ΠΑΙΔΙ

Τα πιο συνηθισμένα δερματικά εξανθήματα στα παιδιά

Από

Medbox

Τα συνήθη δερματικά εξανθήματα στα παιδιά είναι εύκολα αναγνωρίσιμα, όπως αυτά που προκαλούνται από την πάνα ή από τσίμπημα εντόμου. Οι εικόνες των δερματικών εξανθημάτων μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε την επιδερμοφυτία, την ιλαρά και άλλα, όταν δεν είστε σίγουροι ή δεν έχετε ξαναδεί ένα νέο σχήμα εξανθήματος.

Συχνά, το δερματικό εξάνθημα ενός παιδιού μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Ωστόσο, δεν παύει να είναι καλή ιδέα να ζητήσετε από τον γιατρό να αξιολογήσει το παιδί σας, ώστε να είστε σίγουροι για την αιτία και για το τι σημαίνει η διάγνωση.

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει 15 συνηθισμένα δερματικά εξανθήματα στα παιδιά με φωτογραφίες των εξανθημάτων. Θα σας δώσει μια αίσθηση του πώς μοιάζουν τα συχνά δερματικά εξανθήματα στην παιδική ηλικία, ώστε να μάθετε με τι μπορεί (ή μπορεί και όχι) να έχετε να κάνετε.

Τσίμπημα εντόμου

Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είστε όσον αφορά τη χρήση εντομοαπωθητικών, είναι πιθανό το παιδί σας περιστασιακά να τσιμπηθεί από κάποιο έντομο. Τα τσιμπήματα εντόμων μπορεί να είναι ανησυχητικά για τους γονείς, επειδή ακόμη και μια φυσιολογική αντίδραση μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Ερυθρότητα
 • Πρήξιμο
 • Θερμό δέρμα

Η πλειονότητα των τσιμπημάτων από έντομα, είτε αυτά προέρχονται από έντομα όπως μυρμήγκι, κουνούπι ή σφήκα, δεν είναι επικίνδυνα. Η μόνη εξαίρεση είναι αν το παιδί σας είναι αλλεργικό στο έντομο και παρουσιάζει αλλεργική αντίδραση. Ακόμη και τα τσιμπήματα αράχνης, τα οποία συχνά μοιάζουν με τα κανονικά τσιμπήματα εντόμων, δεν είναι τόσο επικίνδυνα.

Η τακτική χρήση εντομοαπωθητικών μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας να αποφύγουν πολλά τσιμπήματα εντόμων.

Εάν το τσίμπημα του παιδιού σας από έντομο μολυνθεί, τότε η ερυθρότητα, το πρήξιμο, ο πόνος, ο πυρετός και οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα πιθανόν να επιδεινωθούν λίγες ημέρες μετά το τσίμπημα του εντόμου. Οποιαδήποτε εξάπλωση της ερυθρότητας ή του οιδήματος την πρώτη ημέρα του τσιμπήματος πιθανόν να οφείλεται στο αρχικό τσίμπημα του ζωύφιου και όχι σε κάποιο σημάδι μόλυνσης.

Τα πιο συνηθισμένα δερματικά εξανθήματα στα παιδιά
Τα πιο συνηθισμένα δερματικά εξανθήματα στα παιδιά

Ανεμοβλογιά

Το πιο αξιοσημείωτο σύμπτωμα της ανεμοβλογιάς είναι ένα εξάνθημα που μετατρέπεται σε κνησμώδεις, γεμάτες υγρό φουσκάλες που τελικά ξεφλουδίζουν. Το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς ξεκινά στο στήθος, την πλάτη και το πρόσωπο πριν εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα.

Άλλα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς συνήθως είναι τα εξής:

 • Πυρετός
 • Κακουχία (γενικό αίσθημα αδιαθεσίας)
 • Κόπωση
 • Πονοκέφαλος

Ορισμένα παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ήπιο κοιλιακό πόνο ή έλλειψη όρεξης.

