Τα 12 πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι σας (και πώς να τα καθαρίσετε)

Οι βρωμιές και οι ακαθαρσίες μπορεί να κρύβονται σε απροσδόκητα σημεία του σπιτιού. Ακόμη και αν φροντίζετε για τον τακτικό καθαρισμό τους, είναι εύκολο να παραβλέψετε αυτές τις περιοχές και χωρίς την κατάλληλη προσοχή, η συσσώρευση επικίνδυνων ρύπων μπορεί να γίνει αηδιαστική. Μάθετε ποια είναι τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού σας – και πώς ακριβώς να καθαρίσετε κάθε περιοχή.

Καφετιέρα.

Η καφετιέρα σας είναι πιθανότατα ένα από τα πιο βρώμικα μέρη του σπιτιού. Καθώς ετοιμάζετε καθημερινά τον καφέ σας, μούχλα, μύκητες, άλλα βακτήρια, ελαιώδη υπολείμματα και εναποθέσεις σκληρού νερού μπορούν να συσσωρευτούν στο εσωτερικό του δοχείου και της καφετιέρας.

Για να καθαρίσετε σε βάθος την καφετιέρα σας, γεμίστε το δοχείο με ένα διάλυμα 50-50 από λευκό αποσταγμένο ξύδι και νερό. Εκτελέστε έναν κύκλο παρασκευής χωρίς καθόλου καφέ, σταματώντας περίπου στα μισά του κύκλου για να αφήσετε το διάλυμα ξιδιού να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. Ολοκληρώστε τον κύκλο και, στη συνέχεια, επαναλάβετε με καθαρό νερό για να ξεπλύνετε οποιαδήποτε παραμένουσα μυρωδιά ξιδιού.

Ο χώρος εργασίας σας – Το γραφείο σας

Εάν εργάζεστε από το σπίτι ή περνάτε συχνά χρόνο στον υπολογιστή, ο χώρος εργασίας σας είναι πιθανότατα ένας χώρος αναπαραγωγής μικροβίων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επιφάνεια του γραφείου, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι είναι όλες επιφάνειες με πολλές επαφές που σπάνια καθαρίζονται.

Ευτυχώς, τα απολυμαντικά μαντηλάκια παρέχουν έναν εύκολο τρόπο να καθαρίσετε κάθε μία από αυτές τις επιφάνειες. Εξετάστε το ενδεχόμενο να στύψετε το περιττό υγρό από το μαντηλάκι πριν καθαρίσετε τα ηλεκτρονικά αντικείμενα για να αποφύγετε να στάξει υγρασία στα ανοίγματα των συσκευών. Σκουπίστε κάθε επιφάνεια κάθε λίγες ημέρες για να κρατήσετε τα μικρόβια μακριά.

Βρύσες

Μπορεί να σκουπίζετε συχνά τα χερούλια, αλλά τι γίνεται με το σημείο από όπου βγαίνει το νερό; Το πιθανότερο είναι ότι, αν δεν το έχετε καθαρίσει, θα βρείτε μαύρη, γεμάτη μούχλα βρωμιά. Και φανταστείτε ότι βουρτσίζετε τα δόντια σας με αυτό το νερό. Μπλιαχ!

Κάθε δύο μήνες, αφαιρέστε τον φιλτράκι της βρύσης στρίβοντάς το αριστερόστροφα και, στη συνέχεια, μουλιάστε το σε ξύδι για τουλάχιστον 15 λεπτά. (Το φιλτράκι είναι ένα σύνολο που αποτελείται από μερικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένης μιας σήτας, οπότε προσέξτε πώς συναρμολογούνται ξανά). Βουρτσίστε απαλά όλα τα μέρη με μια παλιά οδοντόβουρτσα για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα που έχουν απομείνει και, στη συνέχεια, βιδώστε το ξανά.

Χειρολαβές και διακόπτες

Στα σημεία του σπιτιού που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στον καθαρισμό από όση πιθανώς τους δίνεται, περιλαμβάνονται τα χερούλια της πόρτας του ψυγείου, οι διακόπτες των φώτων και, φυσικά, το χερούλι του καζανιού της τουαλέτας. Παραβλέπονται εύκολα στον καθαρισμό επειδή είναι μικρά, και οι περισσότεροι άνθρωποι επικεντρώνονται στα μεγάλα πράγματα, όπως τα πατώματα και οι πάγκοι.

Ωστόσο, όλοι τα αγγίζουν, επομένως έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να υπάρχουν μικρόβια. Χρησιμοποιήστε ένα πανί από μικροΐνες βρεγμένο με το αγαπημένο σας προϊόν καθαρισμού για να σκουπίσετε τις λαβές και τους διακόπτες κατά τη διάρκεια της τακτικής ρουτίνας καθαριότητάς σας.

Πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας σας

Ο χώρος μεταξύ των ντουλαπιών της κουζίνας σας και του ταβανιού είναι συχνά μια περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε και να σκεφτείτε. Βρίσκουμε σκόνη ετών, φωλιές και περιττώματα τρωκτικών, ξεχασμένα από καιρό τρόφιμα και νεκρά φυτά. Πολύ λίγοι άνθρωποι καθαρίζουν αυτή την περιοχή.

