Τα καλύτερα φυσικά καθαρτικά που πραγματικά δρουν αποτελεσματικά και βοηθούν στη δυσκοιλιότητα

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
9 Λεπτά

Αν έχετε πρόβλημα να πηγαίνετε στην τουαλέτα -και με αυτό εννοούμε ότι έχετε δυσκοιλιότητα και προβλήματα με την αφόδευση- τότε ενδεχομένως να ψάχνετε για ένα φυσικό καθαρτικό. Οι άνθρωποι βασίζονται στα καθαρτικά για πολλά περισσότερα χρόνια από ό,τι θα μπορούσατε να υποθέσετε. Για την ακρίβεια, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Lancet σημείωσε ότι μια μούμια ηλικίας 5.300 ετών, η οποία βρέθηκε το 1991, απέδειξε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν χιλιάδες χρόνια πριν εκμεταλλεύονταν τα φυσικά καθαρτικά.

Αν και τότε μπορεί να γνώριζαν μερικές επιλογές για την ανακούφιση του παχέος εντέρου και την ενίσχυση του εντέρου, στις μέρες μας υπάρχουν πολλές επιλογές τροφίμων και ποτών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Τα καλύτερα φυσικά καθαρτικά που πραγματικά δρουν αποτελεσματικά και βοηθούν στη δυσκοιλιότητα
Τα καλύτερα φυσικά καθαρτικά που πραγματικά δρουν αποτελεσματικά και βοηθούν στη δυσκοιλιότητα

Τα φυσικά καθαρτικά μπορεί να είναι προτιμότερα για ορισμένους ανθρώπους επειδή μπορεί να είναι πιο ήπια για το πεπτικό σύστημα και έχουν λιγότερες πιθανές παρενέργειες από τα καθαρτικά που κυκλοφορούν στα φαρμακεία.

Έχοντας αυτό κατά νου, υπάρχουν πολλά φυσικά καθαρτικά που μπορείτε να δοκιμάσετε. Αυτές οι τροφές και τα ροφήματα δρουν αυξάνοντας τη συχνότητα των κοπράνων, βελτιώνοντας τη συνοχή των κοπράνων και μαλακώνουν τα κόπρανα ώστε να είναι πιο εύκολο να απορριφθούν. Η ποσότητα κάθε τροφίμου ή ροφήματος που απαιτείται για να δράσει ως καθαρτικό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και τις συγκεκριμένες ανάγκες του. Είναι επίσης σημαντικό να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι, να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και να αφιερώνετε χρόνο για τακτική σωματική δραστηριότητα προκειμένου να προάγετε την υγιή πέψη και τις τακτικές κενώσεις.

Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα είναι ίσως το πιο διάσημο φυσικό καθαρτικό. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους, δρουν επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σορβιτόλη, μια αλκοόλη ζάχαρης που έχει “οσμωτική δράση” όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Η σορβιτόλη μπορεί να τραβήξει περισσότερο νερό στο έντερο, βοηθώντας να μαλακώσουν τα κόπρανα και ευνοώντας τις κινήσεις και την κένωση του εντέρου.

Παρόλο που μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Gastroenterology επιβεβαιώνει ότι τα δαμάσκηνα βοήθησαν αποτελεσματικά στα συμπτώματα δυσκοιλιότητας, θα πρέπει να καταναλώσετε περίπου 8-10 αποξηραμένα δαμάσκηνα για να λάβετε την καθαρτική τους δράση, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι 250 ml χυμού δαμάσκηνου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, κάτι που είναι πιο εφικτό, αλλά περιέχουν επιπλέον 182 θερμίδες. Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι ανέφεραν ότι παρουσίασαν φούσκωμα και αέρια μετά την κατανάλωση αυτών των ποσοτήτων.

Ακτινίδια

Η ίδια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Gastroenterology σημείωσε ότι τα ακτινίδια αποτελούν μια εναλλακτική λύση για όσους αναζητούν ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Συν τοις άλλοις,  το ακτινίδιο έχει αποδειχθεί σε αρκετές κλινικές δοκιμές ότι είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, χωρίς παρενέργειες.

Τα ακτινίδια δεν είναι απλώς πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά οι ίνες τους είναι παχύρρευστες και ικανές να συγκρατούν νερό, αυξάνοντας την μαλακότητα των κοπράνων. Τα ακτινίδια περιέχουν επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη, το οποίο θεωρείται ότι βελτιώνει τη χαλάρωση διεγείροντας τους υποδοχείς στο παχύ έντερο. Παρεμπιπτόντως, το ένζυμο αυτό βρίσκεται κυρίως στα πράσινα ακτινίδια, ενώ τα επίπεδα στα χρυσά είναι χαμηλότερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι αρκεί να τρώτε δύο μεσαίου μεγέθους αποφλοιωμένα πράσινα ακτινίδια την ημέρα για να δείτε σημαντική βελτίωση στις επισκέψεις σας στην τουαλέτα.

ka1
Τα καλύτερα φυσικά καθαρτικά που πραγματικά δρουν αποτελεσματικά και βοηθούν στη δυσκοιλιότητα

Ραβέντι

Το ραβέντι έχει αποδειχθεί σε ορισμένες έρευνες ότι έχει καθαρτική δράση. Εκτός από την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, το ραβέντι περιέχει ενώσεις (σεννοσίδες και άλλες) που έχουν καθαρτική δράση προάγοντας τη συστολή και την κίνηση του εντέρου.

