ΠΑΙΔΙ

Συχνά προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών και οι λύσεις τους

Από

Medbox

Είτε μεγαλώνετε ένα ζωηρό παιδί είτε έχετε να κάνετε με ένα παιδί με ισχυρή προσωπικότητα, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα παιδικής συμπεριφοράς που είναι συνηθισμένα κάποια στιγμή.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε σε αυτά τα προβλήματα συμπεριφοράς παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο πιθανό είναι το παιδί σας να τα επαναλάβει στο μέλλον.

Ψέματα

Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά λένε ψέματα: για να τραβήξουν την προσοχή, για να αποφύγουν να μπλέξουν και για να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους. Η διάκριση της αιτίας που οδήγησε στο ψέμα μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τον καταλληλότερο τρόπο δράσης.

Όταν πιάνετε το παιδί σας να λέει ψέματα, ρωτήστε: “Αυτό συνέβη πραγματικά ή είναι αυτό που θα ήθελες να είχε συμβεί;”. Δώστε στο παιδί σας μια επιπλέον ευκαιρία να διορθώσει τη συμπεριφορά του όταν λέει ψέματα. Τονίστε τη σημασία της ειλικρίνειας καθιερώνοντας έναν κανόνα στο σπίτι που θα λέει: ” Να λες την αλήθεια”.

Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν λέει την αλήθεια -ιδιαίτερα όταν η αλήθεια θα μπορούσε να το βάλει σε μπελάδες. Πείτε για παράδειγμα: “Είμαι πολύ περήφανη για σένα που είσαι ειλικρινής για το ότι έφαγες αυτό το γλυκό, ενώ εγώ σου είπα να μην το φας. Θα σου κόψω και πάλι τα βιντεοπαιχνίδια σήμερα, αλλά επειδή είπες την αλήθεια δεν θα χάσεις το παιχνίδι σου και για αύριο.

Ανυπακοή

Μπορεί το παιδί σας να σας αγνοεί όταν του λέτε να μαζέψει τα παιχνίδια του ή να λέει “Όχι!” όταν του λέτε να σταματήσει να χτυπάει ένα παιχνίδι στο πάτωμα, ωστόσο, η απείθεια και η ανυπακοή είναι μια συμπεριφορά που δύσκολα αντιμετωπίζεται. Αλλά είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να δοκιμάζουν τα όριά σας κάποια στιγμή.

Όταν το παιδί σας είναι απείθαρχο, δώστε απλώς μία προειδοποίηση. Πείτε: “Όταν τελικά μαζέψεις τα παιχνίδια σου, τότε μόνο θα μπορέσεις να δεις τηλεόραση”.

Αν το παιδί σας δεν συμμορφωθεί μετά την προειδοποίηση, συνεχίστε με μια επίπτωση. Αν είστε συνεπείς σε αυτήν την τακτική, το παιδί σας θα μάθει να ακούει με την πρώτη φορά που θα του μιλήσετε.

Πάρα πολύς χρόνος μπροστά σε οθόνη

Ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα συμπεριφοράς των παιδιών είναι η αντίστασή τους στα όρια του χρόνου παραμονής τους μπροστά σε μια οθόνη. Ασχέτως με το αν το παιδί σας ουρλιάζει όταν του λέτε να κλείσει την τηλεόραση ή με το αν παίζει ένα παιχνίδι στο τηλέφωνο όποτε δεν το βλέπετε, ο πολύς χρόνος που αφιερώνει στην οθόνη δεν είναι υγιής.

Καθορίστε σαφείς κανόνες για τον χρόνο χρήσης των οθονών. Εάν το παιδί σας εξαρτάται υπερβολικά από τα ηλεκτρονικά μέσα για ψυχαγωγία, περιορίστε ακόμη περισσότερο τον χρόνο μπροστά στην οθόνη.

