Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αναρρώσετε από μια εγχείρηση καρδιάς

Εάν έχετε υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς, πιθανότατα ανυπομονείτε να μάθετε πότε θα νιώσετε ξανά ο εαυτός σας και πότε θα μπορέσετε να επιστρέψετε στα πράγματα που σας αρέσουν.

Πώς μπορείτε λοιπόν να ξέρετε πότε είστε έτοιμοι; Φυσικά, ο καθένας αναρρώνει με διαφορετικό ρυθμό και θα πρέπει να συνεργαστείτε στενά με το γιατρό σας πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Αλλά, γενικά, το μεγαλύτερο ποσοστό της επούλωσης – περίπου το 80% – θα πραγματοποιηθεί κατά τις πρώτες έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά την επέμβαση, λένε οι ειδικοί καρδιοχειρουργοί.

Εγχείρηση καρδιάς
Εγχείρηση καρδιάς

Από το εξιτήριο του νοσοκομείου έως τις έξι πρώτες εβδομάδες

Καθώς αρχίζετε να μπαίνετε ξανά στην καθημερινή σας ρουτίνα, να θυμάστε να αρχίζετε με μικρές εργασίες και να κάνετε πολλά διαλείμματα. Μην το παρακάνετε.

Μετά το εξιτήριό σας από το νοσοκομείο, εκτός αν ο χειρουργός σας πει το αντίθετο, μπορείτε να επιστρέψετε σε δραστηριότητες όπως:

 • Το περπάτημα.
 • Το πλύσιμο των πιάτων.
 • Το μαγείρεμα.
 • Η ελαφριά καθαριότητα του σπιτιού ή του προσωπικού σας χώρου.
 • Το να ανεβαίνετε σκάλες.

Κάποια πράγματα όμως εξακολουθούν να είναι απαγορευμένα. Μην σηκώνετε, τραβάτε ή σπρώχνετε τίποτα που ζυγίζει πάνω από 10 κιλά. Είναι επίσης πολύ νωρίς για να οδηγήσετε, αλλά επιτρέπεται να επιβαίνετε σε ένα αυτοκίνητο.

6 έως 10 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση

Εάν υποβληθήκατε σε χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς και ο χειρουργός σας άνοιξε το στέρνο σας, αυτό θα έχει επουλωθεί κατά περίπου 80% μετά από έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Μέχρι τότε, θα είστε γενικά αρκετά δυνατοί για να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες, όπως η οδήγηση.

Πιθανώς μπορείτε επίσης να επιστρέψετε στην εργασία σας, εκτός εάν η εργασία σας είναι σωματικά επίπονη.

Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα άσκησης υπό παρακολούθηση που έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την αντοχή της καρδιάς σας.

Μέσω της καρδιακής αποκατάστασης, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά τις δραστηριότητές σας και οι γιατροί σας θα παρακολουθούν στενά την πρόοδό σας. Θα μάθετε επίσης περισσότερα για το πώς μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής και τη διατροφή σας για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή.

Η παρακολούθηση ενός προγράμματος καρδιακής αποκατάστασης είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε πότε θα είστε αρκετά δυνατοί για να συνεχίσετε τις πιο επίπονες δραστηριότητες που σας αρέσουν.

10 εβδομάδες και πλέον μετά την επέμβαση

Στις 10 εβδομάδες μετά την επέμβαση, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να συνεχίσετε τις ασκήσεις που σας αρέσουν, όπως το τρέξιμο, το τένις, το σκι ή κάποιο άλλο άθλημα.

Η τακτική άσκηση – 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα – που δοκιμάζει τα όρια της καρδιάς σας με ελεγχόμενο τρόπο, μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας.

Διαχείριση του πόνου μετά από χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς

Η διαχείριση του πόνου σας αποτελεί σημαντικό μέρος της ανάρρωσής σας μετά από μια καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Εκτός από το να σας προσφέρει άνεση, ο έλεγχος του πόνου μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη ανάρρωσή σας και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων επιπλοκών μετά τη χειρουργική επέμβαση, όπως η πνευμονία και οι θρομβώσεις.

Το επίπεδο του πόνου που αισθάνεστε θα πρέπει να ελέγχεται σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορείτε να σηκώνεστε, να περπατάτε, να βήχετε και να παίρνετε βαθιές αναπνοές μετά την επέμβαση.

Μετά από μια εγχείρηση καρδιάς, πρέπει να μπορείτε να κινείστε με κάποια άνεση για να βοηθήσετε τη διαδικασία της επούλωσης.

