ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

Στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Τι είναι η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας;

Η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας (μερικές φορές ονομάζεται στένωση της μιτροειδούς) είναι μια στένωση ή απόφραξη της μιτροειδούς βαλβίδας στο εσωτερικό της καρδιάς σας.

Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό και υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.

Η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας δυσχεραίνει τη ροή του αίματος από τον αριστερό κόλπο (άνω θάλαμος) προς την αριστερή κοιλία (κάτω θάλαμος) στην αριστερή πλευρά της καρδιάς σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η βαλβίδα δεν μπορεί να ανοίξει όσο θα έπρεπε για να αφήσει το αίμα να περάσει. Είναι σαν μια πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει εντελώς.

Η μιτροειδής βαλβίδα είναι η πρώτη βαλβίδα από την οποία περνάει το αίμα αφού ταξιδέψει στους πνεύμονές σας για να συλλέξει οξυγόνο. Το να προωθείται το αίμα στην αριστερή κοιλία σας είναι σημαντικό επειδή αυτή στέλνει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού σας.

Τα συνήθη αίτια στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας είναι η αλλεργική ή ανοσολογική αντίδραση σε βακτηριακή λοίμωξη και η ασβεστοποίηση της βαλβίδας. Στην πράξη σχεδόν αποκλειστικός υπεύθυνος της στένωσης της μιτροειδούς είναι ο ρευματικός πυρετός, μία φλεγμονώδης νόσος που οφείλεται στον β αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.

Τα παιδιά μπορεί επίσης να έχουν στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας όταν γεννιούνται (συγγενής). Επιπλέον, είναι δυνατό να συμβεί και σε προχωρημένο στάδιο της ζωής τους.

Πόσο συχνή είναι η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας;

Η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας είναι μια ασυνήθιστη ασθένεια, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Προσβάλλει περίπου 1 στους 100.000 ανθρώπους στις Η.Π.Α. Είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως όταν υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε αντιβιοτικά και ιατρική περίθαλψη.

Η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί στις γυναίκες. Στις ανεπτυγμένες χώρες, τα άτομα ηλικίας 50 και 60 ετών αποτελούν την πλειονότητα των περιπτώσεων στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, πρόκειται για μια πιο συχνή διάγνωση σε νεότερους ενήλικες.

Όταν εμφανίζεται σε βρέφη και παιδιά, οι επαγγελματίες υγείας διαπιστώνουν τις περισσότερες περιπτώσεις πριν από την ηλικία των 2 ετών. Μπορεί επίσης να εμφανίζεται σε οικογένειες, αυξάνοντας τον κίνδυνο να την εμφανίσετε εάν κάποιος από τους συγγενείς σας πάσχει επίσης.

Στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας
Στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας

Συμπτώματα και αιτίες

Ποια είναι τα συμπτώματα της στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας είναι τα εξής:

 • Δύσπνοια. Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα. Συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας και της άσκησης, αλλά μπορεί επίσης να εμφανισθεί κατά την κατάκλιση.
 • Κόπωση. Πέρα από την κούραση, εδώ περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία αισθάνεστε εξαντλημένοι σε σημείο που να παρεμποδίζεται η καθημερινή σας δραστηριότητα.
 • Βρογχίτιδα. Οι λοιμώξεις συνήθως την προκαλούν. Εάν έχετε στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας, μπορεί να έχετε αυτές τις λοιμώξεις πιο συχνά.
 • Αίσθημα παλμών της καρδιάς (όταν αντιλαμβάνεστε με δυσάρεστο τρόπο τους χτύπους της καρδιάς σας). Αυτό συμβαίνει συχνά όταν η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας ασκεί μεγαλύτερη πίεση στον άνω αριστερό θάλαμο της καρδιάς σας, προκαλώντας έναν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή.
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο. Όταν η καρδιά σας δεν μπορεί να προωθήσει το αίμα απο τους θαλάμους της τόσο αποτελεσματικά, μπορεί να σχηματιστεί θρόμβος λόγω της μειωμένης ροής του αίματος. Αυτός ο θρόμβος μπορεί στη συνέχεια να ταξιδέψει από την καρδιά σας στον εγκέφαλό σας, όπου ενδέχεται να εισέλθει σε ένα μικρότερο αιμοφόρο αγγείο και να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Βήχας με αίμα. Κάποιες φορές αυτό συμβαίνει όταν η περιορισμένη ροή του αίματος ασκεί πίεση όχι μόνο στον άνω θάλαμο της καρδιάς σας, αλλά και στις φλέβες των πνευμόνων σας.
 • Βραχνάδα. Ένα από τα νεύρα που ελέγχουν τις φωνητικές σας χορδές περνάει δίπλα από την καρδιά σας. Η αυξημένη πίεση στον άνω θάλαμο της καρδιάς σας μπορεί να ασκήσει πίεση σε αυτό το νεύρο. Ακριβώς όπως το πόδι σας μπορεί να μουδιάσει αν υπάρχει πίεση σε ένα από τα νεύρα του για πολύ ώρα, η φωνή σας μπορεί να αλλοιωθεί αν αυτό το νεύρο δέχεται αρκετή πίεση.
 • Πρήξιμο στην κοιλιά, τους αστραγάλους ή τα πόδια σας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν η καρδιά σας δυσκολεύεται να προωθήσει αποτελεσματικά το αίμα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται υγρά στο σώμα σας.
Στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας
Στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας

Τα παιδιά που γεννιούνται με στένωση της μιτροειδούς έχουν συχνά τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Προβλήματα στη σίτιση ή εφίδρωση κατά τη σίτιση. Αυτό το σύμπτωμα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας στα βρέφη.
 • Βήχας. Εδώ μπορεί επίσης να περιλαμβάνεται συριγμός ή δυσκολία στην αναπνοή.
 • Επιβράδυνση της ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι το ύψος, το βάρος και άλλοι δείκτες του παιδιού είναι χαμηλότεροι από τους αναμενόμενους για την ηλικία του.
 • Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
 • Δύσπνοια. Πρόκειται για ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο. Μπορεί να προκαλέσει στα μεγαλύτερα παιδιά εύκολη κόπωση όταν είναι δραστήρια.

Εάν έχετε ήπια ή μέτρια στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας, μπορεί να μην έχετε κανένα σύμπτωμα. Πολλές γυναίκες που έχουν στένωση μιτροειδούς βαλβίδας δεν το γνωρίζουν μέχρι να εμφανίσουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά μιας εγκύου εργάζεται σκληρότερα για να εξασφαλίσει αίμα για τις δικές της ανάγκες και αυτές του εμβρύου.

Τι προκαλεί στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας;

Τα αίτια της στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας είναι μεταξύ άλλων:

Βλάβη από λοιμώξεις: Ο ρευματικός πυρετός είναι η πιο συχνή αιτία στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας. Συχνά ονομάζεται ρευματική στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας, και συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταστρέφει τη βαλβίδα ενώ καταπολεμά μια μη θεραπευμένη βακτηριακή λοίμωξη.

Η ρευματική στένωση της μιτροειδούς χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Η ρευματική στένωση της μιτροειδούς είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας περίπου 50 ετών και η διάγνωση γίνεται συνήθως χρόνια ή και δεκαετίες μετά τη μόλυνση.

Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή δεκαετίες προτού η βλάβη στην καρδιακή βαλβίδα σας προκαλέσει συμπτώματα ή εμφανιστεί σε μια ιατρική εξέταση.

Φθορά λόγω ηλικίας: Αυτός ο τύπος στένωσης είναι πιο πιθανός με την πρόοδο της ηλικίας και προκύπτει από τη συσσώρευση ασβεστίου στη βαλβίδα. Αλλά πολλοί άνθρωποι με στένωση μιτροειδούς που σχετίζεται με την ηλικία έχουν μόνο ήπια ή μέτρια στένωση και μπορεί να μην χρειάζονται θεραπεία. Συνήθως, η ασβεστοποίηση συμβαίνει φυσιολογικά καθώς μεγαλώνουμε, αλλά ορισμένες καταστάσεις, όπως η νεφρική νόσος ή η ακτινοβολία, μπορεί να την επιταχύνουν.

Υπάρχει κατά τη γέννηση. Οι θεράποντες γιατροί συνήθως εντοπίζουν τη συγγενή (παρούσα κατά τη γέννηση) στένωση της μιτροειδούς πριν από την ηλικία των 2 ετών. Αυτό το είδος στένωσης μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, τα παιδιά με σοβαρή στένωση μιτροειδούς συνήθως δεν επιβιώνουν μετά την ηλικία των 5 ετών.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας;

Οι επιπλοκές της στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας είναι οι ακόλουθες:

Δυσκολία στην κατάποση από τον διογκωμένο άνω θάλαμο που συμπιέζει τον οισοφάγο σας.

 • Πνευμονική υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες που φέρνουν αίμα στους πνεύμονές σας).
 • Πνευμονικό οίδημα (υγρό στους πνεύμονές σας).
 • Καρδιακή ανεπάρκεια (μια καρδιά που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει όσο καλά θα έπρεπε).
 • Θρόμβοι αίματος.
 • Κολπική μαρμαρυγή (ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός).
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη στις βαλβίδες της καρδιάς σας).
 • Αιφνίδιος θάνατος.

Πώς αντιμετωπίζεται η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας;

Οι θεραπείες για τη στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας μπορούν να αντιμετωπίσουν – αλλά όχι να θεραπεύσουν – την κατάστασή σας. Μόλις εμφανίσετε συμπτώματα, είναι σημαντικό να λάβετε θεραπεία για τη στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας το συντομότερο δυνατόν. Από τη στιγμή που αρχίζουν τα συμπτώματα, το πρόβλημα έχει συχνά υπερβεί το ήπιο στάδιο.

Ορισμένες θεραπείες, ιδίως η επισκευή ή αντικατάσταση της βαλβίδας, μπορούν να σταματήσουν ή να μειώσουν τα συμπτώματά σας για χρόνια. Άλλες θεραπείες, όπως η φαρμακευτική αγωγή, μπορούν επίσης να βοηθήσουν προλαμβάνοντας τις επιπλοκές.

Φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων

Αρκετά διαφορετικά είδη φαρμάκων (όπως οι β-αναστολείς, τα διουρητικά ή τα αντιπηκτικά) μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας. Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα αντιμετωπίζουν ή προλαμβάνουν επίσης:

 • Την υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας (ιδίως το πρήξιμο από τα πολλά υγρά).
 • Τον γρήγορο καρδιακό ρυθμό.
 • Τους θρόμβους αίματος και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο θεράπων ιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει μια μακροχρόνια αγωγή αντιβιοτικών για την πρόληψη της βλάβης της καρδιακής βαλβίδας.

Επεμβάσεις με καθετήρα για την αλλαγή ή την αντικατάσταση της βαλβίδας σας

Σε αυτές τις επεμβάσεις, ο γιατρός εισάγει έναν καθετήρα σε μια αρτηρία του σώματός σας. Προωθεί τον καθετήρα μέχρι την καρδιά σας και τον χρησιμοποιεί για να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει τη βαλβίδα σας.

Βαλβιδοπλαστική ή βαλβιδοτομή με μπαλόνι: Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει έναν καθετήρα με προσαρτημένο ένα μπαλόνι. Ο γιατρός σας μπορεί να φουσκώσει το μπαλόνι όταν φτάσει στη μιτροειδή βαλβίδα σας. Αυτό μπορεί να διευρύνει τη στενωμένη περιοχή.

Αντικατάσταση βαλβίδας: Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατή η αντικατάσταση μιας βαλβίδας χρησιμοποιώντας μια διαδικασία με καθετήρα. Αυτό ονομάζεται διακαθετηριακή αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας ή TMVR.

Στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας
Στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας

Χειρουργική επέμβαση για την επισκευή ή την αντικατάσταση της βαλβίδας σας

Ένας χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλές διαφορετικές μεθόδους για την αποκατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας, συμπεριλαμβανομένης της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής ή της χειρουργικής επέμβασης με τη βοήθεια ρομπότ.

Άτομα με στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας από ρευματική καρδιοπάθεια μπορεί να υποβληθούν σε διατομή συνδέσμων (διατομή συμφύσεων). Με τον τρόπο αυτό διαχωρίζονται οι περιοχές στις οποίες τα πτερύγια της βαλβίδας σας (οι γλωχίνες) συγχωνεύτηκαν μεταξύ τους ή απέκτησαν πολύ μεγάλο πάχος.

Ανάλογα με την περίπτωσή σας και τις ανάγκες σας, ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει είτε την επισκευή της βαλβίδας είτε την αντικατάστασή της συνολικά. Η νέα σας βαλβίδα μπορεί να περιέχει ζωικό ιστό, τεχνητά υλικά ή και τα δύο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε την ιδανική λύση.

Τι μπορώ να περιμένω εάν έχω στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας;

Μπορεί να περάσουν χρόνια ή και δεκαετίες προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα της στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας, ιδίως όταν η αιτία είναι ο ρευματικός πυρετός. Πολλοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας για 20 έως 40 χρόνια αφότου εκδηλώσουν για πρώτη φορά ρευματικό πυρετό.

Μόλις εμφανίσετε συμπτώματα, η εξέλιξη της νόσου συνήθως επιταχύνεται. Η πρόγνωσή σας εξαρτάται από το πόσο δραστήριοι/λειτουργικοί είστε κατά την αρχική σας κατάσταση. Τα άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως δύσπνοια, έχουν χειρότερη πρόγνωση από τα άτομα χωρίς συμπτώματα.

Για τα άτομα που έχουν αναπτύξει υψηλή πίεση στους πνεύμονές τους λόγω στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας, ο εν λόγω χρόνος επιβίωσης είναι περίπου τρία χρόνια. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι συχνή σε προχωρημένες περιπτώσεις.

Όσον αφορά τα παιδιά που γεννιούνται με στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας, οι προοπτικές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της περίπτωσής τους. Πολλά άτομα που γεννιούνται με στένωση μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να χρειάζονται έλεγχο για σχετικά καρδιακά προβλήματα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Τα καλύτερα αποτελέσματα από τη στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας προκύπτουν με την έγκαιρη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία. Επειδή η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας συνήθως προκαλεί καρδιακό φύσημα, ο γιατρός σας μπορεί συχνά να την εντοπίσει όταν ακούει την καρδιά σας κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας φυσικής εξέτασης ή ενός προληπτικού ελέγχου.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση και τη θεραπεία της πριν γίνει σοβαρή ή προχωρήσει.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...