ήταν κυρίως για τις φαρμακευτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Η χρήση του έχει καταγραφεί σε πολλούς μεγάλους πολιτισμούς, όπως των Αιγυπτίων, των Βαβυλωνίων, των Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Κινέζων.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον ότι τα περισσότερα από τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία οφείλονται σε ενώσεις του θείου που σχηματίζονται όταν μια σκελίδα σκόρδου ψιλοκόβεται, συνθλίβεται ή μασιέται.

Ίσως η πιο γνωστή ένωση είναι η αλλικίνη. Ωστόσο, η αλλικίνη είναι μια ασταθής ένωση που υπάρχει μόνο για λίγο στο φρέσκο σκόρδο αφού αυτό κοπεί ή συνθλιβεί.

Άλλες ενώσεις που ενδεχομένως παίζουν ρόλο στα οφέλη του σκόρδου για την υγεία είναι η διαλλυλοδισουλφίδη και η s-αλλυλοκυστεΐνη.

Οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου εισέρχονται στο σώμα σας μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Στη συνέχεια ταξιδεύουν σε όλο το σώμα σας, ασκώντας ισχυρές βιολογικές δράσεις.

2. Το σκόρδο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και ταυτόχρονα έχει πολύ λίγες θερμίδες.

Σε σχέση με τις θερμίδες που περιέχει, το σκόρδο είναι εξαιρετικά θρεπτικό.

Μια μόνο σκελίδα (3 γραμμάρια) ωμού σκόρδου περιέχει:

  • Μαγγάνιο: 2% της ημερήσιας αξίας
  • Βιταμίνη Β6: 2% της ημερήσιας αξίας
  • Βιταμίνη C: 1% της ημερήσιας αξίας
  • Σελήνιο: 1% της ημερήσιας αξίας
  • Φυτικές ίνες: 0,06 γραμμάρια

Αυτά αντιστοιχούν σε 4,5 θερμίδες, 0,2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1 γραμμάριο υδατανθράκων.

Το σκόρδο περιέχει επίσης ίχνη διαφόρων άλλων θρεπτικών συστατικών.

3. Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Τα συμπληρώματα σκόρδου είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μια μεγάλη μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων διαπίστωσε ότι ένα καθημερινό συμπλήρωμα σκόρδου μείωσε τον αριθμό των κρυολογημάτων κατά 63% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος μειώθηκε επίσης κατά 70%, από 5 ημέρες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σε μόλις 1,5 ημέρες στην ομάδα του σκόρδου.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μια υψηλή δόση παλαιωμένου εκχυλίσματος σκόρδου (2,56 γραμμάρια ημερησίως) μείωσε τον αριθμό των ημερών ασθένειας από κρυολόγημα ή γρίπη κατά 61%.

4. Τα δραστικά συστατικά του σκόρδου μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο, ευθύνονται για περισσότερους θανάτους από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη πάθηση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσει σε αυτές τις παθήσεις.

Μελέτες σε ανθρώπους έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σε μια μελέτη, 600-1.500 mg παλαιωμένου εκχυλίσματος σκόρδου ήταν εξίσου αποτελεσματικά με το φάρμακο ατενολόλη στη μείωση της αρτηριακής πίεσης για μια περίοδο 24 εβδομάδων.

Οι δόσεις των συμπληρωμάτων πρέπει να είναι αρκετά υψηλές για να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ποσότητα που απαιτείται ισοδυναμεί με περίπου τέσσερις σκελίδες σκόρδου την ημέρα.

5. Το σκόρδο βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Το σκόρδο μπορεί να μειώσει τη συνολική και την LDL (κακή) χοληστερόλη.

Για τις περιπτώσεις ατόμων με υψηλή χοληστερόλη, τα συμπληρώματα σκόρδου φαίνεται να μειώνουν τη συνολική και την LDL χοληστερόλη κατά περίπου 10-15%.

Εξετάζοντας συγκεκριμένα την LDL (κακή) και την HDL (καλή) χοληστερόλη, το σκόρδο φαίνεται να μειώνει την LDL, αλλά δεν έχει καμία επίδραση στην HDL.

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι ένας άλλος γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, αλλά το σκόρδο δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση σε αυτά.

6. Το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικά που ενδέχεται να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας

Οι οξειδωτικές βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες ευθύνονται για τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού.

Το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τους προστατευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού έναντι της οξειδωτικής βλάβης.

Υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα αντιοξειδωτικά ένζυμα στον άνθρωπο, καθώς και ότι μειώνουν σημαντικά το οξειδωτικό στρες σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι συνδυαστικές επιδράσεις στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κοινών παθήσεων του εγκεφάλου, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια.