Η ανεμοβλογιά είναι μεταδοτική από μία έως δύο ημέρες πριν από το εξάνθημα και έως έξι ημέρες μετά το σχηματισμό των φουσκάλων.

Οι σοβαρές περιπτώσεις που απαιτούν φαρμακευτική αγωγή συνήθως επηρεάζουν τους ενήλικες και δεν παρατηρούνται στα παιδιά, οπότε μπορεί να μην απαιτείται άλλη θεραπεία εκτός από μέτρα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η λοσιόν καλαμίνης και τα δροσερά μπάνια με προσθήκη μαγειρικής σόδας ή κολλοειδούς βρώμης μπορεί να βοηθήσουν στην καταπράυνση της φαγούρας του εξανθήματος της ανεμοβλογιάς.

Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές της ανεμοβλογιάς, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης και των βακτηριακών λοιμώξεων στα παιδιά.

s2
Τα πιο συνηθισμένα δερματικά εξανθήματα στα παιδιά

Eπιχείλιος έρπητας

Ορισμένα παιδιά εμφανίζουν επιχείλιο έρπητα σε τακτική βάση. Αυτές οι πληγές εμφανίζονται συχνά στο ίδιο σημείο στο πρόσωπο ή στα χείλη. Τα παιδιά συχνά αισθάνονται κάποιο πόνο, κάψιμο ή κνησμό στο σημείο του έρπητα πριν από την εμφάνισή του.

Τα συμπτώματα του έρπητα περιλαμβάνουν:

 • Μια ομάδα φυσαλίδων (μικρές, γεμάτες υγρό φουσκάλες) που εμφανίζονται σε μια κόκκινη περιοχή του δέρματος
 • Κυστίδια που αναπτύσσουν γρήγορα μια κρούστα πάνω τους

Παρόλο που διατίθενται διάφορα φάρμακα για τη θεραπεία του επιχείλιοy έρπητα στα παιδιά, ένα συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο είναι το Zovirax (ακυκλοβίρη). Αυτό το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται τέσσερις έως πέντε φορές την ημέρα. Θα πρέπει να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το φάρμακο αμέσως μόλις αναπτυχθεί το εξάνθημα, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό.

Δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί ότι το Zovirax είναι χρήσιμο για τη θεραπεία του επιχείλιου έρπητα στα παιδιά. Ακόμα και αν δεν τα αντιμετωπίζετε με φάρμακο, συνήθως υποχωρεί σε 7 έως 10 ημέρες.

s3
Τα πιο συνηθισμένα δερματικά εξανθήματα στα παιδιά

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα (ΑΔ) είναι μια μακροχρόνια (χρόνια) δερματική πάθηση που προκαλεί ξηρό, κνησμώδες δέρμα. Η ατοπική δερματίτιδα είναι ένας κοινός τύπος εκζέματος και προσβάλλει κυρίως τα παιδιά.

Η ατοπική δερματίτιδα αποκαλείται συχνά “η φαγούρα που βγάζει εξανθήματα” επειδή ξεκινά με φαγούρα στο δέρμα. Το ξύσιμο του κνησμώδους δέρματος προκαλεί την εμφάνιση εξανθήματος.

Τα εξανθήματα της νόσου προσβάλλουν διαφορετικά μέρη του σώματος ανάλογα με την ηλικία:

 • Στα βρέφη και τα νήπια, το εξάνθημα ξεκινά συνήθως στο πρόσωπο, έξω από τους αγκώνες και στα γόνατα.
 • Στα μεγαλύτερα παιδιά, το εξάνθημα συνήθως εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια, στις παλάμες και στο πίσω μέρος των γονάτων.

Το χρώμα του εξανθήματος μπορεί επίσης να διαφέρει από το ένα παιδί στο άλλο. Τα εξανθήματα έχουν συνήθως μωβ, πιο σκούρο καφέ ή σταχτί γκριζωπό χρώμα σε σκουρόχρωμες αποχρώσεις δέρματος και κόκκινο σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις δέρματος.