Όσο για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να το απολαύσετε, το ραβέντι δεν είναι μόνο για πίτα, αλλά μπορεί να μαγειρευτεί, να ψηθεί και να πολτοποιηθεί και να προστεθεί σε πλιγούρι βρώμης ή σαλάτες ή να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε ένα τσάτνεϊ.

Βρώμη

Η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν την ικανότητα να απορροφούν νερό και να σχηματίζουν τζελ – απορροφούν νερό για να σχηματίσουν ένα τζελ, καθιστώντας τα κόπρανα πιο μαλακά και ευκολότερα να διέλθουν. Το πλιγούρι βρώμης είναι ένας πολύ καλός και εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με μια τόνωση σε φυτικές ίνες, αλλά η βρώμη μπορεί επίσης να προστεθεί σε smoothies ή να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε ενεργειακές μπουκιές.

Tο πίτουρο βρώμης -το εξωτερικό στρώμα του κόκκου της βρώμης- είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες και μπορεί να γίνει ένα ζεστό πρωινό δημητριακό ή να πασπαλιστεί στο πλιγούρι βρώμης ή στο γιαούρτι.

Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia είναι πολύ πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ειδικά σε διαλυτές φυτικές ίνες, και βοηθούν να γίνουν τα κόπρανα πιο μαλακά και να είναι ευκολότερο να απορριφθούν. Oι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και μπορούν να απορροφήσουν έως και 10 φορές το βάρος τους σε νερό, γεγονός που βοηθάει στο να διογκωθούν τα κόπρανά σας και να ευνοηθεί η κίνηση του εντέρου.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους chia είναι να τους μουλιάσετε σε ένα υγρό. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας σε βρώμη ή να φτιάξετε μια πουτίγκα chia. Οι σπόροι chia απορροφούν νερό και διογκώνονται σχηματίζοντας ένα τζελ.

ka2
Τα καλύτερα φυσικά καθαρτικά που πραγματικά δρουν αποτελεσματικά και βοηθούν στη δυσκοιλιότητα

Λιναρόσποροι

Οι σπόροι λιναριού έχουν επίσης φυσικές καθαρτικές ιδιότητες, καθώς περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Oι αδιάλυτες ίνες μπορούν να αυξήσουν τον όγκο των κοπράνων και να επιταχύνουν τον χρόνο διέλευσης ενώ οι αλεσμένοι σπόροι λιναριού φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικοί από ό,τι όταν χρησιμοποιούνται ολόκληροι.

Πέρα από αυτό, είναι ευπροσάρμοστοι και μπορούν να προστεθούν σε smoothies, muffins ή ως επικάλυψη στο πλιγούρι βρώμης ή στο γιαούρτι. Να σημειώσετε οπωσδήποτε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δύο κουταλιές της σούπας για να παρατηρηθεί κάποια δράση.

Κεφίρ

Αν και λιγότερο μελετημένο, το κεφίρ φάνηκε να βελτιώνει τη δυσκοιλιότητα σε μια μελέτη. Πράγματι, μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Turkish Journal of Gastroenterology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κεφίρ βοήθησε τους συμμετέχοντες με συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση 500 χιλιοστόλιτρων την ημέρα για 4 εβδομάδες αύξησε τη συχνότητα των κενώσεων και βελτίωσε τη συνοχή τους. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στα προβιοτικά του κεφίρ, το οποίο είναι ένα προϊόν γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση.

Ταυτόχρονα, όμως, πολλά προϊόντα κεφίρ που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει την πρόσληψη σακχάρων αν κάποιος καταναλώνει 500 χιλιοστόλιτρα ημερησίως.

Καφές

Ο καφές είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να αυξήσει την κινητικότητα στο έντερο. Με τη σειρά του, όπως πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν καλά, η κατανάλωσή του το πρωί μπορεί σίγουρα να βοηθήσει με την ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα.

Η καφεΐνη σίγουρα συμβάλλει σε αυτό το αποτέλεσμα, ωστόσο, ένα άλλο συστατικό του καφέ, ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται χλωρογενικό οξύ, συμβάλλει επίσης στο καθαρτικό αποτέλεσμαl. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι το να τον πίνετε ζεστό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από το να τον πίνετε κρύο.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.