7. Το σκόρδο μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία σας

Οι πιθανές επιδράσεις του σκόρδου στη μακροζωία είναι ουσιαστικά αδύνατο να αποδειχθούν στον άνθρωπο.

Δεδομένων όμως των ευεργετικών επιδράσεων σε σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, είναι λογικό ότι το σκόρδο θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Το γεγονός ότι μπορεί να καταπολεμήσει τις μολυσματικές ασθένειες είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, επειδή αυτές είναι συχνές αιτίες θανάτου, ιδίως στους ηλικιωμένους ή σε άτομα με διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

8. Η αθλητική και η σωματική απόδοση μπορεί να βελτιωθεί με τη χρήση συμπληρωμάτων σκόρδου

Το σκόρδο ήταν μία από τις πρώτες ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για τη “βελτίωση των επιδόσεων”.

Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν στους αρχαίους πολιτισμούς για τη μείωση της κόπωσης και τη βελτίωση της απόδοσης των εργατών.

Πιο συγκεκριμένα, το έδιναν στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα.

Μελέτες σε τρωκτικά έχουν δείξει ότι το σκόρδο βοηθά στην απόδοση κατά την άσκηση, αλλά έχουν γίνει πολύ λίγες μελέτες σε ανθρώπους στον συγκεκριμένο τομέα.

Σε μια μικρή μελέτη, άτομα με καρδιακές παθήσεις που έπαιρναν σκορδόλαδο για 6 εβδομάδες είχαν 12% μείωση του μέγιστου καρδιακού ρυθμού και βελτιωμένη ικανότητα άσκησης.

9. Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τα βαρέα μέταλλα

Σε υψηλές δόσεις, οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τη βλάβη των οργάνων που προκαλείται από την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων.

Μια μελέτη 4 εβδομάδων σε εργαζόμενους σε εργοστάσιο μπαταριών αυτοκινήτων (οι οποίοι εκτίθενται υπερβολικά σε μόλυβδο) διαπίστωσε ότι το σκόρδο μείωσε τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα κατά 19%. Μείωσε επίσης πολλά κλινικά συμπτώματα της τοξικότητας του μετάλλου, μεταξύ των οποίων τους πονοκεφάλους και την αρτηριακή πίεση.

Τρεις δόσεις σκόρδου κάθε μέρα υπερτερούσαν ακόμη και του φαρμάκου D-πενικιλλαμίνη όσον αφορά τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

10. Το σκόρδο μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών

Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες σε ανθρώπους στις οποίες να έχουν υπολογιστεί οι επιδράσεις του σκόρδου στην απώλεια οστικής μάζας.

Ωστόσο, μελέτες σε τρωκτικά έχουν δείξει ότι μπορεί να ελαχιστοποιήσει την οστική απώλεια αυξάνοντας τα οιστρογόνα στα θηλυκά.

Μια μελέτη σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση διαπίστωσε ότι μια ημερήσια δόση ξηρού εκχυλίσματος σκόρδου (ίση με 2 γραμμάρια ωμού σκόρδου) μείωσε σημαντικά έναν συγκεκριμένο δείκτη ανεπάρκειας οιστρογόνων.

Αυτό υποδηλώνει ότι αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία των οστών στις γυναίκες.

Τροφές όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι ενδέχεται επίσης να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην οστεοαρθρίτιδα.

11. Το σκόρδο είναι εύκολο να συμπεριληφθεί στη διατροφή σας και προσδίδει γεύση στο φαγητό

Το τελευταίο δεν αποτελεί όφελος για την υγεία, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό.

Το σκόρδο είναι πολύ εύκολο να συμπεριληφθεί στην υφιστάμενη διατροφή σας. Συμπληρώνει τα περισσότερα αλμυρά πιάτα, ιδιαίτερα τις σούπες και τις σάλτσες. Η έντονη γεύση του σκόρδου μπορεί επίσης να προσδώσει μια ιδιαίτερη ένταση σε κατά τα άλλα άνοστες συνταγές.

Το σκόρδο κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, από ολόκληρες σκελίδες και μαλακές πάστες μέχρι σκόνες και συμπληρώματα όπως είναι το εκχύλισμα σκόρδου και το λάδι σκόρδου.

Ένας συνηθισμένος τρόπος χρήσης του σκόρδου είναι να πιέσετε μερικές σκελίδες φρέσκου σκόρδου με μια πρέσα σκόρδου και στη συνέχεια να το αναμείξετε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Αυτό λειτουργεί ως ένα πολύ απλό και θρεπτικό ντρέσινγκ για σαλάτες.

Share to...