Παρόλο που η ατοπική δερματίτιδα μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να ελεγχθεί, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του παιδιού σας και να μειώσετε τις εξάρσεις.

 • Εφαρμόστε ένα τοπικό κορτικοστεροειδές: Αυτά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κυκλοφορούν σε πολλές διαφορετικές περιεκτικότητες και μορφές. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να βρείτε τον κατάλληλο συνδυασμό.
 • Αποφύγετε τους εκλυτικούς παράγοντες: Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τους γνωστούς εκλυτικούς παράγοντες, όπως τα σκληρά σαπούνια και τα μάλλινα και πολυεστερικά ρούχα.
 • Ενυδάτωση: Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα κάθε μέρα και μέσα σε τρία λεπτά από τη στιγμή που θα βγείτε από το μπάνιο ή το ντους.
s4
Τα πιο συνηθισμένα δερματικά εξανθήματα στα παιδιά

Πέμπτη νόσος

 (λοιμώδες ερύθημα)

Η πέμπτη νόσος είναι μια ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών. Αυτή η κοινή παιδική ασθένεια πήρε το όνομά της επειδή ήταν η πέμπτη ασθένεια σε έναν ιστορικό κατάλογο έξι κοινών ασθενειών με δερματικά εξανθήματα στα παιδιά.

Τα πρώτα σημάδια της πέμπτης νόσου είναι ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως:

 • Πονοκέφαλος
 • Χαμηλός πυρετός
 • Ρινική καταρροή
 • Πονόλαιμος

Μετά από μερικές ημέρες με αυτά τα συμπτώματα, το παιδί σας μπορεί να εμφανίσει ένα έντονο κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπό του που το κάνει να μοιάζει σαν να έχει φάει χαστούκι στο μάγουλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικές φορές αποκαλείται “σύνδρομο του χαστουκισμένου μάγουλου”.

Το εξάνθημα μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα χέρια, το στήθος, το στομάχι και τους μηρούς. Αυτό το εξάνθημα έχει συχνά μια ανάγλυφη, δαντελωτή εμφάνιση και μπορεί να προκαλεί φαγούρα.

Η πέμπτη νόσος (επίσης γνωστή ως λοιμώδες ερύθημα) προκαλείται από μόλυνση με τον ανθρώπινο παρβοϊό Β19. Εμφανίζεται επίσης σε ενήλικες. Η λοίμωξη είναι πιο μεταδοτική πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος. Μόλις το παιδί σας εμφανίσει το εξάνθημα, δεν είναι πλέον μεταδοτική.

Παρόλο που το εξάνθημα μπορεί να φαίνεται ανησυχητικό, συνήθως καθαρίζει από μόνο του σε μία έως τρεις εβδομάδες. Εάν το παιδί σας αισθάνεται αδιαθεσία, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής για να απαλύνετε τα συμπτώματα:

 • Depon ή Algofren (ιβουπροφαίνη) για τον πυρετό και τον πονοκέφαλο
 • Αντιισταμινικά για την ανακούφιση από τον κνησμό
 • Υγρά για την πρόληψη της αφυδάτωσης
s5
Τα πιο συνηθισμένα δερματικά εξανθήματα στα παιδιά

Δερματίτιδα του δέρματος των χειλιών

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλά παιδιά έχουν ξηρό δέρμα. Συχνά εμφανίζουν επίσης κόκκινο, ερεθισμένο δέρμα γύρω από το στόμα τους. Τα παιδιά με έκζεμα εμφανίζουν ξηρό δέρμα που κοκκινίζει και προκαλεί φαγούρα. Αλλά άλλα παιδιά έχουν απλώς ξηρά χέρια, πόδια ή παλάμες από καιρού εις καιρόν.

