ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, Tips

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους κιρσούς στα πόδια στο σπίτι. Τι έχει αποτέλεσμα και τι όχι!

Από

Medbox

Πόνος. Κνησμός. Ανησυχία. Πρήξιμο. Αιμορραγία. Εξανθήματα. Έλκη. Οι κιρσοί εκδηλώνονται με πολλούς τρόπους – κανένας από αυτούς δεν είναι ευχάριστος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν έχετε πραγματικά άλλη επιλογή: οι φλέβες θα πρέπει να εκλείψουν. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να επιτύχετε τουλάχιστον κάποια ανακούφιση μέσω θεραπειών στο σπίτι.

Βοηθούν οι σπιτικές θεραπείες;

Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείτε από τους κιρσούς είναι να τους εξαλείψετε. Οι αγγειολόγοι χρησιμοποιούν τεχνικές όπως η θεραπεία με ενέσεις (σκληροθεραπεία), η θεραπεία με λέιζερ (ενδοφλέβια θερμική αφαίρεση) και η χειρουργική επέμβαση (απολίνωση και απογύμνωση) για να κλείσουν τη φλέβα ή να την αφαιρέσουν με φυσικό τρόπο.

Ακούστε και μερικά ευχάριστα νέα: Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι επεμβατικές θεραπείες δεν είναι απαραίτητες.

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τους κιρσούς χωρίς να υποβληθείτε σε κάποια επέμβαση, υπάρχουν πολλές σπιτικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Τι είναι οι κιρσοί;

Οι κιρσοί είναι ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία που συνήθως αναπτύσσονται στα πόδια και τα πέλματά σας. Μοιάζουν με διογκωμένες, συσπειρωμένες ομάδες μπλε ή μοβ φλεβών. Οι ελαττωματικές φλεβικές βαλβίδες και η αυξημένη πίεση στα πόδια σας μπορεί να προκαλέσουν αποδυνάμωση των τοιχωμάτων των αγγείων και διόγκωση των φλεβών.

Είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν καθώς μεγαλώνετε, αλλά αν έχετε εξασθενημένες βαλβίδες στις φλέβες σας, μπορείτε να αποκτήσετε κιρσούς ήδη από την εφηβεία σας. Είναι αρκετά συχνοί – ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι το 30% έως 50% των ενηλίκων μπορεί να τους αναπτύξει.

Στους παράγοντες κινδύνου συγκαταλέγονται:

 • Οικογενειακό ιστορικό κιρσών.
 • Παχυσαρκία.
 • Μια εργασία που απαιτεί πολλή ορθοστασία.
 • Η εγκυμοσύνη.
 • Χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
 • Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι οι κιρσοί σας μπορεί να είναι σοβαροί

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα, αλλά κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν.

Ενδεχομένως να αντιμετωπίζετε προβλήματα ποιότητας ζωής, όπως το να σας ενοχλούν οι κιρσοί σας περισσότερο στο τέλος της ημέρας – ειδικά αν στέκεστε πολύ στα πόδια σας ή κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται σε καθημερινή βάση είναι μεταξύ άλλων:

 • Αμβλύς, οδυνηρός πόνος.
 • Αίσθημα βάρους ή κούρασης.
 • Διαταραχή του ύπνου.
 • Πρήξιμο και φλεγμονή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο ή εμφανίζετε συμπτώματα, ίσως να θέλετε να υποβληθείτε σε μια εξέταση.

Οι πέντε πιο συνηθισμένοι τρόποι για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσετε την ταλαιπωρία από τους κιρσούς.

Κάλτσες συμπίεσης

Η χρήση καλτσών συμπίεσης είναι ίσως η πιο αποτελεσματική θεραπεία που μπορείτε να εφαρμόσετε από μόνοι σας για τους κιρσούς.

Οι κάλτσες συμπίεσης δεν αφήνουν τις φλέβες να διασταλούν, γεγονός που βελτιώνει τα συμπτώματα όπως είναι ο πόνος, ο φλεβοσπασμός και ο κνησμός – ειδικά αν τις φοράτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι κάλτσες συμπίεσης ήταν σαφώς αντιαισθητικές. Αλλά οι περισσότεροι κατασκευαστές καλτσών συμπίεσης ιατρικού τύπου προσφέρουν πλέον κάλτσες σε ενδιαφέροντα χρώματα και χαριτωμένα σχέδια. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε διαφανείς κάλτσες συμπίεσης σε αποχρώσεις του δέρματος που μοιάζουν με καλσόν.

