Σταφύλια – 10 οφέλη του σταφυλιού για την υγεία

Όταν αναφέρεστε στη βιταμίνη C, ενδεχομένως να σκέφτεστε τα πορτοκάλια ως μία καλή πηγή.

Γνωρίζατε όμως ότι τα σταφύλια είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος πρόσληψης βιταμίνης C; Σε συνδυασμό και με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Κ και κάλιο, αυτές οι μικρές, γλυκές μπαλίτσες είναι γεμάτες με πάρα πολλά οφέλη.

Τα σταφύλια είναι φανταστικά καθώς όχι μόνο είναι οικονομικά προσιτά, αλλά και ευπροσάρμοστα στις καθημερινές μας ανάγκες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά διαφορετικά πιάτα και καταστάσεις. Από επιτραπέζιο φρούτο ως ένα σνακ που μπορούμε να κουβαλάμε μαζί μας.

Οφέλη από την κατανάλωση σταφυλιών

Τα σταφύλια είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Είναι επίσης γεμάτα νερό, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Παρακάτω θα δείτε πώς η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας.

  • Βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Δεδομένου ότι τα σταφύλια είναι μια σπουδαία πηγή βιταμίνης C, ενδεχομένως να συμβάλλουν στην προσπάθεια του ανοσοποιητικού σας συστήματος να καταπολεμήσει βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις.

Αν έχουμε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το σώμα μας είναι πιο ικανό να καταπολεμήσει και να αποτρέψει οποιαδήποτε ξαφνική, μικρής διάρκειας ασθένεια.

  • Προλαμβάνουν τον καρκίνο

Τα σταφύλια, τα οποία είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και ίσως να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Έτσι, τα αντιοξειδωτικά εξορμούν και μειώνουν αυτό που ονομάζουμε οξειδωτικό στρες ώστε να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Τα σταφύλια διαθέτουν επίσης το αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, το οποίο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο μειώνοντας τη φλεγμονή και εμποδίζοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης κατεχίνες, κερκετίνη και ανθοκυανίνες, δηλαδή διάφορα άλλα αντιοξειδωτικά που πιθανόν να αποτελούν έναν ισχυρό συνδυασμό κατά του καρκίνου.

  • Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Τα σταφύλια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Εντάσσονται άριστα σε ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τα σταφύλια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει επίσης στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης. Εάν έχετε χαμηλή πρόσληψη καλίου, ενδεχομένως να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Σταφύλια - 10 οφέλη του σταφυλιού για την υγεία
Σταφύλια – 10 οφέλη του σταφυλιού για την υγεία
  • Προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις

Η ρεσβερατρόλη δεν θα μπορούσε να βοηθήσει απλώς στην πρόληψη του καρκίνου. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

Μια μελέτη αναφέρει επίσης ότι τα άτομα των οποίων η διατροφή είχε περισσότερο κάλιο από ό,τι νάτριο είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν τόσο πολύ κάλιο στη διατροφή τους.

  • Μειώνουν την υψηλή χοληστερόλη

Θα βρείτε πολλές φυτικές ίνες στα σταφύλια, γεγονός που τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, όσοι έτρωγαν τρία φλιτζάνια κόκκινα σταφύλια την ημέρα για οκτώ εβδομάδες είχαν χαμηλότερη ολική χοληστερόλη και χαμηλότερη “κακή” χοληστερόλη LDL.

  • Προστατεύουν από το διαβήτη

Τα σταφύλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας.

Για την ακρίβεια, μελέτες δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά στα σταφύλια μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να αυξήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη.

  • Βοηθούν στη διαφύλαξη της υγείας του εγκεφάλου

Ο λόγος γίνεται για τη ρεσβερατρόλη, η οποία ωφελεί τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Το ισχυρό αυτό αντιοξειδωτικό συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες, γεγονός που ενδεχομένως να έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλό σας.

Αναλογιστείτε τη νόσο του Πάρκινσον και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι οποίες μπορεί να είναι σημάδια οξειδωτικού στρες. Η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αυτών των ασθενειών.

  • Βελτιώνουν την υγεία των οστών

Χάρη στη βιταμίνη Κ και τα μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο, η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα οστά σας γερά.

Παρόλο που όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την υγεία των οστών, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε πλήρως πώς τα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία των οστών.

  • Επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης

Ναι, καλά διαβάσατε. Αν θέλετε να νικήσετε τον Χρόνο, τα σταφύλια μπορεί να σας βοηθήσουν να παραμείνετε πιο νέοι.

Η ρεσβερατρόλη (ναι, και πάλι αναφερόμαστε σε αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό) διεγείρει το γονίδιο SirT1, το οποίο έχει συνδεθεί με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, επηρεάζοντας τη δομή των κυττάρων και προστατεύοντας τα κύτταρα.

  • Βελτιώνουν τον ύπνο

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καλά; Τα σταφύλια μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε.

Τα σταφύλια περιέχουν κάποια ποσότητα μελατονίνης. Επομένως, είναι ένα εξαιρετικό βραδινό σνακ. Δεν έχουν πολλές θερμίδες και μπορούν ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε.

Share to...