Καθώς το δέρμα γύρω από το στόμα ερεθίζεται, πολλά παιδιά αρχίζουν να το γλείφουν. Αυτό το κάνει ακόμα πιο κόκκινο και πιο ερεθισμένο. Τελικά, τα παιδιά αναπτύσσουν την κλασική δερματίτιδα αυτού που γλείφει τα χείλη του, την οποία παρατηρούν πολλοί γονείς και παιδίατροι το χειμώνα.

Ευτυχώς, αυτός ο τύπος εξανθήματος ανταποκρίνεται συνήθως πολύ καλά σε ενυδατικές κρέμες, όπως

Το μυστικό είναι ότι πρέπει να βάζετε συχνά την ενυδατική κρέμα γύρω από τα χείλη του παιδιού σας. Αυτό βοηθάει να σπάσει ο κύκλος του ερεθισμού και του γλειψίματος των χειλιών.

Σημειώστε ότι, παρόλο που η δερματίτιδα των χειλιών βρίσκεται γύρω από το στόμα ενός παιδιού, αυτό το εξάνθημα είναι συνήθως πολύ διαφορετικό από το εξάνθημα της περιοχικής δερματίτιδας που παρατηρείται συνήθως στις νεαρές γυναίκες. Είναι λιγότερο συχνό στα παιδιά.

s6
Τα πιο συνηθισμένα δερματικά εξανθήματα στα παιδιά

Ιλαρά

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από έναν ιό.

Αν και ένα κηλιδώδες, κόκκινο εξάνθημα είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ιλαράς, συνήθως δεν είναι το πρώτο σύμπτωμα. Η ιλαρά συνήθως αρχίζει με:

 • Βήχα
 • Πυρετό
 • Κόκκινα, υγρά μάτια (επιπεφυκίτιδα)
 • Ρινική καταρροή
 • Μικρές, λευκές κηλίδες στο στόμα (γνωστές ως κηλίδες Koplik)

Το εξάνθημα εμφανίζεται τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά από αυτά τα αρχικά συμπτώματα. Εμφανίζεται ως επίπεδες κόκκινες κηλίδες κοντά στη γραμμή των μαλλιών πριν εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα. Καθώς το εξάνθημα εξαπλώνεται, οι κηλίδες συχνά ενώνονται για να σχηματίσουν μεγαλύτερες, κηλιδώδεις περιοχές.

Το εξάνθημα της ιλαράς διαρκεί περίπου μία εβδομάδα προτού αρχίσει να εξασθενεί. Καθώς ξεθωριάζει, αποκτά καφετί χρώμα και αρχίζει να ξεφλουδίζει.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ιλαρά. Απλώς πρέπει να αφήσετε τον ιό να κάνει τον κύκλο του. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξεκουράζεται και πίνει άφθονα υγρά. Μπορείτε επίσης να του δώσετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη, για να μειώσετε τον πυρετό.

s7
Τα πιο συνηθισμένα δερματικά εξανθήματα στα παιδιά

Μολυσματική τερμινθος

Η μολυσματική τερμινθος είναι μια ιογενής δερματική νόσος που προκαλεί μικρά διαυγή ή σαρκώδη εξογκώματα με λακκούβα ή λάκκο στο κέντρο. Προσβάλλει και τους ενήλικες, αλλά πάνω από το 90% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε παιδιά.

Τα εξογκώματα που μοιάζουν με κονδυλώματα (μόνα τους ή σε ομάδες) εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και την κοιλιά, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Αν και αβλαβείς, τα εξογκώματα της μολυσματικής τέρμινθου είναι πολύ μεταδοτικά. Το ξύσιμό τους μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωσή τους από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο και από το ένα άτομο στο άλλο.

Η θεραπεία των εξογκωμάτων μοιάζει πολύ με τη θεραπεία των κονδυλωμάτων. Μπορούν να καταψυχθούν, να αποξεστούν, να καούν ή να αφαιρεθούν με λέιζερ. Ορισμένοι ιατροί συμβουλεύουν να μην υποβληθούν σε θεραπεία επειδή τα εξογκώματα εξαφανίζονται μόνα τους (συνήθως σε δύο έως τρεις μήνες). Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με το πόσο διαρκεί η νόσος και τον αντίκτυπό της στην ποιότητα ζωής έχουν προκαλέσει μια τάση προς τη θεραπεία.