Το ένδυμα συμπίεσης που χρειάζεστε εξαρτάται από το πόσο ψηλά στα πόδια σας εκτείνονται οι κιρσοί σας. Μπορείτε να προμηθευτείτε ρούχα μέχρι το γόνατο, μέχρι το μηρό ή ακόμη και ρούχα σε στιλ κολάν που καλύπτουν το στομάχι σας. Εάν επιλέξετε κολάν συμπίεσης, να παρακολουθείτε τα πόδια σας για πρήξιμο.

Οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, αλλά δεν θα νιώσετε τα οφέλη της συμπίεσης αν δεν πάρετε κάλτσες που είναι ιατρικού τύπου. Όταν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε τον γιατρό σας για προτάσεις.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους κιρσούς στα πόδια στο σπίτι.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους κιρσούς στα πόδια στο σπίτι. Τι έχει αποτέλεσμα και τι όχι!

Διατροφή

Εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία των φλεβών σας, η διατροφή είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να λαμβάνετε άφθονες φυτικές ίνες, κάλιο και φλαβονοειδή. Υπάρχουν επίσης ορισμένα βότανα που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Όπως συμβαίνει με όλα τα διατροφικά σχήματα, είναι σημαντικό να προσπαθείτε να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε από τα τρόφιμα και όχι από τα συμπληρώματα διατροφής.

 • Φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή είναι φυτικές ενώσεις που χαρίζουν σε πολλά τρόφιμα το χρώμα τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι έχουν ένα ευρύ φάσμα οφελών, αλλά η έρευνα που δείχνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι η πιο ελπιδοφόρα για τα άτομα με κιρσούς.

Το πιο ελπιδοφόρο φλαβονοειδές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων των κιρσών είναι η ρουτίνη (που ονομάζεται επίσης ρουτοσίδη). Πρόκειται για μια φλαβανόλη που βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως η κάπαρη, οι καυτερές πιπεριές, το φαγόπυρο, το πράσινο τσάι και τα φύλλα αμάραντου.

 • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Αν υπάρχει ένα πράγμα που πιθανότατα γνωρίζετε για τις φυτικές ίνες, είναι ότι σας βοηθούν να πάτε στην τουαλέτα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα άτομα με κιρσούς ενθαρρύνονται να καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε την καταπόνηση του κάτω μέρους του σώματός σας όταν έχετε κιρσούς. Αυτό σημαίνει ότι η άρση βαρών μπορεί να μην είναι το κατάλληλο άθλημα για εσάς. Σημαίνει επίσης ότι οι φυτικές ίνες και τα προϊόντα ολικής άλεσης μπορεί να είναι ο νέος καλύτερος φίλος σας.

Μπορείτε να λάβετε φυτικές ίνες από ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων, των δημητριακών ολικής αλέσεως, των φρούτων και των λαχανικών.

 • Ισχυρές πηγές καλίου

Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα από τα επώδυνα συμπτώματα των κιρσών.

Όταν ακούτε τη λέξη “κάλιο”, το πιθανότερο είναι ότι η τροφή που σας έρχεται στο μυαλό είναι η απλή μπανάνα. Αλλά δεν θα πρέπει να είναι το μόνο μέρος στο οποίο θα στραφείτε. Φρούτα όπως το γκρέιπφρουτ και το πεπόνι – και λαχανικά όπως τα καρότα και το σπανάκι – κάνουν τη δουλειά τους και δεν έχουν τόσο πολλές θερμίδες.

Απλά φροντίστε να μην το παρακάνετε. Η υπερβολική πρόσληψη καλίου μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και καρδιακά προβλήματα.

Άσκηση

Αν και η άσκηση δεν μπορεί να εξαλείψει τους κιρσούς, η άντληση του αίματός σας ανακουφίζει τα συμπτώματα και -προσωρινά- βελτιώνει την εμφάνιση των φλεβών.

Και μην ανησυχείτε: Δεν χρειάζεται να τρέχετε μαραθώνιους για να δείτε αυτά τα οφέλη. Ο περίπατος το βράδυ είναι το πρώτο πράγμα που συνίσταται στους ασθενείς.

Τα πόδια σας είναι κατεβασμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και πιθανότατα δεν’ κινείστε τόσο πολύ. Αν πάτε μια βόλτα το βράδυ, αυτό βοηθάει στην καλή κυκλοφορία. Και θα αισθάνεστε καλύτερα τη νύχτα όταν ξεκουράζεστε.

Αν η ορθοστασία και το περπάτημα δεν είναι στα σχέδιά σας, δοκιμάστε ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε καθιστοί ή ξαπλωμένοι, όπως ανυψώσεις αστραγάλου ή γάμπας.

