ΚΥΗΣΗ - ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Υπογονιμότητα: Τα σημάδια ότι έχετε πρόβλημα να μείνετε έγκυος

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν μπορείτε να μείνετε εύκολα έγκυος διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στις γυναίκες, μπορεί να περιλαμβάνουν ακανόνιστες περιόδους, έντονο πόνο κατά την έμμηνο ρύση ή το κολπικό σεξ, ή σωματικά συμπτώματα όπως η υπερτρίχωση (υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα).

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Η ηλικία σας, το βάρος σας, οι συνήθειες που αφορούν τον τρόπο ζωής και οι υποκείμενες παθήσεις μπορεί να παίζουν ρόλο.

Αυτό το άρθρο θα αναφερθεί λεπτομερώς στα συμπτώματα που σχετίζονται με την υπογονιμότητα σε γυναίκες και άνδρες. Θα παρέχει έτσι πληροφορίες σχετικά με λύσεις που μπορεί να βοηθήσουν.

Υπογονιμότητα: Τα σημάδια ότι έχετε πρόβλημα να μείνετε έγκυος
Υπογονιμότητα: Τα σημάδια ότι έχετε πρόβλημα να μείνετε έγκυος

Ενδείξεις που υποδηλώνουν υπογονιμότητα στις γυναίκες

Η υπογονιμότητα έχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών αιτιών. Είναι επίσης πιθανό να υπάρχουν περισσότερες από μία υποκείμενες αιτίες ταυτόχρονα. Σημειώστε, επίσης, ότι η εγκυμοσύνη είναι συχνά δυνατή ακόμη και αν έχετε διαγνωστεί με υπογονιμότητα.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα εγκυμοσύνης, ορισμένα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν υπογονιμότητα. Ωστόσο, τα συμπτώματα που σχετίζονται με την υπογονιμότητα δεν είναι πάντα εμφανή ή παρόντα.

Τα συμπτώματα των καταστάσεων που θα μπορούσαν να σχετίζονται με υπογονιμότητα στις γυναίκες είναι τα εξής:

 • Ακανόνιστες περίοδοι
 • Κολπική αιμορραγία που δεν προκαλείται από την έμμηνο ρύση
 • Απουσία περιόδου (αμηνόρροια)
 • Πυελικός πόνος
 • Βαριές περίοδοι

Ιστορικό προβλημάτων της αναπαραγωγικής υγείας

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την υπογονιμότητα συχνά οφείλονται σε προβλήματα υγείας της αναπαραγωγής ή σε άλλες καταστάσεις. Η περιεμμηνόπαυση, η περίοδος πριν από την εμμηνόπαυση, μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα υπογονιμότητας, όπως ακανόνιστες έμμηνες ρύσεις.

Μπορεί να έχετε λάβει διάγνωση για κάποιο πρόβλημα αναπαραγωγικής υγείας στο παρελθόν. Ή, μπορεί να έχετε μια πάθηση που ήταν σιωπηρή (ασυμπτωματική).

Τα συνήθη προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας που μπορεί να δυσχεραίνουν την εγκυμοσύνη είναι τα εξής:

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS): Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή ανδρογόνων (ορμόνες του φύλου όπως η τεστοστερόνη που συνήθως συνδέονται με τα ανδρικά χαρακτηριστικά) από τις ωοθήκες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ακανόνιστες ή καθόλου περιόδους, υπερτρίχωση και προβλήματα με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Ενδομητρίωση: Η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια κατά την οποία ιστός που μοιάζει με το βλεννογόνο της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσεται εκτός της μήτρας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πολύ επώδυνες και βαριές περιόδους.

Ινομυώματα της μήτρας: Τα ινομυώματα είναι μη καρκινικοί όγκοι μέσα ή γύρω από τη μήτρα. Μπορεί να είναι ασυμπτωματικά. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι η ακανόνιστη εμμηνορρυσιακή αιμορραγία και ο πυελικός πόνος.

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID): Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου είναι μια φλεγμονώδης λοίμωξη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ο πυελικός πόνος ή η αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά το κολπικό σεξ.

Υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία του θυρεοειδούς): Ο θυρεοειδής αδένας σας βοηθά στη ρύθμιση της ωορρηξίας και της εμμήνου ρύσεως. Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει ασαφή συμπτώματα όπως κόπωση, εύθραυστα νύχια και μυϊκές κράμπες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βαριές ή ακανόνιστες περιόδους.

Πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια (POI): Οι γυναίκες με POI έχουν ωοθήκες που σταματούν να λειτουργούν όπως θα έπρεπε πριν από την ηλικία των 40 ετών. Η πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια προκαλεί ακανόνιστες περιόδους ή διακοπή της περιόδου. Ωστόσο, οι γυναίκες με αυτή την πάθηση μπορεί περιστασιακά να έχουν ωορρηξία.

Κοιλιοκάκη: Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην κατανάλωση γλουτένης. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τη μη διαγνωσμένη κοιλιοκάκη με την υπογονιμότητα και τις αποβολές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνια διάρροια, αέρια και δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί απώλεια περιόδων.

Αδυναμία να μείνετε έγκυος μετά από ένα έτος

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ορίζουν την “υπογονιμότητα” ως την αδυναμία εγκυμοσύνης μετά από ένα έτος ή περισσότερο ενώ έχετε τακτικά σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Η γονιμότητα στις γυναίκες μειώνεται με την ηλικία. Έτσι, οι ειδικοί σε θέματα υπογονιμότητας παροτρύνουν τις γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω να εξεταστούν νωρίτερα αν αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης.

Εάν είστε στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας των 30, είναι απολύτως φυσιολογικό να αναζητήσετε ιατρική υποστήριξη μετά από έξι μήνες προσπάθειας να μείνετε έγκυος. Εάν είστε 40 ετών και άνω, έχει νόημα να επισκεφθείτε έναν ειδικό σε θέματα υπογονιμότητας το συντομότερο δυνατόν. Μπορείτε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα και συμβουλές ήδη από τους τρεις μήνες της προσπάθειάς σας να συλλάβετε.

Λίγα λόγια για τον προγραμματισμό

Ίσως έχετε ακούσει το ρητό “Ο κατάλληλος χρόνος είναι το παν”. Ωστόσο, αν προσπαθείτε να συλλάβετε, αυτό μπορεί να ισχύει ή να μην ισχύει για εσάς.

Πάνω από το 50% των ζευγαριών ανδρών-γυναικών που δεν έχουν υπογονιμότητα καταφέρνουν να μείνουν έγκυες μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη των προσπαθειών. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία, ώστε να μπορείτε να κάνετε σεξ την πιο γόνιμη περίοδο.

Εάν έχετε τακτική ωορρηξία, η καλύτερη εποχή για να συλλάβετε θα ξεκινήσει περίπου πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία (απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη) και θα περιλαμβάνει την ημέρα της ωορρηξίας καθώς και την επόμενη ημέρα. Για τις γυναίκες με τακτικούς κύκλους, αυτό το “γόνιμο παράθυρο” αρχίζει περίπου 12 έως 14 ημέρες πριν από την περίοδό σας.

Εάν κάνετε τακτικά σεξ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά εξακολουθείτε να μην είστε έγκυος, μπορεί να έχετε πρόβλημα υπογονιμότητας, ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα.

Ενδείξεις που υποδηλώνουν υπογονιμότητα στους άνδρες

Η ανδρική υπογονιμότητα είναι πιο συχνή από ό,τι συχνά πιστεύεται. Στην πραγματικότητα, περίπου το 50% όλων των ζευγαριών ανδρών-γυναικών με υπογονιμότητα έχουν πρόβλημα που οφείλεται στον ανδρικό παράγοντα.

Η ανδρική υπογονιμότητα είναι συχνά ασυμπτωματική. Για το λόγο αυτό, οι άνδρες χωρίς σύντροφο ή οι άνδρες που βρίσκονται σε ομόφυλη σχέση και επιθυμούν να δημιουργήσουν την οικογένειά τους μέσω παρένθετης μητρότητας συχνά εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν ότι έχουν προβλήματα όπως χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Ορισμένες αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα.

 • Διαφορετικού μεγέθους όρχεις

Μπορεί να έχετε κιρσοκήλη εάν ο ένας όρχις είναι μικρότερος από τον άλλο. Οι κιρσοκήλες είναι διογκωμένες, διευρυμένες φλέβες μέσα στο όσχεο . Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ασυμπτωματική.

Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει διαφορές στο μέγεθος των όρχεων λόγω της θερμότητας από τη συγκέντρωση αίματος γύρω από τον όρχι. Η κιρσοκήλη μπορεί να μειώσει τον αριθμό, την κίνηση και το σχήμα του σπέρματος και/ή την παραγωγή τεστοστερόνης.

