α πρώτα δόντια του μωρού (οδοντοφυΐα) ΔΕΝ προκαλούν πυρετό

Τα πρώτα δόντια του μωρού (οδοντοφυΐα) ΔΕΝ προκαλούν πυρετό

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
7 Λεπτά

Η απόκτηση ενός νέου δοντιού είναι ένα από τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το μωράκι σας μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Έτσι, είναι φυσικό να περιμένετε με ενθουσιασμό την ανατολή αυτού του δοντιού – και ίσως με λίγη νευρικότητα και ένα σωρό ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε:

 • Θα πονέσει; 
 • Θα προκαλέσει ακόμα περισσότερες άγρυπνες νύχτες;
 • Μπορεί η οδοντοφυΐα να προκαλέσει πυρετό;

Όσον αφορά τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας του μωρού, υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες.

Κάποιοι λένε ότι η οδοντοφυΐα είναι οδυνηρή για το μωρό. Ότι θα εμποδίζει το μωρό σας να κοιμηθεί. Ότι η οδοντοφυΐα μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση πυρετού, συγκάματος και οτιδήποτε άλλου μπορείτε να φανταστείτε.

Όλα αυτά είναι μύθοι.

Η οδοντοφυΐα μπορεί να προκαλέσει κάποια ήπια δυσφορία και αναστάτωση, αλλά οτιδήποτε παραπάνω από αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί ως ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.

Τα συμπτώματα των μωρών που βγάζουν δόντια

Τα περισσότερα μωρά βγάζουν το πρώτο τους δοντάκι γύρω στους 6 μήνες, αλλά αυτό μπορεί να γίνει ήδη από τους 4 μήνες ή και στους 15 μήνες. (ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά μερικά μωρά γεννιούνται ακόμη και με ένα ή δύο δόντια!) Τα περισσότερα παιδάκια θα έχουν ένα γεμάτο στόμα με 20 παιδικά δοντάκια μέχρι να γίνουν περίπου δυόμισι ετών.

Τα πρώτα δόντια του μωρού (οδοντοφυΐα) ΔΕΝ προκαλούν πυρετό
Τα πρώτα δόντια του μωρού (οδοντοφυΐα) ΔΕΝ προκαλούν πυρετό

Η οδοντοφυΐα μπορεί να προκαλέσει ήπιο πόνο στα ούλα των μωρών, αλλά δεν πρέπει να είναι κάτι που εκτροχιάζει σοβαρά την κανονική διάθεση ή το πρόγραμμά τους.

Ορισμένα μωρά δεν δείχνουν κανένα σημάδι ότι ένα νέο δοντάκι πρόκειται να βγει. Άλλα μωρά ενδέχεται:

 • Να είναι λίγο πιο ευερέθιστα: Απλά δεν θα είναι ο εαυτός τους.
 • Να έχουν πολλά σάλια.
 • Να είναι πολύ πιο ενεργητικά με το στόμα τους: Προσέξτε τα δάχτυλά σας γιατί ένα μωρό που αποκτά νέα δοντάκια είναι πιο επιρρεπές στο να μασάει, να μασουλάει και να δαγκώνει οτιδήποτε μπορεί να βάλει στο στόμα του.

Τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας συνήθως κορυφώνονται όταν το δοντάκι αρχίζει να ανατέλλει αλλά υποχωρούν όταν επιτέλους γίνει ορατό. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να διαρκεί περίπου τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Συνήθεις μύθοι σχετικά με την οδοντοφυΐα

Μύθος: Η οδοντοφυΐα προκαλεί πυρετό

Ίσως ένας από τους πιο γνωστούς μύθους που κυκλοφορούν υποστηρίζει ότι τα μωρά που βγάζουν δόντια ανεβάζουν πυρετό. Αυτό όχι μόνο δεν είναι αλήθεια αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει μια επικίνδυνη παρανόηση.

Αν το μωρό σας έχει πυρετό, δεν πρέπει να τον αγνοήσετε και να νομίζετε ότι είναι κάτι που προκαλείται από τα νέα δοντάκια. Η οδοντοφυΐα δεν προκαλεί πυρετό. Αν το μωρό σας έχει πυρετό, κάτι άλλο συμβαίνει.

Αλλά το θέμα είναι το εξής: μπορεί να αντιλαμβάνεστε τον πυρετό με διαφορετικούς όρους από ό,τι ο γιατρός.

Ορισμένοι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους έχει πυρετό αν η θερμοκρασία του είναι πάνω από το κανονικό – γενικά γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου. Όμως οι γιατροί ορίζουν ως πυρετό οτιδήποτε υψηλότερο από 38 °C. Λίγο πάνω από 36,6 ή κοντά στο 37, ΔΕΝ είναι πυρετός.

