Τα πιο βρώμικα αντικείμενα που αγγίζετε σε καθημερινή βάση

To κινητό τηλέφωνο

Σας συνοδεύει παντού – ακόμη και στο μπάνιο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι έως και 10 φορές πιο βρώμικο από το κάθισμα της τουαλέτας. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να έχει E. coli πάνω του. Αυτό είναι ένα βακτήριο που μπορεί να σας προκαλέσει διάρροια και κράμπες στο στομάχι. Μπορεί να ζήσει για ώρες σε μια ζεστή επιφάνεια όπως το τηλέφωνό σας.

Όλοι θυμούνται πάντα να πλένουν τα χέρια τους πολλές φορές την ημέρα, αλλά πολλές φορές παραμελούν την οθόνη του τηλεφώνου τους. Ο λόγος για τον οποίο το τηλέφωνό σας συγκρατεί τόσα πολλά μικρόβια είναι ότι παραμένει ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εξαιτίας της συχνής χρήσης του. Το ζεστό περιβάλλον επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν πολύ εύκολα και σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθείτε.

Τα μικρόβια στα τηλέφωνά μας μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ακμής και μαύρων στιγμάτων στο πρόσωπό σας. Όταν το τηλέφωνό σας είναι πιεσμένο στο πρόσωπό σας ενώ μιλάτε σε μια κλήση, η επιφάνεια του δέρματός μας θερμαίνεται, ανοίγοντας τους πόρους μας. Στη συνέχεια, τα βακτήρια εισέρχονται στους πόρους σας προκαλώντας ερεθισμό του δέρματος.

Το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης

Όλοι το αγγίζουν – ακόμα και το παιδί του γείτονα που σκαλίζει τη μύτη του ασταμάτητα. Και όταν δεν βρίσκεται στα γεμάτα μικρόβια χέρια σας, είναι είτε στο πάτωμα είτε χωμένο ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ – ένα άνετο, σκοτεινό σπίτι για τη μούχλα και τα βακτήρια. Προσπαθήστε να το καθαρίζετε κάθε τόσο με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια.

Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή

Τρως το μεσημεριανό σου πάνω του στη δουλειά. Τα παιδιά μπαίνουν στο σπίτι και σκουπίζουν τη μύτη τους ενώ παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι. Η γάτα πηδάει για έναν υπνάκο αφού φύγει από το κουτί με την άμμο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι γεμάτο μικρόβια. Για να καθαρίσετε το πληκτρολόγιο: Κλείστε τον υπολογιστή σας. Κουνήστε το πληκτρολόγιό σας μερικές φορές καλά για να απαλλαγείτε από τα ελεύθερα ψίχουλα. Χρησιμοποιήστε οινόπνευμα για τρίψιμο σε ένα βαμβάκι ή μία μπατονέτα για να καθαρίσετε την περιοχή γύρω από κάθε πλήκτρο.

Έρευνα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne της Αυστραλίας μελέτησε την ποσότητα και το είδος των βακτηρίων στα πληκτρολόγια των καθηγητών και στα κοινόχρηστα πληκτρολόγια και σε άλλες επιφάνειες γύρω από το πανεπιστήμιο. Διαπίστωσαν ότι τα πληκτρολόγια μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα βακτηρίων πάνω τους και ότι τα κοινόχρηστα πληκτρολόγια τείνουν να έχουν περισσότερα βακτήρια από εκείνα που χρησιμοποιούνται μόνο από ένα άτομο.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, η οποία διαπίστωσε επίσης ότι η μέση επιφάνεια εργασίας έχει 400 φορές περισσότερα βακτήρια από το μέσο κάθισμα της τουαλέτας. Η εν λόγω μελέτη έλαβε δείγματα από γραφεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και έδειξε επίσης ότι τα γραφεία των γυναικών έχουν συνήθως περισσότερα βακτήρια από τα γραφεία των ανδρών.

Μια μελέτη στο Νοσοκομείο Northwestern Memorial του Σικάγο διαπίστωσε ότι δύο θανατηφόρα ανθεκτικά στα φάρμακα είδη βακτηρίων (ο ανθεκτικός στη βανκομυκίνη Enterococcus faecium (VRE) και ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA)) θα μπορούσαν να επιβιώσουν για έως και 24 ώρες σε ένα πληκτρολόγιο, ενώ ένα άλλο κοινό αλλά λιγότερο θανατηφόρο μικρόβιο (Pseudomonas aeruginosa) θα μπορούσε να επιβιώσει για μία ώρα.

Σφουγγάρι πιάτων

Δεν είναι μυστικό ότι τα σφουγγάρια της κουζίνας αποτελούν εστία βακτηρίων και μικροβίων, ειδικά αν τα χρησιμοποιείτε για πολύ καιρό ή αν τα αφήνετε βρεγμένα στο νεροχύτη ή στον πάγκο. Στην καλύτερη περίπτωση, θα αρχίσουν να μυρίζουν μούχλα μετά από λίγο καιρό. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να φιλοξενήσουν επικίνδυνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σφουγγάρια είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο στο σπίτι σας -συμπεριλαμβανομένης της τουαλέτας. Και ο καθαρισμός τους δεν είναι απαραίτητα αποτελεσματικός: Μια συχνά επικαλούμενη μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports ανέφερε ότι οι μέθοδοι καθαρισμού, όπως το ψήσιμο των σφουγγαριών στο φούρνο μικροκυμάτων ή το πλύσιμό τους στο πλυντήριο πιάτων, θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να αυξήσουν τα βακτήρια. Μπλιαχ.