 • Λείπει όρχις

Η μη κάθοδος των όρχεων (κρυψορχία) είναι μια συγγενής κατάσταση (υπάρχει από νωρίς στη ζωή). Συνήθως διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται χειρουργικά στη βρεφική ηλικία. Ο κρυψορχία είναι πολύ σπάνια στους ενήλικες.

Μπορεί να προκύψει ένας μικρότερος όρχις ή όρχεις, με μειωμένη λειτουργία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος ή τεστοστερόνης.

 • Μικροί όρχεις και άλλα συμπτώματα

Το σύνδρομο Klinefelter είναι μια χρωμοσωμική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει γενετικά τους άνδρες. Τα άτομα που γεννιούνται με αυτή την πάθηση έχουν ένα επιπλέον χρωμόσωμα Χ. Τα άτομα με σύνδρομο Klinefelter συχνά δεν έχουν συμπτώματα ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα.

Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, μπορεί να είναι τα εξής:

 • Μεγαλύτερο ύψος σε σχέση με την υπόλοιπη βιολογική σας οικογένεια
 • Σωματική διάπλαση σε σχήμα αχλαδιού
 • Μειωμένος μυϊκός τόνος
 • Μειωμένη οστική πυκνότητα
 • Μικροί όρχεις με μειωμένη γονιμότητα ή/και παραγωγή τεστοστερόνης
 • Μεγαλύτερο στήθος (γυναικομαστία)
 • Αραιή τριχοφυΐα στο σώμα και στο πρόσωπο

Προβλήματα με τη σεξουαλική λειτουργία

Οι ορμονικές ανισορροπίες (χαμηλή τεστοστερόνη ή αυξημένη οιστραδιόλη, μια ορμόνη που παράγεται στις ωοθήκες) μπορεί μερικές φορές να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη χαμηλή σεξουαλική ορμή ή στην ικανότητά σας να επιτύχετε ή να διατηρήσετε μια στύση. Πολλά άλλα υποκείμενα αίτια μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Ορμονικά ζητήματα όπως η χαμηλή τεστοστερόνη είναι δυνατόν να προκαλέσουν επίσης μείωση της ικανότητας εκσπερμάτισης. Η απόφραξη (ανάλογα με τη θέση της απόφραξης) εντός της αναπαραγωγικής οδού μπορεί να μειώσει ή να έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει σπέρμα στην εκσπερμάτιση ή να προκαλέσει μείωση της ποσότητας του σπερματικού υγρού που εκσπερματώνετε.

Εάν επιθυμείτε να αφήσετε κάποια έγκυο μέσω της σεξουαλικής επαφής, η εύρεση της υποκείμενης αιτίας της ΣΔ και άλλων προβλημάτων με τη σεξουαλική δυσλειτουργία θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Υπογονιμότητα χωρίς αιτία

Περίπου το 30% των υπογόνιμων ζευγαριών ανδρών-γυναικών διαγιγνώσκονται με μη αιτιολογημένη υπογονιμότητα. Αυτό σημαίνει υπογονιμότητα που δεν έχει σαφή, προσδιορίσιμη αιτία.

Συχνά, τα άτομα και τα ζευγάρια που λαμβάνουν αυτή τη διάγνωση εκφράζουν έντονα συναισθήματα απογοήτευσης και σύγχυσης. Γνωρίζουν ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν είναι σίγουροι πώς να το διορθώσουν.

Η αδιευκρίνιστη υπογονιμότητα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποκείμενη αιτία, αλλά ότι η επιστήμη δεν έχει ακόμη προσδιορίσει όλες τις πιθανές αιτίες της υπογονιμότητας.

Για παράδειγμα, η ανεξήγητη υπογονιμότητα αποτελούσε συχνά τη διάγνωση για γυναίκες με κοιλιοκάκη που ήθελαν να μείνουν έγκυες πριν διαπιστωθεί ότι αυτή η φλεγμονώδης πάθηση αποτελεί πιθανή αιτία υπογονιμότητας.

Ωστόσο, το να έχετε αδιευκρίνιστη υπογονιμότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κατάστασή σας είναι μη θεραπεύσιμη. Οι ειδικοί σε θέματα υπογονιμότητας, όπως οι ενδοκρινολόγοι αναπαραγωγής (ειδικοί σε θέματα ορμονικής γονιμότητας), θα μπορέσουν να συνεργαστούν μαζί σας για να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τον στόχο σας να αποκτήσετε οικογένεια. Το ποσοστό αυτόματης σύλληψης είναι επίσης υψηλότερο σε άτομα με αδιευκρίνιστη υπογονιμότητα από ό,τι σε ζευγάρια με άλλες διαγνώσεις.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...