Η οδοντοφυΐα μπορεί να προκαλέσει στο παιδί άνοδο της θερμοκρασίας του, αλλά και πάλι κάτω από το όριο του πυρετού.

Αν ο πυρετός του μωρού είναι πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, για μωρό μικρότερο των 3 μηνών επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, ενώ για μωρό άνω των 3 μηνών αντιμετωπίστε την κατάσταση στο σπίτι και καλέστε τον γιατρό σας εάν δεν βελτιωθεί σε περίπου τρεις ημέρες. Ένας τέτοιος πυρετός ΔΕΝ σχετίζεται με την οδοντοφυΐα.

Μύθος: Η οδοντοφυΐα προκαλεί σύγκαμα

Ένας άλλος μύθος που έχει διατηρηθεί είναι ότι η οδοντοφυΐα οδηγεί σε σύγκαμα. 

Αυτό δεν ισχύει.

Οι συνήθεις αιτίες του βρεφικού συγκάματος είναι οι εξής:

 • Ερεθισμός από τις πάνες ή τα μαντηλάκια. Για τα μωρά που χρησιμοποιούν πάνες από ύφασμα, ορισμένα απορρυπαντικά πλυντηρίου μπορεί επίσης να είναι ερεθιστικά.
 • Εξάνθημα λόγω θερμότητας από το πολύ ζεστό ντύσιμο.
 • Ευαισθησία στα τρόφιμα.

Για να αποφύγετε το εξάνθημα, αλλάξτε το μωρό σας το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που βραχεί ή λερωθεί. Αν είναι πλέον αργά, προτιμήστε σαπούνι και νερό αντί για μωρομάντηλα και δοκιμάστε μια αλοιφή με οξείδιο του ψευδαργύρου για να αντιμετωπίσετε το σύγκαμα.

Μύθος: Τα μωρά που βγάζουν δόντια δεν κοιμούνται καλά

Όλα τα μωρά είναι ξεχωριστά. Κάποια κοιμούνται στην κούνια τους ήρεμα και ωραία. Άλλα θέλουν να διασκεδάζουν όλη τη νύχτα. Και εκεί που νομίζατε ότι τα έχετε βάλει όλα σε σειρά… Μπαμ! … παλινδρόμηση ύπνου. Και ξαφνικά το μωρό που κοιμόταν μια χαρά, ξαναθυμάται τις παλιές του συνήθειες που σας κράτησαν άγρυπνους για αρκετές εβδομάδες.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με κάθε άλλη πτυχή της ζωής τους, τα μωρά περνούν πολλές φάσεις σε ό,τι αφορά τον ύπνο, αλλά η οδοντοφυΐα δεν παίζει ρόλο στις συνήθειες του ύπνου τους.

Ορισμένοι γονείς φοβούνται ότι η οδοντοφυΐα προκαλεί υπερβολικό πόνο στο μωρό τους, ώστε να μην μπορεί να κοιμηθεί καλά. Αλλά η δυσφορία που προκαλεί η οδοντοφυΐα είναι αρκετά ήπια. Δεν επηρεάζει τον ύπνο.

Βοηθήστε το μωρό σας να έχει τον ύπνο που χρειάζεται:

 • Τηρώντας μια σταθερή ρουτίνα κατά τον ύπνο.
 • Εφαρμόζοντας συνήθειες ασφαλούς ύπνου.
 • Εκπαιδεύοντας το μωρό σας να κοιμάται όταν είναι η κατάλληλη στιγμή.

Η οδοντοφυΐα μπορεί να σας φαίνεται σαν μια μεγάλη, δύσκολη και επίπονη αλλαγή στη ζωή του μωρού σας.

Και κανείς δεν θέλει να σκέφτεται ότι το μωρό του πονάει ή ταλαιπωρείται. Αλλά αν ξέρετε ότι δεν είναι κάθε γκρίνια, κλαψούρισμα ή πυρετός αποτέλεσμα της οδοντοφυΐας, τότε μπορεί να ηρεμήσετε λίγο. 

Στην πραγματικότητα, η οδοντοφυΐα δεν θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολη φάση για το μωρό σας. Αν το μωρό σας παρουσιάζει συμπτώματα όπως πυρετό, σύγκαμα ή αϋπνία, αναζητήστε άλλες λύσεις.

Και μη διστάσετε να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις, αντί να ρίχνετε την ευθύνη στα δοντάκια του παιδιού σας. 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.