Το να διατηρείτε το επίπεδο του πόνου σας σε διαχειρίσιμο επίπεδο θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η ανάρρωσή σας θα παραμείνει σε καλό δρόμο.

Μπορεί να φύγετε από το νοσοκομείο έχοντας μια συνταγή για παυσίπονα και λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το πώς να χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου σας. 

Οι άνθρωποι συχνά φοβούνται να πάρουν ναρκωτικά φάρμακα κατά του πόνου λόγω του κινδύνου εθισμού.

Αυτός είναι ένας υγιής και πολύ λογικός φόβος και αποτελεί μια σημαντική συζήτηση που πρέπει να κάνετε με τον γιατρό σας.

Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την παρεμπόδιση της κατάχρησης οπιοειδών και την προστασία σας από την κατάχρηση φαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά του πόνου, για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι ζήτημα του να ακούτε το σώμα σας.

Αν το χρειάζεστε, πάρτε το. Αν δεν το χρειάζεστε, μην το πάρετε. 

Εάν προβληματίζεστε σχετικά με την παρουσία ναρκωτικών στο σπίτι σας ή εάν έχετε ιστορικό διαταραχής χρήσης ουσιών, να είστε ειλικρινείς με το γιατρό σας.

Θα είναι σε θέση να συζητήσει μαζί σας τις επιλογές που υπάρχουν και να καθορίσει μαζί σας ένα πλάνο για τον έλεγχο του πόνου.

Οι ειδικοί γιατροί προτείνουν την αντικατάσταση των συνταγογραφούμενων αναλγητικών φαρμάκων και της παρακεταμόλης τις πρώτες ημέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, διακόψτε τη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή.

Οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση είναι συνήθως σε θέση να εξασφαλίσουν την ανακούφιση που χρειάζονται από την παρακεταμόλη ή άλλα μη ναρκωτικά φάρμακα για τον πόνο μέσα σε περίπου μία εβδομάδα μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι παρακάτω τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε άνετα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

 • Εφαρμόστε επιθέματα λιδοκαΐνης για να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο και τον κνησμό κοντά στο σημείο της τομής σας.
 • Κρατήστε ένα μαξιλάρι στο στήθος σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν βήχετε ή γελάτε.
 • Χρησιμοποιήστε ένα θερμαντικό μαξιλάρι ή μια παγοκύστη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για το ποιο είναι καλύτερο για εσάς.
 • Εξασκηθείτε στην καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση για την επίτευξη μιας ” ψυχικής απόδρασης”.

Επανέναρξη κανονικών δραστηριοτήτων μετά από χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν επουλώνονται όλοι με τον ίδιο ρυθμό.

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που περιέχει στεροειδή μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν μετά την επέμβαση.

Η ηλικία μπορεί επίσης να παίζει ρόλο, καθώς η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο στους ενήλικες που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Η πλήρης ανάρρωση διαρκεί περίπου τρεις έως έξι μήνες.

Σε κάθε φάση της ανάρρωσής σας, η χρήση της κοινής λογικής είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην το παρακάνετε.

Εάν μια δραστηριότητα προκαλεί πίεση ή πόνο, σταματήστε. Εάν το στέρνο σας δεν επουλωθεί σωστά μετά την επέμβαση, μπορεί να σας προκαλέσει πολύ πόνο και να περιπλέξει τη διαδικασία επούλωσης.

Εάν δεν είστε σίγουροι ότι μια δραστηριότητα είναι ασφαλής, ρωτήστε πρώτα τον χειρουργό σας. Και επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν αισθανθείτε:

 • Ερυθρότητα στο στήθος σας μεγαλύτερη από ένα τέταρτο ή εκροή που μοιάζει με πύον. Αυτό μπορεί να σημαίνει λοίμωξη.
 • Θόρυβο “κλικ” στο στήθος σας όταν βήχετε ή αναπνέετε βαθιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το σύρμα που συγκρατεί το στέρνο σας έχει σπάσει.
 • Ασυνήθιστο πόνο.

Συνολικά, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αναρρώσει, κάνοντας σταδιακά λίγα περισσότερα πράγματα κάθε εβδομάδα.

Συνεχίστε να συνεργάζεστε με το γιατρό σας μέχρι να μπορέσετε να συνεχίσετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας με κανονικό και φυσιολογικό ρυθμό.

Share to...