Τα πάντα στο δωμάτιο διαλείμματος του γραφείου

Οι πόρτες του φούρνου μικροκυμάτων και του ψυγείου και η βρύση είναι γεμάτες βακτήρια. Ούτε τα κουμπιά του αυτόματου πωλητή είναι τόσο καθαρά. Και το υγρό, σκοτεινό δοχείο της καφετιέρας σας μπορεί να είναι γεμάτο μύκητες και μούχλα. Πλύνετε τα χέρια σας πριν και αφού αγγίξετε τις συσκευές. Ξεπλύνετε την καφετιέρα μεταξύ των χρήσεων και περάστε την με ξύδι μια φορά το μήνα.

Τα παιχνίδια για σκύλους

Πιθανώς έχετε ακούσει ότι το στόμα ενός σκύλου είναι πιο καθαρό από του ανθρώπου. Δύσκολο. Δεν είναι ότι ο σκύλος έχει λιγότερα μικρόβια, απλά έχει διαφορετικά μικρόβια. Κάθε φορά που σαλιαρίζει πάνω στον παιχνίδι του, δεν μεταφέρει απλώς βακτήρια, αλλά δημιουργεί ένα κολλώδες υγρό μέρος για να ευδοκιμήσουν και άλλα μικρόβια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μαζεύει το παιχνίδι του. Καθαρίστε τα παιχνίδια από καουτσούκ με το χέρι ή στο πλυντήριο πιάτων (μόνο στο πάνω ράφι). Ρίξτε τα υφασμάτινα στο πλυντήριο.

Χρήματα

Τα πιάνετε συνέχεια με τα βρώμικα χέρια σας. Το ίδιο και οι άλλοι άνθρωποι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα χαρτονομίσματα είναι καλυμμένα με 3.000 είδη βακτηρίων – από τα μικρόβια που προκαλούν ακμή μέχρι τα μικρόβια από τους ανθρώπους που γλείφουν τα δάχτυλά τους όταν μετράνε τα χαρτονομίσματα. Ορισμένες χώρες εκτυπώνουν χρήματα σε πλαστικό, αλλά αλλού δεν έχει γίνει ακόμα αυτό το βήμα. Μέχρι να υπάρξει μια πιο καθαρή επιλογή, πλύνετε τα χέρια σας αφού χειριστείτε τα χρήματα.

Η μπουγάδα

Νομίζετε ότι ένα γρήγορο στριφογύρισμα στο πλυντήριο και το στεγνωτήριο θα κάνει τα ρούχα καθαρά; Ίσως όχι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένοι βλαβεροί ιοί, συμπεριλαμβανομένου του ροταϊού, ο οποίος προκαλεί σοβαρές στομαχικές διαταραχές, κατάφεραν να ξεπεράσουν τον κύκλο στυψίματος και το στεγνωτήριο. Πλύνετε ρούχα όπως τα εσώρουχα στο ζεστό, χρησιμοποιήστε χλωρίνη όταν μπορείτε και μην τσιγκουνευτείτε το χρόνο στεγνώματος.

Η τσάντα σας

Βάζετε τα χέρια σας μέσα σε αυτήν όλη την ώρα. Το ίδιο και τα παιδιά σας. Αλλά σπάνια την καθαρίζετε. Έτσι εξηγούνται τα βακτήρια που ζουν στο εσωτερικό της. Τα μέρη που την αφήνετε, όπως οι βρώμικοι πάγκοι, οι πάγκοι του μπάνιου και τα πατώματα των αυτοκινήτων, ευθύνονται για τους αηδιαστικούς ταξιδιώτες. Κρεµάστε την σε ένα γάντζο όταν µπορείτε και καθαρίστε την µε αντιβακτηριδιακά µαντηλάκια. Αναλογιστείτε και την εξωτερική επιφάνεια – οι βοτσαλωτές ή ανώμαλες επιφάνειες μπορεί να αποτελέσουν τα καλύτερα σπίτια για τα ζωύφια απ’ ό,τι οι λείες επιφάνειες.

Το ΑΤΜ

Άνθρωποι από οπουδήποτε και παντού αγγίζουν τα κουμπιά του ΑΤΜ. Επιστήμονες στη Νέα Υόρκη βρήκαν μικρόβια που έχουν μείνει από τρόφιμα όπως ψάρια και κοτόπουλα, βακτήρια από σάπια φυτικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και μούχλα που συνδέεται με χαλασμένα αρτοσκευάσματα. Δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών μηχανημάτων, αλλά αυτά που βρίσκονταν σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ ήταν τα πιο βρώμικα.

Καρότσια των σούπερ μάρκετ

Το γεμίζετε με κρέας και στη συνέχεια πιάνετε το χερούλι. Βάζετε μέσα το μικρό σας και εκείνο κάνει τα κακά του και γεμίζει την πάνα του. Τα πουλιά κάνουν κακά πάνω του ενώ είναι έξω στο πάρκινγκ. Γι’ αυτό οι λαβές και τα καθίσματα των καροτσιών συχνά φιλοξενούν E. coli, καμπυλοβακτηρίδιο και σαλμονέλα, τα οποία προκαλούν διάρροια.

Η πετσέτα της κουζίνας

Δεν στεγνώνετε απλώς τα πιάτα και τα χέρια σας με αυτήν. Τη χρησιμοποιείτε για να καθαρίσετε βρώμικα χεράκια και πρόσωπα ή να σκουπίσετε τις διαρροές σε βρώμικους πάγκους. Το αποτέλεσμα: Η πετσέτα πιάτων σας μπορεί να φιλοξενήσει δυσάρεστα πράγματα όπως η σαλμονέλα ή τα κοπρανώδη βακτήρια. Τα καλά νέα: Όσο πιο συχνά πλένετε τις πετσέτες σας, τόσο λιγότερα ζωύφια τις επισκέπτοντα. Μουλιάστε τις πρώτα για 2 λεπτά σε χλωρίνη.

Share to...