Ανύψωση των ποδιών

Δεν μπορούν όλοι να ανυψώσουν τα πόδια τους. Αλλά αν μπορείτε, να το κάνετε.

Είναι κάπως μη πρακτικό, αλλά αν μπορείτε να ανυψώσετε τα πόδια σας, θα παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματά σας θα βελτιωθούν.

Αν η στάση με τα πόδια στον τοίχο δεν είναι στα άμεσα σχέδιά σας, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα μαξιλάρι ανύψωσης ποδιών. Ένα ρυθμιζόμενο κρεβάτι είναι επίσης μια (πιο ακριβή) επιλογή.

Ο στόχος είναι να σηκώσετε τα πόδια σας πάνω από την καρδιά σας, ώστε η βαρύτητα να βοηθήσει τις φλέβες σας να σπρώξουν το αίμα σας προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, ακόμη και το να σηκώσετε ελαφρώς τα πόδια σας – όπως κάνετε όταν χρησιμοποιείτε ένα σκαμπό, ένα ανακλινόμενο κρεβάτι ή υπερυψωμένα στηρίγματα ποδιών σε αναπηρικό αμαξίδιο – μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης στις φλέβες σας.

Μασάζ

Αν ψάχνετε μια δικαιολογία για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας, συγχαρητήρια! Το μασάζ δεν πρόκειται να θεραπεύσει τους κιρσούς σας, αλλά μπορεί να μειώσει προσωρινά το πρήξιμο και την ταλαιπωρία. Υπάρχει μια σημαντική προειδοποίηση σε αυτό το σημείο: Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει ένα επεισόδιο φλεβίτιδας θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους προτού κάνουν μασάζ ή κάνουν μασάζ στις φλέβες τους μόνοι τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα ιαματικά λουτρά και ινστιτούτα μασάζ δεν κάνουν μασάζ στους κιρσούς για λόγους ασφαλείας. Συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή ανησυχούν για την πιθανότητα να μετακινηθεί ένας θρόμβος, να προκληθούν σχισίματα και αιμορραγία ή να καταστραφούν με άλλο τρόπο οι φλέβες σας. Είναι δική σας ευθύνη να ενημερώσετε τον μασέρ σας για τυχόν υποκείμενες παθήσεις που έχετε, ειδικά αν αφορούν την καρδιά ή τα νεφρά σας ή αν έχετε κάποια ενεργή λοίμωξη. Είναι εξίσου σημαντικό να τον ενημερώσετε εάν έχετε ιστορικό θρόμβωσης.

Εάν πάσχετε και από άλλες παθήσεις εκτός από τους κιρσούς – όπως λεμφοίδημα – ο μασέρ σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αντλίες συμπίεσης και άλλο εξοπλισμό στο πλαίσιο ενός μασάζ λεμφικής παροχέτευσης που συχνά γίνεται σε ιατρικές εγκαταστάσεις. Και είναι συνηθισμένο ο μασέρ να σας διδάξει πώς να κάνετε μόνοι σας αυτές τις μαλάξεις στο σπίτι.

Τι δεν είναι αποτελεσματικό

Αν περάσετε αρκετό χρόνο στο διαδίκτυο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρείτε κάποιες περίεργες συμβουλές για την υγεία. Ευτυχώς, στην περίπτωση των κιρσών, οι εν λόγω περίεργες συμβουλές είναι απλώς περίεργες. Δεν είναι επικίνδυνες.

Εφόσον αυτό που κάνετε δεν σας χειροτερεύει, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε μια αντισυμβατική σπιτική θεραπεία. Αλλά αν κάνει τις φλέβες σας ή μια πληγή -όπως ένα φλεβικό έλκος στο πόδι- να φαίνονται χειρότερα, τότε σταματήστε να το εφαρμόζετε.

Αν και δεν είναι κακό να δοκιμάσετε κάποιες από τις πιο τρελές θεραπείες (κατάπλασμα ντομάτας, κανείς;), οι ειδικοί συμβουλεύουν να μείνετε μακριά από τις συσκευές που βλέπετε να διαφημίζονται στο διαδίκτυο.

Μην ξοδεύετε πολλά χρήματα σε κάτι που λέει ότι θα εξαλείψει τις ευρυαγγείες σας ή θα εξαλείψει τους κιρσούς σας, γιατί μάλλον δεν θα το κάνει. Μπορείτε να εξαλείψετε τους ενοχλητικούς κιρσούς και τις ευρυαγγείες, αλλά ο τρόπος για να το κάνετε είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό για τις φλέβες.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link