Βγάλτε τη σκάλα και το εξάρτημα εύκαμπτου σωλήνα της ηλεκτρικής σας σκούπας για αυτή τη δουλειά. Μια μικρή σκούπα χειρός και ένα ξεσκονόπανο θα τα καταφέρουν επίσης. Ο χώρος πιθανότατα δεν θα συσσωρεύει αρκετή σκόνη ώστε να δικαιολογείται ο καθαρισμός κάθε εβδομάδα – μια φορά το μήνα περίπου αρκεί. Κάντε πρώτα αυτή τη δουλειά, ώστε τυχόν περιφερόμενη σκόνη να προσγειωθεί σε επιφάνειες που δεν έχετε καθαρίσει ακόμα.

Η μπανιέρα σας

Κάθε στάσιμο νερό που παραμένει μετά το ντους ή το μπάνιο αναπαράγει μούχλα, μύκητες και βακτήρια σταφυλόκοκκου. Η επιφάνεια της μπανιέρας ή του ντους πρέπει να στεγνώνεται μετά από κάθε χρήση για να μειωθεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Επίσης, πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά: έως και τρεις φορές την εβδομάδα για μπανιέρες που χρησιμοποιούνται καθημερινά από πολλά μέλη της οικογένειας.

Για να το κάνετε αυτό, γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με ένα προϊόν που περιέχει τουλάχιστον 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου και κρατήστε το κοντά στη μπανιέρα. Ψεκάστε ελαφρά μια στεγνή μπανιέρα και είστε έτοιμοι. Δεν χρειάζεται να το σκουπίσετε, επειδή το υπεροξείδιο του υδρογόνου εξατμίζεται γρήγορα. Για μπανιέρες με υδρομασάζ, πραγματοποιήστε τον κύκλο απολύμανσης μέσω των σωλήνων κάθε μήνα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Οι τοίχοι της τουαλέτας σας

Πιστεύετε ότι ξέρετε ότι τα πράγματα είναι άσχημα, αλλά δεν έχετε ιδέα.

Τα καλύτερα καθαριστικά για τους τοίχους γύρω από τις τουαλέτες περιέχουν ένζυμα που διασπούν το οργανικό υλικό. Ψεκάστε τους τοίχους και αφήστε το καθαριστικό να δράσει για τουλάχιστον λίγα λεπτά, ώστε τα ένζυμα να μπορέσουν να δράσουν. Στη συνέχεια, σκουπίστε με μια υγρή πετσέτα.

Κάτω, δίπλα και πίσω από την κουζίνα σας

Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε χύσει κάτι ανάμεσα στην κουζίνα και τον πάγκο και δεν το έχετε καθαρίσει. Προσθέστε στην εξίσωση και τη θερμότητα του περιβάλλοντος από την κουζίνα και έχετε το τέλειο μέρος για να ευδοκιμήσουν τα μικρόβια.

Θα πρέπει να απομακρύνετε την κουζίνα από τον τοίχο για να καθαρίσετε αυτή την περιοχή. Διευκολύνετε το εγχείρημα και προστατέψτε το δάπεδό σας με τη βοήθεια ολισθητήρων επίπλων κάτω από τα πόδια της κουζίνας. (Ένα χαλάκι μπάνιου με την πλευρά του χαλιού προς τα κάτω είναι επίσης αποτελεσματικό.)

Αν έχετε σόμπα αερίου με εύκαμπτο σωλήνα, τραβήξτε το μέχρι ο σωλήνας να είναι σχεδόν -αλλά όχι εντελώς- τεντωμένος. (Αν η σόμπα αερίου δεν έχει εύκαμπτο σωλήνα, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός επαγγελματία.) Μόλις τραβήξετε τη σόμπα, ξύστε το συσσωρευμένο υλικό με έναν πλαστικό μαχαίρι (ξύστρα ή σπάτουλα) και στη συνέχεια ψεκάστε τις πλευρές του φούρνου με καθαριστικό φούρνου. Χρησιμοποιήστε ένα καλό καθαριστικό γενικής χρήσης για τα παρακείμενα ντουλάπια και το πάτωμα.

Το εσωτερικό του ψυγείου

Κολλημένα δοχεία φαγητού και ξεχασμένα αποφάγια σμίγουν σε έναν χώρο που αγγίζουν καθημερινά πολλά χέρια. Τα ψυγεία είναι προορισμένα να είναι βρώμικα, αλλά αυτό είναι ένα από τα μέρη του σπιτιού που συχνά μένει τελευταίο στη λίστα με τα σημεία που πρέπει να καθαριστούν.

Για καλύτερα αποτελέσματα, αποφύγετε τη χρήση χημικών καθαριστικών. Αντ’ αυτού, γεμίστε το νεροχύτη σας με ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Αφαιρέστε αντικείμενα από ένα ράφι του ψυγείου και, στη συνέχεια, αφαιρέστε το ίδιο το ράφι. Πλύνετέ το στο νεροχύτη, στεγνώστε το με ένα πανί από μικροΐνες και τοποθετήστε το ξανά στο ψυγείο. Επαναλάβετε για τα υπόλοιπα ράφια.

Ο νεροχύτης της κουζίνας σας

Χάρη σε όλα τα σωματίδια τροφίμων που αναμειγνύονται σε ένα υγρό περιβάλλον, ο νεροχύτης της κουζίνας είναι πιο βρώμικος από την τουαλέτα σας αμέσως μόλις τραβήξετε το καζανάκι, . Πλύνετε τον νεροχύτη με σαπούνι και νερό καθημερινά και απολυμάνετε τον με ένα καθαριστικό κουζίνας μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Share to...