Τον Ιούλιο του 2023, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) ενέκρινε το Ycanth (κανθαριδίνη) ως θεραπεία για τη μολυσματική τερμινθο σε άτομα ηλικίας 2 ετών και άνω. Το Ycanth είναι μια τοπική θεραπεία και είναι η πρώτη εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία για την μολυσματική τερμινθο.

s8
Τα πιο συνηθισμένα δερματικά εξανθήματα στα παιδιά

Ροδόχρους πιτυρίαση

Η ροδόχρους πιτυρίαση παρατηρείται συχνά σε εφήβους. Μερικές φορές συγχέεται με την επιδερμοφυτίαση, επειδή το εξάνθημα μπορεί να ξεκινήσει με μια μεγάλη ροζ ή μαυριδερή οβάλ περιοχή (που μερικές φορές ονομάζεται αρχική κηλίδα) στο στήθος, το στομάχι ή την πλάτη, η οποία αρχικά μοιάζει με επιδερμοφυτίαση.

Στη συνέχεια, η αρχική κηλίδα ακολουθείται από πολλαπλές μικρότερες κηλίδες που εξαπλώνονται στην πλάτη, το λαιμό, τα χέρια και τα πόδια. Αυτές μπορεί να προκαλούν ήπια φαγούρα και να παραμένουν για αρκετές εβδομάδες ή μήνες, αλλά το παιδί σας δεν θα έχει κατά τα άλλα συμπτώματα.

Αν και ανησυχητικό για ορισμένους γονείς λόγω της έκτασης του εξανθήματος, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η ροδόχρους πιτυρίαση θεωρείται ακίνδυνη.

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί τη ροδόχρου πιτυρίαση. Μπορεί να προκαλείται από ιό ή από αντίδραση σε προηγούμενη ιογενή λοίμωξη. Συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία, εκτός ίσως από τον περιορισμό του κνησμού αν αυτός γίνει ενοχλητικός.

s9
Τα πιο συνηθισμένα δερματικά εξανθήματα στα παιδιά

Δηλητηριώδης κισσός

Συνήθως δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε ένα παιδί με εξάνθημα από δηλητηριώδη κισσό, το οποίο εμφανίζεται ως αλλεργική αντίδραση λόγω της ουσίας ουρουσιόλη που βρίσκεται στο φυτό. Το παιδί σας μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα μέσα σε λίγες ώρες ή λίγες ημέρες αφότου έρθει σε επαφή με τα φύλλα, τους μίσχους ή τις ρίζες του δηλητηριώδους κισσού.

Μια κλασική περίπτωση δηλητηριώδους κισσού μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια εκδρομή για κάμπινγκ, μια πεζοπορία στο δάσος ή μια εκδρομή σε κάποια λίμνη. Το παιδί αναπτύσσει στη συνέχεια ένα κόκκινο, κνησμώδες εξάνθημα σε όλο του το σώμα λίγες ημέρες αργότερα.

Τα τυπικά συμπτώματα του εξανθήματος από δηλητηριώδη κισσό περιλαμβάνουν:

 • Φουσκάλες
 • Κνησμό
 • Ερυθρότητα
 • Οίδημα

Το εξάνθημα μπορεί να διαρκέσει μία έως τρεις εβδομάδες.

