Συμπτώματα της εγκυμοσύνης, 5ημέρες μετά την ωορρηξία!

Συμπτώματα της εγκυμοσύνης, 5ημέρες μετά την ωορρηξία!

ΚΥΗΣΗ - ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΓΥΝΑΙΚΑ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συμπτώματα της εγκυμοσύνης, 5ημέρες μετά την ωορρηξία!

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Συμπτώματα της εγκυμοσύνης – Εισαγωγή

Όταν προσπαθεί μία γυναίκα να μείνει έγκυος και ανυπομονεί υπερβολικά να λάβει τα χαρμόσυνα νέα, για παράδειγμα με τη βοήθεια ενός τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, περνάει μία εξαιρετικά έντονη περίοδο που συνεπάγεται μία υπερευαισθησία σε κάθε μικρή αλλαγή στο σώμα της.

Μπορεί να νιώθει για παράδειγμα ότι το στήθος της και οι μαστοί έχουν βαρύνει ή ότι αισθάνεται πιο κουρασμένη απ’ όσο συνήθως.

Συν το ότι έχει τρομερή όρεξη για κάτι αλμυρό. Θα μπορούσαν όλα αυτά να είναι συμπτώματα της εγκυμοσύνης;

Μπορεί μία γυναίκα να καταλάβει ότι είναι έγκυος μόλις 5 μέρες μετά την ωορρηξία;

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και στον καλύτερο χρόνο για τη χρήση ενός τεστ εγκυμοσύνης που θα δώσει την ακριβέστερη απάντηση.

Πότε εμφανίζονται τα πιο πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης;

Μία γυναίκα μπορεί να αρχίσει να παρατηρεί τα πιο πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μέσα στις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Και ενώ η καθυστέρηση στην περίοδο είναι ένα από τα πιο αποκαλυπτικά σημεία, ωστόσο υπάρχουν και άλλα σημεία ή συμπτώματα ενδεικτικά και αποκαλυπτικά της εγκυμοσύνης.

Μεταξύ αυτών, εντοπίζουμε τα εξής:

Αλλαγές στο στήθος: Η γυναίκα μπορεί να αρχίσει να νιώθει το στήθος της πιο ευαίσθητο και μαλακό, ενώ την ίδια στιγμή το αισθάνεται πιο πλήρες και βαρύ.

Κόπωση: Τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της εγκυμοσύνης κάνουν τη γυναίκα να έχει ασυνήθιστα έντονη υπνηλία.

Απέχθεια ή αντίθετα λαχτάρα για συγκεκριμένα φαγητά: Για ορισμένες γυναίκες, η μυρωδιά συγκεκριμένων τροφών ή φαγητών μπορούν να πυροδοτήσουν ναυτία, ενώ αντίθετα, άλλες τροφές μπορεί να πυροδοτήσουν με τη μυρωδιά του μία ισχυρή λαχτάρα για το συγκεκριμένο φαγητό.

Περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα: H γυναίκα μπορεί να αντιληφθεί ότι ουρεί πιο συχνά από όσο συνήθως.

Ναυτία: η πρωινή ναυτία δεν περιορίζεται στη διάρκεια του πρωινού και μπορεί να ξεκινήσει να εμφανίζεται πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, ακόμα και τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Η ναυτία μπορεί να είναι τόσο έντονη ώστε να δημιουργεί τάση για εμετό.

Μπορούμε επίσης να αναφέρουμε και άλλα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης που πιθανά να προκαλούν έκπληξη, όπως κράμπες, αιμορραγία κλπ

Κράμπες: Μερικές γυναίκες είναι πιθανό να παρατηρήσουν ήπιες κράμπες που θυμίζουν ήπιες κράμπες της εμμηνόρροιας.

Συχνά αυτές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των πολλών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στη μήτρα της γυναίκα καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο τοίχωμά της και αρχίζει να αναπτύσσεται.

Αλλαγές στη διάθεση: Η γυναίκα γίνεται πιο ευέξαπτη και ευσυγκίνητη, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει περισσότερες και εντονότερες εναλλαγές στη διάθεσή της.

Αιμορραγία: Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν ίχνη αίματος, καφέ εκκρίσεις ή αιμορραγία κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Οι αιτίες μπορούν να είναι πολλές και διαφορετικές. Μεταξύ αυτών είναι ο ερεθισμός του τραχήλου, μία λοίμωξη, η αιμόρροια εμφύτευσης, η έκτοπος ή εξωμήτρια κύηση και η επαπειλούμενη αποβολή.

Η αιμορραγία νωρίς κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι συνηθισμένη και εμφανίζεται στο 15 έως 25% των εγκύων και συνήθως δεν είναι ενδεικτική κάποιου σημαντικού προβλήματος.

Η αιμορραγία σε προχωρημένα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί όμως να είναι ενδεικτικό μία σοβαρής κατάστασης.

Δυσκοιλιότητα: Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές και στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Ζαλάδα: Είναι συνηθισμένο το αίσθημα ζάλης ή η τάση λιποθυμίας, ιδιαίτερα αφού η γυναίκα σηκωθεί όρθια μετά από την ξαπλωτή θέση.

Αυτό οφείλεται στα διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία όπου λιμνάζει περισσότερο αίμα και αποτελούν μία παρενέργεια της εγκυμοσύνης που επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και οδηγεί είτε σε υπόταση (συχνότερα) αλλά ορισμένες φορές και σε υπέρταση (σπανιότερα).

Άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος: Η βασική θερμοκρασία σώματος, δηλαδή η θερμοκρασία του σώματός το πρωί, μπορεί να δώσει ένα από τα πρώτα στοιχεία για την ύπαρξη εγκυμοσύνης ή όχι.

Η γονιμότητα και η ωορρηξία μπορούν να επηρεάσουν τη βασική θερμοκρασία σώματος, οδηγώντας σε διακυμάνσεις. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες έχουν ωορρηξία δίχως αλλαγές σε αυτήν.

Εάν μία γυναίκα καταγράφει την πρωινή θερμοκρασία σώματος, η παρατήρηση ανόδου της θερμοκρασίας αυτής για πάνω από δύο εβδομάδες μπορεί να είναι πρώιμο σημείο εγκυμοσύνης.

Βέβαια, τα συμπτώματα αυτά δεν αφορούν αποκλειστικά την εγκυμοσύνη, επομένως, μία γυναίκα μπορεί να τα παρουσιάζει ακόμα κι αν δεν είναι έγκυος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σχετίζονται με επικείμενη περίοδο ή κάποια ασθένεια. Μπορεί κάλλιστα επίσης η γυναίκα να είναι έγκυος και να μη παρουσιάζει κανένα από αυτά τα συμπτώματα.

Ποιο είναι το νωρίτερο δυνατό για ένα τεστ εγκυμοσύνης;

Εφόσον η γυναίκα ανυπομονεί πολύ να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης εφόσον θεωρεί ότι μπορεί να έχει συλλάβει, πρέπει να λάβει κάποια πράγματα υπόψιν ώστε το τεστ να είναι όσο γίνεται πιο ακριβές.

Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γυναίκα πρέπει να περιμένει μέχρι την πρώτη μέρα μετά την «χαμένη» περίοδο, η οποία, εφόσον υφίσταται εγκυμοσύνη, τοποθετείται χρονικά περίπου δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Εάν η γυναίκα πραγματοποιήσει το τεστ πολύ νωρίς, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ανακριβές.

Ένα αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να σημαίνει κάτι από τα κάτωθι:

  • H γυναίκα δεν είναι έγκυος
  • Η γυναίκα είναι έγκυος αλλά δεν υπάρχει ακόμα στο αίμα αρκετή χοριακή γοναδοτροπίνη (η ορμόνη της εγκυμοσύνης) ώστε αυτή να εντοπιστεί από το τεστ
  • Το τεστ δεν πραγματοποιήθηκε με το σωστό τρόπο

Τα πιο ακριβή και πρώιμα αποτελέσματα τα δίνουν οι εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος. Τόσο η εξέταση αίματος όσο και αυτή των ούρων (με την οποία γίνεται το σπιτικό τεστ εγκυμοσύνης) αναζητούν την ύπαρξη χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα, αλλά συνήθως οι εξετάσεις αίματος είναι πιο ακριβείς και ευαίσθητες στις ορμονικές αλλαγές.

Το αποτρεπτικό για την εξέταση αίματος, είναι ότι αυτό κοστίζει περισσότερο και πρέπει να πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο και όχι στο σπίτι.

Τι σημαίνει όταν το τεστ είναι αρνητικό αλλά υφίστανται τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης;

Εάν το τεστ εγκυμοσύνης είναι αρνητικό αλλά η περίοδος καθυστερεί και συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, η γυναίκα πρέπει να περιμένει μερικές ημέρες ή μία εβδομάδα και μετά να πραγματοποιήσει ένα ακόμα τεστ.

Καλή ιδέα είναι και η επίσκεψη στο γιατρό εφόσον υπάρχει η υποψία εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα;

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε ένα σπιτικό τεστ εγκυμοσύνης, το τεστ εντοπίζει την ύπαρξη χοριακής γοναδοτροπίνης στον οργανισμό.

Σε σπάνιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα που περιλαμβάνουν hCG ως ενεργό συστατικό,και τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της στειρότητας, σε ένα πρόβλημα των ωοθηκών ή στην εμμηνόπαυση.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...