Απομακρύνετε τα ηλεκτρονικά μέσα όταν το παιδί σας παραβιάζει τους κανόνες και αποτελέστε ένα υγιές πρότυπο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να καθιερώσετε μια τακτική, οικογενειακή ψηφιακή αποτοξίνωση για να διασφαλίσετε ότι όλοι στην οικογένεια είναι σε θέση να λειτουργούν χωρίς τις συσκευές τους.

Προβλήματα που σχετίζονται με το φαγητό

Μπορεί να έχετε να κάνετε με έναν ιδιότροπο παιδί σε ό,τι αφορά το φαγητό. Ή ίσως το παιδί σας ισχυρίζεται ότι πεινάει κάθε 10 λεπτά ή τρώει κρυφά φαγητό σε ώρες που δεν επιτρέπεται. Οι συμπεριφορές που σχετίζονται με το φαγητό μπορεί να οδηγήσουν σε συγκρούσεις εξουσίας και σε προβλήματα με την εικόνα του σώματος, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις χειρίζεστε προσεκτικά.

Δουλέψτε προληπτικά για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν μια υγιή στάση απέναντι στο φαγητό. Ξεκαθαρίστε ότι το φαγητό προορίζεται για να τροφοδοτεί το σώμα του παιδιού σας και όχι για να το παρηγορεί όταν είναι λυπημένο ή να το διασκεδάζει όταν βαριέται.

Αποφύγετε να λέτε πράγματα όπως “τα λαχανικά είναι υγιεινά”. Τα παιδιά έχουν την τάση να πιστεύουν ότι τα υγιεινά τρόφιμα έχουν κακή γεύση. Αντ’ αυτού, μιλήστε για το πόσο νόστιμα είναι τα λαχανικά και άλλα θρεπτικά τρόφιμα. Αντί να προσπαθείτε να ικανοποιείτε τους πάντες σε κάθε γεύμα, σερβίρετε ένα ισορροπημένο γεύμα που είναι υγιεινό για όλους και θέστε όρια στο τσιμπολόγημα.

Ασεβής συμπεριφορά

Οι χαρακτηρισμοί και οι βρισιές, το πέταγμα αντικειμένων και η χλεύη είναι μερικά μόνο από τα συνηθισμένα προβλήματα συμπεριφοράς που δείχνουν έλλειψη σεβασμού. Εάν η ασεβής συμπεριφορά δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, πιθανότατα θα επιδεινωθεί με τον καιρό.

Εάν η πρόθεση του παιδιού σας είναι να τραβήξει την προσοχή σας, το να το αγνοήσετε μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Δείξτε στο παιδί σας ότι το να σας βγάζει τη γλώσσα του δεν έχει ως αποτέλεσμα την αντίδραση που επιδιώκει.

Αν το παιδί σας σας βρίζει, για παράδειγμα, μιλήστε του με αποφασιστικότητα και ηρεμία ώστε να χρησιμοποιεί ευγενικές εκφράσεις. Ξεκαθαρίστε ότι δεν θα του επιτρέψετε να χρησιμοποιεί αυτή τη γλώσσα στο σπίτι.

Γκρίνια

Η γκρίνια μπορεί να είναι μια κακή συνήθεια – ειδικά αν βοηθάει το παιδί σας να αποκτήσει αυτό που θέλει. Είναι σημαντικό να περιορίσετε τη γκρίνια πριν γίνει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μία καλή επιλογή ως πρώτη αντίδραση είναι το να αγνοήσετε την γκρίνια. Δείξτε στο παιδί σας ότι η γκρίνια δεν θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη. Δώστε του θετική προσοχή όταν σταματήσει να κλαψουρίζει.

Επιπλέον, διδάξτε στο παιδί σας πιο κατάλληλους τρόπους να αντιμετωπίζει δυσάρεστα συναισθήματα, όπως η απογοήτευση. Δείξτε του ότι το να πει: “Λυπάμαι που δεν μπορούμε να πάμε στην παιδική χαρά σήμερα”, θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το να κλαψουρίζει επανειλημμένα για το πόσο άδικο είναι που δεν πρόκειται να το αφήσετε να παίξει μέσα στη βροχή.

Παρορμητική συμπεριφορά

Τα μικρά παιδιά τείνουν να είναι σωματικά παρορμητικά, οπότε δεν είναι ασυνήθιστο για ένα 4χρονο να χτυπήσει κάποιο άλλο. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο πιθανό να είναι παρορμητικά σε λεκτικό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ξεστομίσουν άσχημες εκφράσεις που πληγώνουν τα συναισθήματα των άλλων.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διδάξετε στο παιδί σας ικανότητες ελέγχου των παρορμήσεών του. Ένας απλός τρόπος για να περιορίσετε την παρορμητική συμπεριφορά είναι να επαινείτε το παιδί σας κάθε φορά που σκέφτεται πριν ενεργήσει ή μιλήσει. Πείτε: “Μπράβο που χρησιμοποίησες λέξεις όταν αισθάνθηκες θυμωμένος σήμερα” ή “Ήταν καλή επιλογή να απομακρυνθείς όταν ήσουν θυμωμένος”.

Διδάξτε του επίσης δεξιότητες διαχείρισης θυμού και αυτοπειθαρχίας. Ο έλεγχος των συναισθημάτων θα βοηθήσει το παιδί σας να ελέγξει και τη συμπεριφορά του.

Προβλήματα συμπεριφοράς κατά τον ύπνο

Ανεξάρτητα από το αν το παιδί σας αρνείται να μείνει στο κρεβάτι ή επιμένει να κοιμάται μαζί σας, τα προβλήματα κατά την ώρα του ύπνου είναι συνηθισμένα. Χωρίς την κατάλληλη παρέμβαση, το παιδί σας μπορεί να στερηθεί τον ύπνο του.

Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς στα μικρά παιδιά. Και η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει και σε προβλήματα σωματικής υγείας.

Θέστε σαφείς κανόνες για την ώρα του ύπνου και δημιουργήστε μια υγιή ρουτίνα ύπνου. Η συνέπεια είναι το κλειδί για να βοηθήσετε τα παιδιά να καθιερώσουν υγιείς συνήθειες ύπνου. Έτσι, ακόμη και αν χρειαστεί να επιστρέψετε το παιδί σας στο δωμάτιό του καμιά δεκαριά φορές μέσα σε μια ώρα, συνεχίστε να το κάνετε. Τελικά, η συμπεριφορά του κατά την ώρα του ύπνου θα βελτιωθεί.

Επιθετικότητα

Η επιθετική συμπεριφορά του παιδιού σας μπορεί να είναι το πέταγμα ενός τετραδίου μαθηματικών όταν απογοητεύεται με τις ασκήσεις στο σπίτι. Ή θα μπορούσε να οδηγήσει στο να χτυπήσει ευθέως ένα αδελφάκι όταν είναι θυμωμένο για κάποια άλλη κατάσταση.

Μερικά παιδιά γίνονται επιθετικά επειδή δεν ξέρουν πώς να χειριστούν τα συναισθήματά τους με έναν κοινωνικά κατάλληλο τρόπο. Άλλα πάλι είναι τελειομανή που τρελαίνονται κάθε φορά που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχαν σχεδιάσει.

Η επιθετική συμπεριφορά είναι φυσιολογική για τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αλλά η επιθετικότητα θα πρέπει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και αποκτά νέες δεξιότητες.

Επιβάλλετε στο παιδί σας άμεσες συνέπειες για κάθε επιθετική πράξη. Αφαιρέστε ένα προνόμιο και χρησιμοποιήστε την επιστροφή του προνομίου για να βοηθήσετε το παιδί σας να επανορθώσει αν έχει πληγώσει κάποιον. Αν η επιθετικότητα δεν βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link