Η πρόληψη εξαρτάται από την αναγνώριση του δηλητηριώδους κισσού, της δηλητηριώδους βελανιδιάς και άλλων επικίνδυνων φυτών ώστε να μπορείτε να τα αποφεύγετε.

s10
Τα πιο συνηθισμένα δερματικά εξανθήματα στα παιδιά

Επιδερμοφυτίες

Η επιδερμοφυτία προκαλείται από μύκητα. Η λοίμωξη προκαλεί κόκκινα, δακτυλιοειδή εξανθήματα στο δέρμα.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται διαφορετικά ανάλογα με το μέρος του σώματος που έχει μολυνθεί, αλλά περιλαμβάνουν:

 • Φαγούρα στο δέρμα
 • Απώλεια μαλλιών
 • Κόκκινο, ξεφλουδισμένο, σκασμένο δέρμα
 • Δακτυλιοειδές εξάνθημα

Το εξάνθημα εμφανίζεται συχνά κόκκινο σε ανοιχτόχρωμο δέρμα και καφέ, μοβ ή γκρι σε σκουρόχρωμο δέρμα.

Η επιδερμοφυτία του τριχωτού της κεφαλής και του σώματος είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι επιδερμοφυτίας στα παιδιά.

Η επιδερμοφυτία του τριχωτού της κεφαλής (tinea capitis) ξεκινά συχνά ως ένα εξόγκωμα που μοιάζει με σπυράκι ή ένα φολιδωτό επίθεμα που μοιάζει με πιτυρίδα. Καθώς το εξόγκωμα ή η κηλίδα μεγαλώνει, οι τρίχες στη μολυσμένη περιοχή μπορεί να ξεριζωθούν. 

Η επιδερμοφυτία του σώματος (tinea corporis) προκαλεί ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα ή στο πρόσωπο. Ξεκινά επίπεδη και φολιδωτή, και καθώς ο δακτύλιος μεγαλώνει, οι άκρες του ανασηκώνονται.

Η επιδερμοφυτία συνήθως βελτιώνεται όταν τη θεραπεύετε με αντιμυκητιασική κρέμα. Αυτά τα φάρμακα χρειάζονται συνήθως αρκετές εβδομάδες για να δράσουν. Εάν οι αντιμυκητιασικές κρέμες δεν αποδώσουν ή εάν το παιδί σας έχει επιδερμοφυτία στο τριχωτό της κεφαλής, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιμυκητιασικά δισκία.

s11
Τα πιο συνηθισμένα δερματικά εξανθήματα στα παιδιά

Εξάνθημα από την πάνα που έχει μολυνθεί από μύκητα

Οι μολύνσεις από µύκητες µπορούν συνήθως να επιπλέξουν άλλα εξανθήματα πάνας. Θα πρέπει να υποψιάζεστε ότι ένα εξάνθημα από την πάνα μπορεί να προκαλείται από μύκητες ή Candida όταν το κανονικό εξάνθημα από την πάνα του μωρού σας δεν βελτιώνεται, παρόλο που χρησιμοποιείτε τις συνήθεις αλοιφές και κρέμες για την αντιμετώπισή του.

Ένα άλλο σοβαρό σημάδι ενός εξανθήματος από μύκητες στην πάνα είναι όταν το εξάνθημα της πάνας γίνεται έντονα κόκκινο και περιβάλλεται από κόκκινα εξογκώματα που ονομάζονται δορυφορικές αλλοιώσεις.

Μολυσματικό κηρίο (impetigo)

Το μολυσματικό κηρίο είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική δερματική λοίμωξη που προκαλεί κόκκινες πληγές ή φουσκάλες. Εμφανίζεται όταν τα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα μέσω του σκασμένου ή ερεθισμένου δέρματος.

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μολυσματικό κηρίο όταν το δέρμα τους είναι ήδη ερεθισμένο από άλλο πρόβλημα, όπως έκζεμα, δηλητηριώδη κισσό ή τσιμπήματα από έντομα.

Το Impetigo μπορεί να έχει διαφορετική εμφάνιση ανάλογα με το ποια βακτήρια το προκάλεσαν. Συνήθως προσβάλλει το δέρμα που δεν καλύπτεται από ρούχα, όπως γύρω από το στόμα ή τη μύτη. Το εξάνθημα μπορεί να ξεκινήσει ως ένα σύμπλεγμα από κνησμώδεις κόκκινες προεξοχές ή φουσκάλες. Τελικά, οι φουσκάλες ανοίγουν και σχηματίζουν μια κρούστα χρώματος μελιού.

Η θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματα του παιδιού σας. To μολυσματικό κηρίο συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά που είτε τρίβονται στις πληγές (τοπικά αντιβιοτικά) είτε λαμβάνονται από το στόμα (αντιβιοτικά από το στόμα).

Συνταγογραφούμενη αντιβιοτική αλοιφή: Ο γιατρός μπορεί να συστήσει το Bactroban (μουπιροκίνη) ή το Altabax (ρεταπαμουλίνη) εάν το παιδί σας έχει μόνο λίγες πληγές.

Αντιβιοτικό χάπι ή υγρό: Εάν το παιδί σας έχει πολλές βλάβες, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό από το στόμα.

s12
Τα πιο συνηθισμένα δερματικά εξανθήματα στα παιδιά

Νόσος των χεριών, των ποδιών και του στόματος

Η νόσος χεριών, ποδιών και στόματος είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται συνήθως από έναν ιό που ονομάζεται ιός coxsackie. Προσβάλλει κυρίως παιδιά κάτω των 10 ετών, αλλά μπορούν να κολλήσουν και μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες.

Η ασθένεια είναι εύκολο να εντοπιστεί λόγω των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της:

 • Δερματικό εξάνθημα: Όπως υποδηλώνει το όνομα, το εξάνθημα τείνει να αναπτύσσεται στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών. Το εξάνθημα συνήθως μοιάζει με επίπεδες, κόκκινες κηλίδες.
 • Πληγές στο στόμα: Μικρές φωτεινές ροζ κηλίδες στη γλώσσα και στο εσωτερικό των μάγουλων που μετατρέπονται σε φουσκάλες. Αυτές μπορεί να είναι επώδυνες και να δυσκολεύουν το φαγητό ή την πόση.  

Η νόσος χεριών, ποδιών και στόματος ξεκινά συνήθως με πυρετό και πονόλαιμο. Οι πληγές στο στόμα αναπτύσσονται μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες και το εξάνθημα εμφανίζεται λίγο αργότερα.

Δεδομένου ότι η νόσος χεριών, ποδιών και στόματος προκαλείται από ιό, τα αντιβιοτικά δεν θα δράσουν. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα. Τα από του στόματος αναλγητικά μπορούν να βοηθήσουν στις επώδυνες πληγές του στόματος. Συνήθως το εξάνθημα δεν είναι επώδυνο ή κνησμώδες, οπότε δεν χρειάζεται να του βάλετε τίποτα.

s13
Τα πιο συνηθισμένα δερματικά εξανθήματα στα παιδιά

Εξάνθημα λόγω ζέστης (θερινή ιδρώα, δρωτσίλα)

Το εξάνθημα από τη θερμότητα και τη ζέστη αναπτύσσεται όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται κάτω από το δέρμα. Το εξάνθημα μοιάζει με κουκίδες ή μικροσκοπικά σπυράκια και το δέρμα συχνά προκαλεί αίσθημα τσιμπήματος στην αφή. Συνήθως εντοπίζεται σε περιοχές του σώματος που καλύπτονται από ρούχα, όπως ο λαιμός, η περιοχή της πάνας, οι μασχάλες, το πάνω μέρος της πλάτης και το στήθος.

Το εξάνθημα από τη θερμότητα και τη ζέστη είναι ακίνδυνο και συχνά υποχωρεί από μόνο του σε λίγες ημέρες. Για να το προλάβετε, ντύστε το παιδί σας με φαρδιά ρούχα που διατηρούν το δέρμα του δροσερό και στεγνό. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε την εφαρμογή τοπικών φαρμάκων- μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν το εξάνθημα προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη απόφραξη των ιδρωτοποιών αδένων.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link