7 προειδοποιητικά συμπτώματα καρκίνου των όρχεων

Το πιο συνηθισμένο σημάδι καρκίνου των όρχεων είναι ένα εξόγκωμα στον όρχι σας. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο σημάδι αυτής της νόσου.

Οι άνδρες που έχουν καρκίνο των όρχεων μπορεί να εμφανίσουν πολλά διαφορετικά είδη συμπτωμάτων.

Παρόλο που ο καρκίνος των όρχεων είναι σπάνιος, πλήττει συχνότερα τους άνδρες ηλικίας κάτω των 44 ετών και είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος για τους άνδρες ηλικίας 15 έως 34 ετών. Είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμος εάν εντοπιστεί νωρίς, και είναι συνήθως θεραπεύσιμος ακόμη και όταν βρίσκεται σε μεταγενέστερο στάδιο. Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημεία και τα συμπτώματα.

Ακολουθούν τα πιθανά σημάδια του καρκίνου των όρχεων που μπορεί να μην γνωρίζετε.

συμπτώματα καρκίνου των όρχεων

Συμπτώματα καρκίνου των όρχεων: Ένα ανώδυνο εξόγκωμα

Ένα από τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου των όρχεων είναι ένα εξόγκωμα ή μια διόγκωση στους όρχεις σας. Τις περισσότερες φορές, αυτό το εξόγκωμα δεν προκαλεί πόνο, αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται πόνο και δυσφορία.

Ο σωστός τρόπος για να κάνετε μια αυτοεξέταση των όρχεων είναι να πιάνετε έναν όρχι κάθε φορά χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα ζεστό μπάνιο ή ντους. Μπορείτε να εξετάσετε την περιοχή κυλώντας τον όρχι ανάμεσα στον αντίχειρα και τα δάχτυλά σας χρησιμοποιώντας ελαφρά πίεση.

Εξοικειωθείτε με τον σπερματικό πόρο και την επιδιδυμίδα, οι οποίες είναι σωληνοειδείς αποφύσεις που συνδέονται στην πίσω πλευρά κάθε όρχεως. Ψηλαφίστε για εξογκώματα, αλλαγή στο μέγεθος ή ανωμαλίες. Είναι φυσιολογικό ο ένας όρχις να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον άλλο.

συμπτώματα καρκίνου των όρχεων

Αίσθημα βάρους ή πίεσης στο όσχεο

Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι οι όρχεις σας φαίνονται διαφορετικοί ή ακόμη και βαρύτεροι. Ο ένας όρχις μπορεί να είναι πιο σφιχτός από τον άλλο.

Είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε κανένα από αυτά τα συμπτώματα.

Πρήξιμο ή ξαφνική συσσώρευση υγρών στο όσχεο σας

Το όσχεο και οι όρχεις σας μπορεί να πρηστούν. Μπορεί να εμφανίζονται κόκκινοι και να φαίνονται μεγαλύτεροι. Και μπορεί επίσης να έχετε συγκέντρωση υγρού στο όσχεό σας.

Αλλαγή στο μέγεθος ή τη σκληρότητα των όρχεων

Ορισμένοι τύποι όγκων των όρχεων μπορούν να μειώσουν την τεστοστερόνη ή να αυξήσουν τα οιστρογόνα στο σώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του μεγέθους ή της σφριγηλότητας των όρχεων. Σε αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνεται η συρρίκνωση των όρχεων, γνωστή και ως ατροφία των όρχεων.

Είναι σημαντικό να κάνετε μια αυτοεξέταση και να εξεταστείτε από γιατρό εάν παρατηρηθούν οποιεσδήποτε αλλαγές στη συνοχή των όρχεων.

Πρησμένα πόδια

Όταν ένας όγκος εξαπλώνεται σε έναν λεμφαδένα, μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στις φλέβες και να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος. Οι θρόμβοι εμφανίζονται συχνά στα πόδια σας, γεγονός που τα κάνει να πρήζονται. Μπορεί ακόμη και να εμφανίσετε συμπτώματα θρόμβωσης, όπως πόνο και δυσκολία στην αναπνοή.

Πόνος στη μέση και δύσπνοια

Αυτά είναι συμπτώματα προχωρημένου καρκίνου των όρχεων, που σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες πίσω από το στομάχι σας. Η δύσπνοια μπορεί επίσης να σηματοδοτεί ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους πνεύμονές σας, γεγονός που μπορεί να δυσχεραίνει την κίνηση του αέρα μέσα και έξω.

Αύξηση ή ευαισθησία του μαστού

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν ευαισθησία του μαστού ή αύξηση του ιστού του μαστού. Ορισμένοι όγκοι μπορεί να εκκρίνουν υψηλά επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG), η οποία διεγείρει την ανάπτυξη του μαστού.

Τι προκαλεί καρκίνο των όρχεων;

Οποιοσδήποτε έχει όρχεις μπορεί να αναπτύξει καρκίνο των όρχεων, αν και υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

  • Μη κατερχόμενοι όρχεις

Οι μη κατερχόμενοι όρχεις (κρυψορχία) παρουσιάζονται όταν οι όρχεις αποτυγχάνουν να μετακινηθούν προς τα κάτω στο όσχεο από την κοιλιά. Αυτό συμβαίνει συνήθως είτε κατά τη διάρκεια της κύησης είτε εντός του πρώτου έτους της ζωής.

Εάν οι όρχεις μετακινηθούν προς τα κάτω μετά από αυτό το χρονικό διάστημα ή απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη μετακίνησή τους, τότε ονομάζονται μη κατερχόμενοι όρχεις.

Τα άτομα που έχουν ή είχαν μη κατερχόμενους όρχεις έχουν τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των όρχεων κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

  • Μη φυσιολογικά κύτταρα στους όρχεις

Η ύπαρξη μη φυσιολογικών κυττάρων στους όρχεις ονομάζεται νεοπλασία των γεννητικών κυττάρων in situ (GCNIS). Η νεοπλασία των γεννητικών κυττάρων in situ δεν είναι καρκίνος, αλλά εξελίσσεται σε καρκίνο στο 50% περίπου των περιπτώσεων.

Οι περισσότεροι καρκίνοι των όρχεων που εμφανίζονται μετά την εφηβεία αναπτύσσονται από νεοπλασία των γεννητικών κυττάρων in situ. Για να αποτραπεί η εξέλιξη αυτής της κατάστασης σε καρκίνο, μπορεί να σας συστηθεί ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των όρχεων

Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο των όρχεων εάν ο αδελφός ή ο πατέρας σας είχαν την πάθηση.

  • Προηγούμενη διάγνωση καρκίνου των όρχεων

Εάν είχατε εμφανίσει καρκίνο των όρχεων στο παρελθόν, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να αναπτυχθεί στον προηγουμένως μη προσβεβλημένο όρχι.

  • Ανωμαλίες του πέους και της ουρήθρας

Ο κίνδυνος για καρκίνο των όρχεων μπορεί να είναι αυξημένος σε όσους έχουν ανωμαλίες του πέους και της ουρήθρας, η οποία είναι γνωστή ως υποσπαδίας.

Ο υποσπαδίας είναι μια γενετική ανωμαλία όπου το άνοιγμα της ουρήθρας δεν βρίσκεται στο άκρο του πέους.

  • Εθνικό υπόβαθρο

Όσοι είναι Καυκάσιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των όρχεων από ό,τι όσοι ανήκουν σε άλλες εθνοτικές ομάδες.

  • Το να είναι κανείς πολύ ψηλός

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που είναι πολύ ψηλά μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των